Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Орелът

Кастингът - Орелът / информация за филма

The Eagle 2011
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Кастингът

08.2.2011  |   синефиш.бг
По повод подбора на актьорите Кевин Макдоналд казва: „През цялото време трябваше да мислим не за един, а за двама души. В една романтична комедия не можеш просто да избереш единия герой, а после да намериш друг и да направиш от тях двойка. Трябва да се държи сметка за химията между тях. В нашият случай нещата стоят по същия начин. За мен беше важно тези двама млади мъже да изглеждат съвсем различно и да са носители на различни култури. Исках да изберем за ролята на Еска истински келт. Случайно се оказа, че Джейми Бел е от същата част на Северна Англия като героя.”
В съответствие с първоначалния замисъл – римляните да се играят от американци, а бритите – от британци, режисьорът настоява актьорът да използва местния акцент, за да се наблегне на разликата между него и Чанинг, който говори с американски акцент. Така се подчертават не само физическите, а и културните отлики между двамата герои.
„Чанинг и Джейми бяха много ентусиазирани и дойдоха подготвени. Това си беше знак свише, но никой не можеше дори да предположи колко добре ще се сработят. Двамата станаха добри приятели. Навлязоха веднага в образите и в епохата и настояваха сами да си правят каскадите.”
Дънкан Кенуърти допълва: „В крайна сметка можахме да им го позволим, което не е съвсем обичайно. Чанинг и Джейми вече бяха доста изкусни в ездата, боя и спускането по водопади! И застрахователите се успокоиха.”

Макдоналдс добавя: „Чанинг вече беше играл войници в американски филми, разбираше мисленето им и изпитваше симпатия към тези мъже. Марк иска да докаже, че е по-добър войник от когото и да било, но когато вече не може да го прави, се стреми да докаже, че баща му не е бил страхливец, а истински войник. Той успява да събуди съпричастие у публиката, която е готова да го последва в неговото пътешествие към преоткриването и обновяването на самия себе си.”
Джереми Брок казва: „Чанинг подходи към ролята с изумително разбиране. Всички знаят, че той е силен и харизматичен, но аз бях удивен колко тънко усеща всички промени в емоционалното състояние на Марк. Героят му преминава от самоувереност към отчаяние и отново към самоувереност, но вече от друг вид, почиваща на зрялост. Чанинг очертава тази траектория с много усет и задълбоченост. Колкото до Джейми, той е от хората, които трябва да премислят всичко. На първата репетиция дойде с тетрадка, водеше си бележки и задаваше въпроси. Виждаш, че не играе Еска, той е Еска.”

„Когато Кевин ми каза, че иска Чанинг да играе Марк, си помислих, че комбинацията от нас двамата ще внесе нещо динамично и уникално във филма – спомня си Бел. – Когато започнахме репетициите, имах шанса да видя как подхожда Чанинг към ролята. За него всичко е лично. Неговата задълбоченост и разбиране на героя, начинът, по който го облече в плът и кръв през тези две седмици, бяха радост за окото.”

А Тейтъм допълва: „За пръв път ми се случва да репетирам с режисьора, сценариста и друг актьор. За тези две седмици ние създадохме филма.”

Макар че ОРЕЛЪТ е филм за пътешествието на двамата мъже, има три ключови роли, чиито изпълнители трябва да въздействат еднакво силно както на останалите актьори, така и на публиката.
Макдоналд винаги си е представял Доналд Съдърланд в ролята на единствения останал роднина на Марк. „Най-напред се сетих за него. Не можеш да си киноман и да не го обичаш след всичките големи филми, в които е участвал. Доналд дава всичко от себе си и това е изумително.”

Keнуърти добавя: „Доналд зарежда всяка сцена с уникалната си енергия. Буквално не можеш да свалиш очи от него. Той е невероятно жизнен, а това е много важно, защото именно той е човекът, който помага на Марк да се върне към живота.”
Тейтъм казва за него: „Чичо Аквила постоянно ръчка племенника си, кара го да стане сутрин от леглото, а в тази част на разказа това е единственото, което крепи Марк. Той е мъдър, необикновен човек. Такъв е и Доналд Съдърланд.”

Самият Съдърланд също е впечатлен от по-младия си колега. „Чанинг е невероятно упорит и любознателен. Един ден, докато седяхме край Колизея, забелязах, че е със слушалки. Помислих си: „Сигурно слуша някоя от онези нови банди, дето не съм ги и чувал.” Но когато го попитах, се оказа, че слуша книга! Беше си свалил книги за Древния Рим, за политика, философия... Цяло чудо е да видиш такава отдаденост на работата у млад актьор.”

Ролята на Гуерн се изпълнява от Марк Стронг, когото Кенуърти нарича „един от най-разностранните и талантливи британски актьори, който с лекота се потапя във всяка роля, независимо каква е”.
Maкдоналд казва за него: „Марк е актьор, от когото винаги съм се възхищавал. Често играе измамници и злодеи, но аз улавям у него необикновена чувствителност. Гуерн, който е живял 20 години със срама си, разбира, че не може повече да бяга от миналото си.”
Стронг се радва на възможността да работи с такъв „невероятен екип” и да се превъплъти в героя, повлиял толкова много на пътуването на Марк и Еска. Актьорът казва: „Гуерн помага на двамата главни герои да открият себе си, което аз бих нарекъл „приключение за възрастни”. Според мен миналото на Гуерн не е твърде далеч от опита на много млади мъже, воювали във Виетнам или Ирак. В разгара на боя един млад войник трябва да вземе съдбовно решение. И да живее с него до края на дните си. Затова и не ми се налагаше да мисля за Гуерн като за келт или като за римлянин. Трябваше да изиграя човек, който като млад е вярвал в нещо, но е преживял изключително силно сътресение и оттогава се крие.”

Стронг пояснява, че Гуерн Ловеца е келтското име на героя, който се нарича Луций Кай Метелий и е бил пехотинец в първата кохорта на Девети легион.

„Друг един герой, когото с нетърпение чакам да видя на екрана, е Тюленовият принц – казва Тейтъм. – Начинът, по който го играе Тахар Рахим, това негово величаво спокойствие го прави още по-опасен.”
Френският актьор Рахим, който привлече вниманието на световната филмова общественост с ролята си в Un Prophete, вижда героя си като „ловец и воин, защитаващ племето си. Той може да е варварин, но не е луд, просто е от друга култура и живее по нейните правила.”
„Когато прочетох сценария, видях в него нещо политическо – продължава актьорът. – Това е разказ за двама души от различни страни, които се различават по всичко, но са принудени да работят рамо до рамо. По време на това пътуване Марк се променя. Пътуването наистина променя човека и ако не го промени, значи нищо не е научил.”

Макар да е облечен по-оскъдно от колегите си, Рахим не губи нищо – зелената кал, с която е покрито тялото му, се смята за лековита и се използва в редица унгарски спа курорти. Актьорът казва: „Всеки ден ни отнемаше по цял час да я нанесем. Тази маскировка сигурно наистина е съществувала. И аз трябваше да го помня и да играя с възможно най-голямата простота, защото видът задължава.”
И добавя: „Самият факт, че участвах в този филм, с тези невероятни пейзажи, е изумително приключение.”

А режисьорът Кевин Макдоналд заявава: „ОРЕЛЪТ е разказ, който те грабва от самото начало и не знаеш къде ще те отведе. Но той е и сериозно вглеждане в психологията на героите. И най-вече – изумителна вълшебна приказка!”

 
 
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Жени Монева
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Ивайло Петков
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 70/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg