Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Тъмно минало

ЗА АКТЬОРИТЕ - Тъмно минало / информация за филма

A History of Violence 2005
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ЗА АКТЬОРИТЕ

03.7.2008  |   синефиш.бг
Виго Мортенсен (Том Стол)
От дебюта си като млад фермер в “Witness”, кариерата на Виго Мортенсен е белязана с поредица разнообразни изпълнения. Наскоро той  игра ролята на Франк Хопкинс – каубоят, участник в конни състезания в “Идалго: Океан от огън”. Критиката оценява високо работата му в над 30 филма, сред които са ”Властелинът на пръстените”,  “A Walk on the Moon”, “Портрет на една дама”, “Пътят на Карлито” и “Индиански бегач”. В момента е в Испания за снимките на лентата ‘Alatriste” на Аугустин Диаз Янес .
Мортенсен е роден в Ню Йорк в семейството на американка и датчанин и прекарва ранната част на детството си в Манхатън. Родителите му пътуват много и той живее няколко години във Венецуела, Аржентина и Дания. Започва актьорска кариера в Ню Йорк, докато учи при Уорън Робъртсън и се появява в няколко пиеси и филма преди да се премести в Лос Анджелис.Той е също така утвърден поет, фотограф и художник. През 2002 основава "Perceval Press” – независима издателска къща, специализирана за художествено изкуство, поезия и  критически трудове. Мисията на "Perceval Press” е да публикува текстове, изображения и записи, които не са представени по друг начин.

Мария Бело (Еди Стол)

Прочута с ролята си на страстна и вироглава педиатърка в “Спешно отделение”, Мария Бело бързо се превръща в една от проспериращите холивудски актриси. Телевизионният й дебют е в сериите “Мистър и мисис  Смит” със Скот Бакула. Някои от каскадите в шпионския приключенски сериал са изпълнени от самата нея.
Тя играе заедно с Бен Стилър и Елизабет Хърли в “Permanent Midnight” и с Мел Гибсън в “Разплата”. През 2000 участва в “Купонджии” с Гуинет Палтроу, Хюи Луис и Скот Спидмън и в известния филм на Джери Брукхаймър “Грозна като смъртта”. По-късно се снима в “Автофокус”, черната комедия “100-Mile Rule”, а през 2003 “Убиецът на шанса“ й носи номинация за “Златен Глобус” за поддържаща роля. В този филм тя е част от звезден актьорски състав, включващ Уилям Мейси, Алек Болдуин и Рон Ливингстън.
Следват роли в трилъра “Таен прозорец” с Джони Деп и Джон Туртуро, “Silver City” с Крис Купър, Ричард Драйфус и Тора Бърч.  Наскоро завърши снимките за “Assault on Precinct 13” заедно с Итън Хоук, Лоурънс Фишборн и Джон Легуизамо; както и драмата “Сестри”, по пиесата на Чехов “Три сестри”, режисиран от Артър Алан Сайделман и с участието на Ерика Крисченсън, Мари Стюарт Мастерсън и Крис о’Донъл.  

Уилям Хърт (Ричи Кюсак)
Уилям Хърт наскоро участва в трилъра на М. Найт Шаямалан “Селото” заедно с Хоакин Финикс и Сигърни Уивър. На телевизионния екран е играл в минисериите “Франкенщайн” заедно с Доналд Съдърланд.
Сред филмите с негово участие са независимият “Blue Butterfly”, “Безсмъртните Тък”, режисиран от Джей Ръсел, телевизионните минисерии “Master Spy:  The Robert Hanssen Story”, както и малка роля  в “Смяна на платната” със Самюел Л. Джаксън, “Rare Birds” с Моли Паркър, получил номинация за най-добър филм на филмовия фестивал в Торино.  През април 2004, Хърт се снима в “Varian’s War”, режисиран от Лайнъл Четуинд и продуциран от Барбара Стрейзанд, с участието на Алан Аркин, Джулия Ормънд и Лин Редгрейв.
През 2000, Хърт изпълнява запомняща се роля в награждавания “Съншайн” като си партнира с Ралф Файнс, а за ролята си в “Kiss of the Spider Woman”, печели награда за най-добър актьор от Британската филмова академия и на Филмовия фестивал в Кан. Сред останали му филми се нареждат “Body Heat”, “The Big Chill”, “Eyewitness”, “Gorky Park”, “Alice”,”I Love You to Death”, “The Accidental Tourist”, “Джейн Еър”, “Майкъл”, ”Dark City”, “The Big Brass Ring”, телевизионният “Дюн” и др.
Хърт е следвал в университета “Тъфтс” и в нюйоркската школа по драматично изкуство. През ранните години от кариерата си участва в редица постановки на Бродуей.  

Ед Харис (Карл Фоугарти)
Ед Харис наскоро демонстрира своя талант и многостранност с три различни роли: с Куба Гудинг Джуниър в “Радио” на Майкъл Толин , филмовата адаптация на Робърт Бентън на “Скрити белези” с Никол Кидман и Антъни Хопкинс и черната комедия "Buffalo Soldiers” с участието на Хоакин Финикс
Актьорът се е снимал във филма на HBO “Empire Falls”, базиран на бестселъра на Ричард Русо и режисиран от Фред Шеписи, с участието на Джоан Уудард, Хелън Хънт, Робин Райт Пен и Филип Сиймор Хофман.  Харис също се снима в режисирания от Адам Рап “Winter Passing” заедно с Уил Ферел и Зоуи Дишанел.
През 2003, Харис печели четвъртата си номинация за “Оскар”, “Златен Глобус” и други престижни награди за поддържаща роля в “Часовете”. Пред това е печелил номинация за най-добър актьор за режисьорския си дебют “Полок”. Сред останалите му филми се нареждат “Красив ум”, “Шоуто на Труман” (за който печели номинация за “Оскар” и “Златен Глобус” за поддържаща роля), “Аполо 13”, “Истински неща”, “Walker”, “The Third Miracle”, “Alamo Bay”, “Sweet Dreams”, “Фермата” и др.
Харис е участвал в редица телевизионни филм и театрални пиеси.

Аштън Холмс (Джак Стол)
Холмс прави филмовия си дебют в “Тъмно минало” като партнира на звезди като Виго Мортенсен и Мария Бело. Наскоро приключи участието си в гост-роля във телевизионния сериал “Забравени досиета” и в “Law & Order:  SVU” .
Холмс е забелязан още със сценичния си дебют при националното турне на “Rent,” като е избран за ролята след първото прослушване. Участвал е и в постановката “The Snow Queen”, а професионалният му дебют е в “A Christmas Carol” – пиеса, която се поставя регулярно в редица градове.
Холмс е роден в Албъни, щата Ню Йорк и е очарован от магията на театъра на 4 години, когато майка му го завежда да гледа “Питър Пан”. На 6 години започва да взима уроци по актьорско майсторство и участва в роли в общинския театър. Докато учи в Академията “Албъни”, участва в редица театрални постановки и по-късно развива уменията си е едногодишен стаж в Държавния театрален институт на Ню Йорк, преди да се премести в Лос Анджелес.
.
Хейди Хейс (Сара Стол)
Шестгодишната Хейди Хейс прави филмовия си дебют с ролята на дъщеричката на Том и Еди Стол в “Тъмно минало”. Телевизионният й дебют е на пет години в  “Doc”.  На сцената е участвала в местни постановки - “Чарли Браун“, “Оливър Туист” и др.
Малката актриса е родена в Орилия, Онтарио на 5 септември 1998. Синеокото и русо момиче живее с родителите си и двете си по-големи сестри Малари (11 г.) и Накита (9 г.) в Мускока, северно от Торонто, където родителите й управляват школа за дресиране на соколи, като отглеждат птици за храна, правят демонстрации по летене и други събития в допълнение към дресьорските курсове.

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg