Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Венецианският търговец

Актьорите за техните герои - Венецианският търговец / информация за филма

The Merchant of Venice 2004
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Актьорите за техните герои

11.7.2008  |   синефиш.бг
Ал Пачино за Шайлок


    “Първоначалната ми идея за него беше за един депресиран човек, които е изгубил жена си, но е на такъв етап от живота си, когато е постигнал сериозна увереност в себе си и в работата си, но това не притъпява загубата на жена му, а и в същото време той усеща, че и дъщеря му се изплъзва от живота му.


    Оттук идва и неговата изолация, която се подсилва и от факта, че като евреин във Венеция, той живее в отделено гето. Човек разбира, че той е жертва и наистина е преживял много, а той не може да остави лошите неща да отминат с времето и ги тай в себе си. Затова когато настъпва подходящият момент за отмъщение чрез желанието му за отрязване на парче от плътта на Антонио, той сякаш казва “Престанете! Не можете да ни заплювате само защото имаме различна вяра,  ние сме хора като вас!”


    Колкото и налудничаво да звучи, за него това има смисъл, защото цялата репресия, на която е бил подлаган толкова години изведнъж го завладява. Но най-важният въпрос, който остава е щеше ли наистина да отреже плътта на Антонио?”



Джеръми Айрънс за Антонио



    “Антонио е човек, който почти изцяло е подчинил личния си живот на кариерата си, затова и той е един от най-преуспелите мъже на Венеция. Но като повечето подобни хора, в един момент той открива, че богатството не му носи желаното щастие и радост, които той намира в компанията на Басанио, който от своя страна е всичко, което Антонио би желал да бъде. Така между тях възниква тази връзка на бащино-синовно покровителство и затова Антонио, който малко или много е в залеза на живота си казва “добре, това е ситуация, от която не мога да се измъкна, но ще го направя заради моя приятел и така ще направя нещо благородно, чрез което да живея и в смъртта си.”


Джоузеф Файнс за Басанио



    “Басанио е много интерес. Вероятно е опортюнист, който се възползва от симпатиите на Антонио. Той е от благороднически произход, но безбройните му гуляи са пропилели почти всичко и затова той взима безбройни заеми от Антонио, който той обича като свой баща, но е наясно, че от другата страна чувствата са много по-дълбоки и силни. Една от основните линии във филма е житейското пътуване на Басанио, който трябва да разбере смисъла на любовта и прошката. Освен това имаме доста странен триъгълник между Антонио, Басанио и Порша. Антонио определено обожава Басанио и е готов да задоволи всеки негов каприз, дори да финансира похода му за спечелването на ръката на Порша, която Басанио първоначално набелязва вероятно и заради богатата й зестра. В течение на пиесата Порша и Басанио трябва да се опознаят такива каквито са наистина и тогава става така, че трима са много и един от тях трябва да си отиде.”

 
Лин Колинс за Порша



“Тя е младо момиче в началото. В тези времена жените от нейния ранг са били отглеждани като в саксия и тя дори не познава града, в който живее. И в един точно определен момент в съда, тя трябва много бързо да съзрее.


    Тя е считана за най-интелигентната и интересна Шекспирова героиня и наистина е трудно да се съчетае тази интелигентност с толкова невинност. Все едно за да порасне и да стане истинска жена, тя трябва първо да стане мъж, за да извоюва силата си. И наистина накрая тя успява да манипулира всички, дори да си играе с мъжа, който обича.”

 

За актьорите


Ал Пачино

Шайлок



Ал Пачино е номиниран 8 пъти за “Оскар” за филми като “Кръстникът 1 и 2”, “Серпико”, “Гленгъри Глен Рос”, “Дик Трейси” и “Усещане за жена”, за който печели заветната статуетка.


     Миналата година беше удостоен със “Златен глобус” за ТВ адаптацията “Ангели в Америка”. През 2002 участва във филмите “Опасно безсъние” и “Симон”. През 1999 играе в “Вътрешен човек” Сред останалите му филми са “Адвокат на дявола”, “Франки и Джони”, “Море от любов”, “Жега”, “Пътят на Карлито” и много други.

Джеръми Айрънс

Антонио


След невероятно успешна театрална и телевизионна кариера, в родната Англия, кулминирала в “Завръщане в Брайдсхед”, Джеръми Айрънс превзема и Холивуд с филми като “Жената на френския лейтенант” с Мерил Стрийп, “Мисията” с Робърт Де Ниро, “Предателство” на Харолд Пинтер.


През 1990 печели “Оскар” и “Златен глобус” за “Иронии на съдбата” с Глен Клоуз. Следват “Къща на духовете” на Биле Огуст, “Кафка” на Стивън Содърбърг, “Мадам Бътерфлай” на Дейвид Кроненбърг, “Открадната красота” на Бернардо Бертолучи, “Китайска кутия” на Уейн Уанг, “Лолита” на Ейдриън Лайн, “Да бъдеш Джулия” на Ищван Сабо”, “Небесно царство” на Ридли Скот и много други.

 
Джоузеф Файнс

Басанио



След успешна театрална кариера Джоузеф Файнс привлича световно внимание със невероятно успешния “Влюбеният Шекспир” на Джон Мадън. В същата година партнира на Кейт Бланчет в “Елизабет”. Следват “Враг пред портата” на Жан-Жак Ано, “Прах” на Милчо Манчевски, “Убивай ме нежно” и “Лутер”.


Лин Колинс

Порша



Колинс е опитна Шекспирова театрална актриса, която дебютира в киното през 2004 с  поддържащи роли в “50 първи срещи” и “От 13 на 30”. Но истинският й пробив идва с “Венецианският търговец”, за който е номинирана за “Златен сателит”. Предстои да я видим в “Il mare”, където партнира на Киану Рийвс и Сандра Бълок.

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg