Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история

За сериала - Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история / информация за филма

American Crime Story 2015
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

За сериала

29.1.2016  |   синефиш.бг
Делото срещу О Джей Симпсън е гледано на живо от милиони американци. След края му те не са убедени на какво точно са станали свидетели - на съдебна битка, на риалити шоу, на сапунена опера или на цирк

Лос Анджелис, лятото на 1994 година. Къщата на „Саут Бънди Драйв“ №875 е окървавена. В двора й са открити два трупа - на Никол Браун и на Роналд Голдман. Скоро властите посочват евентуалния им убиец. Става дума за О Джей Симпсън - легенда на американския футбол, холивудски актьор и истинска икона зад Океана. Доскорошният чернокож любимец е обвинен, че е посегнал на живота на бившата си съпруга и на нейния, може би, интимен партньор в пристъп на ревност. В резултат е изправен пред съда.

Последвалата съдебна битка се превръща в невиждано шоу с елементи на цирк. Щатската телевизия предава процеса на живо. Милиони американци го следят със затаен дъх, сякаш е сапунена опера. А О Джей се превръща в най-популярния обвиняем в страната. Именно този напрегнат, вълнуващ сюжет проследява новият сериал на FOX „Американска криминална история: Народът срещу О Джей Симпсън“, чиято премиера е на 3 февруари.

Самото делото стартира няколко месеца след двойното убийство. Въпреки че все още има отпечатъци от белезници върху китките, О Джей изглежда спокоен пред съда. Увереност му вдъхва неговият огромен, силен екип, готов да отстоява интересите му на живот и смърт. „Кортежът“ на Симпсън е от десетина адвокати. Оглавява го прочутият с бързата си мисъл Робърт Шапиро (в сериала ролята изпълнява Джон Травота). Сред защитниците е и близкият приятел на обвиняемия, опитният Робърт Кардашиян (в образа му влиза Дейвид Шуимър, познат от сериала „Приятели“).

Първоначално и обвинителите, и обикновените американци са сигурни, че О Джей няма да се измъкне лесно от закона. Доказателствата са срещу него. Не му помага и фактът, че обича домашно насилие.

Обиграните адвокати на Симпсън обаче променят играта, чийто изход изглежда предрешен. Убеждават съдебните заседатели, че приложеният като доказателство за вина ДНК анализ е съмнителен. Откриват пробойни в работата на местната полиция, която събира улики от местопрестъплението. Дори представят пред съда скандален аудиозапис с расистки коментари на един от детективите. В него се чува как той десетки пъти казва „негър“. Обида, заради която иначе солидните му показания по случая „О Джей“ губят сила. Казано накратко – защитата на Симпсън си върши работата отлично. Говори се, че спортистът я е мотивирал с много добри хонорари. Вероятно става дума за обща сума между 3 и 6 милиона долара.

Освен със знаменитост и силни, отлично платени адвокати, процесът на века разполага с още нещо. С камери. Много камери. Делото срещу О Джей Симпсън е предавано на живо по телевизията. Всеки „епизод“ от процеса засенчва не само новините, но също сериалите и филмите. Милиони американци лакомо поглъщат убийствената сапунена опера за любов, ревност, тайни, слава, власт и пари. Постепенно се пристрастяват към една нова форма на забавление, която тепърва ще разцъфти в тв ефира. Риалити шоуто.

Съдебната битка постепенно върви към финала си, ловко насочвана от защитата и раздухвана от медиите. Присъдата е произнесена на 3 октомври 1995 година. В нея има само една дума: „Невинен!“.

Решението е взето от 12 мъже и жени. Повечето – чернокожи. В последвалите интервюта част от тях заявяват, че са били убедени във вината на Симпсън. Но слабата прокуратура и грешките на полицията са им попречили да го посочат с пръст. Въпреки техните аргументи мнозина и до днес вярват, че решението им е взето на расова основа. И имат известни основания. Да не забравяме, че в онези дни по улиците излизат хиляди афро-американци, за да празнуват победата на един „свой“ над „бялата“ съдебна система.

Днес, години след края си, това прочуто дело все още предизвиква спорове. Защото въпреки че изглежда типично американска, историята на О Джей Симпсън е универсална. Тя поставя въпроси, които всички ние си задаваме: Какво крият знаменитостите под перфектния си имидж? Дали богатите винаги успяват да се измъкнат от закона? И, в крайна сметка, съществува ли истинска справедливост?

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg