Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Моята голяма гръцка свалка

За продукцията - Моята голяма гръцка свалка / информация за филма

My Life in Ruins 2009
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

За продукцията

20.5.2009  |   синефиш.бг
Джорджия (НИЯ ВАРДАЛОС) е недоволен екскурзовод от гръцко-американски произход. Тя се премества в Гърция и преоткрива не само красотата на старата страна, но и „кефи”, което на гръцки означава дух. Туристите й предпочитат да си купуват тениски, отколкото да научат нещо от историята. В истеричен сблъсък между личности и култура всичко се обърква, докато един ден един много специален турист – Ърв Гордън (Ричард Драйфус) й показва как да се забавлява. Вдъхновява я да се вгледа добре в човека, в когото най-малко е очаквала да се влюби.

Ърв  оглавява пъстра група туристи и международен екип, който затруднява Джорджия по време на обиколката. Ърв пътува сам, след като е загубил жена си Елинор (РИТА УИЛСЪН), което, както става ясно по-късно във филма, е причина за войнственото му поведение.

Нищо не върви както трябва за Джорджия; дори туристическият автобус е развалина. Нейното наказание – досадният екскурзовод Нико (АЛИСТЪР МАКГОУАН) създава много комични ситуации, като неин колега от „Панглос Турс”, който я саботира.

Джорджия бързо започва да осъзнава, че Нико не е единственият й проблем, а цялата й група е пълна със скучни стереотипни туристи, които не проявяват интерес да опознаят гръцката култура. Те предпочитат да се излежават на плажа цял ден и нямат желание да научат нещо за културните и исторически забележителности на Гърция.

Но културното и историческо значение не е изгубено за филмовата звезда Ния Вардалос. „Никой не е получавал разрешение да снима Акропола. Дъхът ми спира само като погледна къде съм. Щастлива съм, ние сме щастливци”, казва Вардалос.

За жалост героинята й Джорджия не е такъв оптимист. Заедно с не толкова звездната си група туристи Джорджия трябва да продължи с автобусния шофьор Попи (АЛЕКСИС ГЕОРГУЛИС).

Отначало тя отблъсква шофьора, като предполага, че той говори само гръцки. Смята, че е мръсен, раздърпан и неподходящ да шофира автобус, както и непривлекателен в романтичен план. Когато Гърция й разкрива потенциала на нейния дух, възможностите за романтична връзка излизат на преден план в сюжета.

Другите в автобуса, включително двама наскоро разведени от Испания, високомерна английска двойка и навъсената им дъщеря, двойка американци, развяващи флага, мъж, „женен” за своята боровинка, австралийска двойка, млад американец, пътуващ за пръв път и възрастна двойка, в която жената има „бързи” пръсти.

Режисьорът Доналд Петри, режисирал романтични комедии като „Как да разкараш гаджето си за 10 дни”, „Мис Таен агент” и „Мистичната пица”, отвежда актьорския състав и публиката на романтично пътуване сред руините в Гърция, като снима в Делфи, Олимпия и Атина. „Доналд избра места за снимките, за които не можех и да мечтая. Той свърши удивителна работа за визуализацията, а това е задачата на режисьорите – да превърнат думите в картини.” Местата на снимките са правят филма вълнуващ, а героите достигат до тях с повредения автобус на „Панглос Тур”.

Рейчъл Драч, която играе в американската двойка заедно с Харланд Уилямс, се радва, че е включена в екипа. Рейчъл вече е работила с Ния в „Second city“ – група от Чикаго. Рейчъл признава, че героинята й Ким е малко лекомислена и за нея Гърция е голямата печалба, както и работата й с Ния, която Рейчъл хвали като добър водач, нагърбил се с много отговорности по проекта. Възможността да работи с Доналд Петри също е примамлива. „Не знам как успява да се справи с толкова много снимачни площадки”, възкликва Драч.

Петри е режисирал безброй актриси в успешни комедийни роли, като Кейт Хъдсън в „Как да разкараш гаджето си за 10 дни”, Сандра Бълок в „Мис Таен агент” и Джулия Робъртс в „Мистичната пица”.

Групата напредва бавно през великолепните местности, които им предлага Гърция, включително красиви места като Делфи, домът на оракула, почитан в гръцкия свят като мястото на камъка Омфалос – център на Земята и Вселената. Хората идвали от цяла Гърция и от по-далече, за да търсят отговор на въпросите си за бъдещето от Пития – жрицата на Аполон. Отговорите й, макар и най-често неясни, можели да определят хода на историята.

Тук за групата настъпва повратен момент. Тя става по-сплотена от обикновена туристическа група, чиято единствена обща цел е да отхвърли екскурзовода си Джорджия и повредения й автобус. Дори Ърв саркастично се преструва на оракула и се опитва да разреши или да обмисли проблемите на всеки член на групата.

Бавно и боязливо всеки член на групата се отправя към оракула, за да реши съдбата си, за която Ърв дава обмислени, проницателни и състрадателни отговори, в които всички се вслушват внимателно, включително високомерното семейство Тюлън, което се състои от г-н Тюлън (ИЪН ОГИЛВИ), г-жа Тюлън (КАРЪЛАЙН ГУДЪЛ) и Кейтлин (СОФИ СТЪКИ). На този етап г-жа Тюлън се вслушва в думите на Кейтлин за пръв път, което подобрява разбирателството в семейството. Г-н Тюлън осъзнава, че семейството му има проблеми и е принуден да се включва по-активно, вместо само да наблюдава своя собствен живот и близките си.

Носителят на „Оскар” Ричард Драйфус е неочакваният патриарх, който сплотява групата. Разбираме, че Ърв е загубил жена си и за пръв път е на почивка без своята любима, поради което е нетактичен в началото. Когато групата тръгва за Атина, Джорджия, посъветвана от Ърв, вече се държи по-свободно, докато обикаля Гърция с групата. Тя променя и подхода си в търсенето на любовта и започва да гледа на Попи с други очи. За Вардалос е важно публиката да възприеме Попи като реална личност, за да не се чуди защо тя е с него. „Участието на Алексис във филма беше важно колкото разрешителното да снимаме на Акропола. Той е много опитен актьор и много богата личност. През първата една трета от филма прикриваме личността му, отнемаме един от инструментите на актьора – лицето му.”

Лала (МАРИЯ БОТО) и Лена (МАРИЯ АДАНЕС) са новоразведени испански красавици. За тях пътуването започва като щастливо бягство, при което да срещнат подходящия или подходящия в този момент е по-важно от това да разгледат Акропола. Отново с помощта на Ърв те осъзнават, че това, което смятат за своя грешка при развода е по-скоро началото на метаморфозата при една пеперуда, отколкото техен провал.

Много от централните сцени във филма се развиват в едни от най-прочутите забележителности на града. Вардалос казва по време на снимките: „За нас наистина беше интересно да отделим малко време и да разгледаме руините. На това място човек се чувства наистина вълшебно.”

Джорджия мисли, че Марк (БРАЙЪН ПАЛЕРМО) й оставя цветя, но  грешката се разкрива и се оказва, че това е бил Попи. Джорджия започва да осъзнава магията.

Групата прекарва забавен ден на брега. Гейтър (ДЖАРЕБ ДОФЛЕ) учи Кейтлин да кара сърф, а тя се забавлява с красивия млад братовчед на попи. Големият Ал (ХАРЛАНД УИЛЯМС) и Ким (РЕЙЧЪЛ ДРАЧ) се оживяват, дори семейство Тюлън се забавлява. По-късно вечерта около лагерния огън Джорджия благодари на Ърв за благословията, която е дал на всички при оракула и която изглежда действа. Ърв смята, че се държат смешно, докато Барнаби (РАЛФ НОСЕК), който не може да говори след прекаран инсулт, казва „Благодаря, Ърв”. Сега всички вече вярват. В лагерния огън влиза пътеводителят на Джорджия, последван от къпината на Марк. Всички осъзнават, че се отърсват от своя егоизъм. Джорджия поздравява Попи и групата с бавна гръцка балада. Попи превежда, докато акомпанира на китара. Докато трае песента, Ърв се е отдръпнал настрана, за да седи сам и да слуша Джорджия. Внезапно той вижда любимата си Елинор (РИТА УИЛСЪН).

Песента свършва и групата забелязва, че Ърв е се е свлякъл. Д-р Тюлън се втурна към него. Откарват Ърв в болница.

Накрая групата стига до Акропола. Джорджия отдавна се е отказала от надеждите си за идеалната група, но е изненадана от добре обмислените им въпроси. С още по-голяма изненада научава, че групата иска да посети Ърв в болницата.

След като го посещават и разбират, че той ще се оправи, всички се събират на празнична вечеря, с която да отпразнуват живота. Обиколката е завършила, но за групата пътуването току-що е започнало. Ния обяснява, че Джорджия „има мечтаната професия но не допуска магията да навлезе в душата й, защото предпочита да носи разочарованието от живота. Човек трябва да промени перспективата си. И не само Джорджия. Това става с всички образи, става с всекиго.” И това е посланието във филма – трябва да спреш и да се порадваш на красотата, докато още можеш.

 
 
[+] sivosten.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Ангел Генчев
sivosten.com
[+] Труд
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
10/100
 
Владислав Апостолов
[+] Vodafone Live!
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Даниел Симеонов
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Ивайло Петков
[+] Playboy
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Калина Гарелова
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Петя Славова
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 41/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg