Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Случаят Тесла

Случаят Тесла

The Tesla Case 2022
Споделете:  
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ
 

“Случаят Тèсла“
Вторият самостоятелен филмов проект от детската поредица е “Случаят Тèсла”. Главната роля отново е поверена на Мартин Паунов (Тони), а от изключително важно значение за режисьора на филма Андрей Хадживасилев, е да се запази позитивния поглед към науката, като отличителен образователен сюжетен елемент. Основна роля в действието играят още взаимоотношенията между героите и техните първи любовни трепети или тъй нареченото “харесване” в тази възраст, както и грижата към природата.

В “Случаят Тèсла” Тони и Рая са вече на 12 години и са добри приятели. Като обещаващ млад “изобретател”, Тони разработва уред за синтез на безжично електричество, вдъхновен от ексцентричния учен Никола Тесла. Тони силно вярва, че откритието му ще разреши световната енергийна криза. За негово разочарование се налага да замине на лагер със съучениците си. Кани за компания любимата си приятелка и съседка Рая, която приема с радост, защото за пореден път е изоставена от вечно пътуващите си родители.

Оцеляването сред природата съвсем няма да е единственото препятствие, което очаква Тони. Главатарят на местните скаути Виктор ревнува от Тони, решава да провали научните му опити и да спечели сърцето на Рая, докато тя разплита загадката за тайнствен върколак, бродещ в гората.

Зад “Случаят Тèсла” стои филмова компания "Ривайв Вижън" с подкрепата на ИА Национален филмов център и БНТ. Режисурата е на Андрей Хаджи Василев. Сценарият е на Виктория Пенкова и Пламена Велковски, продуцент е Пламен Йорданов, оператор е Божидар Симеонов, а музиката е дело на Георги Стрезов. В ролите са Мартин Паунов, Поли Иванова, Борис Минков, Деан Стойков, Йоан Стойков, Рая Георгиева, Фани Узунова, Неда Спасова, Мартин Гяуров, Любен Чаталов, Николай Върбанов.

Българските детски игрални филми „Случаят Кюри” и “Случаят Тèсла“ ще са достъпни за стрийминг в HBO Max от 4 май. От 21 май платформата се трансформира в Мах и ще предлага повече от двойно съдържание, спрямо момента, давайки достъп от най-интересното съдържание от всички марки на медийната компания Warner Bros. Discovery. Съвременното българско кино ще продължи да бъде част от това богато на жанрово разнообразие стрийминг изживяване.

***

“Случаят Тèсла” е съвременна история за приключенията на вече 10-годишните Тони и Рая, които са станали приятели след предишните перипетии от "Случаят Кюри". Като обещаващ млад “изобретател”, Тони разработва уред за синтез на безжично електричество, вдъхновен от ексцентричния учен Никола Тесла.

Тони силно вярва, че откритието му ще разреши световната енергийна криза. За негово разочарование се налага да замине на лагер със съучениците си. Кани за компания любимата си приятелка и съседка Рая, която приема с радост, защото за пореден път е изоставена от вечно пътуващите си родители.

Оцеляването сред природата съвсем няма да е единственото препятствие, което очаква Тони. Главатарят на местните скаути Виктор ревнува от Тони, решава да провали научните му опити и да спечели сърцето на Рая, докато тя разплита загадката за тайнствен върколак, бродещ в гората.

***

„Случаят Тесла“ - нов български детски филм с участието на 31 деца, вълк, жаба, бръмбар и скакалец

Режисьорът Андрей Хадживасилев връща добрата практика и традиции на българското детско игрално кино с филма си “Случаят Тесла”. Продукцията разказва за младия изобретател Тони, мечтаещ да завърши експеримента на Никола Тесла за синтез на безжично електричество. С приятелката си Рая заминава на лагер в планината, където група ученици ще къмпингува заедно със скаути. Много приключения, съревнования и първи любовни трепети се заформят между децата, докато се разплита легенда за мистериозен върколак, бродещ в гората.

"Постарал съм се филмът да бъде в духа на златните български детски ленти, които всички си спомняме с носталгия, с фокус в детските персонажи, но и да има съвременно звучене кореспондиращо на модерния вкус и динамика на възприятието на младата публика.  Това е филм за приятелството, с положителен поглед към науката, който показва, че хората занимаващи се с наука, не трябва да се възприемат като особняци!", казва режисьорът Андрей Хадживасилев.

Първата прожекция на "Случаят Тесла" ще се състои на 24 септември (събота) от 16:00 ч. във ФКЦ - гр. Варна, част от конкурсната програма на 40-ото юбилейно издание на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза". На събитието актьорите и екипът ще се срещнат лично за първи път със своята публика и ще раздават автографи. Следва международната премиера през месец октомври на 27-то издание на Международния филмов фестивал на детската и младежка публика Schlingel – Германия. Премиерната дата за широкото разпространение на голям екран в България е 7 април 2023 г., за пролетната ваканция на учениците, разпространява "Александра Филмс".

Във филма участват: Мартин Паунов, Поли Иванова, Борис Минков, Деан Стойков, Йоан Стойков, Рая Георгиева, Фани Узунова, Неда Спасова, Мартин Гяуров, Любен Чаталов и Николай Върбанов. Сценарият е дело на Виктория Пенкова и Пламена Велковски, оператор е Божидар Симеонов, композитор - Георги Стрезов, а продуценти са – Пламен Йорданов и Андрей Хадживасилев. Филмът е реализиран с подкрепата на: ИА НФЦ, БНТ, Природен парк "Витоша", ЧСУ “Цар Симеон Велики“, Книжарници Ciela, DM, MBG Toys, Esteta Interiori, Grand Optics, Скаутите на Шумен "Мадарски конник” и Скаутски клуб "Compass” – Варна.

***

Истински научни експерименти с електричество и среща с актьорите очакват феновете на българския филм „Случаят Тесла“

През априлската ученическа ваканция децата актьори от "Случаят Тесла", заедно с режисьорът Андрей Хадживасилев реализираха най-мащабното и интензивно филмово турне в историята на съвременното ни игрално кино. Заедно изминаха 1800 км. и посетиха с филмовия си бус 16 кина в цяла България. Най-активна и многобройна беше публиката в Сандански, Пазарджик, Шумен, Варна и Русе. Децата актьори получиха много внимание и позитивни емоции от срещите с феновете си, а младите зрители се вълнуваха да се запознаят на живо с персонажите от големия екран и получиха възможност да мечтаят, че утре и те може да са на тяхно място. Всеки от актьорите раздаде стотици автографи, а снимките и селфитата бяха хиляди. Всички изживяха една незабравима и различна пролетна ваканция.

И тъй като интересът на феновете не спира, следващата среща на актьорите с публиката ще е на 29 април (събота) от 14:00 ч. в „Дом на киното”, гр. София. Тогава ще се проведе специално филмово събитие с научни експерименти: "Случаят Тесла - научен кино ден".  Програмата ще започне с прожекция на филма "Случаят Тесла", след която всички ще може да се срещнат с актьорите, да се снимат с тях и да вземат автограф! След прожекцията във фоайето на киното безплатно за всички малки и големи почитатели на "Случаят Тесла", от "Щура лаборатория" ще направят демонстрация с електричество и истинска бобина на Тесла, както и други научни експерименти. За присъстващите ще има и въпроси с награди. Събитието се реализира с подкрепата на Столична община - Столична програма "Култура".
Коментари (0)
|
Коментирай »


Премиера в България: 31.03.2023
Световна премиера: 10.04.2022
Жанр: Детски, Комедия, Приключенски
България / 2022 / 0 минути
Сценарист: Пламена Велковски, Виктория Иванова
Режисьор: Андрей Хадживасилев
В ролите: Мартин Паунов, Мартин Гяуров, Неда Спасова, Любен Чаталов, Зорница Иванова, Поли Иванова, Борис Минков, Деан Стойков, Йоан Стойков, Рая Георгиева, Фани Узунова
Оператор: Божидар Симеонов
Продуцент: Пламен Йорданов, Андрей Хадживасилев
Сайтове:
facebook.com/theteslacase facebook.com/theteslacase
theteslacase.com theteslacase.com

РЕЙТИНГ НА ФИЛМА РЕЙТИНГ НА ФИЛМА РЕЙТИНГ НА ФИЛМА
Критиците: Няма рецензии.
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
35
Гласувай:
МНЕНИЯ


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


Случаят Тесла (2022)

The Tesla Case
 
 

Трейлъри

 

Капитанът,Comandante - Капитанът Моторджии,The Bikeriders - Моторджии Пазителя на дракони,Dragonkeeper - Пазителя на дракони
Лоши момчета: Всичко или нищо,Bad Boys 4 - Лоши момчета: Всичко или нищо Пришълецът: Ромул,Alien: Romulus - Пришълецът: Ромул Старият дъб,The Old Oak - Старият дъб
Моторджии,The Bikeriders - Моторджии Отвътре навън 2,Inside Out 2 - Отвътре навън 2 Нито звук: Ден първи,A Quiet Place: Day One - Нито звук: Ден първи

  1. 4.
    Покажи ми Луната,Fly Me to the Moon - Покажи ми ЛунатаПокажи ми Луната Обратното броене до едно неземно изж...
  2. 5.
    Blue Lock The Movie: Episode Nagi,Blue Lock The Movie: Episode Nagi - Blue Lock The Movie: Episode NagiBlue Lock The Movie: Episode Nagi Ексклузивен трейлър на Blue Lock The...
  3. 6.
    Лоши момчета: Всичко или нищо,Bad Boys 4 - Лоши момчета: Всичко или нищоЛоши момчета: Всичко или нищо Уил Смит и Мартин Лорънс се събират ... 
Cinefish.bg Cinefish.bg