Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Коварен капан: част 2

Да съберем отново семейство ЛАМБЪРТ - Коварен капан: част 2 / информация за филма

Insidious: Chapter 2 2013
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Да съберем отново семейство ЛАМБЪРТ

18.11.2013  |   синефиш.бг
Коварен капан: Част 2 ни показва отново семейството, което от няколко поколения се занимава с призраци – баба, родители, малки деца и бебе. Дори ловците на духове във филма са и по-възрастни, и по-млади поколения.

Главата на семейството е Джош Ламбърт, отново в ролята Патрик Уилсън, който за трети работи съвместно с Уан. Освен в Коварен капан ,той участва и в на наскоро тръгналия по кината Заклинанието, който е по действителна история за срещата на семейство от Ню Ингланд с духове.

На пръв поглед образът на Джош Ламбърт от Част 2 е същият като от Коварен капан, но според Уилсън „Той е буквално друг, защото е обладан. Ние знаем това, но дали и Ренай ще разбере? Те са съпруг и съпруга, които не се разбират. Тя се опитва да разбере защо, иска да вярва на мъжа си, но той се държи толкова странно."

„В действителност героят на Уилсън е толкова различен, че по-скоро е като нова роля за актьора, - казва Уанел. - Патрик имаше добра възможност, защото всъщност не играе Джош Ламбърт от първия филм и това много му допадна. Той направо потъна в новия си персонаж, не можеше да му се насити и допринесе ужасно за самия филм със своя герой."

Наистина Уилсън споделя, че се е наслаждавал на възможността да играе бащата Ламбърт, който е контролиран от зловещ дух. „За мен моментите когато съм обладаният Джош и преминавах през врати и стени бяха най-забавни, - спомня си той. - Действаше ми доста освобождаващо."

Уилсън казва, че никога не е бил голям фен на окъпани в кръв филми на ужасите, а му допадат тези, които засягат повече човешките отношения. „Най-страшните и плашещи филми за мен не бяха тези с много ефекти, а по-човешките истории. Това ми харесва и тук, все едно драматичен филм се играе като хорър, поръсен с малко хумористични елементи. Независимо дали е филм на ужасите, екшън, комедия, или каквото и да, според мен трябва да се търси човешкото. И по-специално в един хорър филм, това което трябва да се покаже са истинските хора, особено когато става дума за семейство в беда."
Актьорът похвали Уан за способността му да се движи извън жанровите граници и да създаде един филм на ужасите със силни и динамични характери.
„Той може да нареди пъзел от човешките страхове, а и познава този жанр по-добре от всеки друг, - казва Уилсън. – Уан е един от най-креативните творци, които имаме в момента. Не бих работил с него толкова интензивно, ако не беше така, и съм много щастлив, че той също иска да работи с мен.“

Родената в Австралия Роуз Бърн ( Х-Мен: Първа вълна, Шаферки, 28 седмици по-късно) отново е в ролята на съпругата на Джош, Ренаи. В началото на Част 2 нейната героиня е все още разтърсена от събитията от първия филм и спираловидно се срива към депресията.

„Става дума буквално за един ден по-късно. - обяснява Бърн. - Героинята ми е на ръба на нервна криза, тя през цялото време е в центъра на действието и събитията около нея изпиват цялата й енергия, а тя просто се опитва да се държи."

„В първия филм, - отбелязва Бърн, - Ренаи и Джош са заедно в борбата срещу демоните, които нападат семейството. В Коварен капан: Част 2 случаят е съвсем друг.“

„Джош е този, който е обладан от духове в този филм, но в първите няколко сцени това е омаловажено, - казва актрисата . - Той се държи странно и отрича неврозата на Ренаи. След това всичко бавно започва да се изяснява и във втората половина на филма той се разкрива. Тогава всичко зависи само от мен.“

Бърн казва, че първоначално е привлечена към проекта заради сложността на историята и многопластните герои. „За мен това е семейна драма, която се превръща в трилър, и като актьор смятам, че определено това е начина, по който може да се вживееш в действието и да го пресъздадеш реалистично. Определено е много по-сложен филм в сравнение с типичните филми на ужасите."

Бърн също така знае колко е способен Уан в стряскането на зрителите. „Първият път, когато гледах Коварен капа , бях ужасена, - спомня си тя. - Не можех дори да го изгледам вечерта. Трябваше да го гледам в светло през деня, и въпреки това умирах от страх, макар да знам какво се случва."
Създателите на филма връщат и номинираната за Оскар® Барбара Хърши (Черният лебед, Портрет на една дама) в ролята на майката на Джош Ламбърт - Лорейн. Актрисата отбелязва, че за първи път в богатата си творческа кариерата е избрана да играе в продължение на филм с нейно участие. (същото важи и за Уилсън и Бърн).

„Да се снима продължение определено е по-лесно, защото всички се познаваме помежду си и вече сме се сработили, - казва Хърши, която е играла жена, обладана от демон, в класическия The Entity от 1982 г. - Мисля, че когато има добри актьори и добър сценарий, публиката с лекота се идентифицира с героите и да съпреживява действието в по-голяма степен."

„Винаги съм смятала, че ако харесваш лицата на екрана и следиш с интерес техните премеждия, то тогава много по-силно може да се изплашиш какво се случва с тях. Това засилва целия ефект. - казва тя. – А фактът, че Джеймс прави филм, който е почти изцяло ориентиран към персонажите, прави проекта да изглежда голям."

Хърши отбелязва, че действието Част 2 започва с летящ старт на изострени събития, където нейната героиня играе активна роля в разрешаването на мистерията.

„Лорейн вече е част от групата, особено след като се присъединява към изследванията на свръхестественото на Спекс и Тъкър, - казва тя, визирайки двамата непознати ловци на духове. - В този филм смъртта на Елизе е много важно събитие, което се проследява в целия филм и присъства във всяка сцена, защото всички обичат Елизе."

Завръщането на героинята на актрисата Лин Шей ( Ах, тази Мери!, От глупав по-глупав) в ролята на експерт по свръхестественото Елизе Рейниър, може да изненада феновете на Коварен капан, предвид факта, че нейната героиня е мистериозно убита в края на оригинала.

„По време на първия филм Джеймс се колебаеше дали да ме убие на финала, защото ме искаше обратно в случай на продължение, - спомня си Шей. - И тогава се сети, че така или иначе снимаме филм за духове - разбира се, че има начин да се върна в продължението".

Шей казва, че не е изненадана от успеха на първия филм и за нея е удоволствие да се върне за втората част.

„Джеймс отдава почит на жанра, на Хичкок и на някои от ранните трилъри на ужасите като Полтъргайст – поне от гледна точка на изграждането на героите и чувството във филма, - казва тя. - Първият филм изглеждаше толкова красиво и веднага увлича зрителя в действието."

Актрисата казва, че притегателната сила на филма до голяма степен произтича от познаването на Уан на силата на основните страхове от детството.
„Той използва комфорта, които всички имаме от човешки елементи като семейството, спалнята, децата, пиано, неща, които носят радост. И след това някак си ги обръща в главите на зрителя, - казва Шей. - От самото начало беше ясно, че филмът ще има успех, защото неминуемо се привързвате към семейството и се тревожите за тях. Джеймс успя да осъществи всичко, което е планирал и мисля си, това е една от причините филма да е толкова въздействащ за всички."

Шей прогнозира, че зрителите ще намерят Коварен капан: Част 2 за още по-смразяващ от своя предшественик, особено заради промяната на героя на Уилсън – Джош, в човек, готов да убива.

„Това е страшно по съвсем различен начин, и за актьор от неговия калибър не е никакъв проблем да го осъзнае напълно, - казва тя. – От огромно значение е фактът, че героите са познати, публиката ги е обикнала, и хората, които ще гледат продължението, идват със симпатии към тях."
Шей казва, Уан се сблъсква с някои интересни предизвикателства относно нейната героиня, имайки предвид, че тя пребивава предимно в Отвъдното в Част 2. Двамата провеждат няколко разговора за това, как Елизе междувременно трябва да се промени.

„Искаше ни се да запазим елементите, които карат хората да я харесват - нейната човечност и любовта, с която прави всичко, - отбелязва Шей. - Тя е грижовна и се отзовава да помогне за решаване на проблемите на семейство Ламбърт. Тъй като е в Отвъдното, исках да включа малко тъга, но и задоволство от факта, че е там. В крайна сметка всички ще умрем някой ден и ще преминем на друго място. И се надяваме да остава нещо след нас, някаква енергия."
Лий Уанел, който е сценарист на филма, участва и като актьор и повтаря ролята си на Спекс – един от дуото преследвачи на духове, което често помага на Елизе. Другата половина е Тъкър, изигран от Ангъс Сампсън. Сампсън познава създателите на филма още от колежа в Мелбърн. Тогава те се спират на него за промо клип на кратък филм, който снимали на времето и остават приятели и досега.

„Може да се каже, че ние сме комичния елемент във филма, с който обаче трябва внимателно да се балансира, - казва Уанел за персонажите Спекс и Тъкър, които поемат бизнеса с паранормална активност на Елизе след смъртта й в края на първия филм.

Сампсън се съгласява: „Джеймс не искаше нашите герои да са комични, но пък ако се движат заедно и се страхуват по един и същ начин, може да бъде малко досадно. Затова и двамата трябваше да са уплашени в сцените, но по различни пътища да стигат да там."

За да проучат ролите Уанел и Сампсън прекарват известно време с екип истински ловци на духове, посещавайки Общинската болница Линда Виста в квартал Бойл Хаитс, Лос Анджелис. Сградата, която е известна като едно от най-страховитите места за снимане на филми, е добила слава сред паранормалните общности като наистина обитавано от духове място.
За ролята на най-големия син на Ламбърт, Далтън - който е основният герой в Коварен капан, създателите на филма се обръщат отново към Тай Симпкинс ( Железният човек 3). Както често се случва с младите актьори, има известно притеснение доколко Симпкинс и актьорът, който играе по-малкият му брат, Андрю Астор (Последният ергенски запой), са пораснали от снимките на Коварен капан .

„Фактът, че историята започва директно от мястото, където свършва първия филм се оказа проблем в това отношение, - признава Уан. - За щастие, понеже са все още малки на възраст, те не са се променили драстично."

Шегувайки се, Уилсън споделя: „Добавихме някой сантиметър към пижамите им и бяха готови! "

Интересното е, че това е третият път, в който Симпкинс играе син на Уилсън във филм За първи път това се случва в драмата от 2006 г. Малки деца, на режисьора Тод Фийлд. За Симпкинс завръщането към ролята от преди три години е лесно, заради спомените от изпитаните емоции на снимачната площадка.

„По принцип до голяма степен играя себе си, - казва Симпкинс. - Дори когато не снимахме с призраците наоколо, аз се страхувах. Истинският страх обаче нахлуваше в мен, когато режисьорът извика Камера-снима. Така че беше лесно да вляза в образа."

Един от малкото нови герои, въведени в Коварен капан: Част 2 е Карл Станауей - медиум, приятел и колега на Елизе. За тази роля създателите на филма привличат Стив Коултър (Игри на глада).

„Карл е полу-герой по принуда, - казва Коултър за своя герой. - Той има талант за общуване с духове, но не мисля, че е много щастлив от това, защото не иска да се занимава с това. Дори когато за първи път общува с духове, нещата не се получават добре. Карл не е много уверен и приема уменията си за нещо като проклятие."

Карл използва своята дарба, за да общува с Елизе в Отвъдното и да помогне на обладания от демон Джош. Средството му за свързване със света на духовете е комплект зарчета от слонова кост с букви, които носи в кожен калъф.

„В общи линии той задава въпроси и получава отговори чрез заровете, - казва Колтър. - Това е единственото му умение. И единственото нещо, в което е добър."

Създателите на филма се сблъскват и с предизвикателството да привлекат към проекта по-млади версии на някои от героите на филма - изискване , произтичащо от решението им, част от действието да се развива в миналото - 1986 г., за да се разкрие произхода на съществото, което преследва Джош.

За младия Джош Ламбърт създателите на филма се спират на сравнително ново лице - 13 -годишният Гарет Раян ( Доверие). За ролята на младата Лорейн Ламбърт, самотна майка и медицинска сестра, те избират Джослин Донахю (Къщата на дявола), ролята на младата Елизе Рейниър играе Линдзи Сейм (Събитието на NBC ), а младата версия на Карл Станауей е поверена на Ханк Харис (Забранен романс) .

Въпреки, че Донахю не играе нито една сцена с Хърши, тя казва, че се е срещнала с известната актриса и е изучила различните й превъплъщения, за да се представи достойно като по-младата версия на нейната героиня.

„Надявам се, че съм уловила някои от нейните маниери, защото тя е уникална.“ - казва Донахю, която спечели през 2009 г. награда за най-добра актриса на Скриймфест за ролята си във филма на Тай Уест Къщата на дявола.

Две други забележителни допълнения към героите в Коварен капан: Част 2 са Паркър Крейн, изпадналия в кома пациент в болницата и майка му, Мишел - превзета и зла жена, виновна за нелеката съдба на нейния син. Актьорът ветеран Том Фицпатрик (Соленото езеро) е в ролята на Паркър, а Тайлър Джеймс Грифин играе ролята му като момче. Даниел Бисути пък влиза в образа на Мишел.
***
В обобщение Уан казва: „Бях изненадан от предизвикателствата да се направи достойно продължение на Коварен капан, но цялото усилие ще си струва, ако феновете на оригинала го приемат добре. Обикновено е много трудно да направиш продължение на ниво. Надявам се хората, които са харесали първия филм, да дойдат пак и да усетят любовта и желанието, с които работихме. Да усетят, че не сме го направили бързо и произволно, а вложихме много усилия и идеи, и наистина много се надяваме да им хареса.“

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg