Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Изнудвачът

Пеперудите и колелото - Изнудвачът / информация за филма

Butterfly on a Wheel 2007
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Пеперудите и колелото

26.1.2008  |   синефиш.бг

Освен че играе главната роля, Пиърс Броснън също така е и един от продуцентите на „Изнудвачът”. Обсъждайки динамичността на историята, той казва, “Това са трима отчаяни хора, трима пламенни хора, трима души, които са били ранени от живота. В началото, всичко, което знаеш за Райън е, че той е луд мъж – може би терорист, със сигурност заплашителен, но определено много наранен. Съществува обширно разместване в тази история и кой е Райън бързо заема второ място след какво иска Райън – и това е докато синът му случайно не се появява. Това моментално очовечава Райън, но не обяснява защо той разрушава живота на Рандал.”

Докато Броснън умело завладя екшън/приключенския жанр, това е първият му трилър по съвест. “Вероятно съм на етап в моята кариера, когато няма пречки. Оставих сигурната основа да играя една от легендите в киното, Бонд, и чуденето накъде да тръгна е забавно. „Изнудвачът” пасва, защото винаги гледам за неща, които са еквивалентни на остър ляв завой. Трябва да си спомниш как си започнал в бизнеса и същността на това да бъдеш добър актьор.” Допирайки се до ранната си подготовка като актьор на сцената, Броснън забелязва, че сценарият се изиграва като пиеса с едно действие с много страници диалог в няколко сцени, мнение, поддържано от другите главни актьори. Но емоционалното съдържание на историята крие опасности. “Това не беше най-простото нещо, което съм правил някога. Изискваше ходенето на неудобна снимачна площадка. Заемаш се с образ, който има дълбоко сериозни ходове и изиграва своята фантазия за отмъщение. Но аз влизам в този образ с Мария, която в последните няколко години направи своите крачки. Тя винаги е била влюбена в тази история. А Джери е отличен талон за моя образ. Добре е; Пади и Скотсман участват. Това ми харесва. Той е много силен в ролята си. Веднъж, като дойдоха в екипа и вече имахме план за играта; имахме сериозен филм.”

При всички положения Мария Бело бе най-естественият избор за ролята на Аби Рандал. За Дейв Вало и Уилям Винс нейното участие в “Тъмно Минало” и “Убиецът на Шанса” утвърждава нейните умения.

“Тя е на върха на нейната игра”, съобщава Винс. Броснън и Сейнт Клеър заявяват, че тя е във върхова форма. За Майк Баркър, Бело е актьор в истинския смисъл, правилно работещ актьор. За самата Бело, Аби е образ, който говори сам за себе си на различни нива. “Не мога да разсъждавам защо участвам, но прочетох сценария преди година и половина и беше приковаващо. Бързо се обадих на агента ми и казах, че искам ролята. Моят образ, Аби, не може да се вмести в кутията, която съпругът й, Нийл, е направил за нея. Тя се е отказала от нейното занимание с фотография е се е отдала на отглеждането на петгодишната им дъщеря, но нещо не е както трябва. Тя не е нищо повече от опора със сърце и това създава несъмнена ярост у нея.”

“Мога да се свържа с тази ярост и е забавно да пуснеш животното вътре,” казва Бело. “От една страна този филм е прост трилър, а от друга, той е дълбоко психологичен. Има празнина, която съществува у всеки от нас, работим през целия си живот да я запълним с каквото са ни казали, че би трябвало да се запълни, а когато не може да се запълни, ние се опитваме по-усилено, но си остава същата празнина.” Мотивацията на Аби е подтекст. “Играя я дълбоко,” продължава тя, “но с благодарност, работя с двама прекрасни актьори, които поставят всичко за разискване.. Те и двамата са толкова наясно с това какви са те в своите образи, така че реагирайки от това място, намирам дълбочина и смисъл за всичко, което правим.”

Бело е очарована от възможността да работи със Броснън. “Той има такава дълбочина на характера. Вдъхновена съм от него като актьор и човешко същество. Той позволява на себе си да израства, да се променя и да става, да трупа опит. Ужасно ще ми липсва когато свършим.”

Докато партньорите по сценарий Бътлър и Бело са съпруг и съпруга, в действителност те бързо се сприятеляват. “Обожавам Джери. Ние сме такива партньори в този филм. Наистина трябваше да се разкрием един над друг в голяма степен. Никога не бях работила с някого, който да е показал толкова много от себе си, колкото притежава. Той се разкриваше изцяло във всеки един момент.”

Предизвикателството бе избирането на актьор за ролята на Нийл Рандал. Избран е шотландският актьор Джерард Бътлър, чието участие в “Скъпи Франки” оказва влияние на решението. Изпълнителният продуцент Дейв Вало смята, че Бътлър допринася за това ролята да бъде интригуваща, защото добрата му външност прави арогантността съотвена на образа. В същото време, Бътлър има завладяващ чар, който прави лесно разбирането на този образ и в това отношение стои съмнителното противоречие у Нийл Рандал.

“Обичам Джери,” казва Баркър. “Той е на 110%. Той е невероятно хубаво момче и ние използваме това тук, играейки усилено срещу него.”

Бътлър, много щастлив да не е с ризница (300) и да е в 21 век, гори от желание да играе “обикновено, американско момче. Наскоро играя образи със сила и власт, така че това е изпълнено относно лицето. Райън не само напълно контролира Нийл, но и го осакатява. Това наистина ме разкъса емоционално и психически; целият процес на отвличане обръща Нийл наопаки, започвайки от реализирания, уверен, обаятелен мъж и стигайки до психическо и умствено разрушение за периода от 24 часа. Никога не бях виждал нещо такова в сценарий. Абсолютният страх, рухване и лудост на всичко това беше достатъчно, за да ме води.”

Това, което също така кара Бътлър да върви напред, са неговите колеги –звезди. “Пиърс е мое момче,” заявява той гордо. Наистина беше чест да работя с него. От секундата, в която го срещнах, осъзнах, че той притежава тази необикновена енергия. Той е един добър, чудесен, морален човек, но е и лудо момче, което ми харесва. Когато и да снимахме сцени заедно, ние двете келтски момчета, беше лудница. Бяхме като две малки деца заедно. А Мария наистина издигаше играта ми, тя е невероятна, невероятна актриса и прекрасно същество и мисля, че имаме сродни души. Споделяме същите чувства и любов и лудост и страх и влагаме това в нашата работа и наистина разбираме кое е красивото в нея.”

Взаимното възхищение между Броснън, Бело и Бътлър е много по-дълбоко от техните съответни прякори: ПБ, МБ, ГБ. Два месеца на тежки часове и един сценарий, изпълнени с емоционални противоречия се оказват изтощителни за тримата актьори, които разчитат много един на друг за творческа помощ. “Предизвикателството беше устояването на постоянното безпокойство в историята, но в края на всеки ден беше напълно изпълнено,” казва Бело, която носи на снимачната площадка за нейните колеги и екипа домашни приготвени супи и ястия.

“За осем седмици свикнахме и си вярвахме помежду си толкова много, че позволихме на гнева да излезе. Всички ние имаме своите сблъсъци и спорове от това – дори счупени ребра. Достигнах до емоционални дълбини, които никога нямаше да достигна при някой друг филм. И без Пиърс и Джери нямаше да го направя.”


 
 
[+] Vagabond
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
30/100
 
Vagabond
[+] PC Mania
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Велчо Стефанов
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Жени Монева
[+] Дом на киното
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Здравко Григоров
[+] Playboy
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
30/100
 
Калина Гарелова
[+] Капитал
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Янко Терзиев
Среден резултат: 43/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg