Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Kingsman: Златният кръг

ДА ПОСТАВИШ НАЧАЛОТО - Kingsman: Златният кръг / информация за филма

Kingsman: The Golden Circle 2017
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ДА ПОСТАВИШ НАЧАЛОТО

19.9.2017  |   синефиш.бг
Няколко неща се случиха, когато филмът на Матю Вон „Kingsman: Тайните служби“ излезе на екран в началото на 2015 г. Най-напред той представи Kingsmen, независима, самофинансираща се британска шпионска организация, посветена на опазването на световния мир, под прикритието на невероятни шивачи, които все едно току-що са излезли от витрината на Savile Row. Запознахме се с Хари Харт, известен и като Галахад, любезния джентълмен шпионин, изигран от Колин Фърт с грация, чар и способност да превръща чадъра в смъртоносно оръжие. Тук са още Мерлин (Марк Стронг), капризният шотландец, който е специалистът по всевъзможни джаджи в организацията; Честър Кинг или Артур (Майкъл Кейн), шефът с тъмна страна; Рокси (Софи Куксън), нетърпеливото ново попълнение. И накрая, но съвсем не и последен, е Егси (Тарън Еджъртън), хлапе от грешната страна на закона, което вербувано от Хари и взето под негова опека се превръща в истински Kingsman.

Нещо повече, „Kingsman: Тайните служби“ се превърна във филм без никакви спирачки, с безкрайно изобретателни екшън сцени, заиграващ се и преобръщаш похватите на хиляди шпионски филми преди него. Вон и съсценаристката Джейн Голдман създадоха забързана, забавна и постоянно изненадваща история, която разчупи правилата и ни предложи неща невиждани в комерсиалното кино, от смайващ екшън базиран в църква до сцена, в която няколко глави избухват под звуците на “Pomp & Circumstance” на Едуард Елгар.

Зрителите по целия свят полудяха от комбинацията между шпионски старомоден екшън и свежа нова визия. Глобалните приходи на „Kingsman: Тайните служби“ надминаха 400 милиона долара и логично доведоха до продължение. Заглавието му е „Kingsman: Златният кръг“ и в него Егси и останалите агенти на Kingsmаn се завръщат, за да обединят сили с американска организация и да обезвредят злодей мегаломан, който иска да превземе света. Лентата отправя на Вон, човекът, възродил гангстерските филми, филмите за супер герои и фентъзи филмите, ново предизвикателство в кариерата му.

„Заснех първия филм с идеята за продължение“, казва Вон. В кулминацията на „Kingsman: Тайните служби“ Егси и Рокси обединяват сили за елиминирането на поредната заплаха за човечеството в лицето на злодея милиардер Ричмънд Валънтайн (Самюел Л. Джексън), и в резултат двамата са вече част от Kingsman. „Като режисьор толкова се забавлявах по време на снимките на първия филм, че идеята звучеше интригуващо. Но продълженията съвсем не се правят лесно. Зрителите са харесали предния филм, но ако направиш същото, ще ги отегчиш“.

Вон си припомня продължения, които според него се доближават, дори надхвърлят оригиналните филми, като „Кръстникът – Част II“ и „Империята отвръща на удара“. Тези филми определено не се отегчителни и посредствени. „Продълженията, които харесвам, естествено продължават историята“, споделя той. А основната история, на която иска да направи продължение, е тази на Егси. „Не искахме да бъде продължение в стил Джеймс Бонд, в което Егси елиминира друга заплаха, но в героя няма никакво развитие“, казва Джейн Голдман, която е партньор на Вон в писането на сценариите на всички негови режисьорски опити от излезлия през 2007 г. „Звезден прах“. „Обмисляхме варианта за друго пътешествие, на което той да поеме“.

В това пътешествие Егси има връзка с Тилде (Хана Алстрьом), шведска принцеса, на която той спасява живота в края на „Тайните служби“, и която го възнаграждава за услугите му по доста нетрадиционен начин. „Във всеки шпионски филм винаги има истински парад от различни жени“, отбелязва Голдман. „С „Kingsman“ решихме да преобърнем нещата и харесахме много идеята – какво би се случило, ако това не е просто случаен флирт в края на филма? Какво би се случило, ако това се окаже сериозна връзка – как това ще се отрази на положението му?“
   
„Kingsman: Тайните служби“ беше съвсем първият опит на Еджъртън в киното, при това в главната роля. След това младият ирландски актьор премина от хит на хит с роли в „Легенда“, „Еди Орела“ (също продуциран от Вон), „Ела, изпей“ и предстоящия „Робин Худ“. Той е повече от очарован да се завърне към ролята, с която започна всичко. „Това е първият ми опит в продължение на филм, но въобще не се замислих, защото Матю отново е начело“, казва той. „Егси до голяма степен е част от мен“.

Макар че филмът започва с Егси, който от две години вече е част от Kingsman, с кодово име Галахад, Вон и Еджъртън решават, че героят му трябва все така да допуска грешки, и да е запазил част от образа на наперения младеж от бедните предградия. „Все още не се е отърсил от грубоватите си маниери“, обяснява Еджъртън. „Той продължава с издънките. Още му се налага да бяга през канализацията и да се появява покрит с лайна. Това не е Хари Харт, това все пак е Егси. Дори отново го виждаме с неговия суичър Adidas – такъв е той, когато не прави нищо“.

Преди да се заеме да обрисува пътуването на Егси, за вдъхновение Вон отново гледа един от своите любими филми – „Междузвездни войни“. „За мен най-добрият пример за герой в голяма холивудска продукция, поел на пътуване в продължение на няколко филма, е Люк Скайуокър“, казва той. „В „Империята отвръща на удара“ преобладава усещането, че героят все пак не е истински герой, че е измъчван от съмнения. Опитах се да придам това и в „Златният кръг“.

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg