Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Той не си пада по теб

За продукцията - Той не си пада по теб / информация за филма

He's Just Not That Into You 2009
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

За продукцията

02.4.2009  |   синефиш.бг

ДЖИДЖИ
Може би се е обаждал, но не съм получила съобщение.
Или може би  е забравил номера ми, или е бил извън града, или го е блъснало такси, или пък баба му е починала.

АЛЕКС
Или не се е обадил защото не иска да те вижда отново.

Ако някога сте стояли до телефона, питайки се, защо той не се е обадил, въпреки че е обещал или защо тя не желае да спи с вас повече, или защо връзката ви няма развитие…то той (или тя) не си пада по вас.
 Това е може би е първият игрален филм, вдъхновен от една единствена реплика от диалог в телевизионно шоу.”, отбелязва режисьора Кен Куапис. Всъщност репликата вдъхновява първо авторите на „Сексът и града” да напишат, това, което по-късно се превръща в бестселъра „Той не си пада по теб”.

 „Не съм се родил с надеждата да напиша бестселър”, обяснява Берендт, който не само че превръща репликата в бестселър, но и е водещ на смислено телевизионно шоу за романтици. „Всичко тръгна от непринуден коментар, който направих по време на обяд. Казах, че според здравия разум мъж, който не е се обажда на една жена значи, че не я харесва.”
 „Наистина обичам тази сцена от ‘Сексът и града’”, споделя продуцента Нанси Джувонен. „После открих свое тълкувание на книгата и напълно възприех идеята да бъдеш практичен в любовта и връзките, както към всички митове, които създаваме за себе си или за другите. Измисляме си всичко това, защото не ни се обаждат или не ни канят, когато желаем.” Размислите й стават основа за филм. „Имах идеи как да превърна това схващане ‘Той не си пада по теб’ в цял игрален филм, без дори да се споменава тази реплика. Знаех си, че трябва да направя този филм.”

 Джувонен описва първоначалния материал като анекдотичен. „По-голямата част от книгата беше ‘Чувам те Грег, но наистина мисля, че човекът наистина е загубил номера ми, защото наистина ме хареса като се видяхме в онзи бар.’ А Грег отговаря нещо като ‘Скъпа, той не те харесва, намери си някой друг’ Нямаше истинска история.” Това се оправя, когато се свързва със сценаристите Аби Кон и Марк Силвърстейн, с когото е работила преди години за комедията „Целуни ме” („Never Been Kissed”).

 „Беше време да съберем тайфата отново. Бяхме израснали за тези десет години. Мисля, че бяхме понасъбрали малко повече опит, за да го използваме в историите. Започнахме взаимствайки от собствения си и на близки приятели опит. Мисля, че те са най-добрите сценаристи наоколо, а беше и истински забавно.”
 „Гледахме заглавията на главите: Той не си пада по теб ако не ти се обажда,…ако спи с други,…ако не ти предложи да се ожените, и така нататък. Това беше и най-голямото вдъхновение, което почерпихме от книгата, тъй като тя нямаше истински персонажи и сюжет. Помислихме си, че заглавията на отделните глави могат да вдъхновят отделни истории. И това прерасна във филм.”
 Кон и Силвърстейн се ръководят от заглавието през целия процес на писане на сценария. „Ако някой се държи сякаш не те харесва, няма как да си пада по теб.”, заявява Силвърстейн. „Това е просто проявление на нещо очевидно. Грег, в книгата казва, че е без значение защо, просто е така.”
 
Кон добавя: „ Склонни сме прекалено да анализираме нещата. Въпреки, че разговора с някой може да е 45 секунди, анализът след това продължава часове. Така например идеята, Джиджи, Жанин и Бет да работят заедно в един офис,  е всъщност да правят дисекция на телефонни съобщения или как да им отговорят. Изглежда доста реалистично.”
 „Причината, книгата да е толкова успешна е, че е 100% близо до читателите.”, предполага Куапис. „Такъв е и сценарият. Много ми хареса още в момента, в който го прочетох. Бях поразен от факта, че всеки един от тези герои ми е страшно близък. Всичко комично и забавно, всъщност е съвсем истинско, следствие от реално поведение, което те поставя в неудобно положение…….неща, каквито аз самия съм правил, такива, които мисля, че ще накарат зрителите да кажат. О, също като мен!”  

„Доста се порових, за да се подготвя за този филм, доста преди да разбера, че ще го режисирам.”, казва Куапис. „Първата ми среща беше, когато бях на 16, ожених се на около 30. Между първата среща и женитбата, дори и след това  направих всички грешки, които човек прави в търсене на любовта.”
 „Първото нещо, което каза Кен, бе ‘Аз не съм един от тези герои, аз съм всички тях взети заедно. Съчувствам им на всички’”, спомня си Джувонен за първия си разговор с режисьора. „Говорихме два часа и половина. Беше страхотен разговор. Беше като да говоря със стар приятел.”
„Когато се срещнах с Нанси се разбирахме отлично.”, съгласява се Куапис. „И двамата осъзнахме, че искаме да направим филм, в който няма добри и лоши герои, а просто хора, които правят избор. И двамата чувствахме, че този филм ще предизвика разговори за избора на героите, че зрителите могат и да не са съгласни с решенията им, но ще разбират, защо са ги взели. Задачата ни бе да представим героите по начин, който да обърка способността на зрителите да ги съдят.”
 „Филмът е за хора, които не разбират посланията които изпращат един към друг”, казва Куапис. „Мъжете, които са отблъснати от жени са също толкова, колкото и жените, отблъснати от мъже. Мъжете и жените са еднакво объркани в този филм. Мъжете правя също толкова грешки, колкото и жените. Чудесна е тази безпристрастност.”

Мери
Всичко е променено. Хората просто не се срещат повече.
Ако искам да стана по-атрактивна за противоположния пол, не трябва да сменя прическата си. Трябва да ъпдейтна профила си. Така стоят нещата.
   

Едно от най-големите предизвикателства пред сценаристите е да създадат герои за различните глави на книгата и по някакъв на чин да вплетат в едно цяло отделните истории.
 „Герой А излиза с Б, герой Б си пада истински по А, но А харесва В. Герой В се среща с Г. Герой Г е омъжен за Д. Герой Д, работи заедно с Е. И така нататък. За това се разказва в историята.”, обяснява режисьора Кен Куапис.
 „Направихме схема”, казва Марк Силвърстейн. „Тя започва с Джиджи и Конър.”
 „Всичко започва с първата им среща.”, добавя Аби Кон.
 С една двойка започват девет преплитащи се една в друга истории.  Да се свържат взаимоотношенията между толкова много герои може би изглежда обезкуражаваща задача. Работата по подбора на актьорите, подходящи за всяка роля е вероятно също толкова трудно.
 „Във всяка романтична комедия най-важно е да подбереш двама души, между които има химия.”, обяснява Куапис. „В този случай трябваше да подберем девет души с различни взаимоотношения помежду им. Това е прекрасен тест за организация. Това е като музикална тема във вариация. Искаш много вариации, но същевременно трябва да има съвместимост между актьорите и историите.”
 Продуцентът Нанси Джувонен е възхитена от подбора на актьорите. „Те всички влязоха в ролята на героите си по един естествен начин.”

Ако той не ти се обажда…
Джинифър Гудуин е избрана за ролята на Джиджи, героинята катализатор на цялата история. Джиджи е изключително важен образ. „Джиджи е емоционалното сърце и представлява личността, която някога всички сме били, ако не сме и в момента”, обяснява Джувонен. „Някои от нас се справят по-добре, други вероятно по-зле. Но тя иска своя мъжка половинка. Според нея си заслужава да се обади, ако не я потърсят и да се отбие, да се надява, че случайно ще попадне на някой. Може би тя ще накара някои хора да се почувстват неудобно, но тя е честна и искрена в своето търсене, така че не можете да я съдите. Дженифър е идеална за ролята. Тя е красива, но притежава чудесно наивно качество на добро момиче.”
Гудуин споделя, че честността в ролята й е близка. „Влюбих с е в Джиджи, намирам я за много симпатична. Тя желае да намери своя партньор в живота, да се оженят и да живеят щастливо след това, но очевидно тя не познава реалностите във връзките. Тя се е научила погрешно да разчита знаците и  е обсебена от това, излишно да анализира. Тя е способна да се посвети на някой и да бъде с него докрай. Тя е изключително издръжлива.”
„Филма е пълен с неловки моменти”, твърди Куапис, „и повечето са с Джиджи. Тя винаги се разкрива повече и става много уязвима. Тя по-скоро ще продължи да се проваля прибързвайки, отколкото да не се среща с никой.”
Сред актьорския състав е и Кевин Конъли в ролята на Конър, който заедно с Джиджи отприщва лавината от събития след първата им среща. „Той е млад прохождащ агент по недвижими имоти. Той има приличен бизнес, но все още търси своята ниша.”, разказва актьора.
Конър харесва друга, без Джиджи да подозира. „Конър е хлътнал по Ана. Тя го върти на малкия си пръст, подхвърля му толкова, колкото да продължи да я следва. Той е обсебен и е сляп за всичко друго.”, смее се Конъли.
„Не искахме Конър да е като кученце по отношение на Ана, а да има план”, допълва Джувонен.

Ако тя не спи с теб…. 
За съжаление Ана има други планове за Конър.
Ролята на Ана се изпълнява от Скарлет Йохансон. „Тя е инструктор по йога, артист, певица, свободен дух, крачещ из живота с широко отворени сетива. Тя има нещо като връзка с Конър. Харесва компанията му, но не желае да се задълбочава. Обича той да е наоколо, да я ласкае. Тя излъчва противоречиви сигнали, което много го обърква.”
Ана често се обръща към Мери за съвет, въпреки че не винаги е най-добрият. Дрю Баримор, която също е и изпълнителен продуцент на филма, играе в ролята на рекламен представител на местен вестник. „Близо съм до Мери и нейните опити и трудности да открие правилния човек.”, казва Баримор. „Хареса ми и факта, че приятелите й опитват с нейна помощ да разберат този често неромантичен, объркващ, технологичен подход към романтиката. Не отдавна чакахме месеци за едно писмо, сега живеем във време, в което всяка нужда се задоволява незабавно.”
Според Куапис „Мери, героинята на Дрю Баримор, истински желае да си намери приятел, но изглежда е жертва на технологиите. Тя е жертва на интернет, електронната поща и гласовите съобщения. Тя е жертва на всичко, което използва. Тя е отхвърлена от всеки технологичен, достъпен канал.”

Ако той не иска да се ожените…

Докато Мери и Ана представляват тези, които все още търсят любовта, то Бет и Нийл вече са я открили,…..но не са сигурни, дали е достатчно. Бен Афлек играе Нийл, фотограф, който е с героинята на Дженифър Анистън – Бет, от няколко години.
 Според Джувонен „Нийл е наистина интересен образ – докато мислите за него едно, то се оказва нещо съвсем различно. Нийл не вярва в брака. Той е фотограф. С приятелката си е в продължение на седем години и наистина я харесва, но според него нещата се променят след брака. Бен е толкова чаровен, забавен и сговорчив. Той е като събирателен мъжки образ. Точно това искахме, Нийл да е едновременно артистичен и мъдър.”
 „Бет и Нийл са заедно от седем години…”, разказва Анистън за двойката, „и той се чувства много добре неженен и въобще не вярва в брака и дори не разбира защо изобщо това се налага. Но тя иска да се оженят и започва да си мисли, дали не я мами.”

Ако той спи с друга….
 Бет и Джиджи работят заедно в маркетинг отдел на компания за подправки, заедно с Жанин, която е омъжена за Бен, заета с преустройството на дома си и готвеща се да създаде семейство.
 Според Куапис „Жанин преустройва дома си, но според мен тя желае да промени връзката им.”
 „Жанин е малко старомодна в някои отношения”, разказва актрисата Дженифър Конъли, която изпълнява ролята. „Тя мрази лъжите, така че за нея е изключително важно да бъде с някой, който е откровен и честен, за да му има доверие. Тя одобрява брака. Тя и Бен се познават отдавна, били са най-добри приятели и са се оженили. След известно време доста от нещата при тях се превръщат в навик. Сега те се движат в коловоз.”
 Ролята на съпруга Бен се изпълнява от Брадли Купър. „Когато се появи Брадли Купър, бяхме готови”, отбелязва Джувонен. „Помисихме си, че той ще изиграе Бен по най-добрия начин. Брадли беше толкова откровен, че нямаше нищо лигаво в героя. Той показва какво чувства открито.”
„Наистина исках да играя Бен, защото е изтъкан от конфликти, скован от страховете си.”, обяснява Купър. „Той е адвокат, женен за приятелката си от колежа. Той живее по обичайния начин, без да може да отстоява себе си в брака. После среща това момиче и не може да я отстрани от своя свят. Хареса ми, това е достоверно пресъздаване на романтична връзка, каквито хората наистина имат, без да е напудрена допълнително.”

…той не си пада по теб.

Няма нищо напудрено, що се касае до Алекс, чиято роля изпълнява Джъстин Лонг.
„Алекс е нещо като разказвача в книгата”, твърди Куапис.
„Моят герой е нещо като съветник.”, добавя Лонг. „Той е честен, отстояващ мнението си и казва каквото мисли. Той разбира жените, защото е има опит с тях, но никога не се е отдавал на нито една емоционално. Когато среща Джиджи, опитва да й обясни, че мъжете не са толкова трудни за разбиране, че когато някой не й се обажда, това не означава, че не я харесва. Просто не си пада по нея. Просто се обажда на някоя друга.”
 „Алекс е човекът, който разкрива тежката истина на приятелките си”, коментира режисьора. „Той е управител на ресторант, така че той наблюдава как се държат двойките в действие – как се срещат, посрещат, опитват да се съберат – и така той има реална представа. Когато среща Джиджи той решава да й разкрие истини, които да й помогнат да престане да постъпва и мисли погрешно.”
 Еди е единственият герой в целия филм, който наистина разбира нещата. Това е бащата на Бет, с ветерана Крис Кристоферсън в ролята. „Той е забавен герой, защото казва, каквото чувства. Той е  пенсионер и говори каквото иска, с което мога да се идентифицирам”, смее се Кристофърсън, за който е забавно да бъде част от екипа.


ЖАНИН
„Окей, ясно е, че не е звънял.
Може би  е извън града по работа.”

ДЖИДЖИ
„Той продава недвижими имоти. В Балтимор.
Работата му е да бъде в града.”

Създателите на  филма решават снимките да са в Ню Йорк и Лос Анджелис, но търсят място с по-интимна градска атмосфера. Така се спират на Балтимор.
„Кен е работил в Балтимор и преди и харесва устройството и цветовете му.”, казва дизайнера на продукцията Гае Бъкли. „Искахме да снимаме през ранна есен и да използваме есенните тонове. Балтимор ни се стори правилния избор.”
 Не всичко е възможно да се снима на място, така че предизвикателството пред Бъкли е да пренесе части от Лос Анджелис в източния град, чиито характерни сгради са от 18 век.
  Други места, в които се разиграва действието, целят отразят личността на героите, които ги обитават. „Бет и Нийл живеят в таванско помещение. Той е фотограф, така че използвахме истинско фото ателие за техния дом. Имаше обаче друго студио зад нашето. Ние направихме панорамна снимка на Балтимор и я сложихме на билборд отвън.”, разказва Бъкли.


 
 
[+] sivosten.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
20/100
 
Иван Атанасов
sivosten.com
[+] Vodafone Live!
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Даниел Симеонов
[+] в-к Новинар
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Димитър Николов
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Жени Монева
[+] Позор
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Здравко Григоров, Ангел Хаджийски
[+] Екран
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
30/100
 
Неда Ковачева
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Петя Славова
Среден резултат: 50/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg