Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Играч първи, приготви се

ИЗБОРЪТ НА АКТЬОРИ - Играч първи, приготви се / информация за филма

Ready Player One 2018
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ИЗБОРЪТ НА АКТЬОРИ

26.3.2018  |   синефиш.бг
“Големите пет“

На пръв поглед Уейд Уотс няма нищо общо с типичния образ на герой. Спилбърг казва: „Всички филми, които продуцирах или режисирах през 80-те години бяха с герои аутсайдери и Уейд със сигурност е такъв. Той е умен, но малко разочарован млад мъж, който се намира в нещастен момент в живота си: родителите му са починали и той живее със своята леля и сегашния й приятел в западнал вертикален парк в Кълъмбъс, щата Охайо. Единственото нещо, което го вдъхновява е да се опита да спечели състезанието на Холидей в ОАЗИС."
Тай Шеридън потвърждава: „Уейд идолизира Джеймс Холидей и отделя безброй часове, за да изучи всеки детайл от живота му, търсейки каквото и да е прозрение, което да му помогне в стремежа му да бъде "Първи с яйцето.“

Веднъж попаднал в Оазис, Уейд се превръща в аватара си Парзивал - име, вдъхновено от рицаря, намерил Светия Граал. Описвайки двойната си роля, Шеридан казва: „Уейд и Парзивал са много различни хора; Парзивал е всичко, което Уейд не е. В реалността момчето е уплашено, срамежливо и затворено, а във виртуалната вселена той е уверен, смел, изобретателен и много способен."

Парзивал е и по-социален. Всъщност, Спилбърг коментира: „Единствените му приятели са в ОАЗИС. Никога не ги е срещал като нещо различно от аватарите им и той е доволен от това. Всичко, което има значение за него, съществува в този виртуален план.“
Най-близкият и голям приятел на Парзивал е огромният Аех, когото Лина Уайти определя като „полу-човек, полу-машина. Той има огромни мускули и е много спокоен, просто страхотен. Аех е добре познат в ОАЗИС като най-известния механик, който умее да изгради или да поправи почти всичко. Той е просто страхотен образ, който моят пресонаж създава за себе си, но в същото време осъзнава, че крие нещо от най-добрия си приятел.“
„Лена е като хала и ни удари в земята с изпълнението си, - казва Спилбърг. - Тя направи Хелън един от най-обичаните ни герои - перфектната комбинация от сила и хумор".
Въпреки, че Парзивал и Аех са приятели, Парзивал е категоричен, че когато става въпрос за играта, предпочита да работи сам. Всичко се променя за него, в момента когато се изправя лице в лице с Арт3мида, която ще отвори ума и сърцето му по неочакван начин. Взела името си от гръцката богиня на лова Артемида, Арт3мида е нещо като легенда сред ловите на яца заради бойния си начин на игра.

„Арт3мида е твърда, безстрашна и много мотивирана, затова изглежда доста рязка, - казва Оливия Кук, която играе ролята на Арт3мида и нейната истинска личност, Саманта. - Но причините за участието й са различни от тези на другите. Тя знае от личен опит ужасни неща, които ще се случат, ако ИОИ поема пълен контрол върху ОАЗИС, затова тя иска да спечели за доброто на всички.“

За разлика от някои хора и техните аватари, Саманта и Арт3мида са по същество едни и същи хора, с изключение на някои физически различия, - казва Кук. - Но що се отнася до личността, целите и морала, това са качества, които Саманта се стреми да поддържа и във виртуалния свят.“

Първо предизвикателство, което е създал Холидей е състезание без ограничения във виртуален Ню Йорк - състезание, която никой досега не е спечелил и повечето, които са се опитали губят всичко. 

В началото на състезанието, Парзивал е зашеметен да види как известната Арт3мида заема позиция точно до него - тя на своя "Kaneda" от "Акира", а той с ДеЛоран от Завръщане в бъдещето. Кук отбелязва: “Парзивал е идолизирал Арт3мида, а тя едва го забелязва до момента, в който той се доказва по време на състезанието. Така започва техния бурен, обещаващ романс. Отначало тя мисли, че той не искрен и просто иска да спечели играта за своя собственa изгода. После открива, че него наистина го е грижа за хората и за запазването на визията на Холидей за ОАЗИС. И това я изненадва. А когато Парзивал печели първото предизвикателство, нещата с ИОИ стават коварни. Тогава истинската Саманта разбира, че трябва да излезе и да се срещне с Уейд. Уейд няма представа какво се случва, когато Саманта го посреща с удивителното изявление: „Добре дошъл в бунта, Уейд."
Кук е избрана за ролята си преди Шеридън, а химията помежду им е важно условие за ролята. Макоско Кригър си спомня: „Вече бяхме 99 процента сигурни, че Тай е нашият Уейд, но все пак трябваше да влезе и да чете част от сценария с Оливия. Веднага разбрахме, че това са нашите Уейд и Саманта."

Когато Парзивал става първия и единствен състезател на върха на класацията на ОАЗИС, той става знаменитост ... и мишена. Властният началник на ИОИ, Нолан Соренто, вижда Уейд като заплаха и вдига драстично залога на играта - на живот или смърт.
 
Създателят

ОАЗИС, както и три етапното състезание за избора на наследник са дело на талантливия и ексцентричен Джеймс Холидей. Като създател на единственото утешително бягство от безнадеждния живот за населението, Холидей е боготворен, най-вече от ловците на яйца. Те се гордеят с всяко нещо, което знаят за Холидей, дори най-тривиалните дреболии. Доста иронично е, че след смъртта си известния мултимилионер дава на всеки пълен достъп до живота си, чрез неговите щателно описани житейски журнали - хроники на всяко събитие, всяко предпочитание, всеки триумф и всяко съжаление. Всички улики, необходими за спечелването на играта, се намират някъде в тези летописи.

„Доста е приятно да се играе подобен герой, - казва Марк Райлънс, който е в ролята на Холидей, както и неговият аватар, Анорак – ръководителят на игрите. Макар да е катализатор за историята и неговото присъствие се усеща през действието, то самият Холидей рядко се вижда, която ни позволи да не жертваме мистерията около него", - добавя актьорът.

ОАЗИС е рожба на Холидей, но той го е създал с помощта на най-добрия си приятел Огдън Мороу, който е и негов бизнес партньор. Де Лин обяснява: „Холидай и Мороу са блестящи мъже и истински приятели. Холидай обича компютрите, но не е толкова добър с човешките взаимоотношения, което е интересно, защото е нещо като паралел с Уейд Уотс. А Мороу е много по-различен от него.“

В ролята на Огдън Мороу е актьорът Саймън Пег, който отбелязва: „Холидей е движещата творческа сила зад ОАЗИС, но Огдън Мороу го превръща в реалност и занася идеята на масите. Приятелството им е продължило много години, прекрасно е да играеш такъв герой.“
В ранните дни на тяхната компания, когато ОАЗИС е на ранна детска възраст, Холидей и Мороу са имали прекалено стряскащ стажант, чиято основна отговорност е била да им сервира правилното кафе. Името му е било Нолан Соренто.
 
ИОИ

Нолан Соренто е изминал дълъг път от тогава. Бен Менделсон, който играе ролята, казва: „Нолан започва малко като губещ, но успява да се превърне в управител на втората най-голяма корпорация в света, ИОИ. Те контролират всичкия хардуер и съоръжения, които ви трябват за да играете в ОАЗИС. С други думи, „Искате очила, хаптичен костюм, ръкавици или каквото и да било? Чудесно! Заповядайте!."

Въпреки че е натрупал огромно богатство и власт, Соренто не се задоволява с това, да е номер две. Апетитът му да завземе ОАЗИС е неудържим. Той ще направи всичко, което е нужно, за да спечели състезанието, разбира се без той да направи каквото и да било. „Соренто разполага с огромни ресурси, с които си купува хиляди геймъри, които изпраща в ОАЗИС, за да намерят тези трите ключа за него.

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg