Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Добрият доктор

Добрият доктор

The Good Doctor 2017
Споделете:  
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ
 

Пети сезон на „Добрият доктор“ с премиера на 8 април от 21:00 по AXN!

Минаха вече пет години, откакто доктор Шон Мърфи изостави тихия си живот в провинцията и се присъедини към хирургичното отделение в престижна болница в големия град. В отминалите четири сезона Шон доказа, че състоянието му, в което повечето хора виждаха проблем, всъщност не само не е пречка, а и допринася за това той да бъде един наистина блестящ хирург.

Фреди Хаймор (“Артур и минимоите“, „Чарли и шоколадената фабрика“, „Да откриеш Невърленд“, „Огъст Ръш“) е в ролята на младия хирург с аутизъм и савант-синдром - рядко състояние, при което хора с интелектуални затруднения, включително и аутизъм, имат свое „островче на гениалност”, което е в силен контраст с цялостното им увреждане.

По повод премиерата на новия сезон, предлагаме на вниманието Ви кратко интервю с актьора.

AXN: „Добрият доктор“ се превърна в истински хит ио свен по AXN се излъчва по Amazon и Netflix. Какво според Вас е това, което направи сериала толкова популярен?  

Фреди Хаймор: Това, което определя популярността на „Добрият доктор“, поне от гледна точка на моя герой, са оптимизмът и надеждата, с които е зареден. По мое мнение, положителният поглед на Шон към света е определящ, още повече в последните няколко години, в които въртележката, на която се вози човечеството се завъртя на още по-високи обороти. В такива времена, които подлагат на изпитание човешките ценности е истинска благословия да имаш човек като Шон до себе си, с неговото неумолимо желание да вижда само доброто в хората, да не съди, да не си прави заключения, преди да се е запознал напълно със ситуацията.

AXN: Вашият герой преживя сериозно развитие в сезоните до сега. Можете ли да ни кажете малко за това, което все още предстои, за следващите стъпки на Шон в процеса му на израстване?

Фреди Хаймор: Да, със сигурност има много неща, които предстоят за Шон в този сезон. Шон е аутсайдер и това, което другите приемат за даденост той постига с много труд. Болницата е купена от друг – това е само една от многото промени, които предстоят, а неговото състояние по начало не предполага той да е голям любител на промените. Така че Шон отново ще трябва да се бори за себе си, защото той се беше почувствал сравнително комфортно в някои отношения, хората го познаваха, знаеха как работи. Той можеше да работи добре заедно с тях в четвърти сезон, а сега виждаме как всичко това се разпада в пети, с появата на ново ръководство и цялостното ново присъствие.

AXN: Както казахте, Шон преминава през много промени в този сезон, a в последния епизод от предишния го видяхме на ръба. Трябва ли да се тревожим за него?

Фреди Хаймор: Надявам се, че ще има за какво да се тревожите! Това е част от напрежението, което би трябвало да присъства във всяка качествена драма, зрителите трябва да се страхуват и да се тревожат за героите, които обичат, да искат те да успеят и да победят в борбата си, да преодоляват трудностите си, макар и никога да не е лесно.

AXN: В пети сезон, продължихте ли с проучванията на хората с аутизъм или вече знаете всичко необходимо, за да е напълно достоверен Шон на екрана?

Фреди Хаймор: Това е един непрекъснат процес на учене и изследване. Консултантът, който е с нас на терен още от пилотния епизод, не спира да участва активно при взимането на решения относно сценария. Засегнатите от аутизмът хора са в много широк спектър и ние бихме искали да е ясно, че в сериала става дума за един индивидуален случай – този на Шон, а не за всички хора с аутизъм. Шон продължава да се развива, но състоянието му е една неразделна част от него, така че и ние продължаваме да се отнасяме напълно сериозно и да се ангажираме с аутизма по начин, който е активен, а не просто да почиваме на лаврите си.

AXN: Как бихте искали да продължи да се развива Вашият герой?

Фреди Хаймор: Бих искал да продължи да се развива по същия истински и правдив начин, по който се развива и до сега и според мен сценаристите чудесно постигат това. Един от стереотипите и погрешните схващания за аутизма е, че хората, които имат аутизъм, не са в състояние да се променят по никакъв начин и че съзнателно не могат да израстват и да се учат, като „нормалните“ хора. Разбира се, това е напълно невярно! Аз наистина се гордея с това, колко различен е Шон от сезон едно с този Шон от предстоящия пети сезон – той извървя дълъг път и е истинско удоволствие да си част от този напредък, от това съзряване. Искрено се надявам, че ще продължаваме да го правим и занапред и Шон ще продължава да се справя все така успешно с предизвикателствата изпречили се на пътя му.

###
***

„Добрият доктор“ е англоезичен римейк на успешния и награждаван южнокорейски едноименен сериал от 2013 г. Американският актьор и продуцент Даниел Дей Ким, който е от корейски произход и е популярен от сериали като „Изгубени“ и „Хаваи 5-0“, е привлечен от качествата на поредицата и със своята продуцентска къща закупува правата върху нея. Ким започва да разработва продукцията, подписва договор със Sony Pictures Television и привлича Дейвид Шор, създател на сериала „Д-р Хаус“, да продължи разработката.

Снимачната площадка е основно във Ванкувър, Канада. Премиерата през септември 2017 г. е успешна и постига висок рейтинг, а критиците оценяват особено високо играта на Фреди Хаймор. Известно разделение между тях предизвиква единствено сценарното описание на аутизма. През февруари 2020 г. сериалът е подновен за четвърти сезон от ABC, а новият сезон се очаква да излезе през септември. Пилотният епизод на „Добрият доктор“ е гледан от над 11.2 милиона зрители (19.2 милиона с отчитане на повторенията) и постига 21-годишен рекорд в телевизия ABC за дебют в понеделник, след „Опасен ум“ през 1996 г., както и най-висок рейтинг в групата 18-49 годишни зрители за последните осем години след „Касъл“ от 2009 г.

Основният саундтрак е написан от номинирания за „Еми“ Дан Роумър. За музикалното си творчество по сериала той получава наградата на Дружеството на композиторите, актьорите и пъблишърите. Оператори са Кристофър Фалуна („Беоулф“ от 1999 г.) и Джон Бартли (носител на "Еми" за "Досиетата Х").


Интервю с Фреди Хаймор за четвърти сезон на „Добрият доктор“


Във връзка с премиерата на четвъртия сезон на „Добрият доктор“, Фреди Хаймор, който за четвърта година влиза в ролята на Доктор Шон Мърфи - младият хирург с аутизъм и савант-синдром, даде интервю за канала.

AXN: Вие бяхте едно от първите телевизионни предавания, които заработихте в началото на  пандемията. Имахте ли някакви колебания?
Фреди Хаймор: Не особено. Когато стигнахме до етапа, когато бяхме готови да подновим заснемането, вече имаше добре установен протокол, който да спазваме и да се чувстваме в безопасност. Тествахме се три пъти седмично, всеки спазваше дистанция, носехме маски през цялото време, с изключение на последния момент, в който излизаме и снимаме. Въпреки всички предпазни мерки, обаче, всеки един от нас на снимачната площадка изпитваше същото количество страх, който всички ние изпитвахме в реалния живот, докато вършехме ежедневните си задължения. Чувството за безопасност не стигаше до там, че да си мислим, че пандемията е изчезнала или е изчезнала специално за нас на снимачната площадка, но ние със сигурност се чувствахме на безопасно място и бяхме с усещането, че сме големи късметлии, че можем да се върнем на работа.

AXN: Помогна ли болничната обстановка на „Добрият доктор“ по отношение на възможността да се възобновят снимките при нови мерки за безопасност?
Фреди Хаймор: Всъщност да, особено в първите два епизода, които се занимават с пандемията, когато и ние бяхме с маски през по-голямата част от времето. Следвахме всички указания по време на фактическите снимки и имаше нови протоколи, които се опитвахме да внедрим за времето, в което не снимаме. Това много помогна за прехода.

AXN: Някои хора казаха, че не искат да виждат сюжети за пандемия в сериала, защото искат да избягат от нея...
Фреди Хаймор: Това е нещо, с което сме наясно от самото начало. Първите два епизода от този сезон са съсредоточени върху пандемията, но след това, от епизод три нататък, преминаваме към истории, чийто фокус не е върху ковид. Според мен, би било погрешно да подминем пандемията с лека ръка, особено в медицински сериал, който се снима във вихъра ѝ. Необходимо е да се отдаде почит на здравните работници в реалния живот, лицата от първа линия, които всеки ден излизат и се излагат на огромна опасност, за да ни спасяват. Искахме да им отдадем почит и се чувствахме отговорни да покажем техния героизъм и смелостта им през последните няколко месеца. Една от причините хората да харесват „Добрият доктор“ е, че той носи послание на надежда и едно от нещата, които се опитахме да направим в първите няколко епизода и със сигурност ще продължим да правим занапред е, да подчертаем тези моменти на оптимизъм и надежда. Дори в най -мрачните моменти можем да открием онези малки неща от живота, които могат да ни зарадват.
Мисля, че това е едно пътуване, което всички ние извървяхме през последните няколко месеца. Нещата, които дълги години приемахме за даденост, сега оценяваме като наистина специални – прегръдката с най-близките, вечерята с приятели, разходката навън.
Тези неща могат да бъдат магически, но когато животът се движи стремглаво, те могат да бъдат забравени.
Освен епизодите с пандемия, мисля, че едно от наистина забавните неща този сезон ще бъде да видим Шон като шеф - един отговорен възрастен за новопостъпващите млади кадри, за които той трябва да се погрижи. Ще станете свидетели на много емоционални моменти, когато видите тези млади професионалисти, които ще преживеят първите си загуби на пациенти и сблъсъка им с действителността извън академичната среда. Ще може ли Шон да бъде до тях? Ще успее ли да ги прегърне, да ги подкрепи, да ги подготви за следващия ден? Също така ще бъде забавно да видите, как Шон дава указания на хората и им казва какво да правят. Това е една вълнуваща, нова и голяма промяна за Шон през четвърти сезон.

AXN: Рядко се среща главен герой с аутизъм на малкия екран. Какъв беше подходът Ви към това?
Фреди Хаймор: Беше изключително важно от самото начало да представим аутизма по възможно най-достоверен начин. Това означаваше да се направят много проучвания, да се включат консултанти на терен от самото начало, които са с нас и до днес, да почерпим от личния си опит, с наши близки и познати с аутизъм, от които идва и вдъхновението за самото шоу, от желанието ни да разкажем техните истории. В същото време винаги сме били наясно, че Шон не може да представлява всеки, който има аутизъм. Опитахме се да постигнем баланс в това отношение и в крайна сметка се надявам, че Шон от екрана ще бъде просто една отправна точка за по-широка дискусия за аутизма.

AXN: Разбирате ли всички медицински термини и бихте ли могли да помогнете на някой на улицата, ако се нуждае от медицинска помощ?
Фреди Хаймор: Не! В никакъв случай (смее се)! Знам, че би било много лоша идея да се опитам да помогна на някого в действителност! Няма нищо реално в актьорската работа. Не сме се научили да правим хирургични операции, за да ги представим пред камерата, само се опитваме да изглеждат по най-достоверния начин. Никога не режем истински тела и сме може би по-зле подготвени и от другите хора по темата, защото сме пълни с фалшиви знания и умения за това, как се действа в дадена ситуация, което в реалността може да се окаже най-грешният начин за действие. Що се отнася до термините, всички ги ползваме, но в повечето случаи знаем много малко за тях, макар че с времето се случва да си кажеш: „О, помня това от миналия сезон“ и малко по малко медицинският ти речник става все по-богат.


AXN: След четири сезона, в които играете лекар, какво научихте за медицината?
Фреди Хаймор: Предполагам, че това, което наистина научих е да ценя много по-високо това, през което лекарите минават на работното си място. Вече споменах подвизите, които лекарското съсловие извърши през последните няколко месеца и това ме кара да се чувствам много щастлив да играя лекар по телевизията. Също така, има множество „дреболии“, за които дори не се замисляме, докато не ни се наложи да извършим хирургическа операция пред камерата, като например какво е да стоите прав в потенциално неудобна поза за вас, в продължение на няколко часа! От разговорите с истинските медицински сестри, които ни помагат в нашата фалшива ситуация разбираме, че в реалния живот това може да е 12 часова смяна, която преминава на крак, докато се опитвате да спасявате човешки животи. Накратко, осъзнах реалността, през която преминават лекарите и съм щастлив, че тези хора ги има!

AXN: Освен всичко, което се случва на работа, Шон има и романтичните си отношения с Леа, с които да се справя. Как ще се развият те в този сезон?
Фреди Хаймор: В трети сезон се изправихме пред онези любовни терзания, свързани с вълнението от този първоначален изблик на чувства, свързан с влюбването. В този сезон ще се съсредоточим върху по-дълбоките нюанси на връзката на Шон с Леа, узряването им като двойка и как се справят с по-важните аспекти от живота, докато се учат да са партньори, да са едно цяло.

AXN: Какво мислите за тазгодишните събития (интервюто е взето към края на 2020)?
Фреди Хаймор: Чувствах се много щастлив, че бях в безопасност и здрав през това време. Беше много странна седмицата, в която сякаш всичко в света просто затвори и престана да функционира. Тъкмо приключихме снимките във Ванкувър, така че се връщах във Великобритания. Бях затворен там със семейството си в продължение на няколко дълги месеца. Чувствам се късметлия, че семейството ми засега успява да преживее нещата.

AXN: Изморително ли е да снимаш по 20 епизода на сезон? И след като сте направили Bates Motel и сега „Добрият доктор“, готов ли сте за следващ сериал с много епизоди, когато „Добрият доктор“ приключи?  
Фреди Хаймор: Доста е рано да мисля за скок в нещо друго веднага след този проект, но това, което мога да кажа е, че наистина ми беше приятно да работя в телевизията. Също така ми хареса да бъда част от по-широкия процес на снимачната площадка - за първи път да пиша и режисирам в Bates Motel, а след това да го направя отново и в „Добрият доктор“ беше истинска радост за мен. Също, съвместния характер на работата в телевизията, която продължава няколко години е още нещо, което я прави специална – чувството са принадлежност, нещо от което си неразривна част дълго време. По отношение на самият сериал и Шон, той е човек, който непрекъснато се учи, развива и расте като личност, което го прави постоянно вълнуващ като герой, защото винаги има нови неща, които да се опиташ да откриеш в него, има нови нюанси, които да се извадят на показ. Той расте в своята роля и в личния си живот, така че да се надяваме, че шоуто ще продължи още малко. Кой знае! Зависи от това, дали хората ще продължават да гледат, на което искрено се надявам! Но каквото и да се случи мога смело да заявя, че беше повече от прекрасно да съм част от това шоу!

AXN: Вярно ли е, че „Добрият доктор“ е дарил консумативи на медицински специалисти?
Фреди Хаймор: Да, така е, особено в ранните етапи, когато имаше огромен недостиг на медицински консумативи. Тогава се оказа, че реквизиторите ни са се престарали, като буквално са презапасили продукцията и точно тези запаси дарихме в началото на пролетта, когато ситуацията се оказа критична.  

Коментари (0)
|
Коментирай »


Световна премиера: 25.09.2017
Жанр: Сериал, Драма
САЩ / 2017 / 0 минути
Сценарист: Дейвид Шор
Режисьор: Сет Гордън
В ролите: Кристина Чанг, Фиона Губелман, Уил Юн Лий, Тамлин Томита, Антония Томас, Никълъс Гонсалес, Фреди Хаймор, Хил Харпър, Бо Гарет, Никълас Гонсалес, Ричард Скиф
Продуцент: Фреди Хаймор, Рон Френч
Други заглавия:
(сериал 2017 – ...)
Сайтове:
IMDB IMDB

РЕЙТИНГ НА ФИЛМА РЕЙТИНГ НА ФИЛМА РЕЙТИНГ НА ФИЛМА
Критиците: Няма рецензии.
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
124
Гласувай:
МНЕНИЯ


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


Добрият доктор (2017)

The Good Doctor
 
 

Трейлъри

 

Вълци единаци,Wolfs - Вълци единаци Лоши момчета: Всичко или нищо,Bad Boys 4 - Лоши момчета: Всичко или нищо Лоши момчета: Всичко или нищо,Bad Boys 4 - Лоши момчета: Всичко или нищо
Бийтълджус Бийтълджус,Beetlejuice 2 - Бийтълджус Бийтълджус Синдикалистката,The Sitting Duck - Синдикалистката Моторджии,The Bikeriders - Моторджии
Хоризонт: Американска сага - Глава 1,Horizon: An American Saga - Chapter 1 - Хоризонт: Американска сага - Глава 1 Никога повече,It Ends with Us - Никога повече Лоши момчета: Всичко или нищо,Bad Boys 4 - Лоши момчета: Всичко или нищо

  1. 4.
    Смелата Ваяна 2,Moana 2 - Смелата Ваяна 2Смелата Ваяна 2 В ексклузивния първи трейлър се разк...
  2. 5.
    Наблюдателите,The Watchers - НаблюдателитеНаблюдателите Продуцентът М. Найт Шаямалан предста...
  3. 6.
    Благи деяния,Kinds of Kindness - Благи деянияБлаги деяния Впечатляващата продукция изследва ко...ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg