Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Лак за коса

БИОГРАФИЯ НА ЕКИПА - Лак за коса / информация за филма

Hairspray 2007
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

БИОГРАФИЯ НА ЕКИПА

09.7.2008  |   синефиш.бг
Адам Шанкман (директор, хореограф, изпълнителен продуцент)

        Адам Шанкман, майстор на комедията, способен да улавя чувствителността на всяка история е един от най-обичаните и комерсиално успешни продуценти на своето поколение.

        В момента Шанкман работи над “Bedtime Stories” на ‘Дисни’, в ролята на режисьор и изпълнителен продуцент. Той също така е и продуцента на филмите “Untitled Project” и “All Of Me”, базиран на продукция от 1984 г..

        Сред последните проекти на продуцента и режисьора са филмите “Premonition” и бокс-офиса “В ритъма на танца”, режисисран от неговия съ-хореограф Ан Флечър. Шанкман работи и като режисьор на семейния филм, превърнал се в бокс-офис “Деца на килограм 2”.

        Адам Шанкман започва своята кариера като режисьор с продукцията на ‘Columbia Pictures’, “Сватбеният агент”. Филмът, в чието сърце се развива любовната история между героите на Дженифър Лопес и Матю Макконъхи се превръща в хита на 2001 г.. Скоро след пожънатия успех, режисьорът става част от екипа на продукцията на ‘Warner Bros.’, “A Walk to Remember”, с участието на Менди Мур и Шейн Уест. През 2002 г., филмът е номиниран за наградите ‘Phoenix’ за най-добър семеен филм. По-късно Шакман режисира две продукции на ‘Дисни’ : “Нагоре с краката”, с участието на Стив Мартин и Куийн Латифа и “Умиротворителят”, с участието на Вин Дизел.

        Наскоро режисьорът, заедно със своя партньор, продуцента Дженифър Гибгот, подновява съвместната работа на компанията си ‘Offspring Entertainment’ и студията ‘Дисни’ и в момента те работят над няколко проекта.

        Освен режисьор, Шанкман е един от най-известните хореографи на комедиини и танцови представления, поставил своя подчерк на много известни комедии, драми, трилъри и анимационни филми. Сред проектите му се нареждат : “Семейство Адамс”, “Каспър”, “Инспектор Гаджет”, “Анастаcия”, “Човекът от джунглата”, “Boogie Nights”, “Маями” и “Семейство Флинстоун”, за който режисьорът е номиниран за наградите ‘Bob Fosse’.

        На 24 години, Шанкман започва да работи с влиятелния видео-режисьор, Джулиян Темпъл като хореограф на музикални видеоклипове. Един от първите му проекти е “I'm Your Baby Tonight” на Уитни Хюстън. Той създава хореографията за различни видеоклипове на изпълнителите : групата B-52, Бари Уайт, Аарон Невил, Шик и Стиви Уондър.

        Роден в Лос Анжелис, Адам Шанкман започва да се интересува от театър още в ранна възраст. След средното училище, той се премества в Ню Йорк, където посещава училището “Джулиярд”. След пет години като актьор и танцьор в Ню Йорк и местни театри, Шакман отново се връща в Лос Анжелис и започва да работи като професионален танцьор във видеоклиповете на изпълнители като Пола Абдул и Джанет Джексън. Той също така е част от шоуто на наградите на Академията през 1989 г..


Лесли Дискън (сценарист)

        Сред проектите на Лесли Диксън се нареждат филмите : “The Heartbreak Kid”, “Шантав петък”, “Аферата Томас Краун” (1999 г.), “Мисис Дауфайър”, “Overboard” и “Outrageous Fortune”.


Крейг Задан и Нийл Mерон (продуценти)

        Крейг Задан и Нийл Mерон, под техния банер ‘Storyline Entertainment’, работят като продуценти на положително приветствани от критици и зрители и награждавани игрални, телевизионни филми и различни тв-серии. За работата си в киното продуцентите са носители на шест награди ‘Оскар’, пет награди ‘Златен глобус’, единадесет приза за ‘Еми’, две награди ‘Peabodys’, две медийни награди ‘GLAAD’, приз от Фонда на актьорите ‘Nedda Logan’ и награда от Кампанията на човешките права. За своите реализирани проекти в телевизията, Задан и Мерон са номинирани за 66 награди ‘Еми’.

        Игралният филм, “Чикаго”, над който те работят като изпълнителни продуценти, с участието на Катрин Зита-Джоунс и Ричард Гиър, печели ‘Оскар’ за най-добър филм на годината. Номиниран за тринадесет награди на Академията, филма печели шест; от седем номинации за наградите ‘Златен глобус’, “Чикаго” отнася вкъщи три от тях, сред които е и награда за най-добър филм – мюзикъл или комедия. След единадесет номинации ‘BAFTA’, той печели две. Филмът е носител и на : три награди ‘SAG’; приз за най-добър филм на годината от Гилдията на продуцентите в Америка; Роб Маршал е удостоен със званието ‘Режисьор на годината’ от Гилдията на режисьорите в Америка; и не на последно място, музиката към филма печели награда ‘Грами’ за най-добър саундтрак.

        Сред последните проекти на Задан и Мерон е телевизионния мюзикъл “Meredith Wilson’s The Music Man’, представен през 2003 г. от телевизия ‘ЕйБиСи’ и номиниран за пет награди ‘Еми’.

        Работата им над продукцията на ‘ЕйБиСи’, “Life With Judy Garland: Me and My Shadows’ се превръща в огромен успех и е удостоена с тринадесет номинации за наградите ‘Еми’ и печели пет. Филмът е номиниран за три награди ‘Златен глобус’, като печели приз за най-добра актриса за Джуди Дейвис. От 256 филми от сезона, продукцията е с най-висок рейтинг за годината. Филмът също така е номиниран за наградите ‘DGA’, ‘PGA’, ‘WGA’, награда от Гилдията на редакторите, две награди ‘AFI’, три приза ‘Golden Satellite’ и награда ‘Prism’. Сред другите продукции на телевизия ‘ЕйБиСи’, над които са работили продуцентите се нарежда и “The Beach Boys: An American Family” (‘Storyline’), номинирана за три награди “Еми’. Късометражните серии са с най-висок рейтинг за сезона в графа демография.

        ‘Storyline Entertainment’ играе ролята на изпълнителен продуцент на новата версия на мюзикъла “Annie”, който печели две награди ‘Еми’, награда ‘Peabody’ и приз за любим тв-филм или късометражни серии от Телевизионната гилдия. От 252 тв-продукции от същия сезон, “Annie” е с най-висок рейтинг за годината. Актрисата Кати Бейтс получава номинация за наградите ‘Еми’, за ‘Златен глобус’, ‘SAG’, както и Амираканската комедийна награда за най-добра актриса в главната роля. Дебюта на режисьора Роб Маршал е удостоен с номинация за ‘Еми’, за най-добър режисьор и хореография, както и с номинация за наградите ‘DGA’. Популярното шоу е създадено за “Прекрасният свят на Дисни” и е най-гледаната продукция на телевизия ‘ЕйБиСи’ за цели две години, с невероятните 40 милиона зрители. Отново за ‘Дисни’ и ‘ЕйБиСи’, Задан и Мерон работят над тв-мюзикъла “Rodgers & Hammerstein’s Cinderella”, като изпълнителни продуценти. В продукцията участват Уитни Хюстън, Бренди, Джейсън Александър и Бернадет Петърс. Мюзикълът е номиниран за седем награди ‘Еми’ и си спечелва шесдесет милиона зрители.

        Пъривят проект на дуото Задан-Мерон в телевизията е филма-мюзикъл на ‘СиБиЕс’, “Gypsy” (1993 г.)., с участието на Бет Мидлър. Номиниран за единадесет награди ‘Еми’, мюзикълът е първи в историята получил награда за най-добра тв-продукция. Шоуто е номинирано и за три награди ‘Златен глобус’, сред които и приз за най-добър тв-филм. Бет Мидлър печели ‘Златен глобус’ за най-добра актриса, а филма е номиниран за наградите на Гилдиите на продуцентите и режисьорите на Америка, както и за наградите ‘ACE’.

        Сред другите проекти на Крейг Задан и Нийл Mерон се нарежда и тв-филма “The Reagans”, с участието на Джеймс Бролин и Джуди Дейвис. Продукцията е номинирана за седем награди ‘Еми’, сред които са и призове за най-добър тв-филм, за най-добра актриса във водеща роля (Джуди Дейвис), за най-добър актьор във водеща роля (Джеймс Бролин), и приз за най-добър сценарий. Задан и Мерон работят съвместно с Барбара Стрейзанд и Глен Клоуз над филма на телевизия ‘ЕнБиСи’, “Serving in Silence: The Margarethe Cammermeyer Story”. Продукцията е номинирана за шест награди ‘Еми’ и печели три : за най-добра актриса (Глен Клоуз), за най-добра поддържаща роля (Джуди Дейвис) и най-добър сценарий за Алисън Крос. Допълнително филмът получава три номинации за наградите ‘Златен глобус’ – за най-добър филм, най-добра актриса и най-добра поддържаща роля.

        За следващия сезон Задан и Мерон работят като изпълнителни продуценти на филм, базиран на “A Raisin in the Sun” на Лорен Хансбери, за ‘ЕйБиСи’ и телевизия ‘Sony Pictures’. Продуцентите са част от екипа на първата кино-версия на класическия мюзикъл “Питър Пан”, за ‘ЕйБиСи’.

        Измежду бъдещите проекти на дуото се нареждат пълнометражните филми : “The Bucket List”, с участието на Джак Николсън и Морган Фрийман и режисиран от Роб Рейнър; “The Mayor of Castro Street”, с режисура на Браян Сингър и сценарий на носителя на ‘Оскар’, Крис Маккуари; и комедията “Скъпи сънародници”, с участието на Джак Лемон и Джеймс Гарнър.

        Дебютният пълнометражен филм на Крейг Задан е продукцията на ‘Paramount Picture’, “Вихърът на танца”, с участието на Кевин Бейкън и Джон Лайтгоу. Филмът е удостоен с две номинации за ‘Оскар’, едно номинация за ‘Златен глобус’ и номинация за ‘Грами’ за най-добър саундтрак.


Марк Шейман (композитор, писател, изпълнителен продуцент)
       
        Носител на наградата ‘ASCAP Henry Mancini’ за постижения в киното от 2007 г.,  Марк Шейман е един от най-популярните визионери на съвременния мюзикъл. Шейман е всестранно надарен талант и работи като композитор, автор на текстове към различни музикални композиции, аранжор, актьор и продуцент в киното, телевизията и театъра.

        Шейман е и автора на музиката и текстовете към “Лак за коса”, представен в Бродуей през 2002 г.. Базиран на едноименния класик на Джон Уотърс от 1988 г., “Лак за коса” печели осем нагрди ‘Тони’, сред които са и призове за най-добър мюзикъл и музика.

        В момента Шейман композира музиката за новия филм на Роб Рейнър, “The Bucket List”, с участието на Джак Никълсън и Морган Фрийман. Филмът разказва за приключенията на двама неизлечимо болни мъже, които напускат болница и тръгват на път със списък на това, което трябва да направят преди да напуснат този свят.

        Сред многобройните проекти на композитора, актьора и писателя се нареждат и продукциите : “Broadcast News”; “Beaches”; “When Harry Met Sally...”; “Градски каубои”; “Семейство Адамс”; “Sister Act”; “Безсъници в Сиатъл”; “Доблестни мъже”; “Американският президент”; “Клуб “Първа Съпруга””; “Човекът от джунглата”; “In & Out”; “Пач Адамс”; “South Park: Bigger”; “Longer & Uncut”; и “Team America: World Police”.

        В допълнение към неговия натоварен график, Шейман се появява на Бродуей, заедно с дългогодишния си приятел Мартин Шорт, в оригиналния мюзикъл “Fame Becomes Me” (за който Шейман е номиниран за наградите ‘Drama Desk’) и работи над музиката и текстовете към песните на мюзикъла “Хвани ме, ако можеш”, базиран на едноименния филм на Стивън Спилбърг.

        Внушителното и обширно творчество на композитора му донася разнообразни награди и номинации. Той е удостоен с пет номинации за наградите ‘Оскар’, за песните : “Blame Canada” от продукцията “Саут Парк”; “A Wink And A Smile” от “Безсъници в Сиатъл”; както и за музиката към “Пач Адамс”, “Клуб “Първа Съпруга”” и “Американският президент”. Шейман получава награда ‘Грами’ за оригиналната музика към “Лак за коса” и е удостоен още с две номинации за ‘Грами’, за песните “Harry Met Sally” и “We Are In Love”. Той е носител на награда ‘Еми’ за сценария на представянето на Били Кристал на Церемонията по връчване на наградите на Академията и е номиниран за наградите ‘Еми’ за работата си в “Saturday Night Live”.

        Марк Шейман стартира своята кариера като музикален директор в театри и кабарета. По-късно той започва да работи с Бет Мидлър като нейн музикален директор и ко-продуцент на много от нейните записи, сред които са “The Wind Beneath My Wings” и “From A Distance”. Съвместно с Мидлър, Шейман написва материала за изпълнението, спечелило й награда ‘Еми’, в “The Tonight Show with Johnny Carson”.
       
        Съвсем наскоро Уил Ферел, Джак Блек и Джон С. Рейли взимат участие в мюзикъла на Шейман “A Comedian at the Oscars”, представен на Церемонията по връчване на наградите ‘Оскар’ – 2007 г..


Скот Уитман (писател, изпълнителен продуцент)

        Скот Уитман печели награда ‘Тони’ и ‘Грами’ за неговата работа над “Лак за коса”. В Бродуей, Уитман работи съвместно с такива имена като : Кристин  Ченоует, Джейн Каунти, Сенди Дънкан, Кристин Еберсол, Дейм Една, Ани Голдън, Деби Гравит, Алисън Джани, Мадлин Кан, Лейни Казан, Лаура Кенион, Нейтън Лейн, Андреа Мартин, Лонет Маккий, Майк Майърс, Бет Мидлър, Сара Джесика Паркър, Джон Секс, Илейн Стрич, Брус Виланч, Ракел Уелч и мн.др..

        В момента Скот Уитман режисира “Martin Short: Fame Becomes Me” и играе ролята на ко-сценарист на “Хвани ме, ако можеш”, с участието на Терънс Макнали и Марк Шейман.


Божан Базели (оператор)

        Божан Базели е човекът, заснел продукции като : “Мистър и мисис Смит”, “Предизвестена смърт”, “Kalifornia”, “Boxing Helena”, “Body Snatchers”, “King of New York” и мн. др..

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg