Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

V като Вендета

СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ФИЛМА - V като Вендета / информация за филма

V for Vendetta 2006
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ФИЛМА

01.7.2008  |   синефиш.бг
“V като вендета” е режисьорският дебют на ДЖЕЙМС МАКТИЙГ (Режисьор) в пълнометражен филм. Преди това има огромен опит като режисьор на телевизионни реклами.

    Кариерата му като помощник-режисьор включва някои от най-касовите филми на всички времена – трилогията “Матрицата”, “Междузвездни войни: Епизод II – Клонираните атакуват”, “Мулен Руж” и др. Преди това е работил като втори помощник-режисьор.

Един от най-добрите и успешни продуценти в историята на филмовото изкуство е ДЖОУЪЛ СИЛВЪР (Продуцент). Той е продуцирал над 40 филма, вкл. революционната трилогия “Матрицата”, четирилогията “Смъртоносно оръжие”, поредиците “Умирай трудно” и “Хищникът”.

    Филмите на Силвър са спечелили общо над 5 милиарда долара приходи по целия свят, което прави средно по 100 млн. долара на филм.

Силвър продуцира “Къщата на восъка” чрез продуцентската си къща Dark Castle Entertainment, създадена от него и Робърт Земекис. От там са излезли и филмите на ужасите House on Haunted Hill, “13 призрака” и “Готика”. Той продуцира екшън-трилъра “V като вендета” чрез продуцентската къща Silver Pictures.

    През 2005 г. Силвър продуцира романтичния трилър “Целувки и куршуми” с участието на Робърт Дауни Мл., Вал Килмър и Мишел Монахан. Продуцент е и на “Ромео трябва да умре” с Джет Ли и Алия, “Открити рани” със Стивън Сегал, “Парола:Риба меч” с Джон Траволта и Хю Джакман, “От люлка до гроб” с DMX и Джет Ли.   

Други заглавия, в които има участие са “48 часа”, “Милионите на Брустър”, The Warriors и Streets of Fire, както и “Командо”, “Последният бой скаут”, “Разрушителят”, “Ричи Рич” и “Теория на конспирацията”. Той е и изпълнителен продуцент, заедно с Ричард Донър, Дейвид Гайлър, Уолтър Хил и Робърт Земекис на осем сезона, както и на два пълнометражни филма със заглавие “Разкази от криптата”. Джоел Силвър е продуцент и на хитовия телевизионен сериал “Вероника Марс” с Кристен Бел.
В момента Силвър работи по The Visiting, научно-фантастичен трилър с участието на Никол Кидман, както и по The Reaping с участието на носителката на Оскар® Хилари Суонк.

БРАТЯТА УАШОВСКИ (Продуценти и сценаристи) са родени и израсли в Чикаго и работят заедно вече повече от 30 години. Те са най-известни най-вече с проекта, който осъществяват преди “V като вендета” - Анди и Лари Уашовски пишат сценария, продуцират и режисират хитовата трилогия “Матрицата”.

    ЕЙДРИЪН БИДЪЛ (Оператор) е един от най-успешните оператори на всички времена. Кариерата му започва, когато е едва на 14 години и става помощник на легендарния подводен оператор Гил Уоксхолт. Не след дълго той работи с Ридли Скот, Хю Хъдсън и Хауърд Гард.

    Бидъл работи по “Дуелистите”на Ридсли Скот, а после и по “Пришълецът”. Пробивът му като главен оператор е с “Пришълецът 2” на Джеймс Камерън. Следват касови хитове, като “Принцесата булка” и “Уилоу” преди отново да се събере с Ридли Скот за “Телма и Луиз”, за който е номиниран за Оскар® и BAFTA. Отново е номиниран и за следващия филм на Скот – “1492: Завладяването на рая”.

    Други негови филми са “Градски каубои: Златото на Кърли”, “Съдията Дред”, “Свирепи създания”, “101 далматинци”, “102 далматинци”, “Смъртоносен хоризонт”, “Божи човек”, “Мумията”, “Мумията се завръща”, “Един свят не стига”, “Царството на огъня”, “Шанхайски рицари”, “Закони на привличането” и “Бриджит Джоунс: На ръба на разума”.

    За съжаление, “V като вендета” е последният филм на Ейдриън Бидъл. На 7.12.2005 г. той умира от инфаркт на 53 години.

    ОУЕН ПАТЕРСЪН (Художник) е бил художник и на трилогията “Матрицата”. Други негови филми са “Приключенията на Присила: Кралицата на пустинята”, “Червената планета”, както и няколко австралийски филма.
    Патерсън е работил и по телевизионни продукции.

    МАРТИН УОЛШ (Монтаж)
печели Оскар® през 2003 г. за “Чикаго”, като същата година е номиниран и за BAFTA.

    Последните му филми са “Лъжи на разделението” и “Гръмотевични птици”. Други негови заглавия са “Айрис”, “Дневникът на Бриджит Джоунс”, “Мансфийлд парк”, “Да почувстваш Минесота” и “Хакери”.

    ДАРИО МАРИАНЕЛИ (Музика) е роден в Пиза, Италия, и е учил пиано и композиране във Флоренция и в Лондон. Той получава стипендия от фондацията “Гулбенкиън” да посети курс по композиране и хореография воден от Джудит Уиър и Лойд Нюсън. Друга стипендия го изпраща в Германия за учи европейска филмова музика и да прекара три години в Националното филмова и телевизионна школа, от която се дипломира през 1997 г.

    През последните години той пише музика за телевизионни, игрални и документални филми, както и за анимации и театър и модерни танцови спектакли и концерти. Най-известните му филми са “Братя Грим” на Тери Гилиъм с Мат Деймън и Хийт Леджър и към „Гордост и предразсъдъци” с Кийра Найтли.

    Марианели е композирал и произведения за Симфоничния оркестър на BBC, песни за певци на BBC, както и за Royal Shakespeare Company.

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg