Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Началото на мрака

АДАПТИРАНЕ НА ЕДНО КЛАСИЧЕСКО ПРОИЗВЕДЕНИЕ - Началото на мрака / информация за филма

The Seeker: The Dark is Rising 2007
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

АДАПТИРАНЕ НА ЕДНО КЛАСИЧЕСКО ПРОИЗВЕДЕНИЕ

31.10.2007  |   синефиш.бг

 „Бях добре запознат с поредицата на Сюзън Купър, „Началото на Мрака”, от доста време насам”, казва Плат. „Всъщност Сюзън и нейният бивш колега по перо – покойният велик актьор и писател Хюм Кронин – бяха много близки мои приятели. Винаги съм следял тези поредици с голям интерес заради потенциала им да се превърнат в материал за широкия екран. Един ден имах повод да звънна на Сюзън, за да я питам как е и да й пожелая всичко най-добро, и просто между другото я попитах какво става с опцията да превърнем поредицата във филм, а тя ми каза: „Колко странно,че ми се обаждаш точно днес, защото опцията изтича в края на деня.” Помислих си, че това си е чист късмет и може би Хюм Кронин ни е гледал отгоре и ме е накарал да й се обадя”.

За Плат, няма сценарист, който да може да пресъздаде по-добре „блестящото литературно творение” на Сюзън Купър, от Джон Ходж. „Тъй като филмът е предназначен за всички възрасти, но съдържа много мрачни елементи, както и усещане за мистерия и поличба, а това са неща, които винаги присъстват в сценариите на Ходж, той бе най-удачния избор за тази цел”, казва Плат.

Тъй като историята се върти около голямата борба срещу силите на злото, тези сцени са основния екшън-елемент във филма. За Ходж се оказва истинско предизвикателство да адаптира тази история за широкия екран като превърне една приказка в истинско преживяване“.  Книгата е с лирично звучене, а действието е плавно, т.е. не е комерсиална по начина, по който днешните автори на книги за деца пишат повечето си творби с мисълта да се превърнат в киноленти. „Книгата не е структурирана по този строг начин”, твърди Ходж. Нужни са основни изменения, за да може творението на Сюзън Купър да се превърне в едно вълнуващо приключение на екрана.

„В основата си това е историята на едно 14-годишно момче на име Уил Стентън, което изведнъж попада насред разразилата се борба между доброто и злото, които се наричат Светлината и Мрака”, обяснява сценариста Джон Ходж. „Уил разбира, че не е просто едно обикновено 14-годишно момче, но е всъщност някой на име „Търсача”, който има необикновена интуиция и талант, както и  една специфична цел - да намери 6 малки знака, в които е скрита силата на Светлината”.

„На този етап от историята с надигането на злото, той трябва да намери тези 6 знака, да възстанови силата на Светлината и след това да победи Мрака”, продължава Ходж. „Това, което най-много ми харесва е фактът, че това е история за едно съвременно, истинско момче, което има семейни проблеми и се бори с пубертета – за мен това се крие в душата на тази книга. И отгоре на всичко, трябва да спасява света”, каза Ходж, с усмивка.

„Една разлика с оригинала, че Уил Стентън е американец, а не англичанин, и се мести на острова със семейството си. Според режисьора, този сценарий внася известна доза драматизъм в историята, тъй като от гледна точка на правенето на филми, този конфликт, който се получава когато едно американско семейство се премества да живее в Англия, допринася още за развитието на сюжета за сблъсъка между културите. Сякаш в почти всеки фентъзи филм трябва да си от Англия, за да ти се случи някаква фантастична история. В този аспект, Уил е американец, който се чувства като аутсайдер в новото си обкръжение. Защо това му се случва точно в този момент? Когато някой е чужденец в една страна, изглежда по-свойствено той да е човекът, на когото да се случват тези странни неща”, споделя продуцента Марк Плат. 

„Това, което най- ми допада в Уил е факта, че в началото той е много несигурен в себе си, но в течение на филма се променя и израства. Привлечен съм към образи, които са сложни и се променят. Този герой научава много неща за себе си и за целите в живота си.” 

Като цяло създателите на филма искат публиката да се забавлява по време на това вълнуващо приключение с Търсача. Плат обяснява, „скам да се забавляват на това пътешествие заедно с Уил Стентън докато той търси следите, които ще възстановят мощта на Светлината. Мисля, че всеки разказ, който ни кара да дадем най-доброто от себе си, да реализираме потенциала си, да се вдъхновяваме от ежедневието, е разказ, който е удовлетворяващ, трогателен и съдържа заряд от емоции, с които всеки от нас може да идентифицира. Надявам се, също така, че с този филм публиката ще преоткрие магията на книгите на Сюзън Купър и ще провокира хората да ги прочетат”.  


 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg