Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Ваканция

За създаването на филма - Ваканция / информация за филма

Vacation 2015
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

За създаването на филма

20.8.2015  |   синефиш.бг
Следващото поколение Грисуолд отново е на път. ВАКАНЦИЯ е новата щура комедия на New Line Cinema с участието на Ед Хелмс (поредицата „Ергенски запой") и Кристина Апългейт („Водещият“), която разказва за поредното попътно злополучно приключение на фамилията. Филмът отбелязва режисьорския дебют Джонатан Голдщайн & Джон Франсис Дали.

Вървейки по стъпките на баща си и в стремежа си сплоти семейството си, вече порасналият Ръсти Грисуолд (Хелмс) изненадва съпругата си Деби (Апългейт) и двамата им сина с предложение да прекосят страната до „любимия семеен увеселителен парк – Уейли Уърлд“. Какво би могло да се обърка?

Към актьорския екип се присъединяват Скайлър Джисондо („Нощ в музея: Тайната на гробница") ​​и Стийл Стебинс („A Haunted House 2") като синовете на Ръсти, Джеймс и Кевин; Крис Хемсуърт (поредицата „Тор") в ролята на Стоун Крендъл, дразнещо преуспелия зет Ръсти; Лесли Ман („Отмъщение по женски"), като съпругата на Стоун и сестрата на Ръсти - Одри; а Бевърли Д'Анджело и Чеви Чейс се завръщат в ролите на Елън и Кларк Грисуолд от класическите „ваканционни" комедии.

Голдщайн & Дали („Шефове гадняри", „Облачно с кюфтета 2") са съавтори на сценария, базиран на героите на Джон Хюз. Дейвид Добкин („Съдията", „Ловци на шаферки") и Крис Бендер („Семейство Милър", "Шефове гадняри 2") са продуцентите на филма, заедно с Марк С. Фишър, Джеф Клийман, Тоби Емерих, Ричард Бренер Самуел Дж. Браун и Дейв Нющадлер са изпълнителни продуценти.

Творческият екип зад кулисите се състои от оператора Бари Петерсон („Семейство Милър "), художника Бари Робинсън (‚Ловци на шаферки“), монтажиста Джейми Грос и дизайнера на костюми Дебра Макгуайър („Приятелю Тед"). Музиката е от Марк Мадърсбах.

Ах, лятото! Тези идилични месеца между Денят на загиналите във войните и Деня на труда, когато децата не са на училище и мама и татко най-накрая могат да прекарат известно време с тях и всички да са заедно. Всеки има приятни спомени от семейните почивки, някои приятни, някои ... не толкова. Подобно на сватбите, събиранията и погребенията, и ваканциите никога не протичат по начина, по който са планирани. Понякога се объркват. Ужасно се объркват...

Известното със своите собствени развлекателни премеждия семейство Грисуолд отново са на път за ваканцията. Но този път порасналият Ръсти Грисуолд е на седалката на шофьора, заедно с жена си и двамата си сина.

Първата класическа комедия за семейство Грисуолд се появи на екран преди повече от три десетилетия - „Ваканция" разкри по изключително комичен начин на публиката бедствията, които могат да сполетят едно семейно пътуване през страната. Кларк Грисуолд, съпругата му Елън и техните деца Ръсти и Одри се бяха запътили към Уейли Уърлд, любимата приключенска дестинация на Америка, и това се превърна в незабравима екскурзия за феновете по целия свят, която пожъна голям касов успех. С течение на годините семейство Грисуолд заведе публиката на „Европейска ванакция", „Ваканция в Лас Вегас ", и дори сподели своята „Коледна ваканция".

И сега те се завръщат, малко по-възрастни, но не и помъдрели. Ед Хелмс е в ролята на Ръсти Грисуолд, който е поел щафетната палка от баща си Кларк, твърдо решен да заведе собственото си семейство до разрасналия се още повече увеселителен парк Уейли Уърлд. И съответно скандалните ситуации по пътя също нарастват неимоверно.

Сценаристите на „Шефове гадняри“ Джонатан Голдстейн и Джон Франсис Дали са сценаристи и режисьори на филма, който е техен дебют в игралното кино. И двамата са заклети фенове на поредицата, особено на първата част.

„Ние обожаваме „Ваканция“; тя е легенда. – уверява ни Голдщайн. – Посветихме новият филм най-вече към хората, които познават и обичат оригинала, но сме сигурни, че ще се хареса и на онези, които не са запознати с него."

Дали се съгласява: „За новата „Ваканция“ беше важно да може да се гледа и като отделен филм, въпреки че отдава почит на класическия си предшественик."

„Сценарият е ужасно смешно, съвременен, свеж и оригинален, и все пак е в хармония с комедийните стойностите на оригиналния филм. – заявява Хелмс, който е силно развълнуван да се присъедини към семейството. - Това е повече изключителна творческа възможност. Що се отнася до мен, аз приемам Чеви Чейс и Бевърли Д'Анджело са комедийни кралски особи, и за мен е привилегия да съществувам в същата вселена с тях, а какво остава да бъда част от семейство Грисуолд."

Кристина Апългейт е Деби Грисуолд, популярно момиче в колежа, която се е омъжила за Ръсти. Апългейт също е ентусиазирана от продължението на „Ваканция“. „Аз съм голям фен на семейство Грисуолд и тяхната сага. Ние всички се събрахме в свят, създаден от Бевърли и Чеви. - казва Апългейт, която най-вече е привлечена от остроумния сценарий. – Сценарият е толкова остър и находчив, но все пак притежава емоционална душевност. Не може всичко да се заплита непрекъснато; има емоционална нишка, която е вплетена сред лудата комедия и щурите премеждия. Това беше един голям плюс за мен."

Интуицията на Голдщайн и Дейли убеждава Чейс и Д'Анджело да се завърнат отново като техните познати герои. Присъединяването на оригиналните актьори е истинска благословия за създателите на новата „Ваканция“ и присъствието им е вдъхновение за всички участници. „Това беше една сбъдната мечта. През цялото време бяхме по-скоро фенове, отколкото режисьори". - смее се Голдщайн.

Чейс, който се завръща като един от най-разпознаваемите – и смахнати - екранни бащи на света, а сега дядо, споделя: „Това, което хората сближава зрителите със семейство Грисуолд е техният оптимизъм. Независимо, че всичко, което може да се обърква се случва, те са решени да стигнат до Уейли Уърлд и според тях това е мястото, където всичко ще се оправи. Разбира се, това не се случва, но за това иде реч през цялото време. Те го искат толкова силно, а всички комични моменти по пътя правят пътуването наистина да си струва. Много ми хареса сценария и прочита на Джон и Джонатан и бях поласкан, че ме поканиха да се присъединя. - продължава той. - Мисля, че тази „Ваканция" ще накара хората в киносалоните много да се забавляват."

Д'Анджело, която отново влиза в ролята на Елън Грисуолд споделя: „Това е нещо като феномен, чието действие не е отминало. Мисля, че има нещо у Кларк Грисуолд, което докосва позната фамилна струна в хората, да сбъднат своя мечта, въпреки всички пречки. Смятам, че семейните ваканции на семейство Грисуолд олицетворяват именно това.“

И продължава: „Когато получих финалния сценария, започнах да се усмихвам още на третата страница. Обадих се на Чеви и казах: „Невероятен е. Това е смешно, наистина е много смешно." Екипът също е страхотен, режисьорите, продуцентите, Ед и прекрасната Кристина, актьорският състав просто е великолепен. Страхотно е да бъда част от това. "

Продуцентите Дейвид Добкин и Крис Бендър се присъединяват към разговора, за да преразгледат поредицата, към която изпитват голяма обич и са много развълнувани от почитта, която за Голдщайн и Дейли отдават към оригинала.

„Работил съм с Джонатан и Джон като комедийни сценаристи и преди, и знаех, че чувството им за хумор ще пасне на света на Грисуолд, - добавя Бендер, който твърди, че е гледал филмите повече пъти, отколкото може да брои. - Сценарият надхвърли очакванията ми, улавяйки специфичния комедиен тон на филмите. Това трябваше да са режисьорите."

Добкин обяснява: „Малко комедии устояват на изпитанието на времето по начин, по който тези филми го правят. И летвата е вдигната много високо. Ако не беше този невероятен сценарий на Джонатан и Джон, новата „Ваканция" никога нямаше да се появи. Беше ясно, че те имат визия за цялото пътуване, като сценаристи и като режисьори. И през цялото време се държаха като опитни професионалисти."

Голдщайн и Дали залагат същата склонност към лош късмет на Грисуолд и в ДНКто на наследника, за да задвижват колелото на комедията. „Ръсти е наследил това семейство проклятие, той е магнит за бедствия по време на почивка, - обяснява Дали. - Той се поставя на мястото на баща си с непоколебимата решителност на Кларк, че ще отидат там да се забавляват, каквото и да им струва, по дяволите."

Към актьорския състав се присъединяват Скайлър Джисондо и Стийл Стебинс като синове на Ръсти - Джеймс и Кевин; звездата Крис Хемсуърт пък е в ролята на Стоун Крендъл, дразнещо преуспелия зет Ръсти; а Лесли Ман е неговата съпругата и сестра на Ръсти, Одри. Следвайки друга традиция на поредицата по време на пътуването се появяват редица запомнящи се герои в епизодични роли: Рон Ливингстън, Кийгън-Майкъл Кий, Реджина Хол, Чарли Дей, Майкъл Пеня, Кейтлин Олсън, Норман Рийдъс, моделът на бански от Спортс Илюстрейтид Хана Дейвис и Колин Ханкс са само част от тях.

„Не мога да повярвам, че всички тези участници с такова желание се присъединиха съм продукцията, - казва Дали. - Искахме да наобиколим семейство Грисуолд с правдиви образи и невероятният актьорски състав направи точно това."

„Това е като да вземеш ключовете за колата на баща ти, - казва Голдщайн. – Толкова е вълнуващо да направиш едно кръгче."
Затегнете коланите. Чака ни едно диво препускане...
***
Ръсти е летял до Европа, когато е бил тийнейджър, а сега въздушните му пътувания са единствено между Саут Бенд и Чикаго, ежедневен 18 минутен полет с нискобюджетна авиокомпания. Но кой се нуждае от изпънати униформи или горещи стюардеси, когато разполага с перфектния живот в предградията с жена и деца, които с радост те очакват в края на всеки ден? И кой се нуждае от Париж, когато семейството ти обожава ежегодната ваканционна дестинация до хижа в Мичиган?

Тази вечна надежда е отличителната черта на Грисуолд и трамплин за създаване на изцяло нов пораснал Ръсти. Дали отбелязва: „Опитахме се да насадим у Ръсти непоколебимия позитивизъм на Кларк, но между тях има и разлики. Ръсти има свои привлекателни качества, включително и изключителна невинност като баща, която го прави истински задръстеняк."

Голдщайн добавя: „ У Ръсти е наслоена богатата и изпълнена с хумор семейна история, но беше страхотно да си позволим да го опишем как си го представяме като възрастен."

Всички са съгласни, че Ед Хелмс е най-добрият избор за тази трансформация, която ще прехвърли семейство Грисуолд в 21-ви век. „При създаването на наследник на пътуването на Кларк и Елън, ние знаехме, че Ед е идеален да поеме щафетата. В поредицата с Чеви и Ед зрителите ще се убедят, че двамата са истински баща и син. Ръсти е наследили известният оптимизъм на Грисуолд ." - казва Бендер.

Чейс признава: „Много харесвам Ръсти на Ед и колко много прилича на Кларк в някои отношения. Ед е невероятен и беше много забавно да работим заедно."

Хелмс незабавно потвърждава участието си, заинтригуван, че „Ваканция" не е римейк, а продължение. „За мен бе чест да приема ролята, - казва той. – Харесва ми, че Ръсти вече е баща. Бях много надъхан да го изиграя, защото, въпреки че толкова много велики актьори са го пресъздавали като тийнейджър, досега никой не е влизал в кожата на възрастният Ръсти. Гледах на този герой като на напълно оформено човешко същество, което добре си е прекарвало през младежките години. Мисля, че на практика възрастните са различни от своите тийнейджърски версии. Затова много се вълнувах, че ми се отдава случай да започна на чисто".

Добкин потвърждава: „Ед съумява да се движи безпроблемно между емоционалната работа и комедията и винаги знае къде е най-тънкия момент на сцената."

И Ръсти определено е син на баща си.

„Крушата не падна по-далеч от дървото, - потвърждава Хелмс. - Той не се стреми към величие, но е много сериозен и ентусиазиран баща. Той е готов да се бори, за да поправи нещата, когато се объркат и може да сте сигурни, че семейството се забавлява. Дори няма значение, дали в действителност се забавляват, стига само да се усмихват и да казват, че е така. Това е почти достатъчно за Ръсти и аз мисля, че е тази черта я е наследил от Кларк. У Ръсти има много нездравословен, но впечатляващ по размер, отказ да приеме понякога реалността."

Голдщайн отбелязва: „Ръсти си представя, че семейството му е много по-функционално, отколкото е в действителност. Той си мисли, че дава смисъл на живота им всеки ден щом се прибере у дома. И е убеден, че жена му е толкова щастлива, колкото и в деня на сватбата им."

В действителност децата не изпитват уважение към него. А и жена му не е толкова щастлива.

Описвайки несиметричните семейни връзки на героя си, Хелмс споделя: „Деби е огромна награда за Ръсти, невероятно е каква забележителна жена има той до себе си. Сигурно е, че Ръсти вероятно се е влюбил и е предложил брак доста набързо, защото е чувствал, че в някаква степен не е на нейното ниво. И тя може да изчезне, затова по-добре да я върже."

Апългейт си прекарва страхотно като по-добрата екранна половинка на Хелм. „Невъзможно е да останеш равнодушен към въплъщението на Ед като Ръсти; неговата детинска наивност и радост са заразни, беше чудесно да го наблюдавам."

„Още в началото на снимките Кристина и Ед проявиха химията, на която се надявахме. Те просто избликна, - спомня си Бендер. - Знаехме, че ни трябва нещо специално."

Хелмс казва за своята екранна партньорка: „Кристина едно от най-симпатичните човешки същества, които някога съм срещал. Тя е идеалният избор за Деби и внесе голяма динамика в отношенията между Ръсти и Деби. Тя е професионалист с изключителни инстинкти и знае как да направи една сцена смешна по много специален и естествен начин."

Преди да срещне Ръсти, Деби е била в колеж и е имала свои планове, дори донякъде е била бунтарка. Но после се е омъжила, родили са се децата и сега нещата са се променили. Апългейт заявява: „Тя вероятно се нуждае от Ръсти, той е толкова земен. Но дори и ако сте щастливи и доволни, идва време, когато гледате как децата растат и вече не се нуждаят от толкова грижи като преди; и ти искаш да бъдеш отново личност. Това се случва с Деби. Хареса ми това, че тя не е описана като типичната подкрепяща съпруга. Тя има кураж, цепната е в устата и си има мнение. Тя е отделна персона."

Тя също крие тайна от времето преди да познава Ръсти. И това ще го разтърси доста силно.

"Не мога да кажа достатъчно добри неща за Кристина, които да я опишат. Тя просто успява. – казва Голдщайн. – Отначало ние наистина не знаехме какво да очакваме; никой от нас не се беше срещал с нея преди, а тя се държа малко срамежливо и не стана ясно как ще пресъздаде Деби. Но когато направихме първия прочит на сцената и тя се трансформира в една луда, жизнена героиня. Ние само й подавахме репликите, и тя направи всичко съвършено."

Докато Ръсти лети със самолети в блажено неведение за състоянието на семейството си, Кларк и Елън Грисуолд управляват малък хотел в Сан Франциско. Чейс и Д'Анджело са щастливи да изиграят отново скандалния дует на екрана.

„Няма друг като Кларк. Той все още е си е същия посредствен човек, който би искал да си мисли, че не е такъв. – признава си Чейс. – Той е любимият ми герой, но аз нямаше да се съглася без Бевърли до мен, разбира се. Така или иначе тя ми е като втора съпруга, около мен е през цялото време и идва да притеснява жена ми. И мен притеснява, а аз пък - нея." - смее се актьорът.

„Между нас се получи химията от първия момент, когато се срещнахме. Нашата странна и смешна връзка ни помогна толкова лесно да се вмъкнем в образите на Кларк и Елън. – съгласява се Д'Анджело. – Не знам как се случва, просто става. Взимаме го един от друг, или поне аз го получавам. - усмихва се тя и добавя. - Страхотно е, че Кристина и Ед имат същата тази връзка."

Апългейт споделя: „Аз съм голям фен на Бевърли Д'Анджело. Исках да бъда като нея от момента, когато я видях в "Коса". Освен това, разбира се, съм израснала с филмите на Чеви и всичко, което той е правил. Така че, имах възможността да участвам в една сцена с две от най-големите радости в живота ми. Беше страхотно."

„Чеви има дълбоко влияние върху целия ми живот, - казва Хелмс. - Аз правя това, което правя, отчасти заради Чеви Чейс. Затова неговото присъствие и на Бевърли ми носят особена тръпка и придават огромен стойност на целия проект."

Докато Ръсти е регионален пилот на безименна авиокомпанията, зет му Стоун Крендъл, е на върха на славата си с прогнозите по телевизията, и сега е на прага на още по-голям успех. Той притежава ранчо, добитък и редица мъжки играчки, които доказват неговото ниво. И тъй като пътуването излиза от контрол, логично е Ръсти и семейството му да застанат на прага му.

За да открият перфектния мъж, който може да изиграе Стоун Крендъл, създателите на филма просто е трябвало да търсят някой бог, или поне един от тях. Крис Хемсуърт, който няколко пъти вече е спасил света като митичния Тор, е развълнуван да се присъедини към продукцията. „Израснал съм с поредицата „Ваканция“ като повечето хора на моята възраст, така че нямах колебания с отговора си. - казва Хемсуърт. - Това също е и възможност да направя нещо различно. Хареса ми сценария, героя, актьорите. Трябваше да изиграя безмозъчен тип, знаех, че ще е много яко."

Хемсуърт описва персонажа си „евтин синоптик, който си пада малко задник и има доста старомодни възгледи за света. Нещата при него се получават единствено, защото е изключително чаровен и хората някак си са склонни да му простят тъпотиите."

Въпреки че Хемсуърт е известен като драматичен актьор, той е хвърлен в дълбоките води на комедията заедно с останалата част от актьорския състав.

„Той беше поразителен, точно толкова смешен и симпатичен, колкото искахме да бъде. - отбелязва Дали. – Нали знаете има хора, които са толкова красиви, че искаш да ги мразиш, но в крайна сметка просто се мотаеш около тях."

Хемсуърт описва връзката на Стоун със съпругата му Одри като „изключително сексуална, нищо повече. Това е може би единственото нещо, което ги свързва и за което са на едно мнение."

Егото на Стоун не е единственото огромно нещо у него. Щом става дума за размер, не може да подминем неговото мъжко достойнство. Стоун Крендъл е умопомрачително, епично надарен. За съжаление има навика да навира буквално в лицето на хората това свое физическо превъзходство, само прави нещата по-зле за Ръсти, който вече достатъчно губи по точки съревнованието между двамата...

Лесли Ман играе съпругата на Стоун и каката на Ръсти, Одри. Тя е работила и преди с Добкин, а и познава Дали още като тийнейджър, когато е участвал във “Freaks and Geeks.”

Дали отбелязва: „Одри гледа на света по-реалистично, отколкото Ръсти, но все пак и тя си живее в свой собствен свят. Има различни степени на заблуда в главата на Одри, и Лесли ги изобразява по толкова невероятен начин. Беше страхотно."

Скайлър Джисондо и Стийл Стебинс са най-младите попълнения в родословното дърво на Грисуолд. Хиляди деца от цялата страна и Ванкувър се явяват на прослушване за ролите на децата на Ръсти и Деби. Те са коренно различни един от друг и непрестанно създават драматично-комични сблъсъци на задната седалка. „Имахме късмет да открием двама невероятни млади актьори, - казва Голдщайн. - Те са най-добрите."
Джисондо играе по-големият син на Ръсти, Джеймс. „Винаги съм бил фен на старите филми, така че бях изгледал цялата поредица „Ваканция" за семейство Грисуолд". - казва той.

Джеймс може да е по-голям и по-висок, но той никога не е успял да надвие своя по-малък и изключително дразнещ и неприятен брат. Джисондо казва: „Джеймс е много възпитан и се чувства изключително неудобно в компанията на момичета. По-малкият му брат буквално му скрива топката по този параграф."

Стебинс играе по-малкия брат Кевин. „Невероятно е, че всеки знае кои са семейство Грисуолд; всеки е гледал поне един филм от „Ваканция", включително аз. Сценарият ме накара да се смея на глас, а освен това актьорите е много готини, - казва той. – Героят ми Кевин използва цинизми... много. Той командва големия си брат и просто да го размятва с повод и без повод. Джеймс е чувствителен, а Кевин очевидно не е. Много е забавно да се играе идиот" – смее се Стебинс.

„Единственият начин на Кевин да му се размине говоренето на някои от нещата, които той казва във филма е, ако е много симпатичен. И именно това е Стийл Стебинс." - казва Дали.

Ден след ден Кевин тормози Джеймс и сблъсъкът им само долива масло в огъня на вече излязлото от контрол пътуване. „Джеймс вероятно е наследил повече от чертите на Ръсти, отколкото на Деби. А Кевин с мръсната си уста, явно се е метнал на Деби". - отбелязва Апългейт.

„Скайлър и Стийл са интелигентни, поразително талантливи професионалисти и аз се радвам се, че имах честа да работя с тях". – заключава Апългейт.

Джисондо и Стебинс веднага се свързват с екраните си родители. Не се налага Хелмс да им прави смешни физиономии, за да се сближат.

Хелмс разкрива: „Кристина и аз изведнъж станахме странно грижовни. Тези деца бяха просто вълшебни. Те са сладки, умни, уверени и невероятно добри актьори; те са като малки комедийни гений роботи. По време на снимките те правят сцените по-смешни, отколкото си мислех, че ще бъдат. За мен бе огромна радост да работя с тях."

„Те наистина се трансформираха в едно семейство - семейство Грисуолд", - казва Добкин.

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg