Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Kingsman: Тайните служби

Намирането на злодеи - Kingsman: Тайните служби / информация за филма

Kingsman: The Secret Service 2015
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Намирането на злодеи

04.2.2015  |   синефиш.бг
Всеки добър шпионин се нуждае от злодей, който да отговаря на нивото му. В лицето на Валънтайн (в ролята Самуел Л. Джаксън) жанрът открива своя може би най-маниакален антагонист. Милиардер гений, чийто план да „спаси света" включва унищожаване на човешката раса, Валънтайн е класически вариант на злодей от шпионски филм. В същото време обаче той е технически грамотен предприемач, вдъхновен от най-новите суперсили в света: изпълнителните директори на гигантски медийни конгломерати и технологични гиганти.

Ненаситен фен на комиксите, Самуел Л. Джексън вече е прочел книгите на Марк Милър и Дейв Гибънс, когато разбира ,че Вон се интересува от него за ролята на Валънтайн. „Kingsmen са различен вид джентълмени шпиони, - казва той. - Смятах, че идеята е страхотна и винаги съм си мислил, че от комикса ще стане прекрасен филм."

Джаксън харесва сценария на Вон и Голдман, и завява, че разбира мотивацията на Валънтайн. „Най-откаченото нещо е, че историята е напълно логична, - смее се той. - Филмът е изпълнен с визуално богати картини и образи, и бях завладян от тръпката, че ще участвам."

Логиката на Валънтайн се основава на идеята, че понеже световното население е набъбнало до неконтролируеми нива, е необходимо смъртоносно редуциране. Неговия смъртоносен план е да се произвеждат СИМ-карти, които той ще разпространява свободно в целия свят. Те ще стимулират едновременни агресия и падане на задръжките и буквално ще накарат хората да се разкъсват един от друг, освен, с изключение на няколко избрани души, пощадени заради своята интелигентност, сила и красота. Той събира този елит, имплантира в главите им защитни чипове и ги транспортира до своята тайна база.

Милър обяснява: „Взех назаем идеята от професор, който срещнах в университета в Глазгоу. Той ми обясни, че ако рептилния комплекс, който е в самата основа на човешкия мозък се активира, ще станем изключително агресивни и чувствителни на тема собствена територия и в крайна сметка се унищожим взаимно. Съществува определена радиочестота, която може да побърка всеки от нас."

Джаксън описва Валънтайн като морален, прагматичен човек. „Той разбира, че трябва да се вземат някои решения, за да може нещата да работят. За да преуспее света на хората, трябва да се направят жертви, и някой трябва да бъде готов да ги направи."

Фърт е на друго мнение: „Валънтайн иска геноцид! Той е масов убиец и психопат. Може да има план за по-добро бъдеще в съзнанието си, но ако това включва смъртта на милиони хора, идеологията му е малко вероятно да бъде споделена и от останалата част на човечеството."

Все пак той разбира защо Джексън намери смисъл в действията на Валънтайн. „Мисля, че е в реда на нещата това, че Сам не смята своя герой за злодей. Като актьори, нашата работа е да влезем в съзнанието на героите и да ги виждаме по начина, по който те гледат на себе си. От субективната гледна точна на моя собствен герой, Валънтайн е един злодей в класическата традиция на Бонд".

Вон казва: „Джаксън е всичко, което искахме, че и отгоре. По начина по който Никълъс Кейдж вкара нещо уникално в образа на Big Daddy в Шут в г*за, Сам внесе свои идеи на репетициите, които да разиграем. И докато в началото идеите му малко ме поуплашиха, то в крайна сметка се оказаха решаващи за образа."

Един от основните моменти във филма е сцената с вечерята, на която Валънтайн и Хари споделят противоположните си философии и обсъждат класическите филми, с които са пораснали. „Когато бях дете, - казва Валънтайн, - мечтата ми бе да работя джентълмен шпионин." А Хари отвръща: „Винаги съм смятал, че старите Бонд филми са толкова добри, колкото е добър образа на злодея. Исках като порастна да стана колоритен мегаломан." „Е, - парира Валънтайн, - не е ли жалко, че и двамата е трябвало да пораснем?"

„Толкова е вълнуващо да вземете два противоположни образа и да ги съберете заедно, - казва Фърт. - И двамата са страхотни, опасни и разполагат с голяма власт. Средства, с които боравят обаче са напълно различни, и тяхното противопоставяне е основна е част от динамиката, която Матю създадава във филма."

Джаксън е съгласен: „Играем тази игра на котка и мишка, в която Хари се прави, че не знае кой е Валънтайн, който пък се прави, че не знае кой е Хари. До момента, в който открито си казват: Играта започва - да видим кой ще излезе победител."

Всеки класически злодей си има и незабравим главорез, затова Валънтайн си има Газел - красива, свръхинтелигентна девойка, която е с ампутирани крака над коляното, а от протезите изтрелва смъртоносни остриета. Тя е машина за убиване. „Казва се Газел, защото има пълен контрол над краката си. - обяснява София Бутела, която поема ролята. – Героинята ми носи специални протези и когато се бие, изстрелва остриета, което я прави много опасна."

За актрисата от алжирски произход и бивш модел, ролята се оказва нещо като подарък. Бутела, която краси подиуми, има появи в музикални клипове и е участвала в турне на Мадона, отскоро се е насочила към киното и е доста развълнувана да получи ролята. „Беше едно дълго пътуване. - казва тя. – Танцувах много, но спрях преди две години и половина. От тогава съм се явила на толкова много прослушвания, с дълго чакане и непрестанна борба. Да се събудиш един ден и да получиш тази роля - която направо дойде от нищото - беше повече от подарък за мен. Чувствам се благословена да бъда част от филма."

Работата със Самуел Л. Джаксън е едно от най-силните преживявания за Бутела. „Той е толкова впечатляващ и има огромна енергия. - обяснява тя. - Възхищавам му се безкрайно и в първия ден на репетициите, аз само го гледах. Беше нещо от рода на „О, да... мой ред е да говоря сега, съжалявам!".

Тя отбелязва интензивното обучението, което я подготвя за каскадите във филма. „Научиха ме на тай бокс, таекуондо, и как се работи с въжета. Газел използва краката си за убиване, така че трябваше да науча различни видове ритници. Никога не бях правила нещо подобно."

 
 

Снимки

 

Гарфилд: Филмът Гарфилд: Филмът The Garfield Movie
Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg