Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Стар Трек

Обратно към „последна граница” - Стар Трек / информация за филма

Star Trek 11 2009
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Обратно към „последна граница”

09.5.2009  |   синефиш.бг
В своята над 40-годишна история, въздействайки върху различни поколения, “Стар трек” си е извоювал иконично място в модерната поп култура като единствената съществуваща история, която разглежда с благоговеене, възхищение и подчертана смелост човешкото желание да изучава звездите. Със запомнящите се думи от началото на оригиналния телевизионен сериал от 60те години, “Космос, последна граница,” поредицата пътешествия са насочени из космоса и все още възхваляват тръпката от приключението, новаторски дух на изследователя и подтика да създаде едно изумително бъдеще, изпълнено с възможности. Авантюристичните и оригинални пътешествия на космическия кораб Ентърпрайс, и останалите кораби, които скоро ще последват неговия полет, се обръщат към астронома у всеки от нас, и нашите надежди и мечти за технологичен и културен напредък, който да донесе най-доброто за нашето човечество.  

Оригиналните телевизонни серии не се радват на голям успех от самото начало, но с течение на времето запалват като горски пожар все по-многоброен легион фенове, които се потапят в света на завладяващо забавните, спорещи, обаятелни герои и петгодишната им мисия мирно да завладеят нови светове и култури. Но как започва самата мисия? Какво събира заедно тази отчаяна група прибързани, блестящи, амбициозни млади мъже и жени и ги кара да изследват пространството отвъд познатите граници? И как са изковавали тази специфична химия и чувство за обща цел, което ще вдъхнови токова много открития и фантастични приключения за години и дори столетия напред?

За режисьорът и продуцент Дж.Дж Ейбрамс завръщането към началото след повече от шест телевизионни серии и десет игрални филма и единственият начин да се създаде бъдещето. Неговото виждане е буквално да започне наново, от началото, със запознанството на Джеймс Т. Кърк с неговия бъдещ първи помощник-капитан вулкана Спок в Космическата военна академия и тяхното изключително съвместно пътуване.

Ейбрамс се отнася с огромно уважение към създателя на сериите Джийн Роденбъри и всичко, което “Стар Трек” е постигнал като творчески първообраз за модерен мит и култово явление. Но той е иска също така да поведе историята в посока, каквато тя досега не е поемала: да разкаже най-модерния епичен екшън за двама героични водачи като безразсъдни млади мъже в процеса си на развитие.  

„Бях фен на оригиналните серии, макар никога да не съм бил трекер, - казва Ейбрамс. – Но винаги съм чувствал че има нещо, което все още не е направено със "Стар Трек". Съзададени са десет филма, но този е първият, който се занимава с основната, първоначална история на Джийн Роденбъри от 1966 г. Надявах се с този филм да покажа нещо, което не е виждано за „Стар Трек” преди. Зрителите винаги са се наслаждавали на забавни, романтични и напрегнати приключения из трайния, брилянтен свят, създаден от Джийн Роденбъри. Възхитителното нещо, което донесе „Стар Трек” на света е доза оптимизъм и се надявам филмът да запази тази традиция.”

Докато много хора предвкусват цялостно ново начало за Ейбрамс, той е развълнуван да поеме в неочаквана посока, запътвайки се към миналото, в невижданото досега излитане на Ентърпрайс. Когато представя идеята си за началната история на „Стар Трек” на продуцента Деймън Линделоф, с когото Ейбрамс (зедно с Джефри Лайбър) създават съвременния телевизионен феномен „Изгубени”, продуцентът мигновено е завладян. Линделоф разказва; "За мен идеята за това, че досега никой не е разказвал началната история за Кърк и Спок и останалите членове на екипажа е страхотна. Имахме разговор надълго и широко за това как вероятно са се събрали и са се научили да жертват известна част от характера си, за да се сработят. Бе наистина забавно. Следващото нещо, което ме спечели бе, че Боб Орчи и Алекс Кърцман ще напишат сценария.”

Фен на „Стар Трек” още от училище, Линделоф вярва, че въвеждането в историята и героите продължава да бъде уместна, защото улавя нещо съществено за митовете за космическите пътувания: „Повечето истории, които сме виждали за далечното бъдеще са мрачни, неприветливи и отчайващи. Забележителното нещо в първоначалния телевизионен сериал „Стар Трек” бе че е толкова енергичен, оптимистичен и дързък. Той представя бъдещето по начин, в който бихме искали да повярваме, че предстои. Това е бъдещето, към което се стремим.” 

Този кръгозор, той чувства, до голяма степен съвпада с жизнерадостния стил на разказване на  Ейбрамс. „Дж.Дж. внася новаторство във всичко, с което се занимава, както и умение да сведе историята до най-човешките й елементи и да преведе извънредно големи и сложни филмови предизвикателства в нещо, което да стане близко да зрителя. Именно от нова се нуждаехме, за да се завърнем в самото начало на „Стар Трек” с днешните постижения на технологиите,” казва Ленделоф.

Изпълнителният продуцент Брайън Бърк, който също е работил с Ейбрамс в сериала „Изгубени”, „Наричана още” и филма „Чудовищно” добавя: „Ние си представяхме този „Стар Трек” като наистина титанично приключение за двама много различни мъже, чиято съдба е не само да се превърнат в истински приятели, но и иконични партньори, пазители и изследователи. ”

Изпълнителният продуцент Джефри Чернов обобщава” „Филмът за мен се превърна не само нов поглед към вселената на "Стар Трек", но и един вид кръстоска между „Истински неща” и оригиналните „Междузвездни войни”. Той разполага със свеж, фантастичен, интергалактически разказ, който лежи върху идеята за смели младите мъже и жени, чийто отношения прерастват с истинско приятелство. Когато се добави и съвършеното познаване на Дж.Дж на екшъна и любовта към тематиката, се получава нещо, което е изключително забавно и интересно.”

 
 
[+] sivosten.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Ангел Генчев
sivosten.com
[+] Труд
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
10/100
 
Владислав Апостолов
[+] Vodafone Live!
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Даниел Симеонов
[+] в-к Дума
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Емил Дичев
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Жени Монева
[+] Playboy
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Калина Гарелова
[+] Екран
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Неда Ковачева
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
20/100
 
Петя Славова
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 64/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg