Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Ти гониш!

ЗА ПРОДУКЦИЯТА - Ти гониш! / информация за филма

Tag 2018
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ЗА ПРОДУКЦИЯТА

20.6.2018  |   синефиш.бг
ХОГИ
Някой беше казал, че не спираме да играем, защото остаряваме, а остаряваме, защото вече сме спрели да играем.

    
    Какво би станало, ако никога не се откажеш от игрите, които си играл като дете? Тези игри, които са те държали навън, заедно с приятелите ти до късно вечер. А какво ще стане, ако макар и пораснали, продължавате да играете игрите със своите приятели за вечни времена?

    В „Ти гониш!“ петима приятели, независимо от годините, мястото където се намират в момента и различни проблеми на възрастните като работа, заболявания, сватби и деца, успяват да продължават да играят. Всяка година през целия месец май, независимо от обстоятелствата, те си припомнят лудориите, от които са обсебени още от началното училище, когато за първи път започват да се гонят на игрището. Въпреки всички препятствия, те продължават да поддържат връзка. Да се забавляват и да се държат детински заедно, поне веднъж в годината, е това което споява приятелството им още повече и ги прави по-отговорни възрастни.
„Това беше възможност да направим нещо комично, което да бъде и обяснение в любов към децата, с които съм израснал“, казва Джеф Томсич, който осъществява своя режисьорски дебют с „Ти гониш!“. „Тази история, макар и да звучи съвсем абсурдно, е толкова сърдечна. Всичко, през което преминават тези герои, всички техни действия, преследвания и сложни каскади, са в името на тяхното приятелство“.

С течение на годините правилата на играта се усложняват. Малките деца вече не се преследват на своите колела, сега Хоги, Чили, Сейбъл, Калахан и Джери се преследват с междущатски полети. Само един не познава вкуса на загубата досега: Джери. И останалите са готови да сложат край на това, дори ако трябва да провалят сватбата му.

Именно за да играят своята ежегодна игра, приятелите са готови да стигнат до всякакви крайности. Нищо и никой не е застрахован. Нито раждане на бебе, нито погребения, а тази година и сватби. И да има сватба, и да няма сватба, сигурното е, че играта продължава.

Истинските приятели с дългогодишна история от Спокейн, Вашингтон, по-известни като Гонещите се братя, продължават да играят тази епична гоненица вече 30 години. На екрана звезден актьорски ансамбъл е в образа на неуморните състезатели, които формират перфектния комедиен и постоянно гонещ се екип: Ед Хелмс, Джейк Джонсън, Ханибал Бърис, Джон Хам и Джеръми Ренър.

 Ед Хелмс е в ролята на Хоган Малой – Хоги, който събира цялата банда за сватбата на техния приятел през уикенда. Той се влюбва в сценария. „Искаше ми се и аз да играя такава игра на гоненица с моите приятели, с която да се почувстваме отново млади и на която да мога да се посветя от време на време, за да избягам от отговорностите на един възрастен“, спомня си Хелмс. „За мен е невероятно смешно един възрастен да бяга наоколо и да се опитва да хване хората, а това че историята е базирана на истинска група приятели, я прави още по-забавна“.

„Мисля, че е страхотно, че има хора, които наистина правят това“, споделя и Джеръми Ренър, който играе ролята на Джери Пиърс, непобеденият играч, поел да извърви своя път към олтара. „Сценарият беше истеричен до безумие, но ми допадна, защото става дума за едно вечно приятелство. Аз съм обикалял доста места и мисля, че да имаш нещо постоянно от своето минало е много важно. Вярвам твърдо, че трябва да се придържаме към нещата, които са важни. Ако цените нещо, понякога трябва да положите невероятни усилия, за да го запазите“.

Джон Хам е в ролята на Боб Калахан, друг член на гонещите се братя. Актьорът също е ентусиазиран да участва. „Когато една много забавна идея е превърната в добре написан сценарий, задължително ще участвам. Това са едни абсурдни, невероятни ситуации, които са уникални за тези хора, правят приятелството им още по-силно и формират техните отношения. Възможността да работя с толкова прекрасни актьори беше бонус и направи обстановката още по-приятна. Усещаше се страхотна комедийна енергия“.

Още от деца героите са установили правилото „забранено за момичета“, но играта е заразна и всеобхватна. Айла Фишър играе прекалено разпалената съпруга на Хоги, Ана Малой. „Беше чудесно да съм част от толкова енергичен ансамбъл, в един различен екшън филм с много хумор“, споделя тя. „Но тук не става само дума за гоненица. Играта е метафора, почитаща приятелствата и продължаваща да ни припомня малките неща, на които толкова сме се радвали от деца“.

Никой не е застрахован – Анабел Уолис е в ролята на Ребека, журналист от Wall Street Journal, която е привлечена от тяхната история и преследва цялата банда от град на град.  Рашида Джоунс играе Черил, бившо гадже на един от приятелите, която се опитва отново да се свърже с тях, докато те не се гонят един друг. Лесли Биб е в ролята на Сюзан, годеницата на Джери, която отчаяно се опитва да спаси своя сватбен ден.

От дегизиране и опити за отклоняване на вниманието, до катапултиране, паркур и залагане на различни капани, конкуриращите се приятели създават невъобразим хаос в опитите си да бъдат най-добрите играчи.

Продуцентът Тод Гарнер разкрива, че статията в Wall Street Journal, описваща изобретателните подвизи на гонещите се братя, привлича вниманието му и го вдъхновява да направи филма. „За мен е удивително, че тези момчета правят това в продължение на 30 години. Исках да разкажа тази история и какво означава да си приятел за цял живот с хора, които те познават по-добре от всички останали. Искахме също така филмът да очарова с факта, че това са зрели хора, за които възрастта не е порок“.

Гарнер е почитател на Томсич и направеното от него на комедийния фронт в телевизията, и затова се обръща към него за режисурата на „Ти гониш!“. „Джеф има невероятно чувство за хумор и мисля, че неговата интуиция бе идеална, за да му помогне да вдъхне живот на този филм“. Самият той обаче не предполага, колко перфектно ще се получи всичко.

Оказва се, че Томсич също има ежегоден ритуал с група момчета, с които се познават от деца и които много му липсват. „Бях на почивка някъде в Канада, където винаги се събирахме, но тази година за първи път никой от останалите приятели не успя да дойде. Просто така се случи. Всички сме вече на възраст, някои се преместиха на друго място, членове от семействата на други се разболяха, всички имаме вече деца“, разказва Томсич. „Сценарият ме накара да се смея, но в един момент ме хвана за гърлото. Когато си спомням за моите приятелите, винаги изпадам в особено настроение... а се оказа, че има и друга група приятели, които са намерили изобретателен начин никога да не се разделят“.

Преди да започне работа по „Ти гониш!“, Томсич създава скици с картинки и дори трейлър, в който представя визията си за филма.

 „Джеф наистина разбра темата“, казва продуцентът Марк Стийлън, който дава идея за сюжета и също работи по сценария, в който добавя неща от своя собствена гледна точка. „За мен това беше много важно, защото случилото се беше част от историята на моя роден град“, обяснява той. „Ходих на училище заедно с гонещите се братя. Бяхме в различни класове, но ги познавах. И знаех, че историята на тяхната игра е велика“.

Роб МакКитрик, който е съавтор на сценария, отбелязва: „Намирането на баланса между неуместното и искреното е това, с което най-много се гордея. Да измислиш хитри, оригинални и неочаквани начини да те хванат бе сред най-големите предизвикателства. Джеф е изключително добър във визуализирането на действието и помогна много в създаването и вдъхването на живот на много от сцените“.

„Марк е по емоционалната част, а Роб има поразяващо чувство за хумор“, смее се Томсич. „Мисля, че тази комбинация придаде на сценария определен нюанс, и благодарение на нея той звучеше съвсем истински и всеки можеше да намери нещо в него“.

Истинските гонещи се братя, които всъщност са 10 души, са абсолютно съгласни.
„Всеки път, когато ни питаха за играта, винаги започвахме да говорим за приятелството. Филмът разказва по много достоверен начин историята на тези силни връзки помежду ни“, обяснява Майк Конески. „Приятелството не може да е само забавно. Животът не е лесен, но независимо какво ни поднася, винаги сме на разположение за приятел в нужда. И винаги сме готови да продължим играта“.
Джо Томбари – Джой Ти, добавя: „Самата гоненица отнема само 30 секунди от нашия живот, но останалото е по-важно – да бъдем заедно. Имахме късмет с Джеф като режисьор. Той наистина успя да представи убедително нашето приятелство“.
Бил Акерс допълва с усмивка: „И гонениците също са представени много яко“.
Томсич отбелязва: „Току-що станах на 40 и детството определено ми липсва. Затова беше забавно да ходя на работа всеки ден и да гледам тези мъже и жени, които тичаха наоколо като 9-годишни хлапета“.

Екипът на гонещите се

Въпреки че Хоги, Калахан, Сейбъл, Чили и Джери живеят в различни градове и животът доста ги е променил, в сравнение с ученическите години в Спокейн, Вашингтон, едно нещо никога не се е променило: силната връзка между приятелите и чувството, че независимо от всичко останало, от значение е единствено да се осланят на нея. Дори това да означава да унижаваш себе си или своите приятели веднъж в годината. Тази свещена истина кара приятелите да се опитват да се догонят всеки май месец, заради друга свещена истина: да загубиш е гадно. Ако си жалкият идиот, хванат в 11:59:59 на 31 май, ще си обект на майтапите на всички останали за следващите 334 дни.

Тази година Джери се жени в Спокейн в последния ден на май, така че момчетата разполагат само с 63 часа, за да го докоснат. А може ли да има нещо по-унизително от това да те докоснат на собствената ти сватба? След като годеницата му е твърдо решена сватбата да е през май, Джери дори не изпраща покани на приятелите си – той е наясно, че те ще дойдат. А приятелите му вярват, че това е последната им възможност да го докоснат. Те не могат да позволят на Джери да се оттегли, без никога да загуби и да се гордее с това до края на живота им. Хоги, лидерът на групата, няма да остави нещата така.

Хоги е ветеринар с успешна практика и златно сърце. Ед Хелмс описва Хоги като „скромен, мил, позитивен човек. Той е много отдаден на играта, но мисля, че това, което Хоги най-много обича, е да се размотава с приятелите си“.

Джеф Томсич споделя: „Бях толкова развълнуван от участието на Ед, защото героят му е сърцето и душата на играта, а Ед се превърна в сърцето и душата на филма от самото начало. Той ми оказа голяма подкрепа в моя първи режисьорски опит и беше замесен в творческия процес през цялото време“.

Голямата отдаденост на Хоги към играта не познава никакви ограничения и тази година няма да е по-различно. Въпреки че няма покана, той решава да събере приятелите си и всички заедно да се появят на сватбата на Джери и с един изпипан до съвършенство план, да заковат младоженеца. Време е най-после Джери да загуби.

Първият ход на Хоги е да примами своя приятел Боб Калахан от офиса на неговата застрахователна компания в Ню Йорк. Калахан е истински красавец и е изпълнителен директор във върхова форма. „Той е голям мъжкар с огромно его, което още повече го кара да се ядосва, че не може да победи Джери“, казва Роб МакКитрик.

Джон Хам допълва: „Мисля, че му е предопределено да бъде такъв – успешен в професионално отношение, но в личен план... не чак толкова“.
„Джон придаде тази сериозност на ролята на Калахан“, споделя Томсич. „На пръв поглед той е най-стабилният от групата, но суетата му ще го погуби. Тя е неговата слабост и може да му струва победата в играта“.
Хам обяснява, че тъй като мрази да губи, „Калахан е мотивиран да се включи в приключението. Той не може да откаже на момчетата, така че е вътре с двата крака“.
И той бяга от работа и няма време за губене, защото сега е ред на Калахан, който с помощта на Хоги трябва да вербува Чили, намиращ се в Денвър, Колорадо.
Джейк Джонсън, избран за ролята на Ранди Чилиано – Чили, казва: „Чили се е провалил в бизнеса си, а освен това се и развежда, и мисля, че месец май и играта са неговия шанс да се спаси от всички проблеми. Той обича момчетата и се радва, че те са отново заедно“. Съвсем не е случайно, че Чили е избрал да остане в Колорадо – все пак това е първият щат, легализирал неговата любима трева.
„Имахме нужда от някой, който да влезе в ролята на скептик и съответно обича играта и тя му се отдава, но се преструва през цялото време, че я мрази“, казва Томсич, който познава Джонсън от работата си в телевизията. „Мисля, че превъплъщението на Джейк като Чили е фантастично. Той е най-зле от цялата група и е най-очарователният негативен човек, който може да си представите. Чили просто е човек, който няма какво да губи“.

След като и Джейк се включва, той и останалите от бандата отиват при Кевин Сейбъл, който живее в Портланд, Орегон и е изигран от Ханибал Бърис.
Томсич познава Бърис от сериала „Broad City“ и има желание да включи комика в разнородната група. „Ханибал гледа от различен ъгъл на комедията и на света като цяло“, отбелязва режисьорът. Това е, което той иска за образа на Сейбъл, който е постоянно зает с мислите си. Томсич обяснява: „Сейбъл е този плашещо интелигентен герой, който винаги иска да достигне до същността на нещата и прекалено много обмисля всеки детайл, и така става напълно неефективен“.
„Сейбъл е голям нервак. Той е и много умен, но мислите му следват своя собствена логика“, казва Бърис. „В сценария имаше много щури моменти. Играта, в която имаше много екстремни изпълнения, звучеше като фантазия на Джейсън Борн. Направо си беше разбиваща“.

След като четиримата са вече заедно, сега въпросът е да стигнат до църквата, а и до самия Джери, навреме.

След като се завръщат в техния роден град Спокейн и се оказват в детското им убежище в мазето на Хоги, известно още като тяхната стара Военна стая, момчетата са убедени, че елементът на изненада е на тяхна страна. Но Джери, както винаги, е поне пет стъпки пред тях.

Марк Стийлън разкрива, че Джери е кръстен на най-стария му приятел. „Моят най-добър приятел до ден днешен е момчето, с което майка ми ме остави да играя още по пелени в нашия двор. Джери и аз разбрахме какъв е смисълът да си останем приятели през всички тези години и напълно разбирам защо тези приятели правят всичко това“.

Джеръми Ренър описва Джери, който е собственик на фитнес салон, като „свръхпобедител, може би прекалено много завладян от мисълта да е победител във всичко, което прави. Той е в невероятна физическа форма, силна, но добродушна, личност. Той тотално доминира над другите момчета, но между тях няма никаква злоба. Джери просто обича да се забавлява и да се наслаждава на играта“. 
Може да няма злоба, но се усеща напрежение, което е малко страшно. „Той може да е много весел, но изведнъж да стане супер сериозен, когато става въпрос за играта“ продължава Ренър. „Точно тази противоположност в героя толкова ми хареса и беше чудесно предизвикателство да я представя на екрана... всъщност тя го прави най-опасния играч на гоненица наоколо“.

Създателите на филма се нуждаят от някого с опит в екшъна, за да пресъздаде почти мистичната природа на героя. „Имахме късмет, че Джеръми се присъедини към нас. Той е невероятен актьор и освен това е готов за действия, които може да са екстремно забавни. Нарекохме го Прецизният инструмент“, казва Томсич.
„Всъщност вярвам, че ако се опитате да хванете Джеръми в истинския живот, няма да успеете да го докоснете“, смее се Гарнър. „Той беше страхотен в ролята на Джери“.

„Джери е непобедим, той е абсолютно недосегаем. Той е светкавично бърз, по-умен е от останалите, по-готин е от тях и изглежда, че притежава свръхвъзможности по време на играта“, казва Томсич. „Но смятам, че той е донякъде самотен и му липсват тези момчета, от които се е постарал всячески да избяга през всички тези години и Джеръми успя да пресъздаде всичко това на екрана“.

Колкото повече Хоги се е стараел играта да продължава, за да може момчетата да са заедно, толкова повече Джери е правил точно обратното. Винаги опитвайки се да я спечелят, и двете страни се отклоняват от смисъла на играта: той не е в спечелването, а в самото играене.

Томсич е възхитен от това колко добре си пасва неговият екип за гоненица. „Благодарен съм на цялата група за това, което направиха във филма и колко добре работиха заедно. Те наистина бяха един страхотен екип. В началото те не се познаваха, но да ги видя колко добре се сработиха помежду си още от първия ден като приятели от толкова години, между които наистина съществува някаква химия, направо ми взе ума“.

Макар че технически правилата на играта не допускат в нея да играят момичета, силното женско присъствие във филма също не е за подценяване. Томсич отбелязва: „За мен беше от изключително значение жените да са неразривна част и от историята, и от самата игра. Имахме късмета толкова талантливи дами да се включат в играта и да вдигнат мизата“.

Първо се запознаваме с Ребека, журналист от Wall Street Journal, която интервюира Калахан по бизнес въпроси. Когато Хоги проваля интервюто, тя изгаря от желание някой да й обясни тази щура игра, да разбере какво точно се случва и защо. „Ребека е нещо като очите на зрителите“, казва Анабел Уолис, която е развълнувана да се присъедини към отбора. „Харесвам всички, които участват в този проект. Беше като сбъдната мечта да имам възможността да играя с тях“.

Същите чувства изпитва и режисьорът. „Обожавам Анабел, тя е прекрасен човек“, казва Томсич. „Възможността една драматична британска актриса от сериала „Остри козирки“ да участва в комедия с идиоти като нас, беше невероятно удоволствие. Тя беше прекрасна“.

„Ребека пише скучни статии на тема бизнес и финанси, но това че интервюто й поема в неочаквана посока, събужда в нея страстта към приключения и пътешествия“, казва Уолис. „Тя мисли, че е по следите на нещо, което може би ще промени живота й“. За да получи отговорите на своите въпроси, Ребека ще последва Калахан и Хоги, за да документира случките покрай сватбата и съвсем скоро неочаквано е въвлечена в схемата с хващането на Джери.

    За изпълнението на своята мисия, момчетата разполагат с едно не толкова тайно оръжие: Ана, съпругата на Хоги. Добре известно е, че Ана може би се вълнува повече от играта, отколкото Хоги и Джери заедно, защото нейната енергия е легендарна.

    Описвайки своята героиня, Айла Фишър казва: „Ана е фанатичка, която взима играта прекалено насериозно и тя наистина не иска съпругът й да е губещия. Ана се грижи за това дори повече от Хоги, и през по-голяма част от времето тя крои схеми как да спечели играта“. Тъй като официално не може да докосне никой от останалите играчи, Ана действа по всички други възможни начини – като случайна примамка, дразни с думи всеки, който й се изпречи на пътя, или прави каквото й хрумне.

    „Всяка година след края на месец май Ана вероятно е на интензивна терапия“, смее се Томсич. „Беше забавно да имаме героиня, която не признава никакви ограничения и няма никакво желание да се самоконтролира“.

Гарнър добавя: „Айла разбра основната идея и я разви по брилянтен начин. Тя е невероятно смешна, просто ни зашемети“.

    Както Ана и Хоги си партнират по време на играта, Фишър и Хелмс работят заедно, за да установят необходимата динамика между двамата, основана на отдадеността на своите герои. „Ана и Хоги се чувстват като на почивка във филма. Някои двойки заминават на пътешествие, други обичат да спортуват заедно, а те наистина обожават да играят на гоненица“, отбелязва Фишър.

„Бонд си има своя Кю, а Хоги разполага с Ана“, отбелязва Хелмс. „Удивителната Айла Фишър е един от най-великите комедийни таланти в момента. Тя е винаги пълна с идеи, постоянно измисля шеги и нови реплики, стараейки се всяка сцена да стане още по-добра. Това ми е най-любимият момент, да разкриваш все нови и нови неща и беше страхотно, че го правехме заедно с Айла“.

„Беше толкова приятно да импровизираме в някои сцени“, съгласна е и Фишър. „Ед е брилянтен и се справя толкова добре с всичко, а и опитът му като комик превърна целия процес в удоволствие. Забавлявахме се много“.
  
Ана не е единственото обсебено момиче. Годеницата на Джери определя правилата и нарочно ще се постарае да развали играта, затова и организира своята мечтана цял живот сватба точно през май.
Лесли Биб е в ролята на Сюзан Ролинс, бъдещата булка, която не участва в играта, но определено се състезава с нея. Биб е моментално привлечена от историята и си спомня: „Хареса ми целия дух в нея и това, че твоите приятели са твоето семейство и колко е важно да поддържаш връзка с тях. Те знаят, че трябва да се забавлявате, за да останете млади; те не са се отказали от тази част от детството“. Тя добавя: „Освен това беше адски весело“.

Томсич отбелязва: „Лесли просто се посвети на това да бъде забавно зла до степен, която никога не съм предполагал. Тя определено има огромна комедийна дързост“.
   
„Това трябва да бъде най-хубавия уикенд в живота й, преди да се появят тези хулигани“, обяснява Биб. „Хареса ми това, че Сюзан наистина обожава Джери. Тя е като истинска съпруга на политик. Каквото и да стане, тя застава зад него. Искам да кажа, че е готова на всичко за Джери и на всичко, за да стане нейният голям ден още по-бляскав“.

Двойката на екрана са приятели извън кадър от години. „Познавам Биб от цяла вечност“, потвърждава Ренър. „Тя ми е като сестра и снимките бяха добър повод отново да се помотаем заедно. Сюзън е като истинска сянка на Джери и Биб беше размазваща“.
  
От своя страна Биб смята Ренър за свой брат и споделя: „Бях супер развълнувана, но после си помислих: О, ще трябва да се натискаме с него“, смее се тя. „Но наистина си изкарахме страхотно като Сюзан и Джери“.
   
Независимо от правилата на Сюзан, Хоги и останалите са твърдо решени да намерят време между безумни церемонии като репетицията за празничната вечеря и самата сватба, да осъществят своя план и да хванат Джери. Те са много концентриран екип с план, разграфен до минути, докато не се появява един неочакван гост на сватбата. Черил Дийкинс, по която Чили и Калахан са били увлечени като деца, може би ще отклони вниманието на момчетата от това да спечелят играта. Изведнъж те все едно отново са в училище и се съревновават за нейното внимание.

В тази роля е Рашида Джоунс, която споделя: „Черил е третата страна в любовния триъгълник, включващ Чили и Калахан. Тя има връзка с тях от много отдавна, още от детските им години“.

Докато израстват, и Чили, и Калахан, копнеят да спечелят любовта й. Хам казва: „Тя е тази, която ги изоставя, сладкото момиче, което си обичал в училище и което вече е пораснало. Рашида е като подправката, която овкусява яденето. Тя е просто прекрасна и си прекарахме страхотно заедно“.

„Рашида е невероятна“, добавя Джонсън. „Тя наистина се преобрази като Черил, с всичките й нюанси. Не само Джон и Пол са се били за Йоко и Йоко в крайна сметка прецаква цялата група“.

Химията между тримата е точно това, което искат създателите на филма. Гарнър отбелязва: „Не е трудно да си припомните своята голяма училищна любов. Тя беше страхотна“.
Без да участват в играта, но
присъединявайки се към купона, в „Ти гониш!“ е пълно с познати лица от света на комедията, включително Лил Рел Хауири, Нора Дън, Томас Мидълдич и Стив Бърг.

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg