Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Елизиум

Кастингът на филма - Елизиум / информация за филма

Elysium 2013
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Кастингът на филма

02.8.2013  |   синефиш.бг
Макс (Мат Деймън) се намира между двата свята и в центъра на хаоса на Земята. „Макс трябва да стигне до Елизиум, за да се спаси, но в отчаянието си се забърква в интрига, която го кара да осъзнае, че проблемът е много по-голям, - казва Бломкамп. - Той вече се бори за нещо повече от себе си - да спаси другите хора на Земята."

„Макс, както и много други хора от Земята, си е поставил за цел да стигне до Елизиум, - казва Деймън. - Това беше мечтата му. Но той израства. От дребен престъпник на Земята, където ресурсите са толкова оскъдни, до единствения човек, който може да промени нещата."

Макс изглежда съвсем различно от познатия ни Деймън - избръснат, татуиран, с релефни мускули. „Нийл е много конкретен за всеки детайл от външния вид на персонажа, - казва Деймън. - Той ни оборудва всички със снимки на героите, което мисля никой досега не е правил - буквално ми подаде снимка на героя със свалена риза. Така че отидох да ми треньора ми и му казах: „Накарай ме да изглеждам така".
Деймън казва, че с голямо вдъхновение се е присъединил към проекта заради възможността да работи с Бломкамп. „Като гледах Сектор 9, останах силно впечатлен, - казва той. – А Нийл оглави класацията ми на хората, с които исках да работя. Така че, когато чух, че иска да се срещне с мен за следващия си филм, бях много ентусиазиран. Той извади един комикс, рисуван от него и ми обясни целия свят на Елизиум. Беше проектирал всичко, беше го построил вече. Трябваше само да му се вдъхне живот. Това бе възможност, която не можех да пропусна."

Джоди Фостър партнира на Деймън в ролята на министър Делакорт, праволинеен служител, твърдо решен да защити Елизиум за богатите. „Като министър по сигурността на нея основното й задължение е да не позволява на имигрантите да навлизат на Елизиум, - казва Фостър. – За нея Елизиум е като утопия - това, което Земята можеше да бъде, но не е. Тя е на 108 години и помни пропадането на Земята и причините да се създаде Елизиум и знае какво ще се случи, ако всички дойдат на станцията – тя ще свърши точно като Земята. Ако се опитате да дадете Елизиум на всички, накрая няма да можете да я дадете на никого."

„Харесват ми темите , които се разглеждат в този филм, - продължава актрисата. – Богатите са станали още по-богати, а бедните все по-бедни. И това се отнася до всичко – до кой да бъде здрав, кой да има деца, кой да има семейство и кой да избяга от отровената околна среда. Пропастта е станала толкова огромна, че във филма това буквално са два различни свята."

Шарлто Коплей - приятел на Бломкамп от детинство и звездата от Сектор 9 – отново се присъединява към режисьора на снимачната площадка в ролята на централния злодей Крюгер. „Той е бивш служител от специалните сили, сега е наемник, професионален войник, който работи на Земята за елита на Елизиум". – разяснява Бломкамп.

„Шарлто винаги намира начин да направим нещата по-смешни – макар и подсъзнателно, - казва Бломкамп. - Дори и в най-екстремното, бедствено положение, проявява спонтанен язвителен хумор. Той не просто играе пред камерата. Аз му предоставям параметрите на героя, а той го превръща в омагьосващо изпълнение, което е изключително удоволствие да наблюдаваш."

Копли описва уникалните си преживявания по време на създаване на персонажа. „В сценарият не е отбелязано Крюгер да е от ЮАР, ни аз го видях по този начин, - казва той. – Смесих два южноафрикански стереотипа, за да се опитам да създам уникален персонаж, какъвто никога не сте виждали преди. Първо - акцента и саркастичният му хумор Обрисувах момчетата от "Юга" – бандитски квартал в Йоханесбург. На второ място – по отношение на военните аспекти: имаше звено в отбранителните сили на ЮАР по време на апартейда, наречени Батальон 3-2. Ползваше се с лоша слава, но бе изключително уважаван батальон - те се биеха в Ангола по време на войните на Буш и се опитваха да спрат разпространението на комунизма в Африка. Брадата на Крюгер, панталоните му и крайно смъртоносните му военни способности са вдъхновени от тях."

Освен с Копли, актьорският състав на Елизиум се попълва от актьори, които може да не са добре познати в Америка, но са изключително известени в родните си страни. „Идеята за този филм е да бъде мултикултурен и мултинационален, това е заложена в неговото ДНК, - казва Кинберг. - Имаме двама актьори от Бразилия - Алис Брага и Вагнер Моура - в Бразилия Вагнер е звезда от ранга на Уил Смит, Том Круз или Брад Пит в останалата част на света. Диего Луна е голяма звезда в Мексико. Искахме филма да изглежда като света, в който живеем."

„Нийл може да наеме всеки един актьор от ЕлЕй, ако беше поискал, - казва Моура, който е звездата в най-касовия филм на Бразилия за всички времена Elite Squad 2. - Защо тогава реши да доведе този човек чак от Бразилия? Заради идеята на филм – мултинационалният актьорски състав подчертава социалните различия."
В Елизиум Моура играе Спайдър, бос от подземния свят, когото описва като „кръстоска между революционер и трафикант на хора - той е човекът, който помага на хората да влязат в Елизиум незаконно. Въпросът е защо самият той не иска да отидете на Елизиум? И отговорът е - не иска да бъде част от Елизиум, защото има по-големи планове."

Моура разкрива, че преди много време Макс и Спайдър са работили заедно извън рамките на закона. Сега Макс е отчаян, а Спайдър иска напълно да се възползва от ситуацията. „Макс беше много добър в това, което правеше, но си тръгна. Той просто каза: „Чао, отивам да живея по правилата“, -  обяснява Моура. – Но един ден се връща и има нужда от помощта на моя герой да стигне до Елизиум. Тогава двамата сключват сделка – Спайдър има един голям удар, който винаги е искал да направи, но е твърде опасен."

Луна е в ролята на Хулио, приятел от миналото на Макс, който го връща обратно в отчаяния живот, когато Макс няма друг избор. „Обикновено във филмите има добри хора и лоши хора - но в Елизиум хората просто оцеляват, -  казва той. – Моят герой е просто един човек, който се опитва да живее. Може да станеш крадец поради ред причини - за оцеляване, заради храната на децата, за да си сигурен, че семейството ти е добре. А всъщност Хулио е много сладък и приятен човек."

„Във филмите на Нийл има човечност, - продължава актьорът. - Той е режисьор с мнение и гледна точка - и съпреживява историята на героите. Подхожда към екшън филма по същия начин, като към интимна любовна история: грижи се за героите, за целите, за конкретните моменти".

Брага е в ролята на Фрей, приятелка на Макс от детинство - въпреки че пътищата им са се разделили. „Като деца те са били заедно в дом за сираци, - обяснява Брага. - Те са почти като семейство, макар по-късно животът им да поема в различни посоки. Тя винаги е искала да стане медицинска сестра, и се бори за осъществяването на тази мечта, докато Макс се оказва въвлечен в престъпния свят. И въпреки че са пропуснали съществена част от живота на другия, когато се събират отново заедно, отношенията им продължават оттам, където са били прекъснати."

„Това е е един много интересен начин да се пресъздадат отношенията между героите във филма - това е романс, те се обичат и се грижат един за друг, но не е типичната любовна история, - казва Брага. - Това е нещо, което винаги ми е харесвало в сценария."

Брага е подхожда с любопитство съм предизвикателството да изиграе тази уникална според нея героиня. „Тя е самотна майка на 28 години – колкото мен - с болна дъщеря. Мислех, че ще е голямо предизвикателство да се изгради образ с толкова тежък живот. Тя трябваше да е силна, но не депресирана или нещастна - просто да е изправена пред реалностите на живота: смела и решена да направи това, което трябва за дъщеря си ".

Когато Макс трябва да стигнем до Елизиум, Спайдър му обещава достъп в замяна на една важна задача: да отвлече Джон Карлайл - изобретателят на Елизиум - и открадне едно нещо, което не се купува с пари: информацията в главата му. „Те получават всички пароли и кодове за Елизиум. И Спайдър веднага остойностява това, което са откраднати. Сега вече той може да отвори Елизиум за всички, - казва Моура. – И да бъде по-скоро революционер, отколкото обикновен крадец."
„Карлайл е написал компютърна програма, с която работи целия свят на Елизиум, - казва Уилям Фичнър, който играе Карлайл. – Дроидите, границите, всичко е под контрол. Той не иска нищо повече от това да бъде на Елизиум, а не на Земята. Така че, когато малкото му красиво Бугати е свалено, за него това е най-лошото нещо, което може да си представи."

 
 
[+] cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Cinefish.bg
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Велин Манов
[+] PC Mania
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Велчо Стефанов
[+] Деян Статулов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Нова телевизия
Среден резултат: 75/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg