Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Алиса в страната на чудесата

Още за филма - Алиса в страната на чудесата / информация за филма

Alice in Wonderland 3D 2010
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Още за филма

02.3.2010  |   синефиш.бг

„Във всяка приказна страна има добро и зло. В Долната земя ми хареса това, че нищо не е съвсем наред, дори и добрите герои. За мен това е нещо различно.”
Тим Бъртън, режисьор

Walt Disney Pictures и изобретателният режисьор ТИМ БЪРТЪН ни предлагат триизмерното фантастично приключение „Алиса в Страната на чудесата”, магическа и изпълнена с въображение приказка, вдъхновена от една от най-обичаните истории на всички времена. ДЖОНИ ДЕП („Карибски пирати”, „Обществени врагове”) изпълнява ролята на Лудия шапкар, а МИА ВАШИКОВСКА („Амелия”) – на деветнайсетгодишната Алиса, завърнала се в чудатия свят, в който за първи път попада като малка, и преоткрила приятелите си от детството – Белият заек, братята Туидъл, Сънливеца, Гъсеницата, Чешърския котарак и, разбира се, Лудият шапкар. Алиса предприема едно фантастично пътуване, за да открие истинската си мисия в живота и да прекрати деспотичното управление на Червената кралица. Звездният екип на филма включва и АН ХАТАУЕЙ („Умирай умно”, „Дяволът носи Прада”) в ролята на Бялата кралица, ХЕЛЕНА БОНЪМ КАРТЪР (Хари Потър и Нечистокръвния принц”, „Терминатор: Спасение”) като Червената кралица, КРИСПИН ГЛОУВЪР („Беулф”, „Девет”) като Стейн – Валето Купа, и МАТ ЛУКАС („Малката Британия”) като Туидълдум и Туидълди. Гласовете на многобройните обитатели на Долната земясе предоставят от разнородна и впечатляваща група талантливи актьори, сред които МАЙКЪЛ ШИЙН като Белия заек, СТИВЪН ФРАЙ като Чешърския котарак, АЛАН РИКМАН като Гъсеницата Абсолем, ТИМЪТИ СПОЛ като Байърд, БАРБАРА УИНДЗЪР като Сънливеца, СЪР КРИСТОФЪР ЛИЙ като Джаберуоки, МАЙКЪЛ ГОУ като птицата Додо и ПОЛ УАЙТХАУС като Мартенския заек.

 „Алиса в Страната на чудесата” отбелязва завръщането на режисьора Тим Бъртън („Кошмарът преди Коледа”, „Суини Тод: Бръснарят Демон от Флийт Стрийт”, „Чарли и шоколадовата фабрика”) към Disney. Продуценти на филма са носителят на Оскар и „Толбърг” РИЧАРД  Д. ЗАНУК („Да возиш мис Дейзи”), ДЖО РОТ („Хелбой 2: Златната армия”) и СЮЗАН И ДЖЕНИФЪР ТОД („През вселената”), а изпълнителни продуценти – ПИТЪР ТОБИАНСЕН и КРИС ЛЕБЕНЗОН. Сценарият е написан от ЛИНДА УЛВЪРТЪН („Цар Лъв”, „Красавицата и Звяра”). Оператор е Дариус Уолски („Орлово око”, трилогията „Карибски пирати”), а отговорник по специалните ефекти – петкратният носител на Оскар КЕН РАЛСТЪН („Форест Гъмп”, „Стар Трек IV: Пътуване към вкъщи”, „Полярен експрес”). Дизайнер на костюмите е спечелилата две награди „Оскар” КОЛИЙН АТУД („Мемоарите на една гейша”, „Чикаго”, „Обществени врагове”), а редактор – Крис Лебензон („Суини Тод: Бръснарят Демон от Флийт Стрийт”, „Чарли и шоколадовата фабрика”), член на американското Общество на филмовите редактори. Музиката пък е на отдавнашния сътрудник на Бъртън и носител на четири номинации за Оскар ДАНИ ЕЛФМАН („Терминатор: Спасение”, „Да приемеш „Уудсток”).
 „Алиса в Страната на чудесата” ще се излъчи в дигитален 3D формат, RealD 3D и IMAX 3D. Комисията на Американската филмова асоциация причислява филма към категория PG – Препоръчителен родителски контрол, филмът не се препоръчва за деца под десет години.

Системата за триизмерно кино RealD 3D е новото поколение в развлекателната индустрия – ярките, контрастни, свръх-реалистични образи са толкова живи, че се чувствате сякаш сте вътре във филма. RealD 3D прибавя дълбочина, която ви поставя в центъра на събитията – за да следвате любимите си герои в приказния им свят и дори да залягате, за да избегнете предмети, които сякаш изхвърчат от екрана. Именно RealD 3D въведе днешното дигитално триизмерно кино; това е най-широко използваната триизмерна технология в света, сключила договори за над 9500 екрана и вече изградила 5000 в 48 страни. И за разлика от някогашните хартиени очила, RealD 3D очилата приличат на слънчеви, могат да се рециклират и са създадени да пасват лесно на всички кино любители, дори върху очила с диоптър. (Повече информация можете да намерите на
www.RealD.com).
Едновременно с премиерата си по кината в цялата страна, „Алиса в Страната на чудесата” ще започне да се излъчва и в салоните на IMAX, дигитално обновен с помощта на патентованата IMAX DMR технология, за да се постигне неподражаемото качество на образа и звука, характерно за IMAX филмите. Със своите кристално чисти образи, лазерно  дигитален звук и увеличено зрително поле, IMAX предлага най-зрелищното филмово преживяване в света.
Уловил магията на любимите ни романи на Луис Карол „Алиса в Страната на чудесата”(1865 г.) и „Алиса в огледалния свят”(1877 г.), и с помощта на смайващи, новаторски визуални ефекти и най-обаятелните герои в историята на литературата, филмът „Алиса в Страната на чудесата” идва на големия екран по цял свят на 5 март 2010 г.

ВДЪХНОВЕНИЕТО

В основата са историите на Луис Карол
 Публикувана за първи път през 1865 г., „Алиса в страната на чудесата” на Луис Карол променя завинаги хода на детската литература. За режисьора Тим Бъртън възможността да остави своя отпечатък върху такава неостаряваща класика като „Алиса” се оказва неустоимо изкушение. „Тя до такава степен е навлязла в културата ни”, обяснява той за приказката на Карол, вдъхновила многобройни сценични, телевизионни и филмови адаптации, „че независимо дали си чел историята, някои образи или идеи са ти познати. Толкова е популярна”.
 „Голям почитател съм на книгата”, споделя Джони Деп, който изпълнява ролята на Лудия шапкар. „Тя е истинско чудовище що се отнася до полета на въображението, до литературните достойнства. И сега е все така блестяща, свежа, нова и интересна, както и преди.
„Луис Карол е имал удивителен ум и тези книги просто надхвърлят времето и пространството”, казва Улвъртън. „Героите са толкова безумни и забавни, а във всеки от тях има и по нещо от нас: гневните избухвания на Червената кралица; удивлението на Алиса пред всичко около нея; трагедията на Шапкаря. Това е основата на един страхотен филм”.
„Изобретателността и творческия размах на книгата са наистина неповторими и удивителни”, казва продуцентката Дженифър Тод. „Има нещо в образите, в героите и в чудатостта на книгата, което наистина допада на хората”.
След успеха на Алиса, Карол (псевдоним на англиканския свещеник Чарлс Латуидж Доджсън, преподавател по математика към университета Крайстчърч в Оксфорд, Англия) става водещия детски писател на своето време. Шест години по-късно той написва романа „Алиса в огледалния свят”, който става дори по-популярен от предшественика си. Днес двете книги най-често се публикуват заедно под общото заглавие „Алиса в Страната на чудесата” и нестихващото им влияние може да се открие във всичко, от музикални клипове до филми, от комикси до компютърни игри, от опера до изобразително изкуство.

„Една от причините героите на Луис Карол да оживяват на екрана е, че са плод на  богато въображение и могат да бъдат тълкувани по много начини.”, казва Ан Хатауей, която изпълнява ролята на Бялата кралица. „И понеже Луис Карол си играе с думите и понятията, а героите му събуждат въображението, има толкова много възможни тълкувания, колкото са фантазиите по света. Зависи какво си харесаш.”
„Тя засяга някаква подсъзнателна струна”, споделя Тим Бъртън за книгата. „Затова всички велики истории остават в съзнанието на хората – докосват се до нещо, за което дори не подозираме на съзнателно равнище. В тези образи определено има нещо. Затова и по книгата са правени толкова много адаптации.”
„Във филмите винаги е ставало дума за пасивно малко момиче, което преживява редица приключения сред куп странни създания. В тях никога не е имало и капка сериозност”, продължава Бъртън. „ А ние се опитахме да съхраним идеята на тези истории и да ги претворим в нещо, което не идва директно от книгата, но запазва духа й.”

„Наистина мисля, че Луис Карол би бил във възторг, филмът е направен с толкова уважение и е дълбоко вкоренен в оригиналната история”, допълва Деп. „Тази приказка на Карол, заедно с героите, под вдъхновените насоки на Тим Бъртън се превръща в истинска наслада”.


 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Cinefish.bg
[+] Stand.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Stand.bg
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Велин Манов
[+] Vodafone Live!
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Даниел Симеонов
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Жени Монева
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Ивайло Петков
[+] Деян Статулов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Нова телевизия
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
100/100
 
Петя Славова
Среден резултат: 76/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg