Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Гордост и предразсъдъци

ЗА ДЖЕЙН ОСТИН - Гордост и предразсъдъци / информация за филма

Pride and Prejudice 2005
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ЗА ДЖЕЙН ОСТИН

03.7.2008  |   синефиш.бг
Седмата от осем деца (и втората от само две сестри), Джейн Остин (1775-1817) се ражда в семейството на Касандра и Джордж Остин в Стивънтън, Хампшир и живее в малкото градче в централна южна Англия първите 25 години от живота си. Баща й е пастор в местната енория. След двете години, през които е ходила на училище, тя се обучава предимно вкъщи, неофициално; майка й например, я научила да говори френски (и малко италиански) и да свири на пиано.

Ненаситната читателка започва да пише кратки сатирични откъси в тийнейджърските си години и завършва оригиналния ръкопис на „Гордост и предразсъдъци”, тогава озаглавен „Първи впечатления”, между 1796 г. и 1797 г., на 21-годишна възраст. Това става след като се влюбва в млад мъж, но семейството й я обезкуражава, тъй като нито тя, нито той имат някакви състояния. Година по-късно, Джейн се сгодява за друг мъж, но разваля годежа на следващия ден, вероятно осъзнала, че не е влюбена в него.

Няколко години не се занимава с писане, защото след смъртта на баща й през 1805 г., семейството й често се мести. Отново е в състояние да работи през 1809 г. след като тя заедно с майка й и сестра й Касандра, се установяват в къща в Чоутън, собственост на един от братята й. Издателство е отхвърлило години преди това първия ръкопис на „Първи впечатления” и чак сега Джейн се заема с поправките, които ще превърнат „Първи впечатления” в окончателния му вид като „Гордост и предразсъдъци”. Тя ще преработи и някои от другите си ранни текстове, които ще се превърнат в някои от по-късните й романи. 

Две години след успешната публикация на „Разум и чувства” (чието издаване е платено от самата Джейн, а първоначалното му заглавие е „Елинор и Мериан”), „Гордост и предразсъдъци” е публикуван през януари 1813 г. и веднага добива популярност, която продължава вече почти 200 години. Следват още четири романа: Мансфийлд Парк, Ема, Persuasion и Northanger Abbey. Последните две са публикувани посмъртно през 1817 г. (тя умира същата година, на 41, след продължително боледуване). Джейн оставя и един недовършен роман, Sandition.

Известно време Джейн работи в стая, чията врата скърца силно при отваряне. Това й позволявало да крие ръкописите си преди някой да ги види. Всяка от книгите й първоначално е публикувана анонимно. Но дори и при това положение, „Гордост и предразсъдъци” се оказва такъв успех, че през септември 1813 г.(осем месеца след публикацията), кой е автор на романа вече не е тайна. Със сигурност семейството й, близките приятели и литературната общност, са знаели кой е авторът. И въпреки че заради анонимността, тя не получила признанието на голям писател приживе, тя успяла да запази личния си живот във време, когато английското общество свързвало навлизането на жените в обществените сфери с липса на женственост и загуба на уважение.

Докато общественият напредък на младите мъже минавал през служба в армията, църквата, или закона, основният начин да подобрят живота си за жените бил чрез придобиването на богатство. Жените можели да постигнат тази цел единствено чрез успешен брак; ето защо бракът става цел и основна тема на разговорите в книгите на Остин. Въпреки че младите жени от времето на Джейн в началото на 19-ти век, имали повече свобода да избират съпрузите си от тези в началото на 18-ти век, практическите проблеми продължавали да ограничават възможностите им.

Джейн Остин често е обвинявана, че изобразява само ограничена част от тогавашното английско общество. Като дъщеря на духовник, тя е вършила благотворителна работа и със сигурност е била запозната с тежкото положение на бедните. Все пак е пишела за своя свят, а не за техния. Критиците твърдят, че от романите й излиза, че в Англия е имало две класи – висша и средна; в книгите й, низшата е представена само от прислугата, която никъде не проявява признаци на недоволство от съдбата си. Липсата на интерес към живота на най-онеправданите е недостатък, който е бил общ за всички останали класи в английското общество по онова време.

Влиянието на Джейн Остин като цяло, и на „Гордост и предразсъдъци” в частност, продължава да си личи във филми, телевизионни програми и творбите на много автори. Докато съществуват човешката комедия, любовта и класовите усложнения – ако не и след това, творчеството на Джейн Остин ще бъде актуално и все така свежо.

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg