Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Тропическа буря

Още за филма - Тропическа буря / информация за филма

Tropic Thunder 2008
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Още за филма

18.9.2008  |   синефиш.бг

Бен Стилър, Джак Блек и Робърт Дауни мл. са звездите в новата екшън комедия за група себични актьори, които се подготвят да създадат най-грандиозния военен филм на всички времена. Когато непрекъснато нарастващите разходи и неконтролируемото его на разглезените актьори заплашват снимките да бъдат прекратени, разочарованият режисьор отказва да спре работа и повежда екипа надълбоко в джунглата на Югозападна Африка за „по-добър реализъм”, където по непредпазливост се натъкват на истински лоши момчета.

Актьор за бой се стяга

Тъг Спийдман (Бен Стилър) е разглезена екшън звезда с позалязла слава. Поредицата с негово участие вече не се котира и „Тропическа буря” е последният му опит да се върне отново на върха.
Джеф Портной (Джак Блек) е звездата от популярното комедийно шоу „Дебелаци”, който търси ново поле за изява и иска да покаже на света, че може и други неща, освен да разсмива зрителите като изпуска газове.  
Австралиецът Кърк Лазаръс (Робърт Дауни мл.) е най-чиста проба актьор, спечелил пет статуетки Оскар® и винаги е готов да потърси нови предизвикателства, която да разкрият... артистизма му.
Алпа Чино (Брандън Т. Джаксън) сякаш има всичко. Но мулти-платиненият хип-хоп изпълнител се стреми към редиците на сериозните актьори.
А дебютантът Кевин Сандъски (Джей Баручел), ами, той просто е доволен, че има работа.
В „Тропическа буря” тази невероятна група от самодоволни примадони участва в епически военен филм, но по невнимание попада в истинска битка. 
„На повърхността актьорите в този военен филм са много различни един от друг, - казва продуцентът Стюарт Корнфийлд. – Но в същността си всички се опитват да направят нещо различно с кариерата си, нещо ново, и се надяват, че този филм за войната ще им позволи да достигнат следващото ниво в развитието си. Проблемът е, че всеки от тях, с изключение може би на Кевин Сандъски - който работи упорито, за да се представи добре във филма – са толкова обсебени от себе си, че никога не биха могли да достигнат целите си.”
След като студиото заплашва, че ще прекрати продукцията, обезсърчения британски режисьор Деймиън Кокбърн (Стив Куган) отказва да спре снимките и вместо това повежда нищо неподозиращия екип навътре в джунглите ма Югоизточна Азия. Без асистенти, антураж или мобилни телефони, скоро актьорите се натъкват на много опасна нарко банда. Обърквайки актьорите с американски агенти за борба с наркотиците, престъпниците решават да заловят „американските агресори.”

В филма-във-филм, Тъг Спийдман (Стилър) е в ролята на Джон “Four Leaf” Тайбек, мъжествен герой, чийто мемоари за геройствата му по време на войната във Виетнам са залегнали в основата на филма.
„Спийдман е високоплатен екшън актьор, чийто филми са донесли най-високите приходи в историята на киното, - казва Стилър, който е и сценарист, режисьор и продуцент. – Той е напълно разглезен, живее в друга вселена. Той е преживял няколко провала, включително безочлив опит да спечели Оскар® - филмът се е казвал „Simple Jack” и той е играл ментално увреден фермер, който може да говори с животните. Разбира се, лентата се оказва абсолютно фиаско. Затова той има толкова голяма нужда от този военен филм.”

Следвайки визията на Стилър за жанра екшън-комедия, създателите на филма събират актьорски състав, който може да дозира комедийните елементи, така че историята да бъде правдоподобна и реалистична.
За ролята на Джеф Портной, звездата от касовия сериал „Дебелаци”, продуцентите имат само един актьор предвид: Джак Блек. „Джак играе идеалния образец на щурия, неконтролируем комик, - казва Стилър.- Това, което харесвам у Джак е неговата неповторимост. Няма втори като него. А и е толкова отдаден – прие героя си и прегърна всяка негова черта.”

„Джеф Портной издига нещата на изцяло ново ниво. Портной е изградил кариерата си от вулгарни комедии, - споделя Блек. - Аз самият съм участвал в няколко подобни, но Портной е самото въплъщение на този жанр.” Въпреки, че долнопробният хумор на Портной го е превърнал в международна суперзвезда, Блак разяснява, че героят му копнее за респекта на критиците. „Портной се опитва да излезе от наложения му образ и да постигне сериозен успех.” 
Силно възхваляваният австралийски актьор Кърк Лазаръс взима твърде крайни мерки, за да се вмъкне в кожата на всеки герой – в случая си е боядисал кожата, за да изиграе сержант Линкълн Озирис, който е афро-американец.

„Носителят на няколко награди Оскар® Кърк Лазаръс много специфично се превъплъщава в героя си, който всъщност е чернокож. – казва Корнфийлд. – Той сериозно вижда в това следващото си предизвикателство като актьор. Естествено за студиото няма нищо абсурдно в това. Те просто сграбчват възможността той да участва във филма им. Когато  Лазаръс се явява на снимачната площадка, той е Линкълн Озирис и отказва да излезе от образа си през целия филм.”  
Лазаръс е отдаден на 100% на ролята си. ”Начинът, по който Кърк играе през цялото време е нелеп. Той не излиза от ролята си, дори когато снимките са приключени. Някой истински актьори постъпват така понякога, но само с определена цел. Това е професионализъм и отдаденост, но в случая е просто нарцисизъм,” – смее се Дауни.
Партньор на Лазаръс във филма е Алпа Чино. Той е изигран от актьора Брандън Т. Джаксън. Алпа Чино е хип-хоп звезда с албуми, продадени в милионен тираж и чийто последен хит е „I Love Tha’ Pussy”. Алпа вижда във филма възможност да пробие в киното и играе ролята на Мотаун, гаден войник от Детройт. „Героят ми е от онези абсурдни звезди, достигнали върха. – казва Джаксън. – Той е обсебен от филма „Белязания” с Ал Пачино и се е затова се нарекъл на актьора, като педантично се отнася и с името си. Непрекъснато го казва буква по буква: А-Л-П-А.”

Сега той е открил нова възможност да навлезе в сериозното кино и е кандидатствал за ролята на Линкълн Озирис, която обаче е поверена на Кърк Лазаръс и това води до известни препирни. „Алпа е обиден, че ролята не е дадена на чернокож актьор, - казва Джаксън. – Но когато се опитва да го каже на Кърк, все едно говори със стена.” 
Сред основните актьори е и Кевин Сандъски, млад дебютант, за когато ролята на новака Бруклин е първото му участие в екшън филм. Тази роля е изиграна от комедианта Джей Баручел. „Сандъски е притеснен и неопитен актьор, който попада в звездна компания. – обяснява Баручел. – Той е единственият, който е ходил на прослушване за ролята, прочел е книгата на Джон ‘Four Leaf’ Тайбек, внимавал е по време на импровизирания военен лагер и подхожда сериозно към работата. И когато нещата се объркват, на практика той е единственият който има отговори на всички въпроси. Само той може да разчита карта, да зарежда оръжие и да управлява хеликоптер.”
Групата талантливи актьори се допълва от присъствието на ветерана Ник Нолти. В „Тропическа буря” той играе ролята на истинския Джон “Four Leaf” Тайбек, чийто мемоари от Виетнам лежат в основата на филма и който е пресъздаден от Тъг Спийдман. 

Тайбек е на линия, за да съдейства на продукцията като технически съветник, и когато всичко започва да се разпада, той се превръща в катализатор за безумието, което следва. „Аз си живея на брега, докато всички тези разглезени актьори се разполагат в луксозни хотели, специални каравани и са обградени от антуража си, - обяснява Нолти. – Младият английски режисьор не може да ги озапти, и когато се проваля мащабната батална сцена и студиото спира финансирането на проекта, аз убеждавам режисьора да вземе ръчна видеокамера и да снима реалистично.”
Деймиън Кокбърн , изтощеният режисьор на военния филм е изигран от британският актьор Стив Куган. „Играя ролята на режисьор, потопен в начина на работа на холивудските продукции, - казва Куган. – Той трябва да се справи с всички тези звездни актьори, огромната им свита и бюджет, който излиза от контрол.”

Куган е любопитен как „Тропическа буря” едновременно показва смешното и подражава на начина, по който се снимат филми. „Филмът отначало започва като голям холивудски военен филм, и после бързо се превръща в комедия. Присмива се сам на себе си. И въпреки, че Бен играе ролята на измислена филмова звезда, той всъщност е звезда. Той се подиграва на големите звезди, които имат цяла свита от асистенти, но и Бен има антураж от помощници, които тичат около него. Той просто взима действителността и я изопачава, като чрез преувеличения я кара да бъде смешна. Надявам се това показване на вътрешността на холивудската фабрика да се хареса на публиката и да разбере колко уязвим е всеки в такива ситуации.”


 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Cinefish.bg
[+] cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Малко простотиите са му в повече, но пък пародията разбива клишетата в жанра.
Cinefish.bg
[+] в-к Сега
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
30/100
 
Анита Димитрова
[+] Труд
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Владислав Апостолов
[+] в-к Новинар
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Димитър Николов
[+] в-к Дума
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Емил Дичев
[+] Позор
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Здравко Григоров, Ангел Хаджийски
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Ивайло Петков
[+] Playboy
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Калина Гарелова
[+] Programata.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Таня Трендафилова
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 59/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg