Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Нежна полиция

Още за филма - Нежна полиция / информация за филма

The Heat 2013
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Още за филма

01.7.2013  |   синефиш.бг
Специалният агент от ФБР Сара Ашбърн (Сандра Бълок) и бостънското ченге Шанън Мълинс (Мелиса МакКарти) са две полицайки, чийто характери са абсолютно несъвместими. Но когато трябва да обединят усилия, за да разкрият безмилостен наркобарон, въпреки различията си, те стават първи дружки.

Носителят на наградата на Гилдията на режисьорите и номинираният за Еми® Пол Фейг, режисьор на Шаферки (събрал световен боксофис от почти 300 милиона долара), представя НЕЖНА ПОЛИЦИЯ – нестандартна комедия, която  показва странното сближаване на две служителки на реда, въпреки първоначалната си неприязън. С участието на носителката на Оскар® Сандра Бълок, чиито филми са донесли приходи 2.9 милиарда долара по целия цвят, и номинираната за Оскар® Мелиса МакКарти, чийто последни участия са в хитовите комедии - Шаферки и Самоличност на аванта - НЕЖНА ПОЛИЦИЯ предлага неприличен  хумор, истински емоции и забавление, което преминава всички граници..

„ПОСЛЕДНИТЕ 30 МИНУТИ ОБМИСЛЯХ НАЧИНИ КАК ДА ТЕ УБИЯ"

Когато се срещаме с агент Сара Ашбърн, тя се надява на повишение, което да й позволи да изчезне от родния Ню Йорк в посока Бостън, за да разкрие няколко мистериозни убийства. На пътя за реализация на мечтата й се изпречва бостънската полицайка Шанън Мълинс, която никак не е щастлива, че ФБР - особено наперената Ашбърн – маркира територията й. Ашбърн е решена отнеме случая от Мълинс, но чорлавата и цапната в устата полицайка се оказва страхотен противник. Те скоро ще открият, че имат повече общи неща, отколкото някога са допускали, че е възможно... включително статута им на неудачници.

Отношенията между Ашбърн и Мълинс са близки до вечния физичен проблем за всепомитащото гюле и неразрушимата стена. Само че в случая е трудно да се определи кой кой е. Ашбърн е амбициозна, талантлива, интелигентна и притежава дедукция и интуиция, на които и Шерлок Холмс би завидял. Тя винаги е най-умният човек в стаята и не се свени да го демонстрира винаги. Трудната за общуване Ашбърн няма нито семейство, нито дори приятели. Единственият й спътник в живота е котка ..., която всъщност е на съседката й.

„Ефективността на Ашбърн като агент на ФБР се дължи на нейното старание, упоритост и строгост, - казва Бълок. - Но тя се държи абсолютно нелепо, когато става дума до социално общуване. Колкото и да се старае да преодолее тази своя слабост, тя се държи непоносимо арогантно с всички на работното място. Ашбърн има респекта на колегите си, но никой не я харесва, защото тя не е отборен играч. И всеки път, щом си отвори устата, хора се свиват от страх."

Ако Ашбърн трябва да бъде свалена на земята, то Мълинс с радост ще й направи тази услуга.
Мелиса Маккарти разказва за своята героиня Мълинс: „Нали знаете поговорката – Който лае, не хапе. Е в случая тя може и да хапе. Мълинс е израснала на улиците на Бостън, и ако не те застреля с реплики, ще го направи с пистолета си. Това е стилът й за справяне с престъпността и нарушителите. Тя е "ян", а Ашбърн е "ин".
Ашбърн обича да влиза в главите на хората и да ги управлява; а Мълинс предпочита просто да ги блъска и удря. „Затова не е изненадващо, - отбелязва режисьора Пол Фейг, - че отношенията между Ашбърн и Мълинс първоначално са непоносими. Ашбърн иска да докаже себе си като агент, разрешавайки голям случай, но Мълинс не иска Ашбърн да се мотае в територията й и няма да отстъпи. По принцип тя е свикнала хората да отстъпват далеч от нея."
Така че Ашбърн се прилепва към Мълинс и в крайна сметка осъзнава, че уличните хитрости на нейния нов партньор могат да бъдат предимство. „Докато се учи от Мълинс как да следва инстинктите си и да е по-първична, Ашбърн излиза от черупката си, отваря си съзнанието си и става все по-добър агент", - казва Фейг.
В същото време Ашбърн учи Мълинс как да упражнява повече самоконтрол, да си поема дълбоко въздух, преди да се сбие с някой.

И тогава се случва нещо напълно неочаквано. „Ние се шегуваме с това, но НЕЖНА ПОЛИЦИЯ е донякъде като любовна история, - казва МакКарти. - Мълинс и Ашбърн се борят една с друга, преминават през всичко и накрая започват да се наслаждават на съвместната си работа. Това внася известна извисеност в комедията, защото никой не иска да гледа как две шантави полицайки се провалят взаимно. Взети заедно Ашбърн и Мълинс са по-добри от индивидуалните им умения."
Тяхното процъфтяващо приятелство донякъде произтича от статута им на неудачници, но Фейг отбелязва, че най-вече идва от факта, че те са наистина добри в това, което правят. „Харесва ми да работя с такива персонажи - силни жени, които се опитват да намерят своето място в света. Връзката между Ашбърн и Мълинс се получава, защото и двете са  страхотни в работата си, и двете са се отказали от много неща заради кариерата си, и двете не правят компромиси."

Независимо колко са смешни героите и и ситуациите, Фейг настоява те бъдат реалистични: „Ако някой иска да е патрулиращо ченге или брилянтен агент на ФБР, който се заема с най-трудните задачи – той трябва да бъде гадняр. Може да има слабости и страхове, но трябва да има нещо специално, което ги прави отдадени на работата. Мълинс и Ашбърн притежават това качество."

„Мълинс и Ашбърн са крайно различни, но това което ги обединява, е че вземат професията си много на сериозно, - съгласява се МакКарти. - Техните характери може да са забавили професионалното им израстване, но способностите им говорят сами за себе си. Затова и тяхното взаимно уважение прераства в приятелство."

НЕЖНАТА ПОЛИЦИЯ ИЗЛИЗА НАПРЕД

НЕЖНА ПОЛИЦИЯ е дебютният сценарий на Кейти Диполд, която е авторка на телевизионни предавания като Parks and Recreation  и MadTV. Идеята за филма е родена от слабостта й към полицейските филмите за  двойки ченгета. Тя има много любими заглавия, сред които се откроява екшън комедията от 1986 г. Running Scared с участието на Били Кристъл и Грегъри Хайнс. „Винаги съм се наслаждавала на тези филми, - казва Диполд, която наскоро подписа договор за още една комедия на режисьора Пол Фейг. - Героите и актьори винаги изглеждат сякаш безкрайно много се забавляват."

Любовта на Диполд към полицейския жанр полага основата за сценария, който в крайна сметка излиза от рамките на  жанра с екстравагантен хумор и истински емоции. Фейг високо оценява  сценария, като го определя като „един от най-забавните, които някога съм чел."

„Той допълва представите за жанра с чифт гърди, - шегува се Бълок. –Много хора ще бъдат изненадани на какво са способни полицаите с гърди."
Когато режисьорът казва на Диполд, че НЕЖНА ПОЛИЦИЯ  ще да бъде следващият му филм, сценарист-дебютантката е смутена. „Мислех, че се шегува, - признава Диполд. - Получих имейл, в който пишеше, че Пол иска да обядва с мен. След като го прочетох, стоях неподвижно няколко минути. После си помислих, че това е това вероятно е шега."

„Е, това е Кейти", казва продуцентът Джено Топинг.- Тя е невероятно скромна и истинска."

Въоръжен с първия проект на Диполд, Фейг скоростно е насочва към кастинга на актьорите за филма, който да вдъхнат живот на персонажите от хартиените листове. „Винаги съм бил фен на Сандра Бълок, и докато четях сценария усетих, че именно Ашбърн е Сандра. Сандра е толкова забавна във филмите и в реалния живот. Тя е готина и уверена, но в същото време обмисля и анализира нещата."

„Сандра внася чар и привлекателност в една героиня, която никой не харесва, - добавя Кейти Диполд. - Тя наистина заковава десетката с изпълненито си и го прави по невероятно смешен начин." Маккарти също от своя страна отбелязва, че „Сандра е страхотна и забавна. И двете работим в изключителен синхрон."
Не отнема много време Бълок да бъде убедена да се присъедини към НЕЖНА ПОЛИЦИЯ. Тя е голям фен на Шаферки и гори от нетърпение да работи с режисьора Фейг. „Гледането на Шаферки беше един от онези редки моменти, когато аз си помислих, че това е режисьор, с когото искам да работя. Той е от типа хора, които знаеш, че ще направят нещата по-добре. И съм сигурна, че той може да превърне НЕЖНА ПОЛИЦИЯ в нещо запомнящо се."

При избора на актриса за образа на Мълинс, Фейг се спира на звездата от предишния си филм - Мелиса Маккарти. „По време на работата ни в Шаферки, Мелиса стана моят герой, - заявява той. – И още на 15тата страница от сценария ме озари тази идея. Сценарият, който вече бе ужасно забавен, ми се стори поне десет пъти по-смешен щом си представих Мелиса като Мълинс.

„Мелиса толкова отдадено се ангажира с ролята, че ще бъдете шокирани, - предупреждава Фейг. – На места е трудно да си представиш, че това е Мелиса."
Химията между Бълок и МакКарти се проявява още при първото четене на репликите. „Когато четохме за първи път заедно сценария, Мелиса и аз правехме еднакви физономии, - припомня си Бълок. – Вътрешният ни ритъм бе различен, но щом започнахме да работим заедно, всичко се синхронизира. Намерихме много общи неща, никога не съм си мислела, че мога да постигна връзка на това ниво с някого".

Силата на динамиката между Бълок и МакКарти е очевидна и дори вдъхновява допълнения към сценария. „В края на това първо четене бе очевидно, че Санди и Мелиса наистина са прекрасен избор за героините, и че от Кейти Диполд и мен зависи тази магия да се получи в сценария и на екрана. На всички ни стана ясно, че тези жени могат да покажат много повече," - казва Фейг.

Диполд остава в продукцията по време на снимките на НЕЖНА ПОЛИЦИЯ, допълвайки сценария с алтернативни вицове и характерни реплики на персонажите. „Винаги позволявам импровизации, - отбелязва Фейг, - Но не забравям, че на първо място като изходна точка трябва да разполагам с великолепен сценарий, от който да се тръгне."

За Диполд този процес действа освобождаващо. „Санди и Мелиса взеха написаното на страниците и го направиха по-смешно, отколкото съм си представяла, че може да бъде, - казва тя. – Най-любимата ми част е тирадата на Мълинс към нейния капитан (в ролята е Том Уилсън), когато той отказва да изрита Ашбърн от случая. Тя превърна сцената в нещо грандиозно."

ФИЗИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ (или ... „МОЖЕШ ЛИ ДА СИ ЗАЛОЖИШ ТОПКИТЕ ЗА ТОВА? ДОБРЕ, ЗАЛАГАЙ!!")

„В продължение на два месеца биех различни хора; това действа много пречистващо", - шегува се Мелиса МакКарти по време на продукцията НЕЖНА ПОЛИЦИЯ.

A любимата мишена на Мълинс е Рохас, дребен дилър и сводник, изигран от Джейн Ей Бейкър младши. В една от началните сцени, Мълинс хвърля диня по бягащия мошеник. Уникалният похват за борба с престъпността показва решимостта, бързата мисъл и липсата на ограничения за хумора на филма. „Имам предвид, кой хвърля диня по хората?" - пита Бейкър.

Да бъдеш повален от летящ във въздуха плод е само началото на проблемите на Рохас с Мълинс и Ашбърн. В търсене на важна информация от безпомощния криминоген, полицейското дуо мотивира Рохас да им сътрудничи... като го провисват с главата надолу през балкона. Младият изпълнител действително виси във въздуха от три етажа над земята, завързан единствено със специално осигурително въже.
Фейг оценява високо професионализмът на Бейкър и съгласието му да не се ползва зелен екран и компютърно-генерирани ефекти. „Той никога досега не се е снимал във филм и аз останах впечатлен от желанието му да направи сцената колкото е възможно по- автентична. Досега никога не съм срещал дебютант, който в началото на филмовата си камера така майсторски да се справя с предизвикателствата."

Пребиването на престъпници е само част от комичните сцени във филма. Една от най-забавните моменти е когато Ашбърн и Мълинс заздравяват приятелството си с алкохолен гуляй в долнопробна кръчма в Бостън. „Да, ние обърнахме голямо внимание на хореография на тази сцената... за цели три секунди и половина.“ - признава МакКарти. А Бълок добавя: „Не може подобна сцена да бъде планирана стъпка по стъпка, защото изглежда възможно най-глупаво и нагласено."

В случа импровизаторската природа на двете актриси е най-силното им оръжие и те по невероятно забавен начин изиграват сцената. „Мелиса има чудесни движения, - казва Бълок. - Когато я видях как танцува, разбрах че бързо ще станем приятели."
МакКарти добавя: „Да, танцувам добре, но не знам кога да спра, независимо какво се случва."

Подготвена за всякакъв екшън, Мълинс не се разделя в огромния мултифункционален елек с безброй джобове, който е „готин, защото може да си прибирам разни работи“. Винаги облечената с бизнес костюм Ашбърн шокира Мълинс с ластичното си бельо, което „прибира и не позволява разни работи да ти изскочат“. На което бостънското ченге спонтанно възкликва: „Какво по дяволите би могло да ти изскочи от гащите?“

ВСИЧКО Е В СЕМЕЙСТВОТО

Плътно опакованата Ашбърн е не единствения проблем на Мълинс. Тя трябва да се справя и със семейството си, което е напълно неконтролируемо. След като арестува брат си (в ролята Майкъл Рапапорт) за търговия с наркотици, Мълинс е отлъчена от останалите членове на фамилията, включително и майка си, баща си, четирима си братя, и слава богу, от приятелките на братята си. Фейг казва: „Мълинс арестува брат си и го изпраща в затвора, за да го спаси – като един вид принудителна клиника. Но за останалата част от семейството й това е непростима измяна, и тя е предател. Като цяло семейството им е много сплотено, но го показва по доста интересен начин."
При цялата тази динамика на фамилните отношения, представете си какво се случва, когато Мълинс потапя Ашбърн в адския водовъртеж на семейните си отношения, канейки я на вечеря у дома. Думите "унищожение" и "изкормване" не описват и наполовина това, което Ашбърн изтърпява още преди дори да са седнали на масата. „Това е вербална кървава баня!“ - казва МакКарти. „Да си в една стая с членовете на семейство Мълинс е като да влезеш в леговището на тасманийския дявол, - подчертава Бълок. - Нямате друг избор, освен да мълчите и да поемете ругатните. Каквото и да отвърнете, ще ви отрежат с лекота и ще ви засипят с поредна доза нецензурни реплики.“

„Актьорите, които играят членовете на семейство Мълнис са истински гении, - продължава Бълок. – Камерата може спокойно да се насочи към всеки един от тях и веднага ще получите страхотна история."

„Ние всички се съюзяваме срещу Ашбърн, - отбелязва комикът Бил Бър, който е в ролята на братът на Мълинс - Марк. – Чувствах се сякаш участвам в някакъв щур конкурс Кой ще успее да каже най-много грубости в лицето на Санди [Бълок]."
Образът на братът на Мълинс – Питър, е изигран от Джоуи Макинтайър (от New Kids on the Block), а Нейт Кордрай е по-малкият брат. Начело на парада са Джейн Къртин и Майкъл Тучи, в ролята на родителите на Мълнинс.

Повечето от актьорите са израснали в Бостън, което засилва хумора и автентичността на сцената. „Специфичните акцентите и отношението между тях добавят пикантна подправка на всичко, което се случва в къщата.“ - казва Фейг.
Именно способността на актьорите да вдъхнат живот на тези нетипични герои, насърчава Фейг да продължи със своя собствен кастинг. „Подбора на актьорите при Пол е комбинация от инстинкт и памет, - разказва Топинг. - Той е толкова влюбен в комедията като жанр, че поглъща всичко - филми, телевизионни предавания, шоу програми - за да интересни неща. Той постоянно е гладен за нови комедийни гласове."

Голям заряд към забавлението добавят с участието си актьорите Деймиън Бичир като шефа на Ашбърн, капитан Хейл, и Марлон Уейънс като Леви, агент от ФБР. Бичир, който наскоро бе номиниран за Оскар® за поддържаща роля за изпълнението си в A Better Life споделя удоволствието си от съвместните му сцени с Бълок. „Ашбърн прави луд Хейл, - казва актьорът. - Но мисля, че до голяма степен той я насърчава тя да успее в службата."

Марлон Уейънс е в ролята на агента на ФБР Леви, когото актьора смята, че е подходяща партия за Ашбърн, „въпреки, че тя е костелив орех." Уейънс, чийто забележителна филмография включва Страшен филм, завява, че ако някой може да спечели Ашбърн, то това е Леви.

 
 
[+] Деян Статулов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Нова телевизия
Среден резултат: 50/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg