Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Стар Трек

В Трек: Сценарият - Стар Трек / информация за филма

Star Trek 11 2009
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

В Трек: Сценарият

09.5.2009  |   синефиш.бг
Образите в “Стар Трек,” особено капитан Джеймс Т. Кърк и неговият предан, но заядлив помощник капитан Спок, са сред най-разпознаваемите измислени герои, създадени през 20ти век. Но Дж.Дж. Ейбрамс се нуждае от сценаристи, които да поведат тези добре известни личности обратно в миналото, като съживи първоначалните им надежди, мечти и подбуди. 

За това Ейбрамс отива директно при екипа, който знае, че може да разкаже историята с много наситен екшън и истинска преданост към заветите на поредицата, Роберто Орчи и Алекс Кърцман, чието сътрудничество е родило запомнящи се сценарии като “Трансформърс,” “Невъзможна мисия III” и “Fringe.” Орчи има дългогодишна страст към всичко, свързано с Трек. „Когато се запознах с Боб в гимназията, едно от първите неща, които си спомням за него бе, че той имаше телефон с формата на Ентърпрайс и мостикът му наистина звънеше!” смее се Кърцман. 

Когато се заемат със “Стар Трек,” двамата сценаристи признават, че не се втурнали изведнъж. “Направихме пауза, понеже знаехме каква огромна отговорност поемаме, - разяснява Кърцман. – Цялата Трек вселена е истинска икона за милиони зрители и ние знаехме че ще коства много мислене да оправдаем очакванията им и да завладеем новото поколение. Предизвикателството бе ужасяващо. След първоначалното ни безпокойство, започнахме да разговаряме с Дж.Дж. и едва тогава решихме да седнем и да започнем работа.”

Сценсристите си обещават да следват духа на Джийн Роденбъри и представата му за бъдещето. Двамата започват със списък с нещата, които смятат за най-велики качества на вселената на “Стар Трек”.  Орчи обяснява: „Този списък включваше идеята за семейството и приятелите; начинът по който всеки герой изглежда мил, приятен и достоверен; оригиналният хумор (не пародия или ирония), които изхождат от действителни ситуации; предизвикателната история, която не е невероятна измислица, а истинска научна фантастика, представа за бъдещето, което се надяваме човечеството да постигне.”

Орчи и Кърцман са оживени от възможността да направят две нови неща: да си разкажат непоказваната досега младост на Кърк (Крис Пайн) и Спок (Закари Кинто) и пътят, който извървяват един към друг като приятели и лидери; и да измислят първата мисия на Ентърпрайс.

Проучването кои са Кърк и Спок като младежи помага на писателите да стигната до същността на това, какво ги е превърнало в толкова завладяващи образи: идеята за двамата напълно противоположни мъже, събрани заедно като две изгубени половинки и впускането им е рискована мисия, с която нито един от двамата не би се справил сам. Кърцман казва: "Бях наистина пленен от мисълта за юношеството на Спок, който буквално е разкъсван между света на хората и на вулканите, като всяко дете, което се опитва да разбере към какво принадлежи. Това го прави изключителен образ, с когото зрителя да се свърже. Също толкова завладяващо бе да размишлявам върху юношеството на Кърк, който израства като един бунтовник, търсейки своята идентичност. Когато двамата се срещат в Космическата военна академия, те са коренно различни в отношенията им към живота, но също така откриват прилики един в друг. Голяма част от това пътуване е как се научават да използват по най-доброто от себе си за да вземат командни решения, които да помогнат на Ентърпрайс и цялата вселената да оцелее.” 

Лидерските умения на Кърк и Спок се разкриват, когато Ентърпрайс е атакуван. Орчи обяснява: „Правилата на дълга на кораба идват от богата история на реалните правила на военноморските задължения. Става дума за принципи, чест и верига от команди. Сред тази атмосфера Кърк винаги търси възможност да прекрачи правилата с цел победа, докато Спок вярва в логиката на стриктното придържане към заповедите. Това е главният им аргумент един срещу друг и ние чувстваме много силно , че и двамата имат право. Не искаме нито един от тях да е прав за сметка на другия. Кърк и Спок са наистина изправени пред морална дилема, но осъзнават, че трябва да намерят начин да работят заедно, за да успеят на продължат напред.” 

Дж.Дж. Ейбрамс казва: „Исках филмът да бъде пътуване на сърцето и разума в едно. Красотата на връзката между Кърк и Спок винаги е била в техните отношения, но тук имаме възможност да видим не само хумора и забавното в това противопоставяне, но и как се е зародило приятелството им.” 

Залогът за Кърк и Спок нараства неимоверно, когато започват да осъзнават намеренията на Неро (Ерик Бана), озлобеният, безмилостен ромулан. Писателите трябва за да развият новият герой изпълнен с хитрост, схватлив и непредсказуем - Неро, като достоен противник на екипа на Ентърпрайс,. „В най-добрите традиции на сложните злодеи, Неро чувства, че с него са се отнесли несправедливо и вярва, че има сметки за уреждане с академията,” - казва Орчи.

При събирането на актьорският състав, създателите на филма се насочват към един от оригиналните участници в сериала, легендарния Леонард Нимой. „Силно вярвахме, че той трябва да участва във филма. Написахме специално за него ключова роля, макар да не бяхме сигурни, че ще даде съгласието си да участва, - казва Орчи. – Но след като говорихме с него, всичко бе наред., Не можехме да повярваме на късмета си. Участието му е изключителна реклама за филма.” 
„Искахме Леонард, защото той е връзката със сериала „Стар Трек”, - обяснява продуцентът Линделоф. – Но имаше реален риск, който поемахме, защото той бе казвал, че никога повече няма да снима филм от поредицата.” 

С навлизане в същността на историята, познанията на Орчи за науката Трек се превръщат във все по-голямо предизвикателство. „Вместо да погледна за някои неща към книгите, имахме свободата да измисляме страхотни сюжетни линии и да ги написваме, без да се притесняваме, че не сме верни на детайлите, - казва Орчи. – Но винаги сме осъзнавали колко е трудно да напишеш сценарий за филм, който да е близък до всеки зрител. Искахме да задоволим дългогодишните фенове и да възнаградим познанията им за поредицата. Направихме списък с нещата, които знаехме, че хората искат да видят: облечените с червени ризи членове на екипажа, зеленото момиче от Орион, Спок свири на арфата си, все неща, които ще развълнуват феновете и ще допаднат на новите зрители на филма.” 

 
 
[+] sivosten.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Ангел Генчев
sivosten.com
[+] Труд
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
10/100
 
Владислав Апостолов
[+] Vodafone Live!
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Даниел Симеонов
[+] в-к Дума
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Емил Дичев
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Жени Монева
[+] Playboy
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Калина Гарелова
[+] Екран
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Неда Ковачева
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
20/100
 
Петя Славова
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 64/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg