Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Да преминеш границата

ИСТОРИЯТА НА ДЖОНИ КЕШ И ДЖУН КАРТЪР - Да преминеш границата / информация за филма

Walk the Line 2005
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ИСТОРИЯТА НА ДЖОНИ КЕШ И ДЖУН КАРТЪР

28.6.2008  |   синефиш.бг
„В много отношения той заложи стандарта на това какво е рок-енд-рол. Всички знаем за агресивната му страна, но същевременно той е и автор на невероятни песни.”
- Шерил Кроу в MTV.com

    Джони Кеш е роден в Кингсленд, Арканзас на 26.02.1932 г. под името Дж.Р. (Джей Ар) Кеш. Родителите му са бедни фермери произвеждащи памук. През 1935 се възползват от програмата за възстановяване по време на Депресията и се местят в колонията Дайс близо до река Мисисипи, където израства Джей Ар. Той често слуша музика още от малък и е почитател на семейството изпълнители Картър, както и на Розета Тарп и Джими Роджърс. Когато е на 12 години, по-големият му брат умира при трагичен инцидент.

    Когато пораства, Джей Ар се записва в Американската армия и служи в Западна Германия като радио оператор. Там започва за пръв път да записва собствените си композиции. Филмът Inside The Walls of Folsom го вдъхновява да напише бъдещия си хит “Folsom Prison Blues”, в чийто текст е включена репликата на един затворник: „Застрелях един мъж в Рино, само за да го гледам как умира”.

    През 1954 г. той се връща в САЩ и се жени за първата си любов - Вивиан Либерто. Двамата се местят да живеят в Мемфис, където Кеш работи като продавач от врата на врата. Там основава и първата си група заедно с механиците Монро Пъркинс и Маршал Грант. По-късно те стават известни като „Дуото от Тенеси”.
    Не след дълго Кеш се опитва да убеди Сам Филипс, звукозаписен продуцент, да прослуша групата му. Резултатът е успешен и те подписват договор със сценични имена Джони Кеш и „Дуото от Тенеси”. Първият им хит излиза през 1955 г. - "Ще плачеш" (“Cry, Cry, Cry”) – последван от “Folsom Prison Blues”, “I Walk the Line” и “Home of the Blues”. Дебютният му албум With His Hot and Blue Guitar излиза през 1957. Междувременно Кеш пише песни и за младите Рой Орбисън и Елвис Пресли.
   
Песните на Джони Кеш се отличават с това, че са предимно тъжни и разказват за затормозени хора с тежка съдба. Това се оказва незапълнена ниша, тъй като дотогава никой не е пял за тъжните, онеправданите и отхвърлените от обществото. По време на 1960-те, когато рок-енд-ролът е в пълен възход, Кеш открива един напълно нов за него свят, като се присъединява към музикално турне, понякога включващо до 300 концерта годишно. Това е периодът, в който той все по-често употребява амфетамини и барбитурати, а бракът му с Вивиан започва да се разпада. Тогава се запознава и с кънтри певицата Джун Картър, негов идол още от дете и дъщеря на легендарната Мейбел Картър. Тъй като Джун не е надарена с невероятен глас, като майка си и сестрите си, тя разчита най-вече на жизнеността, чувството си за хумор и умението си да свири на много инструменти, за да забавлява публиката. Тя е изключително популярна в САЩ и се говори, че неин обожател е бил даже Джеймс Дийн.

    Когато Джони и Джун се запознават, той е женен за Вивиан, а тя за кънтри певеца Карл Смит (с който имат дъщеря на име Карлин). След развода си с Карл, Джун се омъжва за Едуин Рип, от който има още една дъщеря, Розан.  Скоро обаче се развежда и с него.

    По време на безкрайните турнета, Джун и Джони се сближават, но се събират като двойка едва след едно десетилетие. Джун Картър е съавтор на един от най-известните хитове на Джони Кеш - “The Ring of Fire” – любовна песен, която, по нейни думи, изразява точно как се е чувствала тя в началото на връзката им. Двамата изпълняват и много дуети, най-популярните от които са “Jackson” и “If I Were a Carpenter”.

    Пристрастността на Джони Кеш към наркотици води до ареста му в Ел Пасо през 1965 г. при опит да прекара през границата амфетамини скрити в китарата му. Цялата му кариера и бъдеще са заложени на карта, но Джун му помага да преодолее страстта към алкохола и наркотиците и да възвърне вярата си в Бог.
    През 1968 г. той се развежда с Вивиан. През същата година той се завръща на сцената със зрелищен концерт в затвора „Фолсъм”, а записаният там на живо албум „В затвора Фолсъм” остава в музикалните класации повече от 90 седмици. През февруари Джони предлага брак на Джун, докато и двамата са на сцната, и започва нов живот.

    Джони Кеш е носител на десет награди Грами, вкл. за Цялостно творчество и е включен в Залата на славата на рок-енд-рола, както и в Залата на славата на кънтри музиката. Той е единственият певец освен Елвис Пресли, чието име присъства и на двете места. През 1990 г. Джони Кеш записва няколко песни в стил алтернативен рок с групи като Soundgarden и Beck.

    Джун Картър е носителка на три награди Грами, вкл. две за     последния си албум “Wildwood Flower”. Тя умира през май 2003 г., а съпругът и Джони Кеш я последва само няколко месеца по-късно, през септември същата година.

 
 

Снимки

 

Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria



 
Cinefish.bg Cinefish.bg