Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Помпей

Актьорският състав - Помпей / информация за филма

Pompeii 2014
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Актьорският състав

14.2.2014  |   синефиш.бг
Андерсън и продуцентите на ПОМПЕЙ събират група талантливи и привлекателни актьори, които ни предлагат вълнуващо драматично изпълнение на фона на предстоящия катаклизъм. «Разполагаме със силен сюжет и достоверни образи, - обяснява Болт. - Трябваше да намерим актьори, които толкова да ангажират публиката, че до времето, когато избухва вулкана, почти да е забравила, че идва катастрофа.»

Кастингът на централния образ в филма - Мило, предлага многобройни предизвикателства, особено след като героя е едновременно главна романтична фигура и безмилостен професионален воин.

«Мило е борец, - казва Андерсън. - Той е обучаван да се бие от шестгодишен и е много добър в това. В Римската империя гладиаторите идват от всички сфери на живота. Някои хора избират да бъдат гладиатори, защото в действителност може да се изкарват добри пари. Някои са по принуда, за да изплатят дълговете си. Някои - като Мило - са роби, които са хвърлени в битка.“

Но Мило не е обикновен роб. Неговата сила и хитрост на арената са подхранвани от години на гняв и решимост да отмъсти за убийството на родителите си. «В неговата история има усещане за съдбовност, - казва Андерсън. - Когато пристига в Помпей, той намира човека, който е уби близките му и решава, че боговете му помагат да си отмъсти.»

Кит Харингтън, познат на публиката като тъмния и мрачен Джон Сняг от популярната поредица «Игра на тронове», е избран да играе огнения келтски гладиатор. «Искахме свеж и вълнуващ актьор, който да изненада публиката, - казва Болт. – «Игра на тронове» е огромно телевизионно явление, но самия Кит до сега не е играл главна роля в голям филм като този. Той разполага с цялата палитра от емоции, харизма и, разбира се, физическо присъствие и възможности, необходими за тази роля.»

Актьорът споделя, че веднага е привлечен от ролята на Мило. «Знаех, че това ще бъде страхотен проект и исках да бъда част него. Обичам бойни филми, трагичната предистория и стремежа за мъст на Мило ми допаднаха. Тогава срещнах Пол. Той е много ентусиазиран и отдаден на това, което прави, знае много за киното от старата школа, а в същото време винаги е готов да експериментира с новите технологии.»

Историческият аспект на филма също допада много на Харингтън. «Участвал съм във филми за отминали времена и искрено им се наслаждавам, - казва той. - Историята на Помпей и изригването на Везувий ме привлякоха, като най-заинтригуван бях от гипсовите отливки на хората, попаднали в капана на пепелта. Много ми хареса идеята да вземем това ужасяващо събитие, да добавим доста интересни герои, и да го превърнем в едно визуално забавление.»
Физически Мило е ролята с най-високи изисквания, която актьорът някога е играл. «Бях на снимачната площадка всеки ден, а когато нямаше снимки, тренирах каскади, - разказва той. - Беше трудно, защото Пол е много взискателен към актьорите, но това ми харесва в един режисьор.»

«Тренировките му започнаха повече от месец преди началото на снимките. Кит със сигурност изглежда като кинозвезда, но не беше гладиаторите, от който имахме нужда в този момент, - казва Андерсън. - Той се съсредоточи изцяло върху изграждането на перфектната физика, която виждате във филма. Той наистина изглежда страхотно.»

«Силата на героя не е само физическа, - казва режисьорът. - Той има и силен характер. В началото на филма трябва да избави един кон от мъките му. Това е впечатляваща сцена и моментът, в който пленява сърцето на Касия.»

Дъщерята на едно от най-влиятелните семейства в Помпей - Касия, се завръща от обучението си в Рим, когато среща кервана роби, с който Мило пристига в Помпей. Интелигентна, независима и решителна, Касия е готова да наруши обичаите, за да получите това, което иска. За ролята на млада благородничка, създателите на филма се спират на австралийската актриса Емили Браунинг.

«Касия е много сложен образ и успехът на филма зависи от нея, - казва Андерсън. - Въпреки, че е още много млада, тя вече има многобройни проекти зад гърба си. Когато се срещнахме с нея, решихме, че химията между нея и Кит ще е наелектризираща. Това е от съществено значение, защото любовната история е сърцето на филма.»

Цялата страстна любовна афера между аристократка и роб се развива само 48 часа. «Те се срещат само няколко пъти и беше много важно тези срещи да са много динамични - отбелязва Андерсън. - Те дори не се докосват, просто се гледат един друг.»

«Емили свърши страхотна работа, - казва Болт. - Емоционалният център на филма е връзката между Мило и Касия. Емили Браунинг е много силна актриса и двамата заедно си пасват като двойка.»

Браунинг намира идеята за епичен екшън от римската епоха за особено вълнуваща. Нейното единствено притеснение било, че героинята й може да остане незабелязана. «Винаги съм искала да направя филм като този, - казва тя. - Но женските образи обикновено са малко скучни. Касия, обаче е умна и упорита. Тя дори на няколко пъти спасява живота на Мило. Замислена е и не се интересува от хората около нея, така че по-скоро е затворен характер.»

Връзката и с Мило обаче е почти мигновена, както и разбирателството между актьорите. «С Кит си допаднахме веднага, - казва тя. - Станахме добри приятели още преди да снимаме истинска любовна сцена, защото през по-голямата част от филма всичко между нас са няколко откраднати погледи. Първият път когато трябваше да се целунем беше ужасяващо, защото по това време се чувствахме почти като брат и сестра.»

Харингтън казва за партньорката си: „Тя притежава прекрасен баланс на един съвършен професионалист и е удоволствие да се работи с нея всеки ден. - и продължава. - Тя е много забавна на снимачната площадка, а това е важно качество, особено в изтощителни продукции като тази. За себе си мога да кажа със сигурност, че имам още един приятел.»

Непреодолимите класови различия не са единственото, което стои между младите влюбени. Квинт Атий Корв, арогантен и безскрупулен римски сенатор, е хвърлил око на Касия и се надява да я направи своя съпруга. Той е и главнокомандващ на римските войници, които са избили семейството на Мило.

За ролята на Корв създателите на филма се обръщат към носителя на Златен глобус® и Еми® Кийфър Съдърланд, добре известен на публиката с ролята си на Джак Бауър от хитовия сериал «24».

«Реших, че ще бъде интересно да вземем познат актьор, популярен като добрия герой, и хоп, да го накараме да играе лошо момче, - казва Болт. - Кийфър има самочувствието да бъде наистина възхитително правдоподобен злодей.»

Андерсън моли актьорът да канализира тъмната си ексцентрична енергия, която е виждал в по-ранните му превъплъщения като „Изгубените момчета» и «Бъди до мен». «За мен сякаш съществуват двама Кийфър Съдърланд, - казва режисьорът. - Имаме Джак Бауър, който е мрачен характер, но все пак е добър човек. На мен ми се искаше да се прояви и ранния Кийфър и той хареса идеята много.»

Продуцентът Дон Кармоди добавя: «Неговата работа като Корв е истинско откровение. Никога не съм го виждал да играе друга роля както тази и смятам, че наистина се справи великолепно. Той е един много страшен злодей.»

От своя страна Съдърланд казва, че се е включил в проекта заради качествения сценарий и хората, с които ще работи. «За мен, всичко започва със сценария, - казва той. - Бях много впечатлен от този. Диалогът е необикновен и има много красива любовна история, а аз много си падам по това.»

ПОМПЕЙ също така е възможност да работи с режисьор, на когото отдавна се възхищава. «Едно от нещата, които винаги намирам за най-интересно в актьорската работа е, че е плод на съвместно сътрудничество - нещо като спортен отбор, ако щете. Пол е събрал един от най-добрите отбори, които съм виждал.»

Според актьора визуално филмът е спиращ дъха, а в историята има по нещо за всеки от публиката. «Някои хора ще изживеят любовната история, - казва той. - Други ще харесат бойните сцени на арената, които са изключителни. За хората, които обичат историята, отношението към детайлите е несравнимо. Като цяло това е една красива, добре разказана история.»

Джаред Харис и Кари-Ан Мос играят родителите на Касия - Марк Касий Север и съпругата му Аурелия. Те са богата и амбициозна властна двойка в челните редици на помпейското общество. Харис, който е дипломиран класически театрален актьор, известен най-вече на публиката като Лейн Прайс в «Момчетата от Медисън авеню» и професор Мориарти в «Шерлок Холмс: Игра на сенки», казва, че се е присъединил към проекта, главно заради историческата му достоверност.

«Мисля, че всеки е чувал за Помпей, - казва Харис. - Пълното унищожаване на града и идеята, че се е случило толкова бързо е завладяваща по един страховит начин. Винаги съм искал да участвам в някой гладиаторски филм. Обичам този период от историята и умолявах Пол да ме хвърлят на арената. Знам как да се бия с меч, но на него обаче не му допадна идеята.»

Най-богатият човек в Помпей, Марк Касий Север има голям план за съживяване на града, но собствените му средства се топят и затова се нуждае от подкрепата на императора за своите проекти. Първоначално той не е смятал, че собствената му дъщеря ще е част от сделката.

«Той е бизнесмен, - казва Харис. - Един енергичен мъж, които се опитва да свърши добро дело. Помпей е претърпял земетресение около 18 години по-рано и голяма част от градът е разрушен. Открива се голяма възможност за хората да се включат в процеса на възстановяване.»

Корв, който е представител на императора, вижда ситуацията като възможност да се обогати и да грабне жената, която желае. «Север е добър човек с добри намерения, - според Харис. - Той обаче игнорира всички предупредителни знаци в преследването на тази единствена цел. В крайна сметка стига до там да търси помощта на престъпник, който може дори хладнокръвно да убива.»

Съпругата на Север Аурелия и дъщеря им Касия са независими жени, които казват каквото мислят. Аурелия също взема активна роля в плановете за развитие на Север. «По ония времена е било нормално римски жените да бъдат образовани, - казва Андерсън. - Север е интелигентен човек, но се усеща, че и бракът, и бизнесът му се управляват до голяма степен от Аурелия.»

Възможността да изиграе такъв силен женски персонаж е изключително привлекателна за Мос. «Помпей е бил с много модерна култура и жените от висшата класа са имали влияние в обществото, - казва тя. - Аурелия определено е императрицата на това място. Тя въплъщава благодат и сила, както и смирение. Тя и нейният съпруг имат силен брак, в който са много равностойни.»

«Сценарият е чудесна комбинация от сюжет, характери, действие и история. - допълва актрисата. - На този етап от живота си обичам да научавам нови неща. По време на проучванията открих толкова много неща, които ме изненадаха. Като си по​​мислех, че всичко това се е случило наистина, получавах прилив на вдъхновение.»

Най-свирепият противник на Мило на арената става най-силният му съюзник извън него, след като плененият келт се сприятелява с Атик - африкански гладиатор, който е на прага да спечели свободата си. Атик и Мило откриват истинско приятелство и взаимно уважение, знаейки, че в крайна сметка ще се изправят един срещу друг в битка на живот и смърт.

Атик се играе от Адауалей Акиднойе-Агбажей, мистериозния господин Еко от телевизионния сериал «Изгубени». «Аде придаде тежест и достойнство на ролята, - казва Андерсън. - Понеже е ново лице за много от кинолюбителите, той играе този образ без да навява асоциации от други роли.»

След толкова години робство, Атик е на една последна победа от свободата, според римския обичай. «Той се довярва и вярва в римските закони, - казва Андерсън. - Тези гладиатори имат кодекс на честта, с който живеят. Това което правят е брутално, така че за тях живота и смъртта са свещени.»

«Толкова силна и героична роля не се появява често, - казва Акиднойе-Агбажей за своя герой. - Рядко в екшън филми като този, има толкова драматични и напълно развити образи. Сценарият не се опитва да избегне факта, че тези двама мъже са на път да се изправят един срещу друг в смъртоносна схватка, но същевременно ​​могат да открият приятелство и уважение един към друг. Атик е само на едно убийство от възможността да стане свободен човек, и това е единствената му цел в живота. Мило не му е безразличен, но няма да се остави да загуби. Смъртта на Мило означава свобода за Атик.»

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg