Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Новата галерия Sarieva отвори врати с мащабния проект Future Unforgattable

Новата галерия Sarieva отвори врати с мащабния проект Future Unforgattable

Sarieva 2021
Споделете:  
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЪОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ
 

Този месец една от водещите галерии за съвременно изкуство у нас претърпява двойна трансформация: пространствена и концептуална. Събитието, с което Sarieva - новото име на галерията - бележи промяната, е проектът Future Unforgettable и неговата първа изложба с едни от най-големите имена в съвременното българско изкуство.

София, 16 септември 2021 г.
На 10-и септември, петък, в галерия Sarieva бе открита изложбата “В защита на твърдия материал” с куратор Веселина Сариева. Събитието постави начало на мащабния проект Future Unforgattble и представи обновеното пространство на една от първите галерии за съвременно изкуство в България, която вече носи името Sarieva.

След “В защита на твърдия материал”, Future Unforgettable ще излезе от пространството на Sarieva и до края на 2021 г. ще се развие чрез партньорски организации и в интернет с основни изложби, сателитни изложбени жестове, документална видео серия, програма от прожекции, срещи с художници, пространствени ситуации и интервенции, отворени разговори, изложбени турове и разговори, турове в колекции, публикации на тематични тестове, препоръчителна библиотека.

Първата изложба от проекта - “В защита на твърдия материал” - обхваща последните 45 години в българското съвременно изкуство като представя творби, създадени между 1973 година и 2019 година на авторите Рада Букова, Лъчезар Бояджиев, д-р Гатев, Правдолюб Иванов, Владимир Иванов, Мария Налбантова, Стефан Николаев, Радостин Седевчев, Недко Солаков, Камен Стоянов, RASSIM®, Иван Мудов с 0GMS. Творбите са притежане на частни колекции от Пловдив, София, Париж, Брюксел.

Изложбата свързва във визуална среда характерни за българското изкуство теми, представени в работите на авторите и чрез техните художествени практики: политическа опозиция, институционални дефицити, институционална критика, индивидуализъм, връзката име-институция, тяло-институция, инструментализация, експанзия на тялото, тялото като инструмент и политическо, опозициите “вътре-вън”, “общност”-“личност”, напрежението и чупливостта на границите и не на последно място - трудът.

“В защита на твърдия материал” представя не само физическата и концепуална трансформация на галерия Sarieva, но и своя авторския проект на Веселина Сариева Future Unforgettable (Бъдеще незабравимо).

Future Unforgettable е мултижанров проект в сферата на визуалните изкуства, който поетапно създава среда. Тематичният му профил е многообхватен: през кураторски анализ и селекция се представят теми като съвременно българско изкуство от 80-те години до днес, колекционирането на изкуство, картографирането на актуални места за изкуство в България, съвременни институционални практики, хипотези за миналото и бъдещето.

Първите колаборации на галерия Sarieva в рамките на Future Unforgettable са със софийските галерии Аросита и ONE, където до края на септември ще бъдат представени творбата на Сашо Стоицов - “Саксофонист в банята” (1973) и творба на Расим от цикъла “Корекции, 1996-98” (2015).

Проектът е достъпен на www.futureunforgettable.com
Темите, които засяга, са основен фокус в дейността на фондация “Отворени изкуства”.

Галерия SARIEVA е концептуално галерийно пространство и сътрудничеща си институция, галерийна ситуация, програма и стейтмънт в изкуството. Sarieva има собствена програма от изложби, събития и фиксиран списък с представлявани художници.

xxx


Името "В защита на твърдия материал" е инспирирано от творбата на Д-р Гатев “В защита на твърдия материал”, 1994, част от колекцията на Недко Солаков.

Името “Future Unforgettable” е инспирирано от рисунката на Красимир Терзиев, “Проект за “Бъдеще незабравимо””, 2018, маркер на хартия, 28 x 35.5 cm, собствена колекция.

През 2021 FUTURE UNFORGETTABLE се реализира с финансовото съдействие на “Програмата за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството” на Национален фонд “Култура”, както и с подкрепата на колекциите, предоставили творбите в изложбите, пространствата и участниците в тях. Част от дейностите са подкрепени и от НФК, ОФ Пловдив 2019.


Коментари (0)
|
Коментирай »


Жанр: Събития
България / 2021 / 0 минути

РЕЙТИНГ НА ФИЛМА РЕЙТИНГ НА ФИЛМА РЕЙТИНГ НА ФИЛМА
Критиците: Няма рецензии.
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
26
Гласувай:
МНЕНИЯ


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


Новата галерия Sarieva отвори врати с мащабния проект Future Unforgattable (2021)

Sarieva
 
 

Трейлъри

 

Сине Гранд,Cine Grand Bulgaria - Сине Гранд Каскадьорът,The Fall Guy - Каскадьорът Каскадьорът,The Fall Guy - Каскадьорът
Измислени приятели,IF - Измислени приятели На борда на Жокера: Лудост за двама,JOKER: FOLIE A DEUX - Жокера: Лудост за двама
Мария Монтесори: Новата жена,The New Woman Montessori - Мария Монтесори: Новата жена Абигейл,Abigail - Абигейл Кралството на планетата на маймуните,Kingdom of the Planet of the Apes - Кралството на планетата на маймуните

  1. 4.
    Каскадьорът,The Fall Guy - КаскадьорътКаскадьорът Каскадьорът става звездата на филма
  2. 5.
    Заешка Академия,Rabbit Academy: Mission Eggpossible - Заешка АкадемияЗаешка Академия Лидия отново влиза в ролята на велик...
  3. 6.
    Ловци на духове: Замръзналата империя,Ghostbusters: Frozen Empire - Ловци на духове: Замръзналата империяЛовци на духове: Замръзналата импери... В чест на премиерата на филма изключ...ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg