Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Надцакването

НОВАТА АМЕРИКАНСКА МЕЧТА - Надцакването / информация за филма

Runner Runner 2013
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

НОВАТА АМЕРИКАНСКА МЕЧТА

23.9.2013  |   синефиш.бг
Разточителният живот на хазартния магнат Айвън  Блок е това, което режисьорът на „Надцакването” нарича „новата американска мечта”. „Технологиите са направили света ни в място, в което всичко се случва изключително бързо, което намира отражение в ускорената версия на американската  мечта. Днешните млади хора искат всичко по-бързо, особено парите.”, обяснява режисьора Брад Фърман.
„Американската мечта е била да станеш богат и известен, сега тя е да станеш богат и известен възможно най-бързо. Колкото повчече достъп имаме до благата, толково по-бързо ги искаме. Трябва само да натиснеш един бутон и всичко може да ти бъде доставено.”, съгласява се Тимбърлейк с виждането за американската мечта на Фърман. „В днешно време, хората не искат просто да имат Кадилак, те искат да изобретят собствена кола. Цяло поколение от млади хора иска да стартира своя вселена от предприемачески дейности. Хората непрекъснато опитват да открият отново колелото и всичко се движи опасно бързо. Иска се все повече интелект и все по-малко почтеност, чест или каквито и да било морални ценности.”, продължава Тимбърлейк.

Героят на Джъстин Тимбърлейк, Ричи Фърст е сред попадналите в капана на тази неустоима и опасна нагласа. Неговият благодетел, Айвън Блок управлява империя за онлайн хазарт за милиарди. „Изпълнявал съм роли, в които героят е сдържан и интровертен, за разлика от тях Айвън е винаги на скорост. Той не пести впечатляващите си монолози за живота и обича да лее софистиката си върху Ричи. Реших, че ще е забавно да опозная Айвън и неговия свят.”, обяснява Бен Афлек.
Подобно на Тимбърлейк, Афлек е заинтригуван от пресъздадените в „Надцакването” задкулисни манипулации, присъщи за новата американска мечта. „Зад привлекателността на лесните и бързи пари се крие нещо измамно, уродливо и грешно.”, обяснява той. „Всичко опира до това, да забогатееш незабавно на всяка цена. Според новите корпоративни нрави е в реда на нещата да прережеш нечие гърло. В някои кръгове се счита дори за похвално.”

Режисьорът Брад Фърман отбелязва: „Имах определено виждане за „Надцакването”. Исках да пресъздам пътешествието на Ричи до дъното на заешката дупка. Филмът започва в Ню Джърси и от там Ричи се озовава в Коста Рика, един фантастичен, но корумпиран свят.”

„Ричи е добър човек, попаднал на грешното място и опитващ да постъпи правилно. Той непрекъснато опитва да се придържа към моралните си ценности. Ричи е мечтател и идеалист, който прави грешка и трябва да измисли начин да се измъкне.”
„Блок манипулира Ричи за да го направи част от екипа си. Целта му е да подготви Ричи така, че той да не възрази срещу тъмната страна на нещата, които ще види.”, обяснява Афлек. „Блок знае кои струни да натисне в хората, като най-впечатляващото му умение е да отвлича вниманието им от истинските му мотиви. За Блок хората са несигурни и отчаяно желаят да успеят. Той знае, че хората се чувстват недооценени и са възпитани да преследват печалба и да слагат знак за равенство между богатство статус, чест, успех и мъжественост. Той притежава богатство, което заслепява Ричи за това, какво в действителност се случва.”

Женският представител на този свят е Ребека Шафрън, интелигентната и силна съдружничка на Блок, чиято лоялност е подложена на изпитание след срещата й с Ричи. Ролята изпълнява английската актриса Джема Артертън. Без опит в хазартния бизнес,  Артертън се възползва от случая и приема ролята. „Много харесах сценария, който, според мен, е кадърно написан и изобразява свят, който исках да изследвам. Много харесах и Ребека, която в много отношения действа подло и е непридвидима. „Надцакването” е филм за властта, богатството и алчността. Бях впечатлена от желанието на Ребека да бъде част от този свят, което е показателно колко много жени вярват, че трябва да действат като мъже за да успеят.”, споделя Артертън.

„Когато Ричи пристига в Коста Рика и се запознава с Ребека, тя е човекът, който до голяма степен контролира нещата. Тя е корава, нещо като „фаталната жена”. Но тя обича и да се забавлява. Тя вижда този секси млад човек и си казва : ‘Ще си поиграя малко с него’. Тя установява, че той е много умен, находчив и доста различен от хората, с които работи. Тя изпада в истинска дилема: желае богатството, което й осигурява позицията и същевременно преоткрива моралните си задръжки чрез връзката с Ричи. Така тя започва да променя виждането си за Блок и нейната ролята в империята му.”, продължава актрисата.

С развитието на взаимоотношенията между Ричи, Аивън и Ребека, се появява нов играч, който ще повлияе на живота им – специален агент Шейвърс (Антъни Макий), който е вписал Блок в личния си списък за най-търсени престъпници. На хазартен език агентът е жокера. Той манипулира Блок, Ричи и Ребека и е решен да премине международните граници и вкара тримата зад решетките.

„В началото Шейвърс просто се е издигал в чин. Опитвал е да се докаже като разреши голям случай. Така започва да преследва Блок, но Блок непрекъснато му се измъква, защото постоянно излиза извън юрисдикцията на Шейвърс.”, обяснява Макий.

Шейвърс преследва Блок до Коста Рика, където възможностите му за действие са ограничени. „Шейвърс опитва да намери начин – търси някой, който да му предаде Блок. Не успява да намери някой до появата на Ричи. Шейвърс знае, че у Ричи има нещо добро, което да използва за да се добере до Блок.”, разкрива Макий.

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg