Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Тъмно минало

ЗА СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ФИЛМА - Тъмно минало / информация за филма

A History of Violence 2005
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ЗА СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ФИЛМА

03.7.2008  |   синефиш.бг
Дейвид Кронънбърг (режисьор)
Дейвид Кронънбърг си е изградил репутация на автентичен автор с уникални творби, сред които са сценариите на филмите “Тръпки”, “Яростно”, “Бърза компания”, “Роякът”, “Скенери”, “Видеодрум”, “Мухата”, “Dead Ringers”, “Голият обяд”, “Катастрофи”  и “Екзистенц”.  Сред филмите, на които е режисьор се нареждат  “Мъртвата зона”, “М. Бътерфлай”, “Спайдър”.  Носител е на редица световни награди.
Кронънбърг е роден на 15 март 1943 в Торонто, а докато следва в университета в родния с град започва да се интересува от кино и продуцира два късометражни филма. В края на 60-те снима “Stereo” and “Crimes of the Future”. В тези две ленти Кронънбърг включва някои от темите, които ще характеризират голяма част от по-късното му творчество.
През 1975 режисьорът създава първия си търговски хит “Тръпки”. Следващият му филм “Яростно “ е с участието на Мерилин Чеймбърс и се превръща в блокбастър, последван от “Бърза компания”, вдъхновен от страстта му към колите и състезанията.
През 1979 режисира “Роякът” с участието на Оливър Рийд и Саманта Егар, превърнал се артистичен пробив за Кронънбърг и довел до по-амбициозни и по-мащабни проекти.  “Скенери” е насочен към по-широка публика от предишните му филми на ужасите и се превръща в неговия най-голям хит дотогава. През 1983 се появява следващия му проект – “Видеодрум”  с участието на Джеймс Уудс и рок звездата Дебора Хари.
“Мъртва зона” излиза през 1984 и е създаден по бестселъра на Стивън Кинг. Във филма участват Кристофър Уолкън, Брук Адамс и Мартин Шийн. Тази лента на Кронънбърг носи характерния стил и дизайн на режисьора и му донася няколко престижни награди. След този успех, Мел Брукс предлага на Кронънбърг да режисира “Мухата” с участието на Джина Дейвис и Джеф Голдблум. Филмът се превръща в голямо постижение за режисьора – лентата получава “Оскар” за специални ефекти и грим.
Следва психологическият трилър “Dead Ringers”  с участието на Джеръми Айрънс. Кронънбърг описва филма като по-натуралистичен в сравнение с предишните му проекти и е награден за режисура от филмовите критици на Лос Анджелес.
През 1989, Кронънбърг  започва да пише сценария за своя версия на “Голият обяд” на Уилям Бъроу. Филмът е заснет в Торонто през 1991 и сред актьорския състав се нареждат Питър Уелър, Джуди Дейвис, Йън Холм, Джулиан Сандс, Никълас Кембъл, Майкъл Зелникър и Рой Шнайдър. Лентата е отличена с осем награди “Джини” (канадският еквивалент на “Оскар”), включително за най-добър филм, режисура и сценарий, както и с призове на американските филмови критици.
През 1992, Кронънбърг  режисира “М. Бътерфлай”  с участието на Джеръми Айрънс и Джон Лоун, адаптация на прочута бродуейска пиеса по истинската история на френски дипломат, който в продължение на 20 години е толкова влюбен в китайската дива на Пекинската опера, че не забелязва, че обектът на любовта му е всъщност мъж, но когато са арестувани за шпионаж, той е принуден да се изправи пред реалността. За снимките на този филм Кронънбърг за първи път използва и други локации освен Канада - Китай, Унгария и Франция.
Следващият проект на Кронънбърг е адаптация на романа “Катастрофи” с участието на Холи Хънтър, Джеймс Спайдър, Дебора Уингър и Розана Аркет.  Скандалният филм печели  наградата на журито на Филмовия фестивал в Кан за най-смел и оригинален филм, както и пет приза “Джини” за режисура, адаптиран сценарий, операторско майсторство, монтаж и звуково оформление.
През 1995 Кронънбърг написва “Екзистенц”, вдъхновен от интервю с автора Салман Рушди, което поражда идеята за човек на изкуството, който внезапно се оказва под смъртна заплаха и е принуден да се крие. Във филма участват Дженифър Джейсън Лий, Джуд Лоу, както и Уилям Дефо, Йън Холм, Сара Поли, Дон Маккелър и Калъм Кейт Рени. “Екзистенц” печели “Сребърна мечка” на Берлинския филмов фестивал през 1999 за изключителен артистичен принос и “Джини”  за монтаж, както и номинации за редица престижни награди.
Следващият му филм е силният психологически трилър “Спайдър” с участието на Ралф Фийнс, Миранда Ричардсън, Габриел Бърн, Лин Редрейв и Джон Невил. Известният романист Патрик Макграт сам адаптира сценария по своята книга.
Кронънбърг се е снимал и като актьор в редица филми като средство да се върне към филмовия свят, след изолирани периоди у дома, където пише сценарии. Играл е в малки роли в “Into the Night”, “Мъртва зона” , “Мухата”, превъплъщава се в наемният убиец на мафията Гъс Жан Сант в  “To Die For”. Участвал е още в  “Nightbreed” на Клайв Баркър, “Moonshine Highway” на Анди Армстронг, “Trial by Jury” с Арманд Де Санте и “The Stupids” на Джон Ландис.  Сред останалите филми,  в които играе са канадските “Henry and Verlin”, “Blood and Donuts”, “Last Night”, късометражният “Blue”. Появява се и в “Resurrection”, “The Judge” и “Джейсън X”.

Крис Бендър & Джей Си Спинк  (продуценти)

Крис Бендър и Джей Си Спинк са партньори в продуцентската къща Benderspink, създадена през ноември 1998.  Само за една година двамата продават 24 сценария, включват се като ко-продуценти на филма “Американски пай” и убеждават студио “Дисни” да даде шанс на дебютиращ режисьор за филма “Дюс Бигало: Мъжки жиголо”.
Компанията се е разраства и започва да се занимава и с телевизионни проекти, както и продължава да продуцира разнообразни игрални филми – “Котки и кучета”, “Ефектът на пеперудата”, “Предизвестена смърт”, “Американски пай 2” и “Американски пай 3: Сватбата”.
През тази година Бендър и Спинк продуцират пет филма – освен “Тъмно минало”, това са романтичната комедия “Just Friends” с участието на Райън Рейнълдс, Ейми Смарт, Крис Клайн и Анна Фарис, режисиран от Роджър Къмбъл; филмът на ужасите “Предизвестена смърт 2” с Наоми Уотс, романтичната комедия на режисьора Роджър Лукетич “Свекървище” с Дженифър Лопес и Джейн Фонда и “Нощен полет” на Уес Крейвън, с Рейчъл Макадамс.

Петер Сушицки (оператор)
“Тъмно минало” е седмият филм на Питър Сушицки с режисьора Дейвид Кронънбърг, а за три от съвместните им проекти печели “Джини” за операторско майсторство: “Dead Ringers”, “Голият обяд”  и “Катастрофи”. Работил е над “Спайдър”, “Екзистенц” и “М. Бътерфлай”.  Като оператор Сушицки е участвал в над четиридесет филма.  Наскоро привърши работата си  над “Shopgirl” със Стив Мартин по роман със същото име, написан от Мартин. Сред проектите, в които е взел участие са  “Червената планета” на Антъни Хофман; “Mars Attacks” на Тим Бъртън, с Джак Никълсън, Глен Клоуз, Анет Бенинг, Пиърс Броснан и Дани Де Вито и “Желязната маска” на Рандал Уолъс, с Леонардо Ди Каприо, Джереми Айрънс, Жерар Депардийо, Джон Малкович и Габриел Бърн; “Безсмъртна любима” с участието на Изабела Роселини и Гари Олдмън, сниман в Прага под режисурата на Бърнард Роуз. Сушицки получава одобрение рано в кариерата си с култовия хит “The Rocky Horror Picture Show”, режисиран от Джим Шарман и класиката “Междузвездни войни: Епизод V - Империята отвръща на удара” на Ървин Кешнър.
Операторът работи над много филми в Европа и Северна Америка, сред които се нареждат “Leo the Last” и and “Където е сърцето”; “Privilege”; “Charlie Bubbles”;  филмът на Кен Ръсел “Валентино”;  “Falling in Love”;  “Изчезването”, режисиран от Жорж Слюицър, с участието на Кийфър Съдърланд и Джеф Бриджис.
Сушицки е роден през 1940 в семейството на унгарка и австриец (операторът Волфганг Сушицки) и отраснал в Лондон. Въпреки че музиката е неговата страст, той си избира операторската професия. Следва в Париж и на 21 г. започва работа като оператор със снимките документални филми в Южна Америка. Първият си игрален филм "It Happened Here” заснема на 22 години и по този начин се превръща в най-младият британски оператор. 

Каръл Спайър (художник)
Каръл Спайър е известен с дългото си партньорство с Дейвид Кронънбърг, включващо филмите “Екзистенц”, “Катастрофи”, “М. Бътерфлай”, “Голият обяд”, “Dead Ringers”, “Мухата”, “Мъртва зона”, “Видеодрум”, “Скенери”, “Роякът” и “Бърза компания”, както и два телевизионни документални филма.  Тя печели награда “Джини” за “Голият обяд” и “Dead Ringers” и е номинирана за престижния канадски приз за филмите “Роякът”, “Видеодрум”, “Скенери” и “Екзистенц”.   
Сред редицата й други проекти се нареждат “The Man”, “Лигата на необикновените”. “Ноел”,  “Joe's Apartment”, “Където е сърцето”, “Running Brave”, “I Miss Your Hugs and Kisses” и др.
За телевизията е работила върху “Anne of Green Gables”, за който печели най-престижния канадски приз в областта на телевизионните продукции;  “Gotham”, “Escape From Iran”, “Overdrawn at the Memory Bank”.
Спайър е канадка. Завършва вътрешен дизайн във Факултета по архитектура към Университета в Манитоба. В началото на професионалната си кариера е дизайнер в Уинипег, Манитоба. По същото време работи и като художник на костюмите за различни театрални групи. Филмовата си кариера стартира с “The Mourning Suit”.  След това се мести в Торонто и започва работа там.

Роналд Сандърс (монтаж)
“Тъмно минало” е дванадесетият му филм с Дейвид Кронънбърг. Преди това е работил върху “Спайдър”, “Катастрофи”, “М. Бътерфлай”, “Голият обяд”, “Dead Ringers”, “Мухата”, “Мъртва зона”,”Видеодрум”, “Скенери”, “Бърза компания”.
Наскоро Сандърс работи по монтажа на “The Limb Salesman”, режисиран от Ейнейъс  Гранофски; “Zeyda and the Hitman” на Мелани Мейрън;  филмът за HBO “Dinner with Friends” на Норман Джуинсън; “Hidden Agenda” и “Joe Torre”. Сред игралните му филми се нареждат “Джони Мнемоник”, “Подпалвачката”, “Perfectly Normal” и “The Gate II”.
За телевизията Сандърс работи над епизоди от “Алфред Хичкок представя” и “Phillip Marlow Private Eye” , минисериалът “Mariah State”, “A Month of Sundays”, “The Park is Mine” , “All The Winters That Have Been”. 
Сандърс е роден в Уинипег, където баща му е кино оператор, така че е заинтригуван от киното още като дете. След като се дипломира в Университета в Манитоба, се мести в Торонто, където се занимава с монтажа на документални филми и работи по звуковото оформление на игрални филми.

Хауърд Шор (музика)
Хауърд Шор дълги години работи с Дейвид Кронънбърг и създава филмовата музика за единадесет негови ленти -  “Роякът” (1979), “Скенери” (1980), “Видеодрум” (1983), “Мухата” (1986), “Dead Ringers” (1988), “Голият обяд” (1990), “М. Бътерфлай”(1993), “Катастрофи” (1996), “Екзистенц” (1999), “Спайдър” (2002) и “Тъмно минало” (2005). Шор е печелил награда “Джини” за музиката на “Dead Ringers”, както и престижен филмов приз за тази на “Спайдър”.
Филмовата му музика към “Властелинът на пръстените: Завръщането на краля”  не само печели два Оскара, но и два Златни глобуса. В категорията за най-добра песен Шор заедно с Ани Ленъкс и Фран Уолш отнася статуетката за “Into the West”, изпята от Ани Ленъкс. През 2002  Хоуърд Шор получава два приза – “Оскар” и “Грами” за музиката на “Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена”.
Шор е композирал музиката на над 60 филма. Сред тях са “Авиаторът” на Мартин Скорсезе, спечелил “Златен Глобус” за музика, “Мълчанието на агнетата”, “Филаделфия”, “Ед Ууд”, “Седем”, “Играта”, “Паник стая”, “Бандите на Ню Йорк”, комедията “Анализирай това”,  “Мисис Даутфайър” и “Голям”.  Сред най-новите му проекти е “Кинг Конг” на режисьора Питър Джаксън.
През ноември 2003 в Уелингтън, Нова Зеландия, Шор дирижира Симфоничния оркестър и хор на Нова Зеландия на световната премиера на творбата си “Властелинът на пръстените: Симфония в шест действия за хор и оркестър”. В момента Шор е на турне с оркестъра.
Хоуърд Шор получава музикално образование в прочутата музикална школа на Бъркли. От 1969 до 1972 записва с групата "Lighthouse" , изявява се и като музикален режисьор на “Треска в събота вечер”, където работи с дългогодишния си приятел Лорни Майкълс.

Джош Олсън (сценарист)
Джош Олсън прекарва няколко години на различни позиции в киното преди да се заеме със създаването на сценарии за независими филми. През 2000 г. Олсън написва сценария и режисира “Housesitters” – серия от много кратки и забавни филмчета, първият от които е избран да участва във Филмовия фестивал в Лос Анджелес през 2001.
Кратките филмчета водят до заснемане на игралния  “Нашествието на насекомите убийци”. Лентата се превръща не само във финансов успех, но и е оценена високо от критиката.  
През 2002 създава сценария за филма “Three Gun Blues”, продуциран от Гейл Ан Хърд. В момента работи над уестърн с Уили Нелсън и Крис Кристоферсън и над филм на ужасите.

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg