"Кулинарни престъпления" е съвсем нов български документален филм, чиято премиера ще бъде на 1 април в рамките на фестивала. Филмът разказва за невероятните родни продукти, за тяхната съдба и потенциал и е едно докосване до вкусовете на България.
Главните героини са три: чаровната музикантка Йоланта Делибозова – Йоли, която с усмивка и бъркалка в ръка разбулва тайната около роза дамасцена и приготвянето на розов млечен крем с розова вода; доктор Десислава Димитрова, главен координатор на движението Slow Food Bulgaria, която разказва за откритието на Пиеро Сардо в село Черни Вит и представя президиума на смилянския фасул; американката Кейси Ангелова, жител на Ню Йорк и Кюстендил, която определя българските „грозни” розови домати като любимата си храна.