Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Чудовищно

Кастинга - Чудовищно / информация за филма

Cloverfield 2008
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Кастинга

15.1.2008  |   синефиш.бг
За да придадат уникален, личен филмов стил на „Чудовищно”, създателите на филма търсят актьори, които да не са непременно разпознаваеми лица от екрана. Рийвс и Ейбрамс събират разнообразна група от талантливи млади актьори: Лизи Чаплан, Джесика Лукас, Т. Дж. Милър, Майкъл Стал-Дейвид, Майк Вогъл и Одет Юстман. Тази стратегия Ейбрамс е прилагал и преди с огромен успех, когато е помогнал за пробива на звезди като Кери Ръсел, Дженифър Гарнър, Скот Спийдман и други.

„Ключът към кастинга на този филм бе да подберем наистина млади, талантливи, приятни актьори, които не сте виждали преди”, казва Ейбрамс. Основната причина според режисьора Мат Рийвс е, че „макар продукцията да е с огромни мащаби, ние я създаваме по много независим начин. И затова бе крайно необходимо нарочно да изберем хора, които не са познати на публиката”.
Избраният за главната роля на Роб в този необикновен проект е Майкъл Стал-Дейвид, чието последно изпълнение бе в сериала „The Black Donnellys.” Стал-Дейвид веднага постига разбирателство с режисьора Рийвс. „Към проекта ме привлече това, че всъщност нямам кой знае колко роли зад гърба си. Но наистина бях силно развълнуван от перспективата да работя с Мат по време на прослушванията. Почувствах, че той е човек, за когото образите и нюансите са от голямо значение. Бе толкова въодушевен, когато говореше за развитието на връзките между героите. Оценяваше подхода „да опитаме това и да видим какво ще се получи”, което ми даде голяма свобода на действие."

Необичайният образ на Хъд, който по-често се чува, отколкото се вижда на екрана, е изигран от Т. Дж. Милър. „Имах среща с кастинг режисьора и стана въпрос, че съм комедиант”, разказва Милър.
Макар подробностите за продукцията да са държани в тайна по време на прослушването, Милър бил убеден, че ще има възможност да изяви комедийния си талант във филма. Материалът, който бил подготвил за кастинга, разбира се бил забавен. „Когато ме помолиха да прочета един откъс, се оказа, че в ръцете си държа един прочувствен, сериозен монолог. Бях толкова объркан. Кастинг режисьорът ме спря накрая и каза: „Това бе внушително изпълнение, но определено сценарият е грешен. Асистентът ми ти е дал неправилен текст. Нека го направим както трябва” и ми връчи лист с реплики, които са много по-характерни за моя герой – забавен образ, който зрителите виждат само за три минути."

За създателите на филма е важно да открият някой едновременно с чувство за хумор и състрадание, който да бъде разказвача във филма. Той е „един от многото” в морето от обиграни, насочени към върха, непостоянни жители на Манхатън. „Т. Дж. е един от нас, - казва изпълнителния продуцент Кларк. - Когато гледате филма, вие сте Т. Дж., защото героят на Хъд притежава човечност и емоционалност и чувство за хумор. Той е толкова сроден. Не просто е гласът във филма, той е неговото сърце.”

„Всеки от нас има приятел като Хъд, - казва продуцентът Брайън Бърг. - Той е човекът, който е винаги до теб, когато имаш нужда. Той е щур и затова го обикваш.” Режисьорът Рийвс добавя: „Мислехме си, че щом трябва да се почувства присъствието на човека зад камерата, то трябва да бъде някой запомнящ се.”

Джесика Лукас описва героинята си, Лили, като „властна. Тя е по-голямата сестра, която контролира всичко. Тя е единствената от групата, чийто живот е подреден.”

Родената във Ванкувър Лукас, която наскоро се присъедини към екипа на „От местопрестъплението” стига до кастинга за филма по необичаен начин. „Агенът ми се обади по телефона и ми каза, че имам прослушване за филма на Дж. Дж Ейбрамс. Нямах сценарий, описание на героинята, сюжет, нищо. Нямаше начин да се подготвя и изпратих касета. Нямаше отговори и шест седмици по-късно аз отново има изпратих касета. След две седмици имах уговорена среща с Дж. Дж., Брайън Бърк и Мат, и веднага след като прочетох текста, те ми казаха, че съм одобрена за ролята.”

Изпълнителният продуцент Кларк обяснява шест седмичното мълчание: „Джесика ни изпрати касета, която ние първоначално пренебрегнахме. Последва прослушване на стотици актриси, но не успявахме да открием тази, която да притежава всичко онова, което искахме. Един от членовете на екипа, сподели, че е работил със страхотна актриса – Джесика Лукас, и ние й се обадихме. Открихме касетата и я извикахме на прослушване. След няколко дни започнахме снимките.”

Случаят на Лукас затвърждава вярата на Кларк във възможностите и таланта на младите актьори. „Тя е истинска звезда - красива, чаровна и сърдечна. Тя е точно това, което търсехме, и това беше от голямо значение, защото героинята й Лили е на екран повече от останалите герои.”

Одет Юстман  играе ролята на Бет, любимата на Роб. Кларк си припомня: „Мат Рийвс, Брайън Бърк и аз бяхме на една среща и заедно се връщахме в офиса, а Одет седеше в чакалнята. Тогава Алиша, нашият кастинг режисьор ни каза: „Бихте ли погледнали това момиче отвън? Според мен е страхотна.” Когато я видяхме, разбрахме веднага, че това е Бет. Тя е толкова прекрасна, талантлива и слънчева.” 
Двете по-популярни лица от „Чудовищно” са на Лизи Чаплан (Марлена) и Майк Вогъл (Джейсън). Каплан без проблеми се преобразява в разнородни роли като циничната Джанис Йън от „Mean Girls" или Кат Уорблър от сериала „The Class."  Тя се насочва към ролята на Марлена с голямо желание. „Това, което ме привлече към филма, бе идеята да работя с Дж. Дж. Ейбрамс. Аз съм голяма фенка на сериала „Изгубени”, – признава тя. - На прослушването не знаехме нищо за филма, освен че е проект на Дж. Дж. Текстът, който четяхме, не беше сцена от филма, а откъси от сценария на сериала „Наричана още”.
Чаплан се замисля, че вероятно Ейбрамс и Рийвс се завръщат към корените си (първият им съвместен проект е „Felicity”).  Впечатленията, които текстовете от кастинга за филма оставят у актьорите, е че иде реч за група от шестима приятели, които са въвлечени в различни житейски случки. „Първата ми мисъл бе, че става дума за филм от рода на „Хапки от реалността” – споделя Чаплан. – Но после на второто прослушване  трябваше да ударя инжекция адреналин в сърцето на Т. Дж. Милър. Продуцентите искрено се забавляваха от факта, че нямаме никаква представа какво всъщност се случва.”
„Химията между Милър и Чаплан е решаваща за избора ни, - казва Рийвс. - Съвместната им игра бе толкова убедителна, че решихме да развием връзката между героите им”.

Вогъл е работил с актьори от ранга на Кърт Ръсел в „Посейдон”, Дженифър Анистън в „Хората говорят” и Джесика Бийл в „Тексаско клане”. „Майк има доста филми зад гърба си, в сравнение с останалите актьори от филма, – казва Кларк. – Той е познато лице за публиката, и когато  се яви на кастинга, трябваше да изиграе обща сцена със Стал-Дейвид, който бе в ролята на по-малкия му брат. Според текста те двамата седят на бара и разговарят. Майк донесе две бири, които изпиха по време на прослушването. Получи се изключително пленителна и реалистична сцена. Изборът ни бе категоричен”.

За тези шестима талантливи актьори вълнението да участват в такъв мащабен проект на продуцента Дж. Дж Ейбрамс има определена цена: забранено им е да споменават дори думичка за същността на проекта, и това условие е включено в техните договори.

 
 
[+] cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Далеч по интригуващ като замисъл, отколкото като резултат. Но пък за пръв път филм от жанра проявява интерес към персонажите.
Cinefish.bg
[+] Vagabond
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Vagabond
[+] PC Mania
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Велчо Стефанов
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Жени Монева
[+] Playboy
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Калина Гарелова
[+] Деян Статулов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Нова телевизия
[+] Капитал
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Янко Терзиев
Среден резултат: 51/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg