Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Офицери и пешки

Журналистът и сенаторът: Мерил Стрийп и Том Круз „мерят” интелект в Уошингтън град - Офицери и пешки / информация за филма

Lions for Lambs 2007
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Журналистът и сенаторът: Мерил Стрийп и Том Круз „мерят” интелект в Уошингтън град

02.11.2007  |   синефиш.бг
Двама от най-известните и награждавани звезди на нашето време оглавяват актьорския екип на „Офицери и пешки”: Мерил Стрийп и Том Круз, които досега не са си партнирали на екрана, като се превъплъщават в ТВ журналистка Джанин Рот и американския сенатор Джаспър Ървинг в разгара на един кратък, но жизненоважен разговор. Те имат възможността да покажат на преден план два правдоподобни човешки образа, които са въвлечени в една от най-ожесточените и сериозни войни за надмощие: медийната свобода на словото срещу политическата сила.

Героинята на Стрийп пристига в офиса на сенатор Ървинг, без да знае какво иска той. Преди години, тя написва статия, която подпомага амбициозен млад политик да влезе в ролята на спасител на своята партия и оттогава той й е благодарен. Сега той отново се надява на нейната подкрепа за една история, която евентуално ще има много по-значимо въздействие върху „войната срещу тероризма” и неговите собствени президентски аспирации. Единственият проблем е, че този път Рот, която е виждала колко лесно медиите могат да се забъркат в политически интриги, не може да бъде убедена толкова лесно в тази кауза.

Двукратната носителка на Оскар® и почти целогодишно номинираната Стрийп е имала възможността да работи с много от най-добрите сценаристи и кинодейци на своето време – и въпреки това творбата на сравнително младия сценарист Матю Карнахан я привлича към „Офицери и пешки” много преди да узнае за включването на Робърт Редфорд. „Мисля,че Матю има усет за интелигентен и агресивен диалог, подобно на Дейвид Мамет, но не съвсем -по-различно е, отговаря на неговото мислене, а това е голяма рядкост”, отбелязва тя. „Сценарият е като една великолепна пиеса, която се характеризира с непосредственост и енергия. Това е поглед върху важните теми на деня и същевременно носи емоционалния заряд на филм за хора, които са значими за нас”.

Стрийп продължава: „Аз се интересувах много от начина, по който историята разказва за индивидуалната отговорност и ангажираност с проблемите – идеята за това, че „аз съм пазителят на своя брат по съдба”. Филмът също така се занимава с въпроса за отговорността, която носи всеки гражданин в една демократична страна и колко тежи наистина”.

Тя е привличана по особен начин към моралната дилема на Джанин Рот: да играе или да не играе с политик, който иска да се възползва от нея, за да „продаде” сензацията си за смъртоносна военна операция. Стрийп веднага разбира какви мисли минават през главата на Рот в такива вълнуващи, но опасни обстоятелства. „Тя е много уважавана жена на 50 г. със задължения към семейството си и знае, че не биха я наели, ако съществува най-малката вероятност да бъде уволнена”, обяснява Стрийп. „Така че има доста обстоятелства, които биха били смекчаващи, ако тя изкаже мислите си в действителност”.

За Стрийп, както за героинята й Джанин Рот, е пределно ясно какви ще са последиците от нежеланието на пресата да рискува всичко, за да отрази цялата истина в рамките на едно демократично общество. „Ние сме зависими от свободната преса да ни подаде вярната информация, за да вземем решения, които са емоционални”, отбелязва тя.  

Както самата тя описва себе си, Стрийп  е „пристрастена към четене на пресата” и винаги е била запленена от живота на репортерите от женски пол. „Кристиан Аманпур е моята героиня”, казва тя. „Възхищавам се истински на хора, които излизат на предните линии, за да ни донесат историята – хора, които не се повлияват от емоциите и не залитат в една или друга посока. Но това, което не иска да Ви каже такъв тип жена, е по-трудното нещо за разкриване  -- и това е нещото, което я прави толкова интригуваща”.

Стрийп изпълва своята роля с нюанси, които разкриват вълнение под хладнокръвната повърхност на г-жа Рот. Тя с особена наслада се впуска на пълни обороти в едно съревнование на интелектите със своя партньор - героят на Том Круз, схватливият сенатор Ървинг. „Исках да внеса в образа един вид танцувален интелект – никога не можеш да бъдеш сигурен дали тя или сенаторът е водещият”, казва Стрийп. „Джанин прилага един трик, при който всъщност тя е водещата, но не желае да изглежда по този начин. За нея всичко се свежда до това как да получи онези въпроси, без да буди враждебно настроение у човека, в който се крият”.

Веднъж стъпила на снимачната площадка, Стрийп черпи вдъхновение от изпълнението на Том Круз – единият образ допълнително изостря и засилва нюансите на другия. „Той ми напомня на  комбинация между Рик Санторъм и Джон Едуардс”, отбелязва тя. „Том създава впечатление за един силен човек, който има реален шанс да се превърне в бъдещето на своята партия. Нашите сцени бяха като своеобразен дуел, с финтове и удари - два обосновани аргумента един срещу друг. Целта на Джанин е да скрие това, което чувства, за да получи историята, а целта на сенатора е да се отнесе в друга категория и да покаже как би искал да бъде запомнен – интересно е как всичко това ще се разиграе”.

Последният път, когато Стрийп е работила с Робърт Редфорд, е в качеството на негова партньорка в одобрения от критиката „Извън Африка” и оттогава двамата завързват приятелство, зародило се и от тяхната обща любов към природата. Този път работейки под режисурата на Редфорд, тя открива нови неща за своя приятел. „Навремето той беше звезда от огромна величина и аз благоговеех пред него”, признава тя. „Но сега гледам на двама ни като ветерани в киното. В ролята на режисьор той е толкова умен, има познания в толкова различни области и аз изцяло му се доверих.  Това е вид проект, с който не се е занимавал досега, но винаги подхожда към материята в нейната цялост. И аз бях изненадана как направи тези три истории да изглеждат като една, като същевременно им придаде такава острота и трогателност”.

Редфорд е във възторг от създалата се възможност да работи в качеството си на режисьор със своята добра позната и казва, че съжалява само за това, че няма общи сцени с нея. „Щеше да бъде прекрасно да работя с нея в този филм и като актьор, но това е различно взаимодействие”, казва той. „Хубавото е, че докато режисирах, вече бяхме изградили това доверие между нас  следствие на всичко, което бяхме преживяли заедно като актьори, и си сътрудничихме, защото аз я поканих да допринесе с каквото поиска по отношение на импровизацията”.

Том Круз и Мерил Стрийп са като ин-янг. От самото начало Редфорд е възторжен от факта, че Круз ще играе ролята на този дълбоко идеалистичен, пламенен и амбициозен сенатор Ървинг, защото знае, че образът няма да е обрисуван само в бели и черни краски, а някъде по средата. Круз допринася с вродената си комбинация от лични качества – интелигентност, харизма, убедителност, излишно е да се споменава и тази усмивка за милиони – Редфорд вижда в него кандидата, който с бързи обороти се издига до политическа власт.

„Щеше да бъде прекалено лесно да направим сенатора един злодей със засукани мустаци, а и това би довело до провал. Той има легитимна гледна точка и трябва да я покаже по автентичен начин”, отбелязва Редфорд. „Това, което прави Том толкова интересен за зрителя, е факта, че той притежава особен интензитет и енергия, които засилват представата за човек, който истински вярва в това, което прави, но има и своите собствени интереси”.

Въпреки че н е познат като един от най-известните и най-добре платени холивудски звезди, Круз си е изградил репутация на актьор, който приема неочаквани и тежки роли. Трикратно е номиниран за награда Оскар® за своите изключително разнообразни превъплъщения - парализиран ветеран от Виетнам във филма на Оливър Стоун „Роден на 4-ти юли”; спортен агент в разгара на морална криза в „Джери Магуайър” на Камерън Кроу; Франк Маки, агресивния прелъстител на женски сърца във филма на Пол Томас Андерсън „Магнолия”. Въпреки това, ролята на сенатор Ървинг разкрива нови хоризонти пред него.

В ролята си на Ървинг той е един човек, който се вълнува от твърдото лично убеждение да се рискува живота на американци. „Тази роля беше голямо предизвикателство за мен като актьор и не наподобява по нищо тези, които съм играл досега”, обяснява Круз. „Джаспър Ървинг е човек с обширни познания за правителството и военните и наистина вярва, че това е най-добрият начин. Не можех просто да го изиграя като герой. Усещах, че трябва да се превърна в този човек, за да го разбирам. Трябваше и да направя някои проучвания”.

За да се поразрови по-дълбоко в жарките аргументи в полза на засилена военна агресия, Круз се потапя в книги, за да прочете и научи повече. „Прекарах доста време припомняйки си за консервативното мислене, за съвременното управление, за актуалната политика на външните работи”, разказва той. „Трябваше да се превърна в Ървинг като се разровя в това, което знае той. Имал съм късмета да разговарям с хора на високо равнище, които са били открити с мен и са споделяли своите виждания по тези въпроси”.

Той трябва да намери най-динамичния подход за взаимодействие с Мерил Стрийп в ролята й на журналистка, за да създаде едни вълнуващи сцени, които се разиграват само на няколко стотина квадратни метра офис пространство”. „Нямах търпение да изиграя тези сцени с нея, за да пресъздам това страхотно надиграване на интелектите”, признава Круз. „Вече доста е казано за Мерил Стрийп, което може да бъде казано за нея като актриса и всичко то е вярно. Тя е една изключително силна жена и една невероятно талантлива актриса. Беше като сбъдната мечта да работя с нея”.

Ключът към техните съвместни сцени е да накарат публиката да усети наелектризираната атмосфера помежду им. „Динамиката между тях е много вълнуваща, защото те прескачат от един конфликт на друг и това париране на интелектуално ниво е голямо предизвикателство за едни актьор, което е и доста забавно”, казва той.

По време на снимките, Круз открива, че стилът на режисура на Редфорд е незаменим. „Неговата работа винаги се фокусира върху героите, но едновременно с това и върху историята и структурата, за да се усети не само автентичността, но и напрежението и драматизма”, твърди Круз. „ За мен беше чест да работя с него”.

 
 
[+] cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
30/100
 
Далече под нивото на Робърт Редфорд.
Cinefish.bg
Среден резултат: 30/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg