Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Дни на северното кино

Дни на северното кино
Уникален е сюжетът на литовския "Ти съм аз" - за преуспял архитект от Вилнюс, който напуска скучната си работа и задушаваща връзка в града, за да си построи къща в гората между клоните не едно дърво.
Cinefish.bg

Теми
Дни на северното кино

16.04.2009, 17:40  |   Видяна: 4695  |   club.bg  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Фестивалът "Северно сияние", който ще се проведе от 23 до 30 април, е продължение на Дните на нордското кино от 2008.

Освен филми от Дания, Швеция, Финландия и Норвегия, тази година панорамата е с разширен географски периметър и включва любопитни заглавия от Естония и Литва, а филмовият език и темите, които вълнуват режисьорите от прибалтийските страни, са сходни с киното на северните им съседи.

Както по принцип е характерно за северните филми, 12-те избрани заглавия разказват по малко за бита, по малко за обществото и повече за Човека.

Особен акцент в програмата са комедиите, повечето от тях овладели най-трудното в жанра - черния хумор.


Норвежкият "Къщата на глупците" на Ева Исаксон разказва за Аина, която е изпратена в лудница след опит за самоубийство, само за да разбере, че животът там би могъл да бъде много по-смислен и забавен, отколкото навън.




Още по-екстремен е "Изкуството на негативното мислене" - за инвалид и сблъсъка му със социалните служби, които на всяка цена искат да го настроят позитивистки към света. Режисьор и сценарист е норвежецът Бард Брейен, който съвсем заслужено е награден с Кристален глобус за режисура от фестивала в Карлови Вари, 2007.


"С ваше позволение" на датчанката Паприка Стеен ни запознава с неудачника Ян, изпратен от шефа си на курсове за социализация. Сценарист е остроумният Андерс Томас Йенсен, подписал се под най-успешните датски филми от последните години - "Ябълките на Адам", "След сватбата", "Clash of Egos".



Паприка пък познаваме предимно като актриса от Догма филмите "Празненството", "Идиотите" и "Отворени сърца", а след като режисьорският й дебют "Aftermath" печели награди в Карлови Вари и Киев, публиката я разпознава вече и като артист зад камерата. "С ваше позволение" е вторият й пълнометражен филм.



Лоне Шерфиг e утвърден Догма автор - нейният свеж и по анти-холивудски романтичен "Италиански за начинаещи" е в челните топ 5 на "Best of Dogma" заедно с шедьоврите на Ларс фон Триер. Ще ви покажем последният й филм "Като вкъщи", който иронизира консервативните нрави в малко градче чрез история за ексхибиционист, скандализирал жителите му.



"Есенна топка" (с който се откриват фестивалните дни) е съвременна приказка за самотата и затруднената комуникация между хората, разказана на фона на сив квартал в Талин. В нея се преплитат истории и персонажи, сред които всеки съвременен градски човек би разпознал поне частица от себе си.

Преди да се захване с кино, ексцентричният режисьор Вейко Юнпуу е бил общ работник, продавач на килими, пътешественик, колумнист в списание Areen, художник, а освен всичко е изхвърлен от университета заради три случая едновременно. "Есенна топка" е вторият му пълнометражен филм, отличен с награда за новаторство на фестивала във Венеция през 2007.

След смъртта на Бергман през 2007, постът на живия шведски кинокласик зае Ян Труел. Известен е с кариерата си в Холивуд през 70-те и 80-те, съвместната работа с Лив Улман и това, че в крайна сметка е предпочел да прави кино в родината си, отколкото във "фабриката за мечти".

"Запечатаните моменти на Мария Ларсон" е най-новият му филм, който освен че има номинация за "Златен глобус" е обявен за най-добрият шведски филм на 2008 от тамошната киногилдия.


Разказва за бедната и нещастна в брака си Мария, която печели фотоапарат от томбола, но вместо да го продаде, за да напълни хладилника си, тя преоткрива света чрез него и това променя живота й. Действието се развива в първите години на 20-ти век, когато самата Европа е на прага на глобална промяна.


Камерният финландски филм "Томас" е дебют на младия режисьор Миика Соини. Главният герой е в есента на своя живот, не излиза често, но когато все пак се осмели да го направи, светът навън му напомня за напредналата възраст, самотата и отминалите времена. Самият режисьор споделя, че за него е било огромно предизвикателство да направи филм за човек, по-възрастен от него с половин век.


Двете естонски заглавия в програмата са най-успешните от страната си за последните 3 години. "Магнус" е драмата на тийнейджър, който не изпитва радост от живота и непрекъснато заплашва семейството си, че ще се самоубие. Единственият, който му обръща някакво внимание, е бащата, но опитите му да го спаси са безуспешни.


Въпреки безспорните си качества и хипнотичния ефект върху публиката, "Магнус" е забранен за показ в Естония и повечето страни от Европейския съюз, защото е по действителен случай, а майката на самоубилото се момче завежда дело срещу авторите. Премиерата на филма се състои през 2006 в програмата Особен поглед на фестивала в Кан.


Уникален е сюжетът на литовския "Ти съм аз" - за преуспял архитект от Вилнюс, който напуска скучната си работа и задушаваща връзка в града, за да си построи къща в гората между клоните не едно дърво.

Но човешкото общуване все пак му липсва и той търси нови приятели в една лятна вила наблизо, както и разрешение на вътрешното си несъгласие със света. Режисьорът Кристийонас Вилджиюнас се е занимавал с архитектура и рисуване, а междувременно е свирил в известната в Литва през 90-те рок банда "Siaures kryptis" (Северна посока).


Подробна информация и анотации на филмите, както и пълната програма на фестивала, можете да видите на shiningfestival.org



Още новини:
Сексманиакът излекуван, семеен и татуиран
Анджелина и Брад чакат бебе?
Венсан Касел - eмблемата на новото френско кино
"Уорнър брос" отново промениха премиерната дата на "Хари Потър и Нечистокръвният принц"
Джоли завладя класацията на "Vanity Fair"

Харисън Форд харесва хипопотами

Джош Холоуей стана татко
Анистън би Джоли по приходи
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

2 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 15.11.2010, 02:16
Оценка: 0
0 гласа

Дано успея да видя повечето от тези заглавия.

 
 
 
mobi
2 16.04.2009, 06:29
Оценка: 0
0 гласа

Бравос - европейците настъпват!

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg