Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Зад волана

ДА СЪБЕРЕШ ПЕРФЕКТНИЯ ОТБОР ОБИРДЖИИ - Зад волана / информация за филма

Baby Driver 2017
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ДА СЪБЕРЕШ ПЕРФЕКТНИЯ ОТБОР ОБИРДЖИИ

13.7.2017  |   синефиш.бг
Преди да започнат снимките на ЗАД ВОЛАНА, Едгар Райт прекарва години в размисли кой да играе във филма. Въпреки че първоначално си представя Бейби като нисък – „защото аз съм нисък“, смее се Райт, срещата му с Ансел Елгорт го убеждава, че никой друг не би могъл да се впише в главната роля.

„Нещото, което наистина ме очарова, бе фактът, че той е много музикален и може да свири на много инструменти“, казва Райт. „Една от любимите ми сцени с Ансел е, когато в слушалките му звучи Dave Brubeck и той започва да свири на пианото на масата. Имаше нещо толкова примамващо и хипнотизиращо да наблюдаваш 21-годишен актьор да играе под звуците на джаз парче от 50-те. Ансел е забележителен в това отношение“.

Елгорт обяснява, че именно взаимната им любов към музиката е нещото, което го свързва с Едгар още на първата им среща в Ел Ей. „С Едгар се срещнахме в Лос Анджелис, обядвахме и си говорихме само за музика“, споделя актьорът. „В началото дори не знаех за какво е филмът, но двамата споделихме любовта си към музиката“.

Райт добавя: „Ансел всъщност е обсебен от музиката, както и главният герой във филма. Животът му напълно е направляван от музиката, живеейки спрямо ритъма на музиката, която слуша, а и Ансел е танцувал в миналото. Той е страхотен актьор, но и голям пич“.

Елгорт е въодушевен да приеме ролята на Бейби, обяснявайки: „Хареса ми колко еклектична бе ролята. Той е шофьор на обирджии, затова трябваше да се науча да шофирам, има глух пастрок, с когото общува със знаци, затова бе необходимо да науча езика на глухите. А и музиката управлява живота му, което имаше своите танцови и хореографски предизвикателства“.

Джон Хам, който влиза в ролята на Бъди, също част от бандата, добавя: „Бейби постоянно трябва да се доказва на различните престъпници, наети от Док. Тези смъртоносни и опасни хора, които са се събрали да направят удар, се шокират при гледката на това хлапе“.

„Бъди вижда от самото начало, че Бейби е невероятно способен. А тези банди, обиращи банки, зависят от човека, който трябва да ги отведе до мястото на удара и да ги разкара оттам по най-бързия и ефективен начин. И Бейби трябва да докаже, че е много добър в това, и то много бързо“, споделя Хам.

„Мисля, че Ансел е изправен пред много трудно предизвикателство през целия филм“, обяснява Хам. „Бейби е герой, който е изключително вглъбен в себе си, сложил си е слънчевите очила и слушалки, и почти не говори. Интересно предизвикателство е да се опиташ да възпроизведеш герой чрез музикалния му избор в различни ситуации. По време на първия обир го виждате как се кефи на рок парче в колата, докато ние сме с извадени оръжия и хората около нас пищят. Героят му е изпълнен с един вид странен хумор, но и с тъмни краски, за да може все пак да е заедно с тези престъпници“, допълва Хам.

Според Лили Джеймс, която влиза в ролята на Дебора, любимката на Бейби, Елгорт ни улеснява в симпатиите ни към Бейби. „Подкрепяме Бейби, защото той притежава толкова добро сърце, наблюдавайки го вкъщи с неговия пастрок Джо и техните красиви отношения. Той е поел по този път, за да осигури по-добър живот на Джо и на себе си, и затова искаме да успее, а не да се поквари изцяло. Мисля, че той има голямо сърце, което може да видите в изпълнението на Ансел, което е красиво, леко уязвимо, но и готино“.
За избора на останалите актьори, Едгар Райт споделя, че винаги е възприемал ЗАД ВОЛАНА като ансамблов филм, така че колкото и да му се иска на Бейби да избяга от колегите си, това да е невъзможно. „Идеята е да вземете този самотник и да го пуснете в банда, в която той наистина не иска да бъде“, споделя Райт.
Като глава на бандата от обирджии и мозък зад ударите се подвизава Док. Той се  нуждае от хора, които не действат заради тръпката, а защото това е тяхната професия и приемат работата сериозно. И кой по-добре да влезе в този образ от носителя на „Оскар“ Кевин Спейси, който в последно време очарова публиката като хитрия президент Франк Ъндърууд в сериала на Netflix „Къща от карти“.
„В главата ми имаше списък с актьорите, които най-вероятно биха се съгласили за ролята, а Кевин беше в другия списък – с имената на тези, за които дори не можех да си мечтая“, споделя Райт, фен на Спейси откакто той завладя филмовия бизнес с ролите си в „Гленгъри Глен Рос“, „Седем“ и „Обичайните заподозрени“. „Но аз имах късмета да привлека именно моя топ избор. Отидох до Балтимор и се срещнах с него по време на снимките на „Къща от карти“, той каза „да“, и аз си помислих: О, това е невероятно! Много се развълнувах от мисълта, че ще го видя да произнася диалога, който написах. Забавно е да наблюдаваш Кевин в ролята на лошия. Обичате го, независимо колко е зъл“.
„Док е този тип, който не може да занимавате с глупости, истински тим лидер. Предполагам, че ако не обираше банки, щеше да е невероятен треньор, защото той успява да събере заедно тези маниаци, луди, социопати, психопати и Бейби“.

„Героят на Кевин Спейси, Док, е като един вид кукловод и Кевин го изигра толкова добре, с множество нюанси“, разказва Джейми Фокс, друг участник от бандата на име Бетс. „Той е изключително талантлив актьор и е в състояние да вдъхне огромна доза живот в такъв герой“.

Въпреки че Док има пълен контрол над услугите на Бейби, той не е изцяло несъпричастен към момчето. „Той е като тези ужасни бащи, които могат да бъдат страхотни в онези редки моменти“, казва Райт, „но в повечето случаи влиянието му е пагубно“.

След главатаря на бандата и нейния шофьор идва и времето да се намерят и останалите участници сред обирджиите. Отбор, който хем е заплашителен, хем да умее да се движи в ритъма на музиката. „Да събереш актьорски ансамбъл е много труден процес“, споделя продуцентката Нира Парк. „Трябваше да открием седем обирджии – мъже и жени, както и Бейби като техния шофьор“.

Само една от ролите е специално написана за определен актьор и това е тази на Бъди, за която Райт от самото начало е имал предвид Джон Хам. Носителят на „Еми“ актьор от „Момчетата от Медисън Авеню“ е единственият, който е присъствал на първото четене на сценария през 2012 и който остава и до финала.

„Познавам Едгар и съм му фен от доста време“, обяснява Хам. „Той ме помоли да участвам в четенето на първата версия на сценария. Съгласих се на момента, макар че това бе пет, шест години преди да започнат снимките. Сценарият ми хареса веднага. Беше интересна идея, която бях убеден, че ще се превърне в нещо наистина страхотно“.

Хам приема Бъди като някой, който няма търпение да промени нещата. „В миналото си Бъди е бил преуспяващ брокер, взел поредица от грешни решения, които го поставят от другата страна на закона. Сега той използва своята интелигентност и чар, за да намери успех и в незаконния начин за правене на пари“.

Хам добавя: „Бъди се запознава със своята приятелка Дарлинг, и те се впускат в този вълнуващ, леко романтичен, макар и неизбежно обречен живот на престъпници. Живот изпълнен с тръпки, но и с множество опасности покрай тях“.

Ролята на Дарлинг, кестенявата сексбомба, получава Елиза Гонзалес, препоръчана на Райт от неговия приятел, режисьора Робърт Родригес. „Каза ми: „Това момиче ще бъде голяма звезда, трябва да се срещнеш с нея“, и беше прав. Елиза е прекрасна, очарователна и много забавна, но когато нещата са сериозни, тя е направо страховита. Джон и Елиза изглеждат като добричката двойка във филма, но щом се почувстват заплашени, яростта им е наистина страшна“.

Гонзалес споделя: „Хареса ми, че Дарлинг е уникална героиня, луда и малко без връзка с действителността, което според мен е необходимо за всеки престъпник, ако той желае да извършва опасни неща като банкови обири или да убива хора. Определено трябва малко да не си в час. Но ми хареса как въпреки това тя все пак остава женствена“.

Мнителният особняк Бетс е също част от пъстрата мозайка от образи в екипа на Док. За него Райт споделя, че вероятно това е героят, за когото е писал с най-голямо удоволствие. „Може би той е най-лошият сред компания от много лоши момчета“. Носителят на „Оскар“ Джейми Фокс е този, който се заема да представи най-мрачния образ във филма.

„Много бях развълнуван“, споделя Райт за привличането на Фокс. „Той го изигра като изключителен чаровник, но този чар е само опит да бъдете запленени. Бетс е от тези хора, които ще ви привлекат близо до себе си, само за да ви забият нож. Джейми е много магнетичен, а Бетс е усмихващ се, смеещ се социопат, някой, на когото не може да се има доверие. Бейби разбира, че появата на Бетс е лоша новина и се опитва да направи всичко възможно да стои далеч от него. Хареса ми идеята за Джейми като предшественик на хаоса, който се забавлява изключително, сеейки разруха“.

Мултиталантливият Фокс добавя: „Никога не бях виждал нещо подобно и бях възхитен от желанието на Едгар да рискува с нещо наистина свежо и уникално. Що се касае до образа на Бетс, той е изключително прост. Той иска да изкарва пари, но не иска да познава никого или да има приятели. Ако се появят проблеми или слаби звена в операциите, той ще се справи с тях по своя специален начин“.

Преди обаче Бетс да се появи, движещата сила зад първия обир е Гриф, изигран от Джон Бернтал. Сега от другата страна на закона, Бернтал, известен с ролята на Отмъстителя от сериалите на Марвел, приема с охота уникалното предизвикателство да бъде Гриф. 

„Гриф е като трън в задника“, казва Бернтал. „Той е тежък характер и мисля, че единственото нещо по-добро от това да си нямате вземане-даване с него е той да е на ваша страна. По-добре е да бъде до вас, отколкото срещу вас. Тези момчета са част от криминален свят, в който всеки е известен с репутацията си. В никакъв случай те не са престъпници-манекени“.

Лани Джун и Флий, басистът от The Red Hot Chili Peppers, който се е познавал с Райт и с вълнение се присъединява към отбора, допълват групата от обирджии. Флий споделя: „Прочетох сценария и бях отнесен. Едгар има невероятно дива, уникална и яка визия за филма, като комбинацията между музика, екшън и затрогващи емоции е наистина рядка“.

Относно музикалните елементи на филма, Флий добавя: „Музиката е най-важното нещо в живота ми и Едгар направи музиката значима част от филма. Идеята е много интересна и вълнуваща и бе забавно да наблюдаваш как Едгар вдъхва живот на всичко това“.

След страховитата палитра от престъпници, намирането на подходящите имена за нежните образи във филма също е съпътствано с предизвикателства. Кой е в състояние да се потопи в ролята на Дебора, миловидната, приятелски настроена сервитьорка, която дава надежда на Бейби, че животът му може да има съвсем друг смисъл? Райт намира подходящата актриса в лицето на британката Лили Джеймс, известна като Пепеляшка от филмовия хит на Дисни.

„Бях невероятно очарован от нея“, казва Райт. „На прослушването тя направи това, което прави и във филма. Потопи се в героинята си, този нов лъч светлина в интровертния свят на Бейби. Изпратих видеото с прослушването на Бил Поуп, моят оператор, на когото имам пълно доверие, особено за актьори и актриси. Не му казах защо му го изпращам или какво ми е мнението. Може би половин час по-късно той ми отговори с две думи: ‚Наеми я‘“.

Джеймс споделя за своята героиня: „Дебора има безперспективна работа и е скъсала всякаква връзка с миналото. Тя е без семейство, и е леко тип скиталец, искащ да избяга. Мечтател е, обича музиката, което е и причината да намерят общ език с Бейби“.

Сред толкова музика и ритъм, биещото сърце на филма принадлежи на Си Джей Джоунс в ролята на Джо. Настойник на Бейби, но и негова съвест, Джо е там, за да споделя радостните моменти, но и да му напомня да не очаква добър край от живота на престъпник. Екипът на филма е наясно, че Джоунс, световноизвестен глухоням актьор и шоумен, е перфектният избор за тази значима роля.

Продуцентът Парк споделя: „Си Джей притежава толкова много невероятна позитивна енергия и има страхотна химия с Ансел, за когото бе предизвикателство да научи езика на знаците, защото героят на Си Джей е всъщност глух. Този елемент добавя много специфичен елемент във взаимоотношенията между Бейби и Джо, тъй като Бейби страда от тинитус, и чува постоянен шум в ушите. Затова е хубаво, че той поддържа близка връзка с някой, който има дълбоко, но тихо и успокояващо присъствие в живота му“.

Райт добавя, че работата му с Джоунс е била емоционално и сърдечно преживяване, но и „много забавно. Си Джей е глух стендъп комик и е много, много смешен“. Неочакван резултат от режисирането на Джоунс за Райт се оказва и подобрението в неговите собствени комуникационни умения. „Когато работите с някой, който чете по устните, ви става ясно, че 50 процента от това, което казвате са глупости. Трябваше да бъда много по-ясен и да говоря по същество. Истинско удоволствие бе да работим заедно“.

Райт също така привлича и плеяда от рок звезди, които се появяват в лентата, включително Джон Спенсър, чиято песен „Bellbottoms“ има важна роля, както и Биг Бой, Килър Майк и Скай Ферейра, за кратко в образа на майката на Бейби.  „Помислих си, че ще е много забавно да имаме и музиканти във филма“, споделя Райт, „все пак действието се движи от музиката“.

„Едгар е фен на Outkast и работата ми, и ме попита директно, а аз като голям негов почитал, бях въодушевен да се присъединя“, казва Биг Бой.

Килър Майк споделя вълнението на Биг Бой, за участието си в проекта на Райт, особено заради музикалния елемент. „Обичам филми, които са базирани на музиката. Това винаги е по-яко и помага за развитието на действието. А и аз съм музикант, затова разбира се, че ми допадна. Истинска награда е да бъдеш част от нещо подобно“.

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg