Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Анселм

Анселм

Anselm 2023
Споделете:  
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ
 

Експресивният кинопортрет „Анселм“, който се увенча с наградата за най-добър документален филм на Синелибри 2023,  тръгва в разпространение в цялата страна от 5 април! Режисьор на тази омагьосваща творба, която посвещава зрителя в изкуството на художника визионер Анселм Кифер,  е самият Вим Вендерс.

„Анселм“ (Германия 2023), 93 минути, оригинално заглавие: Anselm - Das Rauschen der Zeit; международно заглавие: Anselm. Жанр: документален филм. Сценарий и режисура: Вим Вендерс.

Анотация:

Анселм Кифер е сред най-ярките и безкомпромисни визуални артисти на нашето време. Разказът на Вендерс размива границата между филм и живопис и предлага на зрителя уникално кинематографично изживяване, което се гмурка дълбоко в работите на твореца.

„Анселм“ е вълнуващ, наситен с благоговение портрет, който преплита миналото и настоящето на художника и осветлява източниците на вдъхновение, допринесли за формирането на неговата артистична вселена. Създателят на картини, фотографии, скулптури, колосални инсталации и илюстровани книжни артефакти е всепризнат талант, но в някои кръгове е критикуван заради своята свръхангажираност с теми като германския фашизъм и Холокоста, зад което прозира любовта му към поезията на Паул Целан. Гневните, страстни и обсебващи образи на Кифер се дължат донякъде на мрачното минало на Германия, а филмът на Вендерс внушава, че именно в руините от 1945-а, годината на раждане на художника, следва да се търси семето на вдъхновението. Като се уповава отчасти на архивен материал от интервюта, филмът показва работата на Кифер в цялото ѝ монументално величие, с характерния за твореца иконоборчески и трансгресивен маниер.

Вим Вендерс за творчеството на Анселм Кифер: Няма начин да го опиша, творчеството му не позволява тълкувания… Той е човек, който не се страхува да рисува нищо. Той може да рисува вселената, може да рисува математически формули, може да рисува история, митове, биология, алхимия. Той не се страхува от каквото и да е човешко знание, всичко може да превърне в живопис или скулптура.“

С участието на: Анселм Кифер, Даниел Кифер, Антон Вендерс и др.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:
2023 Номинация за наградa „Златно око“ от кинофестивала в Кан
2023 Награда на публиката от Международния филмов фестивал в Санта Фе
2023 Награда Синелибри за най-добър документален филм
2023 Изборът на критиците: номинация за най-добра кинематография
2024  Награда от Международната асоциация на документалистите за най-добра музика
2024 Номинация от Международната асоциация на документалистите за най-добра кинематография
2024  Награда COFCA за най-добър документален филм на Асоциацията на филмовите критици Columbus
2024 Три номинации Cinema Eye Honors: за режисура, кинематография и оригинална музика

„Незабравимите образи на все още пресните от войната разрушения в немското селце Донауешинген, в което израства Кифер, се запечатват в съзнанието му и по-късно оформят този конфронтационно-трансгресивен и сатиричен дух, в който Кифер създава творбите си. Фотографската поредица Besetzungen, която прави по време на следването си през 70-те години, имитирайки Хитлеровия жест пред различни пейзажни пространства (за което впоследствие е обвинен в проява на неонацизъм), преди всичко е акт на напомняне за онази тъмна част от историята, която е потулена поради чувство на срам и вина. „Но всеки атом още е там“, твърди Кифер, докато рисува онези огромни черни пейзажи, питайки се „как иначе бих могъл да изобразя нива, по която някога са минавали танкове и са експлодирали бомби?“.
Калина Николова в рецензия за „Литературен вестник“, ноември 2023 г.

На 5 април 2024 г. „Анселм“ тръгва в регулярно разпространение в арткината в цялата страна.

Филмът се разпространява с подкрепата на German Films.

Филмът се разпространява с подкрепата на Програма „Творческа Европа“ — МЕДИА на ЕС и ИА „Национален филмов център“.Коментари (0)
|
Коментирай »


Премиера в България: 05.04.2024
Световна премиера: 17.05.2023
Жанр: Документален
Германия / 2023 / 93 минути
Сценарист: Вим Вендерс
Режисьор: Вим Вендерс
В ролите: Анселм Кифер, Даниел Кифер, Антон Вендерс
Разпространител:
Cinelibri
Сайтове:
IMDB IMDB

РЕЙТИНГ НА ФИЛМА РЕЙТИНГ НА ФИЛМА РЕЙТИНГ НА ФИЛМА
Критиците: Няма рецензии.
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
152
Гласувай:
МНЕНИЯ


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


Анселм (2023)

Anselm
 
 

Трейлъри

 

Ретроспект,Retrospect - Ретроспект Гарванът,The Crow - Гарванът Претендентите,The Challengers - Претендентите
Каскадьорът,The Fall Guy - Каскадьорът Каскадьорът,The Fall Guy - Каскадьорът Заешка Академия,Rabbit Academy: Mission Eggpossible - Заешка Академия
Жокера: Лудост за двама,JOKER: FOLIE A DEUX - Жокера: Лудост за двама Spy x Family Code: White,Spy x Family Code: White - Spy x Family Code: White Покажи ми Луната,Fly Me to the Moon - Покажи ми Луната

  1. 4.
    Дом на Блаженство,Abode of Bliss - Дом на БлаженствоДом на Блаженство Официален трейлър - Дом на Блаженств...
  2. 5.
    Сине Гранд,Cine Grand Bulgaria - Сине ГрандСине Гранд Кинематографично изживяване с изключ...
  3. 6.
    Каскадьорът,The Fall Guy - КаскадьорътКаскадьорът 100% тръпкаПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg