Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Мрежа от лъжи

За кинодейците - Мрежа от лъжи / информация за филма

Body of Lies 2008
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

За кинодейците

18.11.2008  |   синефиш.бг

РИДЛИ СКОТ (Режисьор/Продуцент) е номиниран три пъти за Оскар в категорията за най-добър режисьор. Последната си номинация за Оскар получава през 2002г. за филма „Блек Хоук”, за който получава и номинация за награда от гилдията на американските режисьори (DGA). Предишната година получава номинации за награди Оскар, Златен Глобус, BAFTA и DGA за режисурата на епоса „Гладиатор”. Скот получава първата си номинация за Оскар за работата си по драмата „Телма и Луиз” през 1991г.
По-рано тази година, Скот печели още една номинация за Златен Глобус за драмата „Американски гангстер” с Дензъл Уошингтън и Ръсел Кроу. Той режисира и продуцира „Добра година” с Ръсел Кроу; епоса „Небесно царство” с Орландо Блум и Джеръми Айрънс; както и „Кибритлии” с Никълъс Кейдж.
Завършил ‘Royal Academy of Art’ в Лондон, Скот започва кариерата си в BBC, където работи по някои от най-популярните телевизионни програми както и по реклами. Три години по-късно създава своя компания RSA, която скоро се превръща в една от най-престижните продуцентски къщи в Европа.
През 1977г. Скот прави своя режисьорски филмов дебют с „The Duellists”, за който получава награда за най-добър филм на филмовия фестивал в Кан. По-късно работи по научнофантастичния трилър „Пришелецът”, който изстреля Сигърни Уивър във висините на успеха. През 1982г. режисира „Блейд Рънър” с Харисън Форд.
Други филми, които режисира са: „Легенда” с Том Круз; „Някой да ме пази”; „Черен дъжд” с Майкъл Дъглас и Анди Гарсия; „Редник Джейн” с Деми Мур и Виго Мортенсен; „Ханибал” с Антъни Хопкинс и Джулиан Мур и други.
През 1995г. Скот и по-малкия му брат, също кинодеец, Тони Скот, създават ‘Скот Фрий продъкшънс’. Заедно те работят по проектите: „Clay Pigeons” с Хоакин Финикс; „Where the Money Is” с Пол Нюман; Тристан и Изолда” с Джеймс Франко; „Нищо общо” и уестърна „Убийството на Джеси Джеймс от страхливеца Робърт Форд” с Брад Пит и Кейси Афлек.
За телевизията ‘Скот фрий’ продуцира хитовия сериал „Криминални уравнения”.
През 2003г. Скот е награден с рицарско звание от Ордена на Британската Империя за заслуги в света на изкуството.

УИЛЯМ МОНАХАН (Сценарист) получава Оскар за най-добър адаптиран сценарий през 2006г. за филма на Мартин Скорсезе „От другата страна”, който печели общо 4 Оскар-а, включително за най-добър филм.
Роден в Бостън и израснал в Масачузетс той завършва университета в Масачузетс. Мести се в Ню Йорк, където започва работа като журналист и по-късно е редактор на списание Spy.
Монахан и преди е работил с Ридли Скот, когато през 2005г. написва „Небесно царство”.
В момента работи по няколко предстоящи проекта, включително и по трилъра на Мартин Кембъл „Edge of Darkness” с участието на Мел Гибсън.

ДОНАЛД ДЕЛАЙН (продуцент) е един от най-уважаваните независими продуценти. ‘Делайн пикчърс’ активно създава едни от най-очакваните проекти.
След „Мрежа от лъжи” ще работи по две комедии. Делайн продуцира „I Love You, Man” по сценарий и режисура на Джон Хамбург, в който участват Джейсън Сийгъл и Пол Руд, както и „Observe and Report”.
 През 2003г. Делайн се наложи като продуцент с хита „Италианска афера”, в който участват Марк Уолбърг, Едуард Нортън, Чарлийз Терон. Филмът печели одобрение както от критиката така и от бокс офиса. 
 
ДЕЙВИД ИГНЕЙШЪС (автор на романа) е автор на шест известни книги. Освен „Мрежа от лъжи”, наречена книгата на 2007г. и първата заснета на филм, той написва още: „A Firing Offense” (1999), „Agents of Innocence” (1997), „Siro” (1991), „The Sun King” (1999) и „The Bank of Fear” (1994).
Следващата му книга „The Increment” ще бъде публикувана през 2009г. като в момента се подготвя филмирането й от продуцента Джери Брукхаймър.
Роден във Вашингтон Игнейшъс завършва университетите Харвард и Кеймбридж.

МАЙКЪЛ КОСТИГАН (изпълнителен продуцент) е президент на компанията на Ридли и Тони Скот ‘Скот фрий продъкшънс’ от 2005г.
Работейки там наскоро продуцира „Американски гангстер” на режисьора Ридли Скот и с участието на Дензъл Уошингтън, както и „The Company” шестчасов мини сериал за историята на ЦРУ.
Костиган разработва няколко проекта докато е в ‘Скот фрий’, включително „Domino” с Кийра Найтли; „Добра година” с Ръсел Кроу; драмата „Нищо общо” с Камерън Диаз; както и сериала по CBS „Криминални уравнения”.
Той е изпълнителен продуцент на драмата „Планината Броукбек” на режисьора Анг Лий. Филмът е номиниран за Оскар за най-добър филм и печели такъв за най-добър режисьор и най-добър адаптиран сценарий. Наскоро продуцира комедията „Умирай умно” и „Космическа коледа”.

ЧАРЛЗ ДЖ. Д. ШЛИСЪЛ (изпълнителен продуцент) отново е в екипа на Ридли Скот след като са работили заедно по комедията от 2003г. „Кибритлии”. Предстои им още един филм заедно „Nottingham” с Ръсел Кроу.
Учи филми и медия в университета във Вашингтон преди да завърши обучението си в UCLA.
Шлисъл става независим продуцент на филми като: „Heavyweights”, „Докато ти спеше”и „Червената планета”. Работи като изпълнителен продуцент на режисьора Кристофър Нолан за филмите „Безсъние” с Ал Пачино и „Престиж” с Крисчън Бейл и Хю Джакман, както и на хита с Джоди Фостър „Летателен план”.
Извън кариерата си в киното, Шлисъл се занимава с рафтинг и алпинизъм. През 1998г. в компанията на само един водач, той успява да изкачи връх Еверест.

АЛЕКСАНДЪР УИТ (Оператор) за пръв път работи с режисьора Ридли Скот през 1989г. за филма „Черен дъжд”. По-късно работят и по: „Американски гангстер”, „Блек Хоук”, „Ханибал” и по „Гладиатор”, който спечели Оскар.
Уит печели много награди за работата си. Неговите високо скоростни сцени се забелязват във филми като: „Казино Роял”, „Аеон Флукс”, „Хидалго”, „Карибски пирати: Проклятието на черната перла”, „Италианска афера”, „Деърдевил”, „Трите хикса”, „Самоличността на Борн”, „Помни Титаните” и „Пощальонът”.
Наскоро завърши работа по римейка на Тони Скот от 1974г. „The Taking of Pelham 123”, с Дензъл Уошингтън и Джон Травола, с премиера лятото на 2009г.
Своя режисьорски дебют прави със „Заразно зло: Апокалипсис”, продължението на първата част на популярния филм на ужасите.

АРТЪР МАКС (Художник) Получава номинации за Оскар за два филма на режисьора Скот: „Гладиатор” и „Американски гангстер”.
Заедно работят и по „Небесно царство”, „Блек Хоук”, Редник Джейн”. Предстои им работа заедно и по „Nottingham” с Ръсел Кроу.
Работи и по филмите „Седем" и „Паник стая”, за който получава третата си номинация от гилдията на арт директорите.

ПИЕТРО СКАЛИА (Монтаж) награждаван два пъти с Оскар за най-добър филмов монтаж: първо за филма на Оливър Стоун „JFK” и наскоро за драмата на Ридли Скот „Блек Хоук”.
Получава номинации за Оскар за „Добрият Уил Хънтинг” и за „Гладиатор”.
Работи по монтажа на документалния филм на Леонардо ДиКаприо „11-ия час”, както и на игралните филми „Редник Джейн”, „Ханибал” и „Американски гангстер”.
По-рано работи с Бернардо Бертолучи по „Малкия Буда” и „Открадната красота”.
Скалия е роден в Сицилия и е отгледан в Швейцария. Мести се в САЩ, за да учи филми и театрални изкуства в UCLA през 1985г.

ЯНТИ ЙЕЙТС (Костюми) печели Оскар и номинация за наградата BAFTA, пресъздавайки древен Рим в спечелилия Оскар за най-добър филм през 2000г. епос на Ридли Скот „Гладиатор”. Филмът е първия от петте, в които тя си сътрудничи с прочутия режисьор. Другите продукции, по които работят заедно са: „Американски гангстер”, „Ханибал” и „Небесно царство”, за който получава номинация за наградата Гоя в Испания за най-добри костюми.
Йейтс работи съвместно и с много други известни режисьори по филмите: „Добре дошли в Сараево”, „Jude” и „With or Without You” на Майкъл Уинтърботъм;  „Маями Вайс” на Майкъл Ман; „Враг пред портата” на Жан Жак Ано и други.
Започва кариерата си в света на модата, след което във филмовата индустрия като асистент по костюмите по филма на Жан Жак Ано „Quest For Fire”.

МАРК СТРЕЙТЪНФЕЛД (Музика) пише музиката за три поредни филма на Ридли Скот. Преди „Мрежа от лъжи”, той композира музиката на „Американски гангстер”, в който участва Дензъл Уошингтън, както и на „Небесно царство” и „Кибритлии”.
Роден е в Мюнхен, Германия, той се мести в Лос Анджелис на 19 години. Първо работи като асистент на композитор Ханс Зимър, след което започва свободна практика за много високо бюджетни филма.


 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Cinefish.bg
[+] Труд
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Владислав Апостолов
[+] 24 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Димитър Стайков
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Жени Монева
[+] Позор
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Здравко Григоров, Ангел Хаджийски
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Ивайло Петков
[+] Playboy
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Калина Гарелова
[+] Programata.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Таня Трендафилова
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 68/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg