Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Човек от стомана

ЕВОЛЮЦИЯТА НА ЕДИН МОДЕРЕН СУПЕР ГЕРОЙ - Човек от стомана / информация за филма

Man of Steel 2013
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ЕВОЛЮЦИЯТА НА ЕДИН МОДЕРЕН СУПЕР ГЕРОЙ

13.6.2013  |   синефиш.бг
Едно момче разбира, че притежава необикновени сили и е пришълец от друга планета. Няколко години по-късно като млад мъж, той се впуска в пътуване, за да открие от къде е дошъл и с каква цел е изпратен на Земята. Героят в него трябва да се прояви, ако иска да спаси света от унищожение и да се превърне в символ на надежда на цялото човечество.

Warner Bros. Pictures и Legendary Pictures представят „Човек от стомана", с участието на Хенри Кавил в ролята на Кларк Кент / Кал-Ел под режисурата на Зак Снайдър. Във филма участват също четирикратно номинираната за Оскар® Ейми Адамс („The Master"), номинираният за Оскар® Майкъл Шанън („Пътят нa промените"), носителят на Оскар® Кевин Костнър („Танцуващият с вълци"), номинираната за Оскар® Даян Лейн („Изневяра"), номинираният Оскар® Лорънс Фишбърн („Тина ") и носителя на Оскар® Ръсел Кроу („Гладиатор").

Продуценти на „Човек от стомана" са Чарлз Ровън, Кристофър Нолан, Ема Томас и Дебора Снайдър. Сценарият е дело на Дейвид С. Гойер по сюжет на Гойер и Нолан, по мотиви от героите на Супермен, създадени от Джери Сийгъл и Джо Шустър и публикувани от DC Entertainment. Томас Тъл, Лойд Филипс и Джон Питърс са изпълнителни продуценти.

Екипът над Зак Снайдър зад кулисите включва оператора Амир Мокри, художника на продукцията Алекс Макдауъл, монтажистът Дейвид Бренер, многократно награждавания с Оскар® дизайнер на костюми Джеймс Ачисън („Реставрация") и дизайнера на костюмите Майкъл Уилкинсън. Музиката е на композитора, носител на Оскар®, Ханц Цимер („Цар Лъв").

Роденият на планетата Криптон, Кал-Ел, пораства на Земята като Кларк Кент. На кой свят принадлежи той? За какво се бори? Това са въпросите, пред които е изправен Супермен, и изборът, който прави ще определи съдбата на нашата планетата, която винаги нарича свой дом.

„В света на супергероите Супермен е безкомпромисна фигура, която съществува, за да представи най-доброто, на което е способен всеки от нас, - заявява режисьора Зак Снайдър. - Той е идеал; той е това, към което се стремим - магически бог, икона, която излиза от рамките на комикса и става неразделна част от популярната култура."

Създаден от писателя Джери Сийгъл и художника Джо Шустър, още с първата си поява в комикса Action Comics #1, публикуван на 18 април 1938 г., Супермен се превръща в културен феномен, който печели фенове по целия свят. В игрални филми, телевизионни и радио предавания, видео игри, социални медии и литература, той побеждава едни от най-големите злодеи на всички времена.

В ролята на иконичния герой, който се извисява в небесата, е Хенри Кавил. Той е едновременно развълнуван и смирен да играе главния персонаж в „Човек от стомана". „Супермен е един от наистина специалните герои, създавани някога, - споделя актьорът. - Той защитава надеждата и е способен да победи всяко зло. Това е урок , на който винаги можем да разчитаме, незвисимо къде се намираме или какво се случва по света. Ние се изправяме срещу трудностите и надеждата винаги играе важна роля в живота ни. Да наметна мантията на Супермен беше възможност, която не можех да пропусна. "

Макар да е известен със способността си да се пресъздава фантастични светове на екрана и да внася висок екшън заряд във филмите си, Снайдър първоначално се колебае дали да поеме отговорността да се заеме с един от първите комикси за супергерой. „Бях доста увлечен по комиксите като малък, и Супермен е един от любимците ми. Затова не знаех, дали искам да се заловя с тази задача, - признава той. - Не бях сигурен дали мога да предложа нещо, което не е правено или показвано досега."

И после прочита сценария на Дейвид С. Гойер, базиран на историята, която Гойер е разработил заедно с един от продуцентите на филма, Кристофър Нолан. „Без да се нарушава канона, без да се премахват нещата, които го правят Супермен, те са го представяли напълно реален и приемлив, - казва Снайдър. – Поведоха ме по път, който е много интересен и ми дадоха причина да се заема с филма."

Нолан споделя: „Публиката е много добре запозната със сюжета на „Човек от стомана“ и със самия Супермен – изключителният герой, тайнствена, божествена фигура – всичко това вече е показвано. Ние решихме да бъде познат и близък до зрителя, защото Кларк го занимават човешките проблеми на любовта и разкъсването между лоялност и семейство, макар самият той да е всичко друго, но не и човешко същество."

Историята завладява и въображението на продуцента Чарлз Ровън. „Сценарият наистина ми хареса от самото начало, защото в него открих достатъчно от това, с което съм израснал, и в същото време има свеж, различен подход към този почитан образ. Той е много вдъхновяващ персонаж, мисля че всяко дете расте с мечтата някой ден да бъде като Супермен. Това, което ми хареса в тази история е, че той все пак е герой, на когото искаш да приличаш, но е и много по-сложен и реален, отколкото някога сме го виждали преди. Пътят, който извървява е много по-емоционален.“

„Ние бяхме много развълнувани, когато Зак се съгласи да се заеме с „Човек от стомана", - разказва продуцента Ема Томас. - Той вече е демонстрирал техническа сложност и възвишени истории, които този жанр е изисквал в предишните му работи. Тези качества, съчетани с любовта му към персонажа, го прави перфектния избор на режисьор, който да покаже съвременен поглед към Супермен на големия екран."

Продуцентът Дебора Снайдър си спомня: „Едно от първите неща, които Зак ми каза беше: „Това ще бъде най-реалистичният филм, който някога съм правил. Дано не ти звучи иронично!“ Но това беше и нашата цел: да направим Супермен близък до днешната публика, да го накараме да се вмести в нашия свят"

За да улови реализма, режисьорът решава да заснеме филма в 2D, вместо в 3D, и после да го конвертира в 3D. Снайдър продължава: „Зак усети, че интимният творчески подход, включително и използването на ръчни камери, ще ни помогне да се сближим с образа на Кларк. Когато се срещаме с героя за първи път, той се чувства отчужден, изгубен и се опитва да намери своето място. Това е състояние, което всеки от нас е изпитвал в някакъв момент от живота си."

Докато пише историята заедно с Нолан, сценаристът Дейвид Гойер решава, че „филмът до голяма степен се отнася за избора. Става дума за човек с двама бащи: Джор-Ел, бащата на Кал от Криптон, и Джонатан Кент, бащата на Кларк на Земята. Кларк / Кал е израснал с два корена, той има нужда да съгласува произхода си, за да се превърне в това, който, вероятно и двамата му бащи искат да бъде."


Тези влиятелни модела за подражание в живота му са представяни от двама уважавани актьора: Кевин Костнър е в ролята на Джонатан Кент, а Ръсел Кроу е Джор-Ел. Даян Лейн също участва като Марта Кент - съпруга на Джонатан, която има стабилно, успокояващо присъствие в живота на Кларк. И точно когато Кларк започва да разкрива тайната около раждането му и трябва да реши кои път да поеме, той среща жена, която силно въздейства върху избора, който прави, и която обръща света му надолу с главата. Това е разследващата журналистка Лоис Лейн. Ейми Адамс е в ролята на най-известната вестникарска репортерка в света на комиксите.

„Част от житейското пътуване на Кларк е да открие приемането на самия себе си, - отбелязва Адамс. - Той бяга от това, крие се, защото той все още не е на ясно кой е, и това е причината за самотното му съществуване. Той трябва да работи усилено, за да не показва способностите си, но прави някои грешки, които го правят изключително интригуващ за Лоис, чиято работа е да разкрива и показва истината."

В днешния свръх технологичен свят много малко информация може да бъде скрита от погледа на обществото. Често истината е разкрита или от медиите, от блогърите или някое нелегално заснето видео. Затова ни е трудно да си представим, че един пришълец от друга планета би могъл незабелязано да живее сред нас за какъвто и да е период от време. И, разбира се, след като веднъж е разкрит, той вероятно никога повече няма да намери покой.

„Знаехме, че да се разкаже историята на Супермен в модерен контекст, означава да се съобразим с уловките на съвремието ни, - отбелязва Снайдър. – Самият персонаж идва с много наследени очаквания, след като е боготворен в продължение на 75 години. Така, че за нас бе е важно да проверим последиците от всяко решение, което взимаме с посока актуализиране на героя и неговата среда, от Смолвил до щита с S отпред."

Кавил разказва: „Всичко расте и се променя на даден етап, и аз смятам, тази осъвременена версия е друг етап от това развитие. Ако четете DC комиксите, например New 52 от преди няколко години, и там има същия принцип – по-различен е от този на Зак, Крис и Дейвид, костюмът на новия Супермен е друг, и отношението му малко се променя, но основните му характерните черти са същите. Това е израстването на историята, успоредно със съвременния читател. Нашият филм също е насочен към модерната публика."

Докато създателите на филма проучват произхода на легендарния герой, Снайдър подчертава, „Знаехме през цялото време, че екшънът трябва да потресаващ, изключителен, нестихващ и спиращ дъха. Все пак става дума за филм за Супермен."

 
 
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Велин Манов
[+] Strangera.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
100/100
 
Мартин Тонев
[+] Деян Статулов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Нова телевизия
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Петя Славова
Среден резултат: 72/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg