Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Затура

Екипът на филма - Затура / информация за филма

Zathura 2005
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Екипът на филма

01.7.2008  |   синефиш.бг
ДЖОН ФАВРО (Режисьор) е разнороден талант. Започва кариерата си като актьор и сценарист, а после продължава и като режисьор. Последният му филм е “Елф” с Уил Фаръл. Режисьорският му дебют е с Made (2001) по негов сценарий, а във филма участват Винс Вон и рап звездата Шон “Пъфи” Коумс.
Последните актьорски роли на Фавро са в “Уимбълдън” с Пол Беатни и Кирстен Дънст, “Невъзможно твой” с Джак Никълсън и Даян Кийтън и “Дявол на доброто” с Бен Афлек. Участвал е и в “Любов и секс” с Фамке Янсен, “Аматьорите” с Кеану Рийвс, “Много лоши неща” с Крисчън Слейтър и Камерън Диаз, “Смъртоносно влияние” с Робърт Дювал и Морган Фрийман. Следващият му филм е романтичната комедия The Break-Up с Винс Вон и Дженифър Анистан.
Участвал е в телевизионни поредици, вкл. епизодични роли в “Приятели” и “Семейство Сопрано”.

ДЕЙВИД КОП (Сценарист) е автор на сценария, както и режисьор на “Таен прозорец” с Джони Деп, Stir of Echoes, “Ефектът на спусъка” и Suspicious.
Той е сценарист или съ-сценарист на “Война на световете”, “Спайдър-Мен”, “Паник стая”, “Змийски очи”, “Джурасик парк” 1 & 2, “Мисията невъзможна”, “Пътят на Карлито”, “Смъртта й прилича” и др.

КРИС ВАН ОЛСБЪРГ (По книгата на)
Учил е скулптура в Университета на Мичиган, като през 1972 г. прави магистратура по същата специалност в Училището по дизайн на Роуд Айлънд. Започва да рисува едва по-късно, когато работата му като преподавател го налага. Рисунките му са забелязани и той подписва договор да илюстрова книги.
Скоро е забелязан от издателството Houghton Mifflin, с което подписва първия си договор за собствена книга. През годините Houghton Mifflin издават цели 15 книги на Ван Олсбърг, вкл. и „Затура”.
Успехът на книгите „Джуманджи” и „Полярен експрес” на Ван Олсбърг е феноменален. Филмът „Джуманджи” се снима през 1996 г. с участието на Робин Уилямс, а „Полярен експрес” през 2004 г. с Том Ханкс. Книгите му The Widow’s Broom и The Sweetest Fig  също ще бъдат филмирани.

УИЛЯМ ТАЙТЛЪР (Продуцент)
Последният филм, по който е работил е „Полярен експрес” на Робърт Земекис – пак по книга на Крис Ван Олсбърг. След него се занимава с минисериала на HBO Empire Falls с участието на Пол Нюман, Джоан Удуърд, Ед Харис, Хелън Хънт и Робин Райт Пен. Сериалът получава 10 номинации за наградата Еми.
Следващият проект на Тайтлър отново е адаптация на книга на Ван Олсбърг - The Widow’s Broom.
Други филми, по които е работил са „Уроци по любов” с Манди Мур, „Безсмъртните Тък” с Бен Кингсли и Сиси Спейсък, „Ураганът” с Дензъл Уошингтън, „Джуманджи” с Робин Уилямс и Бони Хънт, „Опусът на г-н Холанс” с Ричард Драйфус (за който Драйфус е номиниран за Оскар®), „Идеалният образ” с Дженифър Анистън
Тайтлър е продуцирал и телевизионни продукции, като „Разкази от криптата” и „Приказки от тъмната страна”.
Уилям Тайтлър и писателят Крис Ван Олсбърг са партньори в продуцентската къща Golden Mean Productions. Те работят и по адаптацията и на други романи на Олсбърг, вкл. The Sweetest Fig.

ГИЛЕРМО НАВАРО (Оператор)
е работил с Гилермо дел Торо повече от 10 години. Първият им филм е наградения с Оскар® “Кронос”, а последните са The Devil's Backbone и “Хелбой”.
Наваро е снимал и “Джаки Браун” на Куентин Тарантино, “Десперадо” и “От здрач до зори” на Робърт Родригес, както и епизодите на Родригес и Тарантино от “Четири стаи”. Други негови заглавия са “Деца шпиони” и “Стюарт Литъл”.

ДЖ. МАЙКЪЛ РИВА (Художник) е номиниран за Оскар® за работата си по The Color Purple. Негови са дизайните и на “Ангелите на Чарли” 1 & 2, “Еволюция”, “Дейв”, “6 дни, 7 нощи”, “Конго”, “Смъртоносно оръжие” 1, 2 & 4 и “Лоши момчета”.
Работил е като художник и асистент режисьор на “Доблестни мъже” и “Дяволчетата”.

ДАН ЛЕБЕНТАЛ (Монтаж) наскоро завърши работа по The Woods, а последният му филм преди “Затура” е коледната комедия на Джон Фавро “Елф”. Други негови заглавия са “От ада”, “11:14”, “Много лоши неща”,

СТАН УИНСТЪН (Дизайн на съществата) е носител на 4 награди Оскар® (като е номиниран цели 10 пъти) и е един от най-известните в света дизайнери на същества за филми. Работата му може да се види в хитове като “Терминатор 2”, “Едуард с ножиците”, извънземните чудовища в “Пришълецът 2”, динозаврите в “Джурасик парк” и т.н.
Номиниран е за Оскар® за “Пришълецът 2”, “Хищникът”, “Едуард с ножиците”, “Терминатор 2”, “Джурасик парк”, “Батман се завръща”, “Джурасик парк 2: Изгубеният свят”, “Изкуствен интелект”. Печели първия си Оскар® за “Пришълецът 2”, два Оскар®-а за “Терминатор 2” и един за “Джурасик парк”.
Други филми, по които е работил са “Голяма риба” на Тим Бъртън, “Терминатор 3: Бунтът на машините”, “Джурасик парк 3” и “Война на световете” на Стивън Спилбърг.
Работил е и за някои телевизионни филми, както и за рекламни клипове.
Основател е на Stan Winston Studio и Stan Winston Creatures, където се разработват най-модерните технологии за дизайн, грим и специални ефекти на същества за филми, вкл. и компанията SW Digital, където се разработват специална компютърни ефекти.

ДЖО БАУЪР (Визуални ефекти) е работил и по “Блейд: Троица”, “Елф”, “Последен изход 2”, “Гняв”, “Тринайстият етаж” и др.

ЛОРА ДЖИЙН ШАНЪН (Костюми) е работила по “Блейд: Троица”, “Елф” и „Като всичко останало” на Уди Алън.
Започва кариерата си през 1991 г. като асистент по костюмите в “Усещане за жена”. Тя бързо се издига и работи и по “Пътят на Карлито” и “Обект на желание”.

ДЖОН ДЕБНИ (Музика)
е един от най-търсените холивудски композитори. Писал е музика за над 50 филма от най-различни жанрове.
Една от най-добрите му работи са композициите от „Страстите Христови” на Мел Гибсън, за който е номиниран за Оскар®. Други филми, по които е работил са „Да пропуснеш Коледа” с Джейми Лий Къртис, „Елф” на Джон Фавро, „Всемогъщият Брус” с Джим Кери, „Прекрасният живот на Хелън” на Гари Маршал, „Умиротворителят” с Вин Дизел, „Кралят на скорпионите” със Скалата, „Дневниците на принцесата” 1 & 2, „Деца шпиони” 1 & 2, „Знам какво направи миналото лято” и др.
Джон Дебни е син на продуцента Луис Дебни и е завършил Музикална композиция в Калифорнийския институт по изкуства през 1979 г. Започва кариерата си като композитор в телевизията, като е работил вкл. и по „Стар Трек”. Започва да се занимава с кино в началото на 1990-те, а първият му голям филм е Hocus Pocus с Бет Мидлър. Последният филм, по който Дебни е работил е анимацията на Дисни „Чикен Литъл”.

 
 

Снимки

 


 
Cinefish.bg Cinefish.bg