Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Надиграването

Събирането на дрийм тим - Надиграването / информация за филма

Battle of the Year: The Dream Team 2013
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Събирането на дрийм тим

07.11.2013  |   синефиш.бг
Изборът на актьорски състав за Надиграването съчетава опитни актьори с най-добрите улични танцьори, което създава автентична и реална картина във филма. „Това е добра комбинация, - казва Ейми Ло. - Актьорите наистина се отнасяха с уважение към танцьорите, които често са безименни герои в подобна ситуация, но в случая ние им даваме цялото внимание на централни образи."

Джош Холоуей играе Джейсън Блейк, изпаднал треньор, който взима обратно живота си в ръце, докато учи момчетата на взаимно доверие – към него и помежду си, за да съумеят да се превърнат в истински отбор. „Не бях запознат с ролята на Джош в ТВ сериала Изгубени, но от момента, когато го срещнах, страшно ми допадна, - казва Лий. - Той е истински човек и подхожда много професионално към работата. По време на репетициите бях изумен как предефинира треньора. Той наистина внесе неподозирана дълбочина и човечност у героя си. Един истински добър треньор е и ментор на момчетата, и Джош постигна това пред камерата и извън кадър."

Холоуей признава, че е скрит брейк-ентусиаст още като гимназиален баскетболист. „Танцувал съм през целия си живот, но никога пред публика, - казва той. – В моя отбор по баскетбол имаше някои наистина добри брейк танцьори и дори интегрирахме отделни движения по време на загрявката. Когато видях документалния филм бях удивен от атлетизма и еволюцията на брейка."

Актьорът е впечатлен от историята на треньора, дори повече от танците. „Сграбчи ме за гърлото, - казва актьорът. - Знам от моя собствен опит как треньорът може да оформи живота на децата. В този случай и самият треньор има толкова много да учи от отбора."

Две години преди началото на историята Блейк губи семейството си в автомобилна катастрофа. „Той се пристрастява към алкохола, - разказва Холоуей. - Борбата да си върне живота обратно е болезнена. Той е алкохолик, който е изпуснал своя механизъм за оцеляване."

В крайна сметка Блейк намира една надраска бележка в своя стара треньорска тетрадка, която му дава ключ към постигане на единство на тима. „Това е нещо, което жена му е написала преди години, - казва Холоуей. - Промени начина си на мислене, промени живота си. Той преоткрива тази мисъл и я осъществява в работата си. Разликата сега е, че тя въздейства обратно и върху него."

Приемайки ролята със сърцето си, Холоуей работи съвместно с танцьорите, да укрепи доверието им в собствените неизпитани досега актьорски умения. „Джош беше много щедър по отношение на времето си, душата и енергията си, - казва Лий. - Мисля, че танцьорите наистина почувстваха това и го оцениха."

„Бях толкова вдъхновен от всеки един от тях, - заявява актьорът. – Физическите неща, които могат да правят са невероятни, а духът и енергията им още повече. Като човек, който е фен на този танц, бях изумен от нещата, които тези деца могат да правят. Сякаш наистина са в анти-гравитационна зала.“

„Бенсън също внесе невероятна страст и дълбочина на познания по тази тема, - продължава Холоуей. - Той не само направи филм-танц. Той се опита да покаже по-дълбоко историята на тази култура, как е започнала и докъде е стигнала."

Съживяването на Блейк е до голяма степен инициирано от старият му приятел и хип-хоп импресарио Данте, в ролята Лаз Алонсо. „Данте предлага на Блейк тази работа, като се опитва да го измъкне от депресията, - казва Винсън. - Лаз внася много хумор и самоирония в ролята. Бе много забавно да го гледам как работи."

Двата персонажа се връщат 30 години назад, в дните, когато са участници в брейкденс група. „Данте става хип-хоп звезда, а Блейк става треньор по баскетбол на отбор от първенството. - казва Лий. – Но по-късно губи семейството си и този срив го изважда извън контрол. Данте наистина иска да събере състезатели танцьори, които да се явят на Битката на Годината, но също така вижда в това възможност да помогне на приятеля си."

Изпълнението на Алонсо предефинира образа на хип-хоп звезда, казва режисьорът. „Изтърканият портрет на измамния импресарио си отиде, защото хип-хопа еволюира. Звезди като Джей Зи и Ръсел Симънс са изключително интелигентни, възпитани и схватливи. Това са и чертите, които са заложени у Данте. Никой не би могъл да ги олицетворява по-добре от Лаз. Той е феноменален актьор, който подходи с много свежест към героя си."

Алонсо е израснал с брейк танца и е имал участие в сензационния танцов филм Уличен ритъм, но дори и той е възхитен от новата вълна изпълнители. „Да участвам в този филм е нещо наистина специално за мен, - казва той. - Той ме връща назад във времето, когато бях дете , макар че тогава нивото бе съвсем различно. Тези момчета правят неща, за които не сме мечтали. Ще видим как ще продължи да се развива танца през годините."
Актьорът внася своята уникална харизма в героя си. „Данте е напълно уверен в правотата си, - заявява Алонсо. - Той осъзнава какъв успех е постигнал, държи се като истински лидер е и го осъзнава."

Данте забелязва, че докато останалата част от света е прегърнала брейк танца, то в САЩ, от където те произхождат, вече няма уважение към тази форма на изкуство. „В Битката на Годината ние дишаме прахта на корейци или руснаци или французи вече 15 години, - казва Алонсо. – Героят ми решава да събере дрийм тийм, който да върне титлата там, където й е мястото. И едновременно с това да помогне на стар приятел в беда."

Алонсо споделя, че е удоволствие да се работи заедно с Холоуей. „Джош е завършен професионалист, - казва той. - По същество много от неговите сцени са монолози, но той е намерил начин да наблегне по индивидуален начин на всяка отделна реч. Затова изпитвам голямо уважение към работата му в този филм."

Блейк е подпомаган в треньорската си задължения от остроумния младши член на организацията на Данте - Франклин, в ролята Джош Пек.
„Джош Пек е природно изобилие, - казва Лий. - Той има у себе си черти на Лаурел и Харди, Абът и Костело и Джаки Глийсън. И определено е един от най-големите комици, които съм срещал. Целият екип се търкаляше на пода от смях на неговите импровизации. Изключително е интелигентен и в същото време много забавен. Той внася нотка на носи лекомисленост във филма, което е много важно. Блейк е доста твърд в обучението си, и затова Франклин балансира с малко комично отпускане."

„Обичам да гледам Джош Пек пред камера, - казва Холоуей. - Той през цялото време подхвърля разни неща, които ги няма в сценария и аз трябва да се опитам да бъда в крак с него. Ужасно е смешно."

Пек оценявам възможността да се създаде герой по свой образ и подобие. „Всички бяха толкова щедри и ми позволяваха да вложа моя дух в героя, - казва той. – Бенсън е винаги много спокоен на снимачната площадка, беше страхотно да стана свидетел на дебюта му като режисьор на първия си игрален филм. Предишният му документален филм ми допадна изключително много, затова бях много щастлив да бъда част и от този."
По настояване на Франклин, Данте привлича Стейси за хореографка на отбора, за да усъвършенства съчетанията. „Искахме да се предефинират някои стереотипни герои, които присъстват във всеки филм на подобна тематика, - казва Лий. - Стейси не е типичната провинциалистка, която цял живот се е занимавала с класически танци. Тя е пълноправна и талантлива хореографка, която може да се мери с момчетата от отбора. Красиво е да се види как взаимодействията с останалите персонажи и нейният характер избягват от типичните клишета на образа. Тя не връща желанието на Блейк за живот по романтична линия. Те са другари, които работят заедно за постигане на мисия. Тя му показва, че е добре да се огледа наоколо и да погледне отново на живота. Начинът, по който се отнасят един към друг е наистина красив и много естествен."

Десет години, отдадени на джаз и съвременен танцово обучение подготвят актрисата Кайти Лоц за ролята. Тя започва като танцьорка на брейк на 17 години и се се присъединява към компанията Culture Shock от Сан Диего. „Тогава за първи път видях хип-хоп и брейк, - казва тя. - Винаги съм била много акробатична, и комбинацията на гимнастика и танци ме спечели завинаги."

Нейната героиня е изправена пред редица пречки. Първо се сблъсква с Блейк, който не вижда необходимост от хореограф; после и със самите момчета, които виждат в нея само една сладка празноглава блондинка. „Героинята му има доста битки за водене, - казва Лоц. - Блейк познава момчетата и отбора, но в крайна сметка осъзнава, че за представянето хореографията е всичко. Стейси внася този аспект, тя е невероятен хореограф и знае, че момчетата нужда от нея, което й помага да се справи с тях ."

Носителят на Грами® певецът Крис Браун е в ролята на Рустър, един от най-изявените танцьори на дрийм тийма. „Аз всъщност не бях запознат с музиката на Крис, но бях напълно изумен от неговия талант, - казва Лий. - Крис е ненадминат изпълнител. Той наистина уважава брейк танците. Привидната му строгост и перчене го правят идеален избор за ролята на Рустър. Без съмнение Крис е един от най-добрите танцьори днес, но през цялото време бе просто едно от момчетата на снимачната площадка. Никога не си позволи да си придава важности."

Браун се интересува от брейка от дете и естествената склонност към танца му помагат да научи тънкостите сравнително бързо. Все пак, той казва, че това са най-трудните изпълнения, които е правил. „Тук никой не може да е преструва, - казва Браун. - Работата с тези момчета е вдъхновяваща за мен. Те наистина ме накараха да направя всичко възможно, за да бъда на нивото им. Винаги бяха готови да ми покаже как да направя някое движение, научих много и мисля, че си тръгвам от този филм с много нови приятелства."

Браун бързо научава, че има голяма разлика между изпълнение на сцена и състезание. „Когато изляза на сцената пред 15 000 души, аз знам, че те са дошли да ме видят, - казва той. – На конкурс е десет пъти по-трудно, защото сте изправени пред съд. Ако объркате нещо, те ще го забележат и ще ви го покажат."

Що се отнася до кастинга на филма, създателите на филма са особено чувствителни към представянето на истинските брейк танцьори от реалния живот. Режисьорът и продуцентът провеждат четиридневни заседания в няколко града, където десетки потенциални участници се състезават за ограничен брой места. Точно както е по сценарии с героите във филма.

 От тринадесетте танцьора, които са избрани, Ду Нок е онзи, който оспорва лидерство на Рустър в отбора. „В реалния живот Ду Нок е известен брейк танцьор, - отбелязва Винсън. - Той играе в документалния филм Planet B- Boy и наистина притежава изключителен талант. Не съм виждал никой друг да се движи като него. Героят му тук през цялото време опонира на Рустър, като поводът за това не е само девойката. Те са много ярко изразени състезатели като индивидуалност и разделят отбора на две различни групи."
 Сблъсъкът между Рустър и Ду Нок заплашва да провали отбора от самото начало, казва Лий . „Те са две момчета, които трябва да загърбят егото си и надраснат караниците. Егото е много опасно нещо при отборните занимания, защото пречи на ефективността, концентрацията и работата в екип. Историята на двамата разказва как трябва да преодолееш себе си в името на по-висша цел.“

Създателите на филма са уверени, че те са събрали най-големите танцьори и им остава да им се даде необходимата подкрепа, за да се изявят и като актьори. „Фокусирахме сме върху намирането на характерни личности, които се чувстват добре пред камера, - казва Лий. - Повечето от тях никога не са играли досега във филм, но се справиха блестящо.

Репетирахме около два месеца, разпределени между занимания по танци и актьорско майсторство. Едно от най-трудните неща за всеки изпълнител е да бъде себе си пред камерата, а именно това искахме от тях. Момчета постигнаха неща, които далеч надхвърлиха очакваното от тях."

***
Бенсън Лий е изключително горд, че режисьор на първият игрален филм, който отдава заслуженото на хип-хоп културата. „По мое мнение Надиграването представя градските улични танци по най-добър начин, показвани някога във филм, - казва Лий. - Ние разполагахме със страхотна история и наистина феноменални актьори. Вярвам, че филмът ще се хареса на по-широка аудитория, защото разглежда някои наистина важни, универсални теми, които не се отнасят само за младите.“

„Това е първото показване на брейк танцьори в игрален филм, посветен на тях. - продължава той. - Искам повече хора да се запознаят с това танцово изкуство, то да се възроди и да надхвърли интереса, който имаше към него през 80-те. Брейкът е динамична и мощна форма на танц. Това е спорт. Това е изкуство.“

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg