Трилогия на Дейвид Кенард и класика на Фелини разкриват тайните за живота и виното на София Филм Фест
20.02.2020, 04:02 | синефиш.бг
Девета поредна година в рамките на София Филм Фест (12-и 31-и март 2020 г.) ще се проведе програмата „Кино Гурме“ – съвместна инициатива с партньорството на Domaine Boyar. В кино салона с чаша бакхусов еликсир в ръка, ценителите на седмото изкуство и питието на боговете ще имат възможността да се насладят с очи и небце на вълшебната симбиоза между духа на екрана и темперамента в бутилката.
По време на кино дегустацията и тази година ще се излъчват филми, разказващи за направата, поднасянето и съпътстващата магия при вкусването на вина и храни, обещава Мира Сталева – изпълнителен директор на София Филм Фест. Шест заглавия са подбрани в тазгодишната кино селекция, а преживяването от тях ще бъде съпътствано и със специална селекция вина. За подходящото съдържание на чашата ще се погрижи Domaine Boyar, поднасяйки изтънчени вина, в хармония с драматизма на дадената лента. (Още за силата на вината, които ще се съчетаят с интереса на киноманите – четете в kulinarno.bg)
Документална трилогия на Дейвид Кенард ще представи тънкостите на винопроизводството. „Една година в Бургундия“, „Една година в Шампан“ и „Една година в Порто“ проследяват пътя на виното от отглеждането на гроздето, до бутилирането на напитката. На преден план е човешкото светоусещане за създаването на уникален винен вкус. Хора и природа участват заедно в магически кръговрат, където звездите, луната, дъждът, сушата и познанията на разумния енолог работят заедно за получаването на съвършеното вино.
„Една година в Бургундия“ (2013 г.) проследява работата на седем семейни изби в едноименния френски регион. На преден план са човешките преживявания, като част от вкуса в бутилката. Тъга, триумфи и падения се редуват с вино познания и техники, за да убедят зрителя, че заедно с гроздето, се бутилира и част от духа на производителя.
„Една година в Шампан“ (2014 г.) разказва за направата на пенливи вина, представяйки работата на шест изби. Филмът запознава с хората, които влагат разум и чувства през трудната 2012-а година, за да постигнат изтънчения вкус на качественото едноименно пенливо вино. Разглеждат се стиловете на изработка, страховете на производителя, неволите на времето и реколтата и отношенията в семейството и работата по пътя към идеалната чаша шампанско.
„Една година в Порто“ (2016 г.) е краят на трилогията. В лентата невидимият основен персонаж е времето като нужна съставка от вкуса на вино Порто. Пътешествието отново е предприето от главния вино гид и в предишните две части – Мартин Сауиние, който обикаля четири винени къщи в Португалия, за да представи вплитането на време, човешки нрав и природа в производството на истинското Порто.
„Отбивки“ (2004 г.) по едноименния роман на Рекс Пикет е художествено навлизане на режисьора Александър Пейн в света на виното през очите на двама приятели, потеглили из Калифорния, за да посетят различни изби и да се насладят на уникалния вкус на гроздовия еликсир. Тук се появява вечната тема за любовта и виното, хванати ръка за ръка и преплитащи се в интригуващи взаимоотношения, които разпалват сърцето и небцето.
„Виното Зове“ (2018 г.) е френски документален филм на Брюно Совар, разкриващ тайните на екологично произведените вина в Страната на любовта. Това е нова мода в направата на изтънчени и полезни за тялото вкусове, което тепърва набира скорост. А какво се случва в лозята и избите, в бурето и шишето – това са въпроси, на които ще отговори лентата, проследяваща процеса на направа на БИО Вина.
„Сладък живот“ (1960 г.) на Фредерико Фелини се завръща с подобрено качество и 60-годишен юбилей в „Кино гурме“ като част от София Филм Фест. Тук вкусът на храната и виното сякаш остават на заден план, съпътстващи романтичната история на Марчело Мастрояни и Анита Екберг. Тежкото класическо кино с нежни нюанси и търсещи тела ще бъде акомпанирано от подобаващо вино, обещават организаторите.
... още »
|