Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Класическите черно-бели холивудски вражди

Класическите черно-бели холивудски вражди
Класическите черно-бели холивудски вражди
Cinefish.bg

Теми
Класическите черно-бели холивудски вражди

17.03.2017, 10:44  |   Видяна: 545  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Дългоочакваната премиера на новия сериал на Раян Мърфи за епичната вражда между Бети Дейвис и Джоан Крофорд възроди спомените и интереса към класическите аристократични холивудски вражди. Интересно е, че в кожите на забележителните актриси ще се превъплътят други две съвременни легенди – Сюзън Сарандън и Джесика Ланг. Междувременно нека да си припомним за драматичните свади от Златната ера на Холивуд, които времето все още не е заличило с прах и отегчение.

Оливия де Хавиланд и Джоан Фонтейн
 
Оливия де Хавиланд и Джоан Фонтейн

Ако не знаете, те са две сестри. И са холивудски величия. И двете имат огромна и запомняща се кариера. Тяхната вражда започва още от детството, защото Джоан смята, че тяхната майка, актрисата Лилиан Фонтейн, фаворитизира Оливия. Тя дори отказва на дъщеря си правото да използва фамилното име за професионално такова. С годините тяхната прочута семейна вражда се задълбочава и Оливия не поканва сестра си на погребението на майка им.

Бети Дейвис и Талула Банкхед

 
Бети Дейвис и Талула Банкхед

Недружелюбието между двете звезди започва през 1941 г., когато Дейвис открадва от Банкхед ролята във филмовата адаптация на „The Little Foxes“ – филм, направен по пиеса, жънела успех по сцените с главно действащо лице именно Банкхед. Напрежението ескалира, когато Талула обвинява Дейвис, че тя имитира гласа, маниерите и външния ѝ вид в изпълнението ѝ в „Всичко за Ева“. Тя често се подиграва и го нарича „Всичко за мен“. Един от коментарите ѝ е: „Ако я хвана, ще оскубя всеки косъм от мустака ѝ!“

Орсън Уелс и Уилям Рандолф Хърст
 
Орсън Уелс и Уилям Рандолф Хърст

Гениалният актьор и режисьор е само на двайсет и четири, когато подпалва враждата си с Хърст, заради шедьовъра си „Гражданинът Кейн“. Той е базиран върху живота на вестникарския магнат. Богаташът е така раздразнен от филма, че се опитва да изкупи всичките му копия, за да го изгори. Той отказвал да рекламира лентата в изданията си, неговите поддръжници заплашвали с разследване от ФБР всички разпространители, които се осмелявали да го пласират в киносалоните. Битката била дълга и филмът получава своето заслужено признание едва четвърт век след заснемането си.

Мерилин Монро и Лорънс Оливие

Мерилин Монро и Лорънс Оливие
 

Най-голямата кокетка и най-големият актьор на своето време са се снимали заедно във филма от 1957 г. „The Prince and the Showgirl“. Тя била недисциплинирана и непрекъснато дразнела актьора с това, че все закъснявала, забравяла репликите си и не заставала върху маркировката за снимки. Според друга актриса от филма Джейн Кент, Оливие изглеждал петнайсет години преждевременно остарял от нерви. А операторът Джак Кардиф също споделя, че най-известната блондинка била голяма досада. Тя пък никога не му простила за наставлението: „опитай се да бъдеш по-секси“.

Елизабет Тейлър и Деби Рейнълдс

Елизабет Тейлър и Деби Рейнълдс
 
Първоначално двете звезди са близки приятелки и даже Деби е шаферка на Елизабет по време на една от сватбите ѝ – тази с Майк Тод. Майк пък бил много близък с мъжа на Деби, известния певец Еди Фишър. След смъртта на Тод в самолетна катастрофа, Еди започнал активно да утешава Елизабет…“с пениса си“, както по-късно заявява дъщерята на музиканта, писателката Кери Фишър. Рейнълдс трябвало сама да отгледа двете си деца и не общувала с Елизабет, докато тя след години не зарязала Еди. Двете се срещнали на круиз и решили да заровят томахавката на враждата след една вечеря.

Шели Уинтърс и Франк Синатра
 
Шели Уинтърс и Франк Синатра

Уинтърс била винаги много приятелски настроена към колегите от снимачната площадка, до степен, че общо взето преспала в почти всички хетеросексуални мъже в Холивуд. Само един ѝ убягвал Франк Синатра. Тя не могла да го вкара в леглото си, дори когато и двамата били в главните роли на филма от 1952 г. „Meet Danny Wilson“. По някакъв начин те не си пасвали и той я наричал „русата кучка“. Тя не му останала длъжна и го споменавала като „слаботелесно, бездарно копеле“.

Фей Дънауей и Роман Полански
 
Фей Дънауей и Роман Полански

Тя е известна като трудна актриса, но едно от най-добрите си филмови изпълнения Дънауей ни предлага именно в неговия филм от 1974 г. „Китайски квартал“. Той пък е известен с това, че е пословично взискателен. Когато видял по време на снимки, че косъм от косата ѝ не е на мястото си, той посегнал да го намести, без да я попита. Оттам нататък нещата във взаимоотношенията им загрубяват. Актрисата все пак категорично отрича слуха, според който тя хвърлила чаша с урина върху него, защото той отказвал да прави почивка за тоалетни нужди.

ДАС
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg