Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Хари Потър и Орденът на феникса

БИОГРАФИЯ НА ЕКИПА - Хари Потър и Орденът на феникса / информация за филма

Harry Potter & Order of the Phoenix 2007
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

БИОГРАФИЯ НА ЕКИПА

09.7.2008  |   синефиш.бг
         Дейвид Йейтс (режисьор) е награждаван режисьор,  най-известен с неговата работа в телевизията.

         Йейтс печели първата си телевизионна награда ‘BAFTA’ за неговата работа по късометражните серии на ‘БиБиСи’, “The Way We Live Now”, с участието на Матю Mакфадян и Mиранда Ото. През 2003 г., той режисира драматичните серии “State of Play”, за което получава номинация за телевизионните награди ‘BAFTA’ и награда от Гилдията на режисьорите на Великобритания (‘DGGB’) за блестяща режисура. Проектът печели наградата на Гилдията на пресата и на Кралското общество на телевизията (‘RTS’), както и награда ‘Rockie’ за най-добри серии, на Телевизионния фестивал ‘Banff’.

         Следващата година, Йейтс режисира драмата в две части, “Sex Traffic”, за която е удостоен с телевизионна награда ‘BAFTA’ и номинация за втора награда ‘DGGB’. Непоколебимият поглед върху нелегалния трафик на плът печели и много международни награди : ‘BAFTA’ и четири награди ‘RTS’, както и награда от журито за най-добри късометражни серии на Международния фестивал на телевизията в Реймс, и ‘Златна нимфа’ на Телевизионния фестивал на Монте Карло.

         Съвсем наскоро режисьорът е номиниран за наградите ‘Еми’ за блестящата режисура на продукцията на телевизия ‘HBO’, “The Girl in the Café” (2005 г.). Сред другите тв-продукции, над които е работил Йетс се нареждат и телевизиония филм “The Young Visitors”, с участието на Джим Броудбент и Хю Лори, и късометражните серии “The Sins”, заедно с Джералдин Джеймс.

         Дейвид Йейтс израства в Св. Хелънс, Мерсейсайд и следва Политически науки в университета Джорджтаун, Вашингтон, област Колумбия. Той започва своята кариера като режисьор с късометражния филм, “When I Was a Girl”, чийто сценарий Йейтс също така пише. Филмът му донася награда за най-добър европейски късометражен филм на Международния филмов фестивал в Ирландия и награда ‘Златна порта’ на Филмовия фестивал на Сан Франциско. Тази му работа също така му осигурява приема в Националното училище за кино и телевизия “Бийконсфилд”, Англия.

         Филмът, с който Дейвид Йейтс се дипломира, “Good Looks”, печели награда ‘Silver Hugo’ на Международния филмов фестивал в Чикаго. През 1998 г., Йейтс реализира своя режисьорски дебют в пълнометражното кино, с “The Tichborne Claimant”. Сред последните проекти на режисьора е късометражния филм “Rank” (2002 г.), който печели номинация за наградите ‘BAFTA’.


          Дейвид Хейман (продуцент) работи над петия по ред филм по романите на на Дж. K. Роулинг.

         Следвал в Англия и Съединените щати, Хейман започва своята кариера като техник на продукцията на филма на Милош Форман “Рагтайм” и “A Passage to India” на Дейвид Лийн. През 1986г., той се премества в Лос Анжелис, за да стане художествен ръководител в ‘Warner Bros.’, където работи над филми като “Gorillas in the Mist” и “Goodfellas”. Хейман става вицепрезидент на ‘United Artists’ в края на 80 -те и впоследствие започва кариера като независим продуцент на филми като : “Juice”, режисиран от Ърнест Дикенсън и “The Daytrippers” на режсиьора Грег Мотола, с участието на Паркър Поузи, Хоуп Дейвис, Стенли Тучи и Кампбел Скот.

         След като прекарва много години, работейки в Щатите, през 1997 г. продуцентът се връща във Великобритания и основава ‘Heyday Films’. Освен, че продуцира всички филми за Хари Потър, компанията работи над разнообразие от проекти в киното и телевизията, сред които са “Крадец на животи”, с участието на Анджелина Джоли и Итън Хоук и телевизионните серии “Критичен праг”.

          В момента Хейман работи над “The Boy in the Striped Pyjamas”, режисиран от Марк Хърман и с участието на Дейвид Tюлис и Вера Фармига, и “I Am Legend”, режисиран от Франсис Лорънс и с участието на Уил Смит. По-късно тази година, в допълнение към “Harry Potter and the Half-Blood Prince”, продуцентът ще работи над “Is There Anybody There?”, на режисьора Джон Кроули и с участието на Майкъл Кейн.

         Измежду другите проекти на Хейман се нареждат и филмите : “Dogs of Babel”, режисиран от Чарлс Макдугал; “Yes Man”, на Пейтън Рийд; “Unique”, режисиран от Дейвид Гойер; адаптацията по бестселъра на Марк Хадън, “The Curious Incident of the Dog in the Night-time”, с режисура и сценарий на Стив Кловс; и “The History of Love”.

          През 2003 г., Дейвид Хейман печели годишната награда ‘ShoWest’ – Продуцент на годината и става първия британски продуцент, удостоен с тази чест.


         Майкъл Голденбърг (сценарист) играе ролята на ко-сценарист на анимационното приключение “Питър Пан”, базирано на класически детски разказ от Дж. M. Бари. Преди това той работи над научната фантастика на Робърт Земекис, “Контакт”, базирана на роман от Карл Саган и с участието на Джоди Фостър. Голденбърг реализира своя дебют в киното като сценарист и режисьор на романтичната драма “Bed of Roses”, с участието на Крисчън Слейтър и Мери Стюърт Mастерсън.

           Сценаристът пише и за театъра, където е удостоен с наградата ‘Ричард Роджърс’, от Американската академия на изкуството и литературата, за неговия мюзикъл “Down the Stream”.

         В момента, той работи над футуристичната драма “Uncertainty”, която също така ще режисира.


         Лайнъл Уиграм (изпълнителен продуцент)  завършва образованието си в университета Оксфорд, където е бил един от членовете основатели на Филмовата фондация Оксфорд. Той започва да работи в киното още като студент, като асистент на продуцента Елиът Kастнър. След дипломирането си, започва да работи за Kастнър в Калифорния. Уиграм е продуцент на първия филм на режисьора, “Never on Tuesday” (1987 г.), следван от “Cool Blue”, с участието на Уди Харелсън, и “Топъл летен дъжд” (1988 г.), с участието на Kели Линч. По това време Уиграм работи и над ранните чернови на “Carlito’s Way”.

         През 1990 г., Уиграм се присъединява към ‘Alive Films’, като ръководител на развитието на продукцията и работи по филми на режисьорите Уес Крейвън и Сам Шепард. Той играе ролята на продуцент на филма “Cool as Ice”, и на изпълнителен продуцент на продуцкията на Стивън Содербърг, “The Underneath”. През 1993 г., Уиграм основава компания за управление ‘Alive Culinary Resources’, със собственика на ‘Alive’, Шеп Гордън.

         През 1994 г., Уиграм се присъединява към компанията на Рени Харлин и Джийна Дейвис, ‘The Forge’, където той оглавя отдел Развитие. Сред проектите, по които той работи са филмите “Дългата целувка за лека нощ”, “Cutthroat Island” и продукцията на телевизия ‘HBO’, “Mistrial”.

         През 1996 г., Лайнъл Уиграм се присъединява към ‘Warner Bros.’  като вицепрезидент на продукцията. По време на този пост, той отговоря за купуването на правата за книгата на Хари Потър и отговаря за продукцията на поредицата. Продуцентът изпълнява ролята на отговорник и на продукциите : “Отмъстителите”, “The Big Tease”, “Шарлот Грей”, “Three Kings” и “Добрият германец”.

           Сред бъдещите проекти на Уиграм е филма “August Rush”, както и франчайз за нов филм за Шерлок Холмс (‘Warner Bros.’).


         Славомир Иджиак (оператор) е международно известен кинематограф. През 2002 г., той печели ‘Оскар’ и номинация за наградите ‘BAFTA’ за неговата работа по драмата на Ридли Скот, “Блек Хоук”. По-рано в неговата кариера, Иджиак е удостоен с награда за най-добър оператор на Филмовите фестивали във Венеция и Полша през 1993 г., и е номиниран за френските награди ‘Цезар’, за неговата съвместна работа с Кшищоф Кешловски над “Three Colors: Blue”. Иджиак е носител и на награда от Международният филмов фестивал на Берлин (1998 г.) за неговите незабравими кадри от филма на Майкъл Уинтърботъм, “I Want You”.

         Славомир Иджиак също така заснема такива филми като : “Крал Артур”, режисиран от Антоан Фукуа; “Доказано жив”, на Тейлър Хакфорд; филма на Дебора Уорнър, “The Last September”; “Love and Rage”, на режисьора Катал Блек; “Гатака”, на Андрю Никол; “Men with Guns”, режисиран от Джон Стайлс; филмите на Джон Дуиган, “Paranoid” и “The Journey of August King”; и филмите на  Кшищоф Кешловски, “Двойнственият живот на Вероник”, “A Short Film About Killing” и “Blizna”.

         Поданик на Полша, Иджиак също така работи съвместно с режисьора Кшищов Зануси над 11 филми през 80-те и началото на 90-те, сред които продукции едни от последните са “The Year of the Quiet Sun” и “Wherever You Are…”.

         Между неговите проекти в киното, Иджиак намира време и да преподава и да участва в симпозиуми в различни училища по целия свят.


          Стюарт Крег (дизайнер на продукцията)
е един най-уважаваните художници на продукцията в кино-индустрята. Трикратен носител на наградата ‘Оскар’ и спечелил две награди ‘BAFTA’, той работи над всички филми на Хари Потър. Крег е номиниран за наградите ‘Оскар’, за неговата работа по “Harry Potter and the Sorcerer’s Stone” и, наскоро, “Хари Потър и огненият бокал”, за който той също така печели награда ‘BAFTA’. Стюарт Крег получава номинации за наградите ‘BAFTA’ за всеки от предишните филми на Хари Потър.

         Дизайнерът печели първата си награда ‘Оскар’ за неговата работа по биографичния филм на Ричард Атънбъро, “Ганди”. Впоследствие той е удостоен с два ‘Оскара’ за неговата артистичност в “Опасни връзки”, на Стивън Фриърс и “Английският пациент”, на Антъни Mингела. Той номиниран за наградите на Академията за дизайна на декорите на “The Elephant Man”, на Дейвид Линч, който му донася първата награда ‘BAFTA’; филма на Роланд Джофи, “The Mission” и “Чаплин”, на режисьора Атънбъро. Крег е номиниран за ‘BAFTA’ за всички гореспоменати филми, както и за филма на Хю Хъдсън, “Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes”.
 
         Художникът работи над няколко проекта, съвместно с режисьора Ричард Атънбъро, сред които са : “A Bridge Too Far”, “Cry Freedom”, “Shadowlands” и “Любов и война”.

         Измежду другите продукции, над чиито декори работи Стюарт Крег се нареждат : “Легенда за Багър Ванс”, режисиран от Робърт Редфорд; “Нотинг Хил”, на Роджър Мишел; “Отмъстителите”; филма на Стивън Фриърс, “Мери райли”; “Тайната градина”, режисиран от Агнешка Холанд; “Memphis Belle”; и “Cal”. По-рано в кариерата си, Стюарт Крег изпълнява ролята на художествен директор на филма на Ричард Донър, “Супермен”.

 
 

Снимки

 


 
Cinefish.bg Cinefish.bg