Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

СЪДБАТА НА ЕДИН… БЪДЕЩЕТО НА ВСИЧКИ - Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд / информация за филма

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald 2018
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

СЪДБАТА НА ЕДИН… БЪДЕЩЕТО НА ВСИЧКИ

09.11.2018  |   синефиш.бг
Преди две години „Фантастични животни и къде да ги намерим“ пренесе отново зрителите в магическия свят, завладял сърцата им и разпалил въображението им. С действие, развиващо се в Америка в средата на 20-те години на миналия век, филмът привлича феновете само с няколко малки намека към историите за Хари Потър: кратко споменаване, че магизоологът Нют Скамандър е бил изгонен от Хогуортс; че единственият му защитник е бил самият професор Албус Дъмбълдор; и че след като предизвиква опустошения в Европа, могъщият зъл магьосник Гелърт

Гринделвалд е изчезнал. Тъй като приключенията продължават във втората част „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“, тези сюжетни линии стават още по-заплетени.

Сценаристът и продуцент Дж. К. Роулинг отбелязва: „В поредицата „Фантастични животни“ аз разказвам история, която е само намекната в книгите за Хари Потър – възхода на Гринделвалд, който заплашва едновременно магьосническия и немагьосническия свят, и неговия противник Дъмбълдор, който, разбира се, е ключова фигура в историите за Потър. Гринделвалд за първи път е споменат в Хари Потър и философският камък, така че той е там от самото начало, въпреки че е бил повече мистериозен второстепен герой. Знаете, че той има значима роля в историята на Дъмбълдор, но едва когато достигате до финала на поредицата за Потър, разбирате колко важен е бил той... и може да предположите, че има още за разказване. Мисля, че това беше историята, от която най-много се интересувах, когато се завърнах отново към поредицата, защото тя е важна в опознаването на Дъмбълдор, който е моят любим герой“, признава тя.

Начело на филма, в неговото шесто приключение в магьосническия свят, режисьорът Дейвид Йейтс си спомня: „Когато Джо (Роулинг) ми изпрати новия сценарий, първото ми впечатление беше колко се различава той от този за първия филм, който направихме заедно. Тази история е по-многопластова и по-заплетена, появяват се нови герои и всичко е доста мрачно. Но това, което тотално ме смая, беше как тя създава усещането за емоционален трилър, с изненадващи обрати, които не съм очаквал. Джо постоянно разширява вселената, измислена от нея, и за мен като режисьор именно затова е толкова вдъхновяващо и предизвикателно да се завърна към сътвореното от нея“.

„Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ събира отново Йейтс и Роулинг с продуцентите Дейвид Хеймън, Стив Клоувс и Лайънъл Уигръм. Хеймън, който е продуцирал всички филми за магьосническия свят, отбелязва: „Джо създава истории, които са толкова забавни и добре замислени, с толкова открояващи се герои. Във филма са застъпени теми, които донякъде са подобни на тези във филмите за Потър – за доброто срещу злото, за любовта и загубата, за приятелството и предаността, за чувството да принадлежиш и да си отхвърлен от едно общество... Другата открояваща се тема е тази за избора – избора да вземеш или не нечия страна – и последствията от това, не само за отделния герой, но за всички около него. Това са универсални идеи, с които всеки може да се идентифицира и които ще са винаги актуални, независимо от времето и мястото. И макар че историята се развива в един магически свят, тя е като огледало на нашия собствен свят“.

Много събития се случиха, откакто магизоологът Нют Скамандър напусна Ню Йорк и пристигна в Лондон, изоставяйки изпълнената с надежди Тина Голдстайн на пристанището, и откакто Куини Голдстайн влезе в пекарната на немага Джейкъб Ковалски, който, макар че има проблеми с паметта, изглежда, че има проблясъци в спомените си. През изминалите месеци Нют завършва своята книга Фантастични животни и къде да ги намерим, която става бестселър. Куини и Джейкъб започват тайна романтична връзка, в нарушение на законите на Американския магьоснически свят, който забранява подобно нещо. А тяхната връзка предизвиква разрив в отношенията между Куини и нейната сестра Тина, която след като възстановява статута си на аврор в редиците на МАКУСА, следи за прилагането на тези закони.

Завръщайки се в ролята на Нют, Еди Редмейн отбелязва: „За първия филм Дж. К. Роулинг създаде четири уникални героя, всичките аутсайдери, които трябваше да се борят по свой собствен начин. Благодарение на връзките помежду им, те се развиват и откриват щастието и дори любовта. Но междувременно поради неправилна комуникация и недоразумения, нещата се променят“.

Присъединяващи се към Редмейн, като част от оригиналния квартет, са Катрин Уотърстън в ролята на Тина, Дан Фоглър в ролята на Джейкъб и Алисън Сюдъл в ролята на Куини. Уотърстън коментира: „Когато се запознаваме с тези герои, те се опитват да намерят своето място, но все още без успех. За мен беше завладяващо да покажем как важните връзки в нашия живот ни дават тласък и ни помагат да израснем“.

За всички актьори един от най-вълнуващите аспекти да се завърнат за втория филм е това, че „корените на тази история са заложени във всичко, което знаем и обичаме в Потър“, казва Редмейн. „Историите, които преди само са били загатнати, сега са във фокуса на вниманието. И залозите са много по-големи“.

Препратките към Потър са очевидни, след като още в началото на филма Нют е мистериозно призован от своя бивш професор, сега ментор и приятел Албус Дъмбълдор. Влизайки в ролята на любимия герой, Джуд Лоу бърза да поясни: „Това е Дъмбълдор, който все още не е великият директор на Хогуортс. Тук той е по-близо до годините, които са формирали характера му, и до мъчителни преживявания, които може би са го белязали. Интересното за мен, а и за нас като отбор, бе да опитаме да изградим основите, които да напомнят за познатия ни Дъмбълдор, но в същото време да оставим място за развитие на образа, за вземане на поуки и за правене на грешки. Историите, които сега разказваме, ще демонстрират еволюцията на героя“.

Запознатите с магическия свят знаят, че в миналото на Дъмбълдор има една фигура, която е неизменно свързана с неговата еволюция: Гелърт Гринделвалд. Арестуван от МАКУСА в края на „Фантастични животни и къде да ги намерим“, Гринделвалд доказва, че неговите сили не трябва да бъдат подценявани, след като успява да избяга. Вече на свобода, Хеймън отбелязва: „Той започва да предизвиква събития в подкрепа на своята кауза: че магьосниците не трябва повече да се крият, те трябва да излязат на светло и да се превърнат в доминираща световна сила. Той наистина вярва, че магьосниците са всемогъщи и трябва да се държат така. И той е много убедителен“.

Йейтс споделя, че Гринделвалд е много различен тип злодей от лорд Волдемор. „Ако изразите несъгласие с Волдемор, ще бъдете моментално убити. Но Гринделвалд е невероятно очарователен. Той по-скоро ще опита да привлече хората на своя страна, вместо да ги унищожи, и е достатъчно умен, за да разбере, че трябва да спечели сърцата и умовете им, без да ги насилва и така ще си гарантира тяхната преданост. Така че докато Волдемор е нещо като главорез, Гринделвалд е много по-софистициран играч... и съответно много по-опасен“.
Джони Деп, който се завръща в ролята на Гринделвалд, добавя: „Има един специфичен ритъм в начина, по който Гринделвалд говори, един такт, който ви увлича. В крайна сметка това, което почувствах за героя по отношение на неговото присъствие е, че ще трябва да се упражнявам в мълчание и спокойствие. Имам предвид, че думите му са важни, но по-важен при Гринделвалд е подтекстът на тези негови думи. Получава се мълчалив диалог, чийто смисъл се крие между редовете. Това е нещо почти хипнотично“.

Способността на Гринделвалд да омайва масите води до това, което Йейтс определя като основна тема в историята. „Това са обстоятелствата, при които някои герои трябва в крайна сметка да решат в какво вярват. Дали ще изберат страна или ще стоят пасивно отстрани и ще наблюдават как светът изгаря в пламъци? Тази тема преминава през целия филм и Джо вплита това търсене на идентичност в един от основните герои, известен като Кридънс Барбон“.

Игран от Езра Милър, Кридънс е представен в предишния филм като обскурен – роден магьосник, чийто сили са били потиснати до такава степен, че се е превърнал в  обскурус, паразитна сила, смъртоносна за своя приемник, обикновено на съвсем млада възраст. Роулинг казва: „Може би смятате, че Кридънс е бил убит, но всъщност един обскурен не може да бъде убит, когато се е развил в обскурус. Той оцелява, но е изправен пред въпроса: Кой съм аз? Неговото търсене на истинската му идентичност го ръководи и се превръща в една от най-важните истории в този филм. Кой е Кридънс?“

Милър отбелязва: „Както го е правила на всеки един етап, започвайки от Хари Потър, Дж. К. Роулинг издига историята на ново интригуващо ниво. Тя разработва още по-дълбоко идеи, с които е пропито цялото й творчество – за магията, която се поражда от отношенията между хората и за хората, които се опитват да се открият взаимно... и да открият себе си“.
Търсенето на Кридънс на неговата идентичност засяга пряко или косвено почти всички останали герои във филма, включително неговата приятелката и довереничка Наджини, играна от Клаудия Ким; Юсуф Кама, магьосник с френско-африкански произход, игран от Уилям Нейдилъм; Тезей, по-големия брат на Нют, игран от Калъм Търнър; и Лета Лестранж, годеницата на Тезей, играна от Зоуи Кравиц, чиято снимка бе показана в работилницата на Нют в предишния филм „Фантастични животни“.   
„Обожавам първия филм“, казва Кравиц. „Но този филм задълбочава нещата, заигравайки се с някои интересни идеи за мястото между тъмната и светлата страна. Той пита: По кой път ще поемете?“

Сред останалите имена в актьорския състав са още Кевин Гътри и Попи Корби-Туч в ролите на Абърнати и Розие, двама приближени на Гринделвалд, и Бронтис Йодоровски в ролята на Никълъс Фламел, познато име на феновете на поредицата.
Като добавка към екшъна и забавлението, животните от първия филм също се завръщат, включително познатият ни съчко с име Пикет, обсебеният от златото пакостник душко, който си има цяло потомство от душковци. Ще срещнем и плеяда от нови създания, включително огромната свирепа котка зуву, зеленото подводно същество келпи и летящите скелетоподобни тестрали, видени във филмите за Потър.

Разширявайки погледа ни върху магьосническия свят, филмът ни отвежда в Париж, който е пресъздаден в студиото Leavesden на Warner Bros. в Англия. Роулинг отбелязва: „Едно от големите удоволствия в поредицата „Фантастични животни“ е пълната свобода да пренеса историята в различни страни и да представя различни аспекти от магическия свят. Понякога се замислям за началото и си казвам: „Боже мой, седем книги, осем филма, и действието не напускаше едно училище. Как успяхме да се справим?“, смее се тя.

Това училище, разбира се, е Хогуортс и феновете отдавна нямат търпение да видят емблематичния силует на замъка. Йейтс потвърждава: „Няма значение къде се намирате... когато камерата ви носи над тези планини и внезапно видите училището в края на езерото, може да почувствате вълнението на публиката, все едно сте в киното. Затова беше удоволствие да можем да отведем зрителите отново там и да преживеем магията на Хогуортс“.

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg