Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Пазителят

ПЪЛНО СЪДЪРЖАНИЕ - Пазителят / информация за филма

The Giver 2014
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ПЪЛНО СЪДЪРЖАНИЕ

27.8.2014  |   синефиш.бг
ПАЗИТЕЛЯТ разказва историята за съзряването на Джонас (Брентън Туейтс), млад мъж, който живее в наглед утопичен свят, в който всички изглеждат щастливи. Това чувство на хармония е създадено чрез изкуствено създаденото съществувание, в което общността е лишена от така наречената тежест на спомените. Хората нямат понятие за страдания, глад или насилие. От друга страна, няма свобода, няма избор, нито индивидуалност. С по една ежедневна инжекция, хората биват генетично променени да не изпитват чувства, нито да виждат цветове, като научно контролираната среда предотвратява всякакви визуални различия, които биха предизвикали усещания или променили техния наглед утопичен свят. Те живеят в еднаквост - идентични домове, идентични дрехи и идентична семейна структура.

Семействата в това необичайно общество са управлявани от Комитета, който събира съпруги и съпрузи, но те не зачеват двете деца, позволени на семейна единица - по едно момче и едно момиче, които се раждат от назначена "родна майка", а след това семейството подава молба за приемане на всяко дете. Семейната единица спира да съществува след като е изпълнила целта си да отгледа децата в контролирана среда. С остаряването си, децата забравят своите "родители".

Освен високата интелигентност, има нещо леко "различно" и изключително у Джонас - той има светли очи. На церемонията, където младежите научават своето признание, Първи старейшина (Мерил Стрийп) избира Джонас да наследи поста на Получател на паметта на общността. В тази най-почитана позиция, той ще стане пазител на древните спомени, отпреди времето на "Еднаквостта".

Джонас започва обучението си при настоящия Пазител на паметта, известен като Пазителя (Джеф Бриджис). Старецът е добродушен, но изморен от теглото на спомените. Неговото обучение изолира Джонас от приятелите му. Попивайки спомени от Пазителя, Джонас научава за радостите и удоволствията, както и за истинската болка, тъга, война и смърт в истинския свят. Докато пред него се разкриват мрачните и смъртоносни тайни на обществото, Джонас осъзнава, че образцовото общество, в което им е казвано, че живеят, всъщност е антиутопия, и лишавайки обществото от спомени, хората никога няма да изпитат радост, макар и да не изпитват страдания.

Заедно, Джонас и Пазителят стигат до извода, че времето за промяна е настъпило, че обществото е изгубило пътя си и спомените трябва да бъдат върнати. Изпитвайки емоции за първи път в живота си, Джонас се влюбва в приятелката си Фиона, и трябва да се надпреварва с времето, за да избяга и да спаси собствения си живот и живота на любимите си хора. Със силата на знанието, Джонас открива, че залозите са много по-високи, отколкото си е представял - въпросът е на живот и смърт за Фиона, малкия му брат Гейбриъл и дори Пазителя. Той трябва да се измъкне, за да успее да ги предпази - предизвикателство, което никой не е преодолявал дотогава

 
 

Снимки

 


 
Cinefish.bg Cinefish.bg