Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

СЪДБАТА НА ЕДИН… БЪДЕЩЕТО НА ВСИЧКИ - Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд / информация за филма

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald 2018
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

СЪДБАТА НА ЕДИН… БЪДЕЩЕТО НА ВСИЧКИ

09.11.2018  |   синефиш.бг
Преди две години „Фантастични животни и къде да ги намерим“ пренесе отново зрителите в магическия свят, завладял сърцата им и разпалил въображението им. С действие, развиващо се в Америка в средата на 20-те години на миналия век, филмът привлича феновете само с няколко малки намека към историите за Хари Потър: кратко споменаване, че магизоологът Нют Скамандър е бил изгонен от Хогуортс; че единственият му защитник е бил самият професор Албус Дъмбълдор; и че след като предизвиква опустошения в Европа, могъщият зъл магьосник Гелърт

Гринделвалд е изчезнал. Тъй като приключенията продължават във втората част „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“, тези сюжетни линии стават още по-заплетени.

Сценаристът и продуцент Дж. К. Роулинг отбелязва: „В поредицата „Фантастични животни“ аз разказвам история, която е само намекната в книгите за Хари Потър – възхода на Гринделвалд, който заплашва едновременно магьосническия и немагьосническия свят, и неговия противник Дъмбълдор, който, разбира се, е ключова фигура в историите за Потър. Гринделвалд за първи път е споменат в Хари Потър и философският камък, така че той е там от самото начало, въпреки че е бил повече мистериозен второстепен герой. Знаете, че той има значима роля в историята на Дъмбълдор, но едва когато достигате до финала на поредицата за Потър, разбирате колко важен е бил той... и може да предположите, че има още за разказване. Мисля, че това беше историята, от която най-много се интересувах, когато се завърнах отново към поредицата, защото тя е важна в опознаването на Дъмбълдор, който е моят любим герой“, признава тя.

Начело на филма, в неговото шесто приключение в магьосническия свят, режисьорът Дейвид Йейтс си спомня: „Когато Джо (Роулинг) ми изпрати новия сценарий, първото ми впечатление беше колко се различава той от този за първия филм, който направихме заедно. Тази история е по-многопластова и по-заплетена, появяват се нови герои и всичко е доста мрачно. Но това, което тотално ме смая, беше как тя създава усещането за емоционален трилър, с изненадващи обрати, които не съм очаквал. Джо постоянно разширява вселената, измислена от нея, и за мен като режисьор именно затова е толкова вдъхновяващо и предизвикателно да се завърна към сътвореното от нея“.

„Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ събира отново Йейтс и Роулинг с продуцентите Дейвид Хеймън, Стив Клоувс и Лайънъл Уигръм. Хеймън, който е продуцирал всички филми за магьосническия свят, отбелязва: „Джо създава истории, които са толкова забавни и добре замислени, с толкова открояващи се герои. Във филма са застъпени теми, които донякъде са подобни на тези във филмите за Потър – за доброто срещу злото, за любовта и загубата, за приятелството и предаността, за чувството да принадлежиш и да си отхвърлен от едно общество... Другата открояваща се тема е тази за избора – избора да вземеш или не нечия страна – и последствията от това, не само за отделния герой, но за всички около него. Това са универсални идеи, с които всеки може да се идентифицира и които ще са винаги актуални, независимо от времето и мястото. И макар че историята се развива в един магически свят, тя е като огледало на нашия собствен свят“.

Много събития се случиха, откакто магизоологът Нют Скамандър напусна Ню Йорк и пристигна в Лондон, изоставяйки изпълнената с надежди Тина Голдстайн на пристанището, и откакто Куини Голдстайн влезе в пекарната на немага Джейкъб Ковалски, който, макар че има проблеми с паметта, изглежда, че има проблясъци в спомените си. През изминалите месеци Нют завършва своята книга Фантастични животни и къде да ги намерим, която става бестселър. Куини и Джейкъб започват тайна романтична връзка, в нарушение на законите на Американския магьоснически свят, който забранява подобно нещо. А тяхната връзка предизвиква разрив в отношенията между Куини и нейната сестра Тина, която след като възстановява статута си на аврор в редиците на МАКУСА, следи за прилагането на тези закони.

Завръщайки се в ролята на Нют, Еди Редмейн отбелязва: „За първия филм Дж. К. Роулинг създаде четири уникални героя, всичките аутсайдери, които трябваше да се борят по свой собствен начин. Благодарение на връзките помежду им, те се развиват и откриват щастието и дори любовта. Но междувременно поради неправилна комуникация и недоразумения, нещата се променят“.

Присъединяващи се към Редмейн, като част от оригиналния квартет, са Катрин Уотърстън в ролята на Тина, Дан Фоглър в ролята на Джейкъб и Алисън Сюдъл в ролята на Куини. Уотърстън коментира: „Когато се запознаваме с тези герои, те се опитват да намерят своето място, но все още без успех. За мен беше завладяващо да покажем как важните връзки в нашия живот ни дават тласък и ни помагат да израснем“.

За всички актьори един от най-вълнуващите аспекти да се завърнат за втория филм е това, че „корените на тази история са заложени във всичко, което знаем и обичаме в Потър“, казва Редмейн. „Историите, които преди само са били загатнати, сега са във фокуса на вниманието. И залозите са много по-големи“.

Препратките към Потър са очевидни, след като още в началото на филма Нют е мистериозно призован от своя бивш професор, сега ментор и приятел Албус Дъмбълдор. Влизайки в ролята на любимия герой, Джуд Лоу бърза да поясни: „Това е Дъмбълдор, който все още не е великият директор на Хогуортс. Тук той е по-близо до годините, които са формирали характера му, и до мъчителни преживявания, които може би са го белязали. Интересното за мен, а и за нас като отбор, бе да опитаме да изградим основите, които да напомнят за познатия ни Дъмбълдор, но в същото време да оставим място за развитие на образа, за вземане на поуки и за правене на грешки. Историите, които сега разказваме, ще демонстрират еволюцията на героя“.

Запознатите с магическия свят знаят, че в миналото на Дъмбълдор има една фигура, която е неизменно свързана с неговата еволюция: Гелърт Гринделвалд. Арестуван от МАКУСА в края на „Фантастични животни и къде да ги намерим“, Гринделвалд доказва, че неговите сили не трябва да бъдат подценявани, след като успява да избяга. Вече на свобода, Хеймън отбелязва: „Той започва да предизвиква събития в подкрепа на своята кауза: че магьосниците не трябва повече да се крият, те трябва да излязат на светло и да се превърнат в доминираща световна сила. Той наистина вярва, че магьосниците са всемогъщи и трябва да се държат така. И той е много убедителен“.

Йейтс споделя, че Гринделвалд е много различен тип злодей от лорд Волдемор. „Ако изразите несъгласие с Волдемор, ще бъдете моментално убити. Но Гринделвалд е невероятно очарователен. Той по-скоро ще опита да привлече хората на своя страна, вместо да ги унищожи, и е достатъчно умен, за да разбере, че трябва да спечели сърцата и умовете им, без да ги насилва и така ще си гарантира тяхната преданост. Така че докато Волдемор е нещо като главорез, Гринделвалд е много по-софистициран играч... и съответно много по-опасен“.
Джони Деп, който се завръща в ролята на Гринделвалд, добавя: „Има един специфичен ритъм в начина, по който Гринделвалд говори, един такт, който ви увлича. В крайна сметка това, което почувствах за героя по отношение на неговото присъствие е, че ще трябва да се упражнявам в мълчание и спокойствие. Имам предвид, че думите му са важни, но по-важен при Гринделвалд е подтекстът на тези негови думи. Получава се мълчалив диалог, чийто смисъл се крие между редовете. Това е нещо почти хипнотично“.

Способността на Гринделвалд да омайва масите води до това, което Йейтс определя като основна тема в историята. „Това са обстоятелствата, при които някои герои трябва в крайна сметка да решат в какво вярват. Дали ще изберат страна или ще стоят пасивно отстрани и ще наблюдават как светът изгаря в пламъци? Тази тема преминава през целия филм и Джо вплита това търсене на идентичност в един от основните герои, известен като Кридънс Барбон“.

Игран от Езра Милър, Кридънс е представен в предишния филм като обскурен – роден магьосник, чийто сили са били потиснати до такава степен, че се е превърнал в  обскурус, паразитна сила, смъртоносна за своя приемник, обикновено на съвсем млада възраст. Роулинг казва: „Може би смятате, че Кридънс е бил убит, но всъщност един обскурен не може да бъде убит, когато се е развил в обскурус. Той оцелява, но е изправен пред въпроса: Кой съм аз? Неговото търсене на истинската му идентичност го ръководи и се превръща в една от най-важните истории в този филм. Кой е Кридънс?“

Милър отбелязва: „Както го е правила на всеки един етап, започвайки от Хари Потър, Дж. К. Роулинг издига историята на ново интригуващо ниво. Тя разработва още по-дълбоко идеи, с които е пропито цялото й творчество – за магията, която се поражда от отношенията между хората и за хората, които се опитват да се открият взаимно... и да открият себе си“.
Търсенето на Кридънс на неговата идентичност засяга пряко или косвено почти всички останали герои във филма, включително неговата приятелката и довереничка Наджини, играна от Клаудия Ким; Юсуф Кама, магьосник с френско-африкански произход, игран от Уилям Нейдилъм; Тезей, по-големия брат на Нют, игран от Калъм Търнър; и Лета Лестранж, годеницата на Тезей, играна от Зоуи Кравиц, чиято снимка бе показана в работилницата на Нют в предишния филм „Фантастични животни“.   
„Обожавам първия филм“, казва Кравиц. „Но този филм задълбочава нещата, заигравайки се с някои интересни идеи за мястото между тъмната и светлата страна. Той пита: По кой път ще поемете?“

Сред останалите имена в актьорския състав са още Кевин Гътри и Попи Корби-Туч в ролите на Абърнати и Розие, двама приближени на Гринделвалд, и Бронтис Йодоровски в ролята на Никълъс Фламел, познато име на феновете на поредицата.
Като добавка към екшъна и забавлението, животните от първия филм също се завръщат, включително познатият ни съчко с име Пикет, обсебеният от златото пакостник душко, който си има цяло потомство от душковци. Ще срещнем и плеяда от нови създания, включително огромната свирепа котка зуву, зеленото подводно същество келпи и летящите скелетоподобни тестрали, видени във филмите за Потър.

Разширявайки погледа ни върху магьосническия свят, филмът ни отвежда в Париж, който е пресъздаден в студиото Leavesden на Warner Bros. в Англия. Роулинг отбелязва: „Едно от големите удоволствия в поредицата „Фантастични животни“ е пълната свобода да пренеса историята в различни страни и да представя различни аспекти от магическия свят. Понякога се замислям за началото и си казвам: „Боже мой, седем книги, осем филма, и действието не напускаше едно училище. Как успяхме да се справим?“, смее се тя.

Това училище, разбира се, е Хогуортс и феновете отдавна нямат търпение да видят емблематичния силует на замъка. Йейтс потвърждава: „Няма значение къде се намирате... когато камерата ви носи над тези планини и внезапно видите училището в края на езерото, може да почувствате вълнението на публиката, все едно сте в киното. Затова беше удоволствие да можем да отведем зрителите отново там и да преживеем магията на Хогуортс“.

 
 

Снимки

 

Mountain Bike Cup 2024 Mountain Bike Cup 2024 Mountain Bike Cup 2024
Съседната стая Съседната стая The Room Next Door
Партенопа Партенопа Parthenope
Благи деяния Благи деяния Kinds of Kindness



 
Cinefish.bg Cinefish.bg