Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Грозната истина

Истината за мъжете и жените – комичната гледна точка - Грозната истина / информация за филма

The Ugly Truth 2009
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Истината за мъжете и жените – комичната гледна точка

11.8.2009  |   синефиш.бг

В продължение на векове велики мислители са размишлявали върху въпроса: „Защо съществува такава огромна разлика между мъжкия и женския начин за възприемане на света?” и са се чудели дали изобщо някога ще се доближат. Според Майк Чадуей, бивш феноменален водещ по кабелна телевизия и настоящ водещ на сутрешния блок по телевизия „Сакраменто”, отговорът е много прост: не бъди идиот. Естествено, че между мъжете и жените има допирни точки... и те са предимно под чаршафите, а и жените трябва да разберат най-накрая, че мъжете са първични, примитивни същества с животински инстинкти, които копнеят да са в постоянна възбуда.

Нецензурната рубрика на Майк жъне невероятен успех, но същевременно с това вдига температурата и на нейния продуцент, Аби Рихтер, чиято позиция е точно противоположната. В света на Аби истинската, чиста любов е в основата на всичко и тя е твърдо решена да докаже на Майк, че романтичния принц с рицарски доспехи наистина съществува.

Но дали е възможно истината да лежи някъде по средата на двете противоположни мнения на Аби и Майк? Това е въпросът, който се заражда в закачливата и провокативна комедия „Грозната истина” на режисьора Робърт Лукетик и с участието на комедийната двойка Катрин Хейгъл и Джерард Бътлър.

Лукетик казва: „Смятам, че всички ние започваме да осъзнаваме това, че мъжете и жените са устроени различно и за мен беше вълнуващо да развия тази тема във филма. По принцип всички сме еднакви, но грозната истина е, че има характерни неща, от които мъжете и жените се нуждаят. Понякога тези неща се сблъскват и се получава конфликт... именно тези различия правят любовната игра толкова вълнуваща и интересна.”

„Грозната истина” се заражда като идея в главите на три жени, сценаристът Никол Истман и веселият тандем на Карин Макъла Луц и Кирстен Смит. Истман, за която филмът е дебютния й сценарий, казва, че е вдъхновена от идеята за двама души, които мислят, че се мразят, но в хода на битката помежду си с ужас откриват, че много са си паднали един по друг.

Истман обяснява: „Наистина е невероятно как двама души, толкова различни, могат да се влюбят. Аби и Майк са с много противоположни характери. Тя не прилича на никоя от онези плиткоумни „бамбини”, за които Майк твърди, че мъжете искат. Той пък е много далеч от нейния принц-мечта. Но в крайна сметка ни се иска да ги видим заедно, тъй като дълбоко в себе си, те си приличат. Това, което отличава филма от типичните романтични комедии, е, че изпречващите им се препятствия не са външни, а се намират вътре в тях.”

Сценарият много се харесва на продуцентите от Lakeshore и те бързо го предоставят на вниманието на Робърт Лукетик. „Първият ми филм беше „Професия блондинка”, така че много се зарадвах, че отново ще работя със същите сценаристи и пак ще се забавляваме. След това разбрах, че продуцентите са говорили с Катрин Хейгъл и веднага им казах: „Щом тя е вътре – и аз ще участвам!”.” – казва режисьорът.

НЕЙНАТА ГЛЕДНА ТОЧКА:
Катрин Хейгъл е Аби Рихтер, която е в търсене на г-н „Съвършенство”

В центъра на „Грозната истина” стои жената, която не иска да повярва, че може да съществува лоша страна у Г-н Съвършенство. Аби Рихтер е силна жена, със сериозна професия, отдадена на дълбоки проучвания в сферата на романтичните срещи. Тя би казала, че има високи изисквания, докато Майк Чадуей по-скоро би казал, че тя е малко „ку-ку”. Но въпреки всичко, Аби вярва в съществуването на мъжа, който ще се появи и ще я заплени.

За ролята на Аби кинодейците се спират единодушно върху Катрин Хейгъл, младата и талантлива актриса, носителка на наградата Еми за изпълнението си в хитовия телевизионен сериал „Анатомията на Грей”. „Това, което ми хареса в сценария, е, че можем да погледнем нещата отвътре – за какво наистина си мислят мъжете и защо жените все ги разбират погрешно” – казва през смях Хейгъл. За своята героиня актрисата споделя: „Тя е готина мацка.

Супер организирана, гледаща обективно на нещата, изключително владееща се – всичко при нея е под контрол. Честно казано това малко ме плаши. Ако трябва да излезеш с нея на среща, тя е истински кошмар, защото е властваща, държи се шефски и говори прекалено много. Но на мен ми беше изключително забавно да вляза в нейната кожа. Може би това е най-забавната ми роля.”

Объркването и хаосът настъпват, в момента, в който Аби моли Майк да й помогне да свали мъжа, когото тя смята за своя Г-н Съвършенство, а именно – новият й съсед Колин. Получават се доста конфузни ситуации, докато Майк я учи на определени специфични умения на съблазняване, като например техники за еротично хапване на хот-дог.

НЕГОВАТА ГЛЕДНА ТОЧКА:
Джерард Бътлър е Майк Чадуей, мъжът който знае какво иска...или може би не?

Противникът на Катрин Хейгъл, от другата страна на „боксовия ринг”, е Майк Чадуей, изигран от Джерард Бътлър. Актьорът покорява сърцата на публиката с изпълнението си на храбър войн в „300”, на романтичен съпруг на Хилъри Суонк в „Послепис: Обичам те” и на търсач на приключения в „Островът на Ним”. Тук шотландският актьор е изправен пред роля, която му е абсолютно непозната. Никога не сме го виждали в такъв образ – безпардонен и вулгарен експерт по човешките взаимоотношения с хаплив език.

„Джери е много забавен. Това което ни убеди да се спрем на него е, че много добре пасна на Катрин. Химията, която се получи между тях, беше очевидна” – казва продуцентът Гари Лукези.

Бътлър мигновенно е привлечен от сценария. „Динамичните взаимоотношения между мъжете и жените в тази история са малко жестоки и скандални, но това, което ме впечатли, е, че са истински. Историята е честна и вълнуваща и позволява на героите да казват неща, за които хората се питат: „Как е възможно да каже това?”, а после да си кажат: „Но пък е толкова вярно!”.”

Майк Чадуей заинтригува Бътлър не само защото е забавната противоположност на Аби, а защото въпреки привидно вулгарното му поведение, той всъщност е много сложна личност. „Бихте казали, че Майк е сексист или женомразец, но не е така. Той е много умен, забавен и в него има нещо изключително истинско и автентично. В хода на събитията той се променя.” – обяснява Бътлър.

Някои от неговите промени се дължат изцяло на Аби. „Една от основните идеи във филма е, че никой не може да предизвика Майк така, както го прави Аби, и може би затова той си пада по нея.” – продължава Бътлър. „Тя е снобарка и е превзета, но въпреки това в нея има нещо, което те кара да разбереш, че те са перфектни един за друг. Катрин много ми помогна. Тя е забавна и естествена.”


 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Cinefish.bg
[+] sivosten.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Ангел Генчев
sivosten.com
[+] Труд
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
10/100
 
Владислав Апостолов
[+] Vodafone Live!
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Даниел Симеонов
[+] 24 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Димитър Стайков
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Жени Монева
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Ивайло Петков
[+] Екран
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Неда Ковачева
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Петя Славова
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 54/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg