Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Assassins Creed

ИСТОРИЧЕСКИ КОНТЕКСТ - Assassins Creed / информация за филма

Assassin's Creed 2016
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ИСТОРИЧЕСКИ КОНТЕКСТ

14.12.2016  |   синефиш.бг
Един от най-големите успехи на франчайза Assassin’s Creed е интелигентното комбиниране на историческите факти с премерена доза фантазия. Асасините и тамплиерите са две реални групи, чиито философии са диаметрално противоположни. Обгърнати в тайнственост, техните мотиви са повод за много спекулации.

Асасините произхождат от ислямската секта исмаилити, от течението низари. Те са таен орден, последователи на  загадъчен персонаж, известен като Стареца от планината. В течение на 300 години, асасините убиват стотици важни мишени, и името им се превръща във дума за  наемен убиец (assassin). Кръстоносците разказват особено страховити неща за тях, а легендата е допълнително украсена в разказите на Марко Поло за кръстоносните походи.

Тамплиерите, от друга страна, са били християнски орден, установен в продължение на почти два века по време на Средновековието. Официално забранен от Римокатолическата църква, в Ордена на тамплиерите членуват някои от най-важните и всяващи страх фигури на онова време, като успяват да наложат огромна власт и влияние, до разпускането им през 1312 г. Внезапното разформироване, в разгара на тяхната власт, води до убеждението, че организацията просто се оттегля зад кулисите, откъдето продължава да упражнява своето влияние.

Assassin’s Creed  представя един свят, в който нито една от тези групи не е напълно изчезнала, и водят тиха, многовековна война един с друг, като решават хода на човешката история със своите действия. Много исторически личности са основни действащи лица във видеоигрите, което се използва и във филма, като например образа на Томас де Торквемада, в ролята на тамплиерски лидер, когото асасините трябва да спрат, по време на най-бруталните дни на испанската инквизиция.

Кроули разказва: „В света на Assassin’s Creed асасините са герои, които действат прикрити и невидими, в противовес с типичния воин на кон, въоръжен с огромен меч и щит. Асасините имат скрити ножове, прикрепени към китките с кожени ленти, и използват тези оръжия, за да могат да убиват отблизо.”

Асасините се водят от няколко основни принципа, като един от тях е от първостепенно значение: те действат в тъмнината, за да служат на светлината. „Основният им похват е да са на невидими пръв поглед, - продължава Кроули. - Те са много добри в прикриването си. Силнатаб им страна е сливането им с група хора, сред която да създадат огромен хаос, тъй като никой не е очаквал да бъдат там."

Асасините са отдадени да защитават свободната воля, докато интересите на тамплиерите са власт и подчинение на независимите народи. „Тамплиерите искат ефективно да контролират всичко, да правят живота предвидим и премахват всички възможни рискове, - казва Кроули. - Това е много тоталитарен подход.”

Изключителното внимание към историческия детайл, е нещото което помогна на Assassin's Creed да се превърне в събитие сред геймърите. Това е водещо и при оформяне на новия филм, споделя Кроули – да се използват историческите факти за водеща светлина при изграждането на зашеметяващи декори и снимачни площадки. „Този фокус ни накара да свършим страхотна работа по отношение на костюми, оръжия и бойни стилове, - казва той. - Едно от най-вълнуващите неща, които направихме за филма, бе пресъздаването на  историческото auto-da-fe, когато по време на испанската инквизиция постоянно се арестуват и горят хора на клада. Това е начин да се демонстрира власт и контрол, и управляващите да се отърват от тези, които считат за еретици. Бе нужна огромна изследователска работа и много усилия от всички наши екипи, за да го пресъздадем точно.”

Именно чрез историческото изследване на Испания от 15-и век и на самата игра, Кързел намира света на филма. „Не бях запознат с играта, - казва той. - Но бях доста впечатлен от нивото на детайлност, усилията и страстта в нея. Тя притежава историческа цялост и за мен не е просто едно забавление. Усеща се силно единство на всички елементи - разказ, визия, звук и култура. Беше много вдъхновяваща. Взехме идеи, които започнахме да развиваме, точно както ако адаптирахме книга - кое е най-интересното нещо тук, кои са нашите герои и какъв е техния път?”

Режисьора обръща внимание и на най-малкия детайл за да направи историята достоверна и жива. Това желание води до решението историческото действие по време на Инквизицията да се постави с испаноговорящи актьори. „Бяхме твърдо решени да накараме публиката да повярва, че този свят и тези герои съществуват, - добавя Кързел. - Исках да бъде невероятно и завладяващо преживяване, което комбинира екзотични светове с динамични екшън сцени.”

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg