Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Коварен капан: част 2

За продукцията - Коварен капан: част 2 / информация за филма

Insidious: Chapter 2 2013
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

За продукцията

18.11.2013  |   синефиш.бг
"Отново сме семейство. Повече нищо няма да ни тормози. Обещавам."
~ Джош Ламбърт

Безспорно режисьорът Джеймс Уан, сценаристът Лий Уанел и продуцентът Джейсън Блум, работейки заедно в екип или по отделно, са отговорни за някои от най-въздействащите и ужасяващи трилъри с касов успех от последното десетилетие.

През 2004 г. Уан и Уанел шокираха с новаторския и изключително популярен Убийствен пъзел, който даде начало на ужасно успешен франчайз. Последният филм на Уан бе историята за обитавана от духове къща - Заклинанието, а Блум работеше върху смразяващи кръвта продукции като Паранормална активност и Греховен. Триото стои и зад напрегнатия и оригинален психологически хорър трилър Коварен капан – нискобюджетна продукция, която се оказа най-печелившото заглавие в САЩ тази година.

Сега тримата кинотворци се завръщат и заедно с целия екип на Коварен капан в продължението на историята в Коварен капан: Част 2, където семейство Ламбърт продължава борбата си на живот и смърт със злонамерени духове, които искат да разрушат живота им.

„Бяхме изключително развълнувани от възможността да продължим историята от първия филм, - казва Уан, който за първи път снима продължение. - Обичам героите, които създадохме в първия филм, и е страхотно да работя отново със същите актьори и екип. Чувството е като да се завърнеш у дома при семейството. Но в същото време е и малко плашещо, защото успехът на първия филм малко ни изненада и сега отговорността е много по-голяма.“

Филмът Коварен капан разказва за семейство Ламбърт, които напускат обитаваното си от духове жилище и се местят в друго, само за да разберат, че това не техния дом, а големият им син е обладан от зли сили. В Коварен капан: Част 2 семейството се опитва да забрави проблемите си, но откриват, че духовете които са ги тормозили, далеч не са си отишли.

Уан и Уанел предприемат необичайната стъпка да озаглавят филма Коварен капан: Част 2, защото действието продължава точно оттам, където свършва първият филм. „Не са много продълженията, които правят това, но на нас особено ни допадна идеята за продължение без пауза, - казва Уанел. – Така може да ги изгледате като един филм или като две части на една и съща история. Ние видяхме как Джош да убива Елиза, но Ренаи не го вижда и не е съвсем сигурна какво става. Така че в началото на втория филм изглежда сякаш всичко се нормализира, но бавно осъзнаваш, че всичко е ужасно нередно."

За Блум като продуцент основната му задача е да се увери, че независимия дух на Уан и Уанел от първия филм не е изчезнал, въпреки че, Коварен капан: Част 2 е с малко по-голям бюджет.

„Първият филм имаше една визия, тази на Джеймс и Лий – и те го движеха напред без каквато и да е чужда намеса или творчески компромиси, - казва продуцентът. - Вярвам, че това е една от причините крайният резултат да е толкова добър. Затова не искахме Джеймс и Лий да променят подхода си и за продължението."
Членовете на този дует, чието творческо партньорството датира от колежанските им години в Мелбърн, Австралия , казват, че винаги получават своето вдъхновение от историите за призраци, които непрекъснато си разказват един на друг. Дори по време на снимките, постоянно изскачат идеи, които след това те включват във филма.
„Имаме доста общи черти, вълнуват ни едни и същи истории, и така ни е много лесно да работим в екип, - казва Уанел. - С Джеймс сме в синхрон в това отношение, особено щом става дума за ужаси."

Уан потвърждава: „Постоянно си разказваме страшни истории, за да се плашим един друг и веднъж си казахме: " Това трябва да стане филм!" Точно така и направихме с Коварен план. Събрахме всички страшни истории за призраци и духове, които знаехме, и ги заснехме.“

Филмът улучва целта и допада на публиката не само в САЩ, но и в чужбина.
„Когато се става дума за свръхестествено, мисля, че темата универсална, - казва Уан. - Отделните култури имат различни начини за изследват тази тематика, но си мисля, че до голяма степен произходът им е общ. Ето защо смятам, че подобни филми се приемат много добре навсякъде по света, защото хората по целия свят ги разбират".

Според Уанел: „Страните, богати на фолклор, имат силна традиция в историите за духове и плашещи призраци. Когато с Джеймс живеехме в Мелбърн, той често ми разказваше малайзийски и китайски ужаси, които са му разказани от неговото семейство. Хората хилядолетия наред са предавали тези истории и те са станали част от културата им."

Като допълнение към продължението на историята на семейство Ламбърт от момента, в който ги оставяме в оригинала, в Коварен капан: Част 2 се разкрива в по-голяма степен митологията и предисторията на героите. Уан казва: „Наистина стана един по-голям филм. Докато работехме върху първия, имахме някакви планове и идеи за продължение, които обаче така и не развивахме. Мислехме си: „Ще видим, ще го обмислим и да видим как ще тръгне, възможно е да има потенциал. Разбира се, когато първият филм се справи толкова добре, се върнахме към първоначалните идеи и ги превърнахме в продължение."

В центъра на действието на Коварен капан е младият Далтън Ламбърт, който притежава способността да пътува извън физическото си тяло – способност, която е наследил от баща си, Джош. В резултат на този дар, той е преследван от духа на мистериозна стара жена и демон с червено лице, които се стремят да завладеят тялото му. Също така става ясно, че като малък бащата Джош се е страхувал от стара жена, която го посещава през нощта. Но умишлено е потискал спомените си за това.
В Коварен капан: Част 2 става ясно, че всъщност Джош никога не е излекуван, и старата жена никога не го е напускала.
„Ние сме големи фенове на метафизичния свят и решихме, че би било наистина страхотно да се използва астрална проекция във филма, - казва Уан. - Това е една много готина концепция - идеята, че през нощта когато сте заспали, душата или духът ви напускат физическото тяло и политат. Искахме да направим филм за обитавана от духове къща, но искахме и да направим нещо малко по-различно. Така, че обединихме двете идеи."

„Това е идеалното хрумване за филм на ужасите, - добавя Уанел. - Непрекъснато си повтаряхме: "Защо никой не използвал астрална проекция?" Това доста ни ентусиазира - да имаш идея, за която още никой не се е сетил и не я е реализирал."
Уан и Уанел се спират и на друга идея, която макар и по-позната, рядко се вижда в хорър жанра: пътуване във времето. Действието във филм се връща 25 години в миналото, за да разкрие зловещите събития, залегнали в основата на злото, което преследва семейство Ламбърт. По този начин се обвързват неразрешените мистерии от първия филм и потъваме по-дълбоко във вътрешността на тъмните измерения, по-известни като Отвъдното.

„Първия филм беше толкова стилизирани и фантастичен свят, затова и пътуването във времето се вписва перфектно във втория филм". - казва Уан.
Създателите на филма използват понятието по оригинален начин, за да се преодолее бариерата между двата филма и да може се разглеждат като две части на едно цяло. Например когато разказват историята на един нов герой - изпадналия в кома пациент Паркър Крейн, вместо да използват традиционната ретроспекция, създателите на филма разкриват неволите в миналото на Крейн чрез едно пътуване назад във времето през Отвъдното – празнота извън пределите на времето и пространството.

Уан си припомня: „Казах на Лий „Не би ли било чудесно, ако Част 2 по някакъв начин посещава първия филм, няма ли да е страхотно?" Така, че започнахме да мислим как да покажем моменти от първия филм, в които не сте съвсем сигурни какво се случва, а след това в Част 2 ги виждаме отново, но от друга гледна точка. Много си падаме по такива неща."

Уанел също е толкова ентусиазиран от идеята героите да посещават минали събития, които са се случили в Коварен капан. „Това може би е любимата ми част от продължението - елементът с пътуването във времето, когато вторият филм минава през първия. Харесва ми, че първият филм да се фокусира върху външен дух, който преследва семейството, а във втория вече е вътрешен. Това е един от членовете на семейството. В оригинала Далтън е заплашен от зли външни сили, а Част 2 разказва какво се случва, когато духовете влязат в тялото."

Творческият дует счита Коварен капан: Част 2 повече за психологически трилър, отколкото за филм на ужасите. Докато в Коварен капан става дума за класически филм-с-къща-с-духове, то за Част 2 Уан казва, че се фокусират по-малко върху кървища и компютърни ефекти, за сметка на представяне на най-основните детски страхове у зрителя.

„Бих го описал като семеен трилър със елементи на свръхестествено, - казва Уан. - Духовете се завръщат, но филмът не е изцяло за тях. Имам чувството, че вече сме установили образите, така че сега мога да работя с тях, без да се налага да ги приспособявам, защото сме запазили елементите, които хората най-много са харесали. Първият филм е доста по-праволинеен и директен, което е страхотно за оригинал, но за продължението трябваше да се разшири общата митология. Трябваше да покажем на хората повече от света, в който се развива действието и точно това направихме с Част 2."

 
 

Снимки

 


 
Cinefish.bg Cinefish.bg