Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Най-великият шоумен

ПРИСТИГА ШОУМЕНЪТ: ХЮ ДЖАКМАН ЗА ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЕТО СИ ВЪВ Ф.Т. БАРНЪМ - Най-великият шоумен / информация за филма

The Greatest Showman on Earth 2017
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ПРИСТИГА ШОУМЕНЪТ: ХЮ ДЖАКМАН ЗА ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЕТО СИ ВЪВ Ф.Т. БАРНЪМ

20.12.2017  |   синефиш.бг
„Днес бихме описали Ф.Т. Барнъм като разрушител на статуквото. Той смята, че животът трябва да е забавен, изпълнен с мечти и упорита работа“, казва Хю Джакман за човека, претворен от него в Най-великият шоумен. „Америка от 1850 г. е коренно различна от тази, която познаваме днес. Хората са били ограничавани, заради семейството, в което са родени, или заради принадлежността си към дадена класа. По това време идеята за чисто развлечение се е смятала за почти граничеща със злото. Но това само още повече амбицира Барнъм. Той е готов да превърне своите мечти в действителност. И точно това прави“.

Роден в Бетел, Кънектикът през 1810 г., още от малък Барнъм има нюх към рекламата и промотирането и продава лотарийни билети до навършването на 12 години. След като пробва какво ли не, той се заема с нещо, което нарича „шоубизнес“, в което въображението му не познава ограничения. Скоро той ще се превърне в истински гений в едно начинание, което ще стане емблематично за Америка: да създава удоволствие, като се погрижи публиката да получи това, което най-обича – спектакъл извън всякакви ограничения на фантазията.

Премествайки се в Ню Йорк, Барнъм става една от местните знаменитости. Тук той открива това, което ще се превърне в истинска мания: Американски музей на Барнъм на Бродуей, пълен с триизмерни миниатюри, природонаучни предмети, странни артефакти, екзотични животни, огромен аквариум, театрални представления и множество живи „атракции“, излезли като че от приказките – сред тях са сиамски близнаци, гигант, брадати жени и какво ли още не. Барнъм предизвиква публична истерия с нечуваната от никого преди това шведска оперна дива Джени Линд – мания, сравнима с тази около рок звездите век по-късно. След като музеят на Барнъм е опожарен, той измисля нова свежа концепция: палатково шоу, известно като „Най-великото шоу на Земята“ – идея, която ще го надживее и ще превърне Америка в световен център на забавленията.

Макар че Най-великият шоумен не е биографичен филм, той представя доста истини за Барнъм. „Най-важното, върху което искахме да акцентираме, е че той се издига от нулата. Барнъм поставя началото на рекламата. Той довежда Джени Линд от Швеция. Неговият музей изгаря до основи и той банкрутира не веднъж, а два пъти. Така че макар нашият филм да не следва изцяло живота му, много от най-важните моменти в него са отразени“, казва Грейси.

Както Лорънс Марк отбелязва, Джакман има почти митично сходство с Барнъм. Австралийският актьор, певец и продуцент е наясно какво е истинско забавление. Той е носител на наградата „Тони“ и е номиниран за „Оскар“, известен както с екшън ролята си на супергероя Върколак, така и с певческите си изяви на Бродуей, без да споменаваме титлата „най-сексапилен мъж“.

„Просто вече няма такива актьори“ отбелязва Топинг. „Не мога да се сетя за някой друг, било то мъж или жена, който да се пробва в толкова различни жанрове и различни поприща по начина, по който го прави Хю. Той може да е много драматичен актьор. Той може да е страхотен комик. Той може да пее и танцува. Той може да бъде водещ, като един истински шоумен от старата школа. И той е напълно безстрашен. И се отличава с работна етика, с която никой не може да се похвали. Този филм никога нямаше да се получи с друг на негово място“.

За Джакман ролята е неустоима, но и подходът на Най-великият шоумен също е от голямо значение. Той е заинтригуван от Барнъм като вдъхновител, от обхвата на света, който той си представя. „Най-много ми хареса, че това е филм за рисковете, за преследването на мечтите и за възхвала на това, което прави всеки един от нас уникален“, казва той. „Шоуто на Барнъм е пълно с най-талантливите, но пренебрегвани хора, които той познава. Барнъм им дава възможност да застанат под светлината на прожекторите и да блеснат и точно тази история имахме желание да разкажем“.

 
 

Снимки

 


 
Cinefish.bg Cinefish.bg